Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

ON1 Foto RAW 2019.5 gelanceerd. Lightroom rivaal?

zaterdag 18 mei 2019, 13:13 door | 5.301x gelezen | 3 reacties

ON1 heeft zojuist Photo RAW 2019.5 gelanceerd, een gratis en extra grote update van het Lightroom-alternatief. Met nieuwe functies, extra organisatievoordelen, verbeterde functies / prestaties en camera-ondersteuning.

On1 raw 2019 5


ON1 Photo RAW 2019


Voor wie deze RAW-editor nog niet kent, hier even wat informatie over de huidige/voorgaande 2019 versie. In dit (niet-Nederlandstalige) programma blader je door mappen met foto's en is importeren niet nodig. Alle bewerkingen staan onder elkaar in n tab. Er zijn wel extra tabs voor effecten, portretten en lokale aanpassingen.

Het geheel ziet er overzichtelijk uit en dankzij cameraprofielen worden de noodzakelijke correcties alvast geregeld. Via lagen kun je foto's met elkaar combineren, iets wat je doorgaans alleen in fotobewerkers terugvindt. Je kunt 'content aware' retoucheren, objecten clonen en objecten weghalen.

Lokale bewerkingen schilder je eenvoudig met een penseel in de foto. Deze maskers kun je naar andere bewerkingen kopiren en omkeren. Handig om bijvoorbeeld lucht en landschap te verbeteren zonder twee keer te schilderen.

Portretverbeteringen, hdr, panorama's en zelfs focus-stacking, het zit er allemaal in. Geotagging dan weer niet. Interessant is dat je een bestaande Lightroom-catalogus kunt migreren. Intensieve bewerkingen en schermwisselingen gaan soms wat langzamer dan je gewend bent bij bijvoorbeeld Lightroom.

On1 tools


2019.5: nieuwe functies


Dual mode: Koppel de bladermodule eenvoudig los van de bewerkingsmodule, gebruik een tweede scherm of maak verkoop- of klantpresentaties op een projector of tv. Met de dubbele modus kunnen fotografen aanpassen hoe ze willen werken bij het bladeren en bewerken van foto's.

Edit History: Er wordt een volledige bewerkingshistorie toegevoegd bij het werken aan foto's. Elke bewerkingsstap is zichtbaar, samen met de mogelijkheid om aanpassingen ongedaan te maken en te vergelijken. Fotografen kunnen ook terugkeren naar het begin van de bewerkingssessie.

Settings Applied info: Fotografen kunnen nu snel zien welke modules, hulpmiddelen en filters op een foto zijn toegepast. Deze niet-lineaire benadering stelt fotografen ook in staat om op een instelling te dubbelklikken en er rechtstreeks naartoe te gaan voor verdere aanpassingen.

On1 layers focus stacking compositing


Selective Sync: Verbeterde granulariteit waarin instellingen die moeten worden toegepast bij het synchroniseren van je instellingen (of het plakken en opslaan van een voorinstelling) is toegevoegd.

Fotografen kunnen bijvoorbeeld een analyse uitvoeren en alleen een witbalans aanpassen. De mogelijkheid om bijsnijden, retoucheren en penseelstreken tussen foto's te synchroniseren, is ook inbegrepen.

Hierarchical Keywords: De hoofdsleutelwoordenlijst ondersteunt nu ook nestelende zoekwoorden in andere trefwoorden. Geneste zoekwoorden stellen fotografen in staat om zoekwoorden te organiseren zoals zij dat nodig achten. Het importeren van een lijst met geneste sleutelwoorden uit andere apps zoals Adobe Lightroom wordt ook ondersteund.

Apple Photos Extension Enhancements: Integratie met Apple Photos ondersteunt nu de volledige onbewerkte gegevens, waardoor aanpassingen aan toon en kleur worden verbeterd. Het ondersteunt ook opnieuw te bewerken niet-destructieve bewerking en meer native ON1 Photo RAW-functies zoals lagen, bijsnijden en tekst.

First Launch Experience: Als dit de eerste keer is dat je ON1 Photo RAW gebruikt, zijn er nieuwe walkthroughs om je te helpen de basis te leren. Dit geeft fotografen een start en geeft ze door waar ze meer te weten kunnen komen.

Tooltips: Tooltip-animaties zijn toegevoegd om de bruikbaarheid te verbeteren en de leercurve voor elk hulpmiddel te verkorten.

Naast de grote toevoegingen hierboven vermeld, zijn er ook een aantal kleinere verbeteringen aangebracht in 2019.5.

ON1 zegt dat het ook hard heeft gewerkt om de bruikbaarheid van basisfuncties zoals zoomen, panning en brushing te verbeteren om het hele bewerkingsproces voor fotografen vloeiender te maken.

On1- LR replacement


Prijs en verkrijgbaarheid


ON1 Photo RAW 2019.5 is vanaf vandaag beschikbaar vanaf de ON1-website en het is een gratis update als je al eigenaar bent van Photo RAW 2019. De app kost momenteel 64 dollar voor nieuwe klanten, een daling ten opzichte van de normale prijs van 80 dollar.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

3 reacties

 1. Rudi Verhoeven
  Rudi Verhoeven schreef op dinsdag 21 mei 2019 om 13:09

  De prijs van 64 $ geld enkel voor een upgrade, nieuwe klanten betalen wel degelijk 80 $.

 2. Robert Muller
  Robert Muller schreef op dinsdag 21 mei 2019 om 14:06

  Prima programma en echt wel tot op zekere hoogte een alternatief voor LR. Er is voor mij alleen een maar: het ondersteunt Canon C3 RAW ( Eos R)nog( steeds ) niet.. weliswaar zijn er omwegen om alsnog in On1 te bewerken, maar dit blijft voor mij toch een handicap!

 3. Jan van Schie
  Jan van Schie schreef op vrijdag 24 mei 2019 om 12:03

  Ik heb On1 Photo RAW enige tijd geleden aangeschaft. Hiervoor gebruikte ik Lightroom V6 (eveneens aangekochte versie). On1 Photo RAW is zeer gebruiksvriendelijk en werk er dan ook zeer regelmatig mee. Ligtroom is vanaf versie 6 overgegaan op CC en dat is niet wat ik wil. Hoofdzakelijk gebruik ik On1 Photo RAW.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.376 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord