Elja Trum

Nog meer Photoshop CS6 sneak peeks

donderdag 8 maart 2012, 23:24 door | 5.602x gelezen | 9 reacties

Een tijdje geleden lieten we al een aantal nieuwe mogelijkheden van de aankomende Photoshop versie zien. Adobe geeft geleidelijk steeds meer details vrij met nog meer sneak peek video's. Zo is er een nieuwe blur-tool waarmee je een kleine scherptediepte kunt nabootsen en een handige manier om presets te delen.

Iris blur


De nieuwe iris blur moet het makkelijker maken om een volledig scherpe foto toch het effect te geven dat deze met een kleine scherptediepte gemaakt is. De meeste fotografen zullen waarschijnlijk liever gewoon hun dure lichtsterke objectieven gebruiken om dit effect al gedurende het nemen van de foto's te creŽren.


Automatisch presets delen


Presets kun je nu ook al delen met anderen (of bewaren voor later hergebruik) door ze fysiek te kopieren. In Adobe Photoshop CS6 kun je jouw presets ook gemakkelijk delen met collega's of vrienden zonder dat je daar verder nog naar om hoeft te kijken.


Meer geschikt voor designers is er ook een update; werken met streep- en puntlijnen. Waarschijnlijk zullen niet al te veel fotografen dit gebruiken.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. albertus
  Profiel  albertus schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 10:40

  weer 2 handige mogelijkheden.
  toch zal ik ze niet snel gebruiken,
  vooral de eerste gaat voor mij teveel naar de beeldbewerking toe, wanneer ik dit wil toepassen doe ik het dus liever zoals je al aangeeft met de camera in de handvrolijk

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:46

  Erg suf die Iris-blur, aangezien het scherptevlak recht is en niet een kromme lijn zoals hier te zien is, tenzij je enorme Field Curvature hebt.
  Als je ze dat nu wel recht hadden gedaan, was het wat geloofwaardiger geweest.

 3. Cas
  Cas schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 13:51

  Wie geen beeldbewerking wil kan beter analoog fotograferen. Iris blur is een mooie functie waarmee je al die dure lenzen niet meer nodig hebt. Dat heet nou vooruitgang: je doet de dingen sneller en makkelijker met een vergelijkbaar resultaat.

 4. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 19:07

  @Cas: sneller en makkelijker is het al sowieso niet. Goedkoper wel. Daarnaast ziet het er gewoon nep uit, omdat het scherptevlak er nu verkeerd uit ziet. En dit is dan nog met een plat vlak, met meerdere objecten in je foto ga je het helemaal zien dat het niet klopt. Scherpte hangt namelijk niet af van de plek in je beeld, maar de afstand tot de lens.
  Ik gebruik ook gewoon beeldbewerking met Lightroom en ik wil echt niet analoog gaan schieten. Maar ik draai liever mijn lens naar f/1.2 of f/1.4, dan naderhand met blur-tools te gaan klooien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord