Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshop CC voegt 'Perspective Warp' toe

donderdag 16 januari 2014, 22:43 door | 7.163x gelezen | 14 reacties

Met Photoshop CC neem je een abonnement op Photoshop (en eventueel andere Adobe programma's). Een van de voordelen is dat er met enige regelmaat vernieuwingen worden toegevoegd die je direct kunt installeren. Vandaag is 'Perspective Warp' de nieuwste aanwinst waar je als fotograaf gebruik van kunt maken.

Met deze toevoeging kun je nu complexere aanpassingen in perspectief doorvoeren in je foto's. Zo kun je het bijvoorbeeld net laten lijken alsof de foto een paar stappen verderop genomen is. Natuurlijk moet je oppassen dat je niet te ver gaat, maar in sommige situaties kan het zeker handig zijn.

In onderstaande video laat Adobe zien hoe je de nieuwe perspectief aanpassing kunt inzetten.


De update is reeds beschikbaar voor Adobe CC leden en kun je downloaden via je Creative Cloud applicatie. Andere vernieuwingen zijn '3D Printing integration' en 'Linked Smart Objects', beide wat minder bruikbaar voor de gemiddelde fotograaf.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Alex
  Alex schreef op maandag 20 januari 2014 om 11:16  | reageer

  Dag Elja,
  Kan het zijn dat deze 3 app's (nog) niet in de NL-editie voorkomen?
  Ik kan ze in elk geval niet vinden, ook niet in de Cloud-box.

 2. ingrid
  ingrid schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 15:21  | reageer

  een zeer toffe tool.
  Alleen vindt ik dat er nu met die CC de mensen die geen CC hebben in de kou worden gezet, je kan geen upgrades meer bekomen.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 15:25  | reageer

  @Alex:
  Je praat over 'apps', voor de duidelijkheid: dit is geen apart programma maar gewoon een nieuwe functionaliteit ín Photoshop hè. In mijn (Engelstalige) versie is het zeker al te vinden, de Nederlandse versie zal dan nog een kwestie van tijd zijn vermoed ik?

  @ingrid:
  Tja, maar dat is juist het grote voordeel van CC: normaal gesproken hadden we lang op deze toevoeging moeten wachten, tot de verschijning van 'CS7'. En als je dan niet metéén meeging in de update naar CS7 (zoals velen), zat je natuurlijk ook zonder die tool. En op den duur zullen steeds meer mensen meegaan in CC, dus het aantal mensen dat in de kou staat wordt dan alleen maar kleiner.

 4. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 16:15  | reageer

  Upgrades waren ook voor CC al aan de orde van de dag, van CS6 zijn meerdere updates geweest bijvoorbeeld, net als het in de kou zetten van consumenten die zwaar hebben moeten betalen. Geen ondersteuning meer van vorige versies, je zal maar een stofzuiger aanschaffen en na 4 jaar zijn er geen stofzakken meer verkrijgbaar. Nieuwe stofzuiger aanschaffen mensen.

  Maar het probleem is opgelost hoor, jaja, met CC. We huren gewoon een stofzuiger. Als er dan geen stofzakken meer te verkrijgen zijn huren we een nieuwe. Veel goedkoper. U gelooft het.

 5. ThomasvanderWillik
  Profiel  ThomasvanderWillik schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 16:22  | reageer

  Je moet in Photoshop zelf op updaten klikken, dan komen de updates wel binnen.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 16:30  | reageer

  @Leo: Ondersteuning blijft, er komen voor CS6 voorlopig nog steeds ACR-updates uit bijvoorbeeld. De stofzuigerzakken worden dus zeker nog ververst. Daarna is CS6 juridisch gezien ook een gehuurde stofzuiger, aangezien je niet de software koopt, maar de gebruikslicentie vrolijk

 7. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op woensdag 22 januari 2014 om 07:54  | reageer

  Voor iedereen die het wél normaal vindt om te betalen voor software nog een paar tips over het nieuwe Perspectief Verdraaien:
  De functie is gewoon onderdeel van een update (Photoshop 14.2) die je op verschillende manieren binnen kunt halen. VIa het Creative Cloud icoon, via de Adobe Application Updater of vanuit CC zelf (zoals Thomas aangeeft). De ingestelde taal maakt niet uit, in zowel NL als EN zijn de updates op hetzelfde moment beschikbaar.
  Perspectief verdraaien (ofwel Perspective Warp) maakt gebruik van 3D-functies van je grafische kaart. Het kan zijn dat de functie niet direct beschikbaar is, je ziet dan in het Bewerk/Edit-menu dat de naam grijs is weergegeven. In de voorkeuren, onder Prestaties, kijk je dan of GPU gebruiken aangevinkt is. Je klikt op Geavanceerde Instellingen en kiest bij Tekenmodus voor Geavanceerd. Na een paar keer OK klikken start je CC opnieuw op.
  Is de functie dan nog steeds niet beschikbaar dan kan dat liggen aan het geheugen van je grafische kaart. Oudere computers hebben vaak 256MB aan grafisch geheugen en dan kun je alleen 8-bits afbeeldingen bewerken. Ga in dat geval naar het menu Afbeelding, Modus en kies voor 8-bits per kanaal. Dan zou Perspectief Verdraaien beschikbaar moeten zijn.

  De functie werkt aardig, maar verwacht geen wonderen. Een ingeplakt object (zoals de trein in het voorbeeld-filmpje) is het makkelijkst te verdraaien. Bij een object dat al in een foto aanwezig is merk je bij grotere verdraaiing dat de omgeving vervormt en dat de kwaliteit afneemt. Photoshop kan nog steeds geen pixels maken waar ze niet zijn.
  Voor het passend maken van een gemonteerd object is het echter een handige functie die veel tijd kan besparen.

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 22 januari 2014 om 10:15  | reageer

  Goeie toevoeging Cas, ik wist niet zeker in hoeverre taalversies gelijktijdig doorkomen. Heb er al even mee gespeeld. Inderdaad leuk, maar geen wonderen. Maar dat geldt eigenlijk voor alles. Zeker bij montages lijkt het me een erg handige tool.

 9. Alex
  Alex schreef op woensdag 22 januari 2014 om 10:50  | reageer

  @Eric: Zoals ook al door anderen aangegeven, ook de vorige CS-versies werden geupdate. Dus dit is niet nieuw. Wel blijft een belangrijk nadeel, in de Cloud ,overeind dat de licentie gebruik eindigt bij beeindiging van het abonnement. In de CS-en kan/kon men gewoon met een oudere versie doorgaan. Niet iedereen, waaronder ikzelf, is even blij met de Cloud!

  @Cas: bedankt voor je nauwkeurige beschrijving. Perspectief verdraaien kan/gaat bij mij prima. Het voorbeeld zoals in de tutorial kan ik zo niet nadoen. Bij 2 selecties tegelijk de een (zoals in het filmpje)(het front van de trein) fixeren en de ander perspectief verdraaien gaat niet. Bij perspectief verdraaien worden dan beide selecties verdraait.
  Bij objecten die al in de foto aanwezig zijn werkt perspectief verdraaien ook zonder verdraaiing van de omgeving door even een laagkopie (ctrl J) te maken van de selectie en dan deze selectie perspectief te verdraaien. De omgeving blijft dan ongemoeid.

  Voor de duidelijkheid ik kan met mijn CC wel een vergelijkbare uitwerking maken. Alleen wel op een andere manier. Zoals schermfuncties worden weergegeven ziet het er bij mij niet helemaal zo uit en werkt het net even anders. Komt dat misschien door verschil in OS ik werk met MS.

  Overigens in CS6 kan/kon ik deze bewerking ook al zo maken.
  Dus mijn vraag is wat is er nieuw?
  Of gaat er iets niet goed in mijn CoudUpadete (gaat gewoon automatisch)?

 10. Alex
  Alex schreef op woensdag 22 januari 2014 om 14:11  | reageer

  Toevoeging: In CC in mijn lijst onder "bewerken" mis ik de keuze mogelijkheid "perspectief verdraaien" tussen "marionet verdraaien" en "vrije transformatie".

 11. ThomasvanderWillik
  Profiel  ThomasvanderWillik schreef op woensdag 22 januari 2014 om 16:44  | reageer

  Misschien toch nog niet geupdate? Help->updates

 12. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op vrijdag 24 januari 2014 om 11:05  | reageer

  Alex: het lijkt erop dat je de nieuwe functie Perspectief Verdraaien verwart met Verdraaien in de Transformatiemodus. Dat lijkt er wel op, maar het nieuwe kunstje kan meer en koppelt twee geselecteerde vlakken aan elkaar. Wat jij doet is in feite hetzelfde als wat wij in onze video laten zien.

 13. A kind of magic
  Profiel A kind of magic schreef op vrijdag 24 januari 2014 om 11:54  | reageer

  Cas: bedankt voor je meedenken. Ik vermoed dat er een instelling in mijn CC niet goed staat. Zoals ik aangaf mis ik de functie Perspectief Verdraaien. Updaten gaat automatisch en ik heb CC 14.0 x64 en RAW 8.3.0.141. Ik moet bovenwater zien te krijgen waarom ik de functie P V en eventueel andere mis.

 14. A kind of magic
  Profiel A kind of magic schreef op vrijdag 24 januari 2014 om 16:43  | reageer

  Iedereen bedankt voor meedenken. Ik ben er inmiddels uit. Stond toch een instelling niet goed waardoor PS zelf niet update.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord