Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Ondersteuning van Nikon's NEF formaat in Windows Vista

dinsdag 6 februari 2007, 22:51 door | 22.223x gelezen | 7 reacties

Nikon heeft vorige week een codec vrijgegeven voor Windows Vista. Dankzij deze gratis te downloaden tool (24,6 MB) om Nikon's NEF bestanden net zo makkelijk te bekijken en bewerken als Jpeg afbeeldingen.

Gelukkig had ik nog een aantal NEF bestanden van een medeblogger Richard op mijn harddisk staan zodat ik de tool voor jullie aan een korte test kon onderwerpen. In het bijgeleverde 'Read Me' bestand kon ik reeds ontdekken dat de tool niet werkt wanneer je bestanden vanaf een dvd of cd bekijkt. Tevens is het niet mogelijk de bestanden in de verkenner of de fotogalerij te draaien.

Na installatie (en een herstart van het systeem) kreeg ik echter nog geen NEF files te zien binnen de verkenner noch de Windows Fotogalerij. Blijkbaar is er iets nog niet helemaal goed werkend. Jammer, want het idee is uitstekend en ik hoop dan ook dat Canon ook snel met een dergelijke tool uit komt (mits wel werkend knipoog).

Deze tool van Nikon heb ik inmiddels weer van mijn systeem verwijderd.
Ik hoor het graag wanneer iemand anders de tool wel werkend krijgt op zijn systeem. Voor alle Nikon gebruikers is het in elk geval een bruikbare aanvulling op Windows Vista.

Geen NEf bestanden in de verkenner
Helaas geen NEF thumbnails in de Windows verkenner


Bron: Dslr.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op dinsdag 6 februari 2007 om 23:47  | reageer

  Bij een kennis van mij vandaag de NEF tool op zijn Vista PC gezet. Werkte bij hem wel maar er zijn een paar duidelijke kanttekeningen... Als je de exif bestandsinfo in de files aanpast kun je ze niet meer openen in Adobe programma's zoals bridge en photoshop maar weer wel in Nikon Capture.
  Nikon heeft al aangegeven dat ze spoedig met een update zullen komen want deze versie is echt knullig, echter hij moest af want Vista is er al.

 2. kissakiman
  Profiel kissakiman schreef op woensdag 7 februari 2007 om 08:11  | reageer

  "Hij moest af want Vista is er al."
  Da's meestal een van de slechtste redenen om iets in de markt te zetten.

 3. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op woensdag 7 februari 2007 om 13:03  | reageer

  Een kleine nuance moet ik toch even aanbrengen.
  De NEF tool van Nikon werkt precies volgens de door Nikon gehanteerde specificaties. Het is dus mogelijk de info in de foto's aan te passen en vervolgens deze info opnieuw aan te passen in bijvoorbeeld Nikon Capture. Adobe Photoshop is een ander verhaal. Als een bestand eenmaal is aangepast in de NEF tool of in Nikon Capture, kan deze niet meer worden geopend in Adobe programma's. De reden die men bij Nikon in Duitsland nu aangeeft is dat Adobe weigert te betalen voor een software development kit (SDK) en dat daardoor Adobe programma's niet 100% correct met de Nikon specificaties omgaan.

  Zowel Nikon als Adobe hanteren hierbij het standpunt dat de ander maar moet zorgen voor de compatibiliteit, dit zagen we al eerder bij het RAW formaat van de D100 en D70 camera's die niet compatibel waren met Adobe Photoshop. Adobe heeft een marktpositie die enige arrogantie rechtvaardigt en weigert daarom te betalen voor de SDK, Nikon heeft eenzelfde positie en weigert de SDK cadeau te geven als andere bedrijven er wel voor moeten betalen.

  De consument zal nog even geduld moeten hebben. Net als toen bij de D100 en D70 serie kwamen de twee kemphanen er na een tijdje uit en werkte alles ineens perfect.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 12 februari 2007 om 20:53  | reageer

  Microsoft en Nikon hebben laten weten dat de problemen met versie 1.0 van Nikons RAW codec bekend zijn en dat er aan een oplossing gewerkt wordt. Het gaat hierbij om het probleem dat ontstaat bij het aanmaken van 'Tags' via Vista of de MS Phototool.

  Ze benadrukken dat er geen foto's verloren gaan en dat de update die Nikon zeer binnenkort zal uitbrengen een einde zal maken aan de problemen.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 februari 2007 om 08:22  | reageer

  Nikon heeft versie 1.01 uitgebracht van haar RAW codec. De eerder ontdekte foutjes die voorkwamen bij het taggen van bestanden moeten hiermee opgelost zijn.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 mei 2007 om 23:04  | reageer

  Opnieuw een nieuwe codec versie van Nikon.
  Bij de vorige zorgde een verlopen certificaat voor problemen.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 13:44  | reageer

  Versie 1.4 van de Nikon RAW Codec is uitgebracht. Onder andere met ondersteuning voor de RAW bestanden van de Nikon D700.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord