Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshop CS6 nu officieel aangekondigd

maandag 23 april 2012, 23:19 door | 13.778x gelezen | 29 reacties

We hebben al een tijdje met de Beta versie kunnen spelen, maar vanavond heeft Adobe de nieuwste versie van Adobe Photoshop CS6 aangekondigd. De opvallendste vernieuwing is wellicht wel de mogelijkheid een abonnement op de software te nemen, in plaats van deze in één keer volledig aan te schaffen.

Nieuw in Photoshop CS6


We hadden al content aware fill, maar dit is nu uitgebreid naar de patch-tool met Content-Aware Patch. Je hebt hiermee meer controle doordat je zelf kunt kiezen waar je een proef-patch wilt uitvoeren.

De vernieuwde Mercury Graphics Engine versneld het gebruik van Photoshop aanzienlijk door gebruik te maken van de grafische processor in je computer. Er zijn nieuwe en opnieuw ontwikkelde ontwerptools toegvoegd, zoals de Type styles. Voor fotografen waarschijnlijk minder interessant.

Video's zijn nu ook direct te bewerken binnen Photoshop. De software biedt de volledige reeks van bekende Photoshop-tools en een intuïtieve set van nieuwe videotools voor het creëren en verbeteren van videoclips.

Een nieuwe interface met on-image en in-context controleknoppen maakt het mogelijk om snel en eenvoudig blur-effecten op beelden aan te brengen, variërend van vervaging op een specifiek punt tot gevarieerde vervaging tussen meerdere punten.

Extra in Photoshop CS6 Extended


- Mercury Graphics Engine voor 3D; meer kracht en snelheid voor 3D-beeldverwerking.
- 3D Fingertips Controls; betere gebruikersinterface voor efficiëntere 3D-workflows.
- Nieuwe 3D-effecten; reflecties en 'versleepbare' schaduwen voor beeldverbetering.

Adobe Photoshop CS6

Prijs en beschikbaarheid


Photoshop CS6 is vanaf morgen beschikbaar en gaat je 799 euro kosten voor de standaard versie en 1.149 euro voor de Extended versie. Voor het eerste is de software van Adobe ook als abonnement verkrijgbaar. Je betaald dan 19,95 euro per maand (mits je voor een jaar tekent) en je kunt Photoshop CS6 dan op twee computers (zowel Mac OS X als Windows) gebruiken.

Dat klinkt wellicht prijzig, maar als je het narekent kun je dus bijna 5 jaar lang Photoshop CS6 Extended gebruiken voor zo ongeveer de aanschafprijs van het pakket. En over vijf jaar zijn we al weer een aantal versies verder, met de abonnementsdienst krijg je ook de updates.

Gebruik je meerder pakketten van Adobe, dan is de Adobe Creative Cloud dienst interessant. Je krijgt dan voor 49,99 euro per maand (op basis van het jaarcontract) toegang tot de volledige Adobe Creative Suite 6 software. Nu is 600 euro per jaar natuurlijk ook best een bedrag, maar als je ziet wat je er voor krijgt (en wat je voor het pakket los betaald) dan is het een koopje.

Volgens mij best een slimme zet van Adobe, deze licenties op maandbasis. Je kunt de software overigens ook per maand afnemen; je bent dan wat duurder uit, maar het is een handige optie als je de software slechts een aantal maal per jaar nodig hebt. Vanaf morgen 24 april is Photoshop CS6 te bestellen via de website van Adobe.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

29 reacties

 1. Niek
  Niek schreef op maandag 23 april 2012 om 23:50  | reageer

  Het artikel is enigszins onleesbaar door het aantal spelfouten dat het bevat.

 2. Marcel
  Marcel schreef op maandag 23 april 2012 om 23:52  | reageer

  Inderdaad een slimme zet van Adobe om de software te gaan verhuren. Ze konden eindelijk hun klanten horen nadat ze waren opgehouden om heel lang LA LA LALA te zingen. knipoog

  Overigens het gebruikte BTW percentage is nog niet goed bij hun en nu rekenen zij 23% als BTW percentage terwijl het toch 19% moet zijn.

  Prijs ex-BTW € 17,99 en prijs inclusief BTW € 22,13 als je voor een jaar tekent.

  Die € 19,95 p/m kan ik niet terug vinden op de site!?!?!?

 3. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 24 april 2012 om 00:17  | reageer

  Vraag. Is alleen in de Extended versie Photoshop CS6 zowel de 32bits en 64bits software aanwezig?

  Ik maak dit op uit de informatie op deze pagina.

 4. Tommy
  Profiel Tommy schreef op dinsdag 24 april 2012 om 08:05  | reageer

  Leuke berekening over die abonnementskosten, Elja. Maar die geldt alleen voor nieuwe klanten. Als je de vergelijking maakt met een upgrade (€236,- als je hem echt in je mandje legt), dan ben je toch wel even bezig voordat je het abonnement hebt terugverdiend. Voorlopige conclusie lijkt me dus dat die verhuur alleen leuk is voor nieuwe klanten die echt niet meer uit de voeten kunnen met Elements of Lightroom. Om hoeveel mensen zou het dan nog gaan?

 5. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 24 april 2012 om 10:35  | reageer

  @tommy: volgens mij is het juist een poging om de 90% gebruikers van illegale kopieën over te halen. En dat zal in een aantal gevallen ook wel lukken. Succes verzekerd, elke gebruiker die geld betaalt is er één.
  Maar nog steeds is het ronduit dom van adobe om zijn software niet beschikbaar te stellen via de Mac Appstore. Dat is namelijk voor de Apple-wereld een ideaal platform om geld te verdienen aan je software.
  Overigens ben ik niet onder de indruk van de nieuwe mogelijkheden, hoewel de video-mogelijkheden misschien interessant zijn. Die cover is echt vreselijk!

 6. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 24 april 2012 om 10:43  | reageer

  De Content-Aware Patch is erg fijn, waar de Content-aware maar zelden was te gebruiken, is het nu echt volwassen geworden. Ook de Raw converter is makkelijker geworden, met meer mogelijkheden. Meerdere kleurruimtes in één foto bijvoorbeeld. En de 64 versie is razend snel. Ik heb zelfs oude raw bestanden opnieuw verwerkt voor betere resultaten.
  De interface vind ik te donker, zeker de ondergrond van de foto's kun je beter lichtgrijs hebben. Geen nood, je kunt het gewoon allemaal aanpassen.
  De officiële CS6 versie is vast op een andere manier te krijgen dan het voor veel geld te huren vrolijk

 7. Tommy
  Profiel Tommy schreef op dinsdag 24 april 2012 om 11:12  | reageer

  @Cas, als ik de laatste zin van Leo goed lees, denk ik niet dat de verhuuractie van Adobe echt een succes gaat worden. Eens een dief...

 8. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 24 april 2012 om 11:20  | reageer

  Eens een dief...ja dat geldt wel voor Adobe.

 9. gast
  gast schreef op dinsdag 24 april 2012 om 11:33  | reageer

  Eens met Leo. Als Adobe het nou eens betaalbaar maakt. Degene die een illegale versie hebben, zijn toch vooral amateurfotografen. Dat ben ik ook en ik zal me daar ff gek wezen om 800 euro voor een softwarepakket te betalen

 10. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op dinsdag 24 april 2012 om 11:50  | reageer

  "Ik zal me daar ff gek wezen om voor jouw foto te betalen... Je kan hem immers gratis van jouw website jatten. Ik zal me daar ff gek wezen om voor die Ferrari zoveel geld neer te leggen; je kunt immers ook een ruitje inslaan..."
  Voor degenen die PS niet kunnen betalen zijn er volop andere -legale- en goedkopere alternatieven. Als fotografen leven wij van auteursrechten. Wij hebben er baat bij dat mensen onze auteursrechten respecteren. Respecteer dan ook de rechten van een ander.

 11. Tommy
  Profiel Tommy schreef op dinsdag 24 april 2012 om 11:50  | reageer

  De betaalbare versie heet Photoshop Elements, speciaal voor 'amateurs'. En anders zijn er vast nog wel alternatieven, al dan niet Open Source/gratis.
  Niemand dwingt je om Photoshop te gebruiken, dus illegaal gebruik blijft diefstal.

  Neemt overigens niet weg dat Adobe de laatste jaren wel erg weinig doet voor al dat geld... Zelf denk ik dat ik CS6 voorlopig oversla, ik kan goed uit de voeten met Ligthroom voor 80% van mijn foto's, en voor die 20% is de spot removal van CS5 meer dan afdoende.

 12. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 24 april 2012 om 14:32  | reageer

  Het punt is dat Photoshop gewoon te duur is om even aan te schaffen. En de alternatieven zijn er wel, maar die zijn niet zo compleet en minder handig. Bovendien is de installed base van PS zo groot dat je daar via tutorials en boeken veel meer info over krijgt.
  Adobe leeft nog in de vorige eeuw met zijn prijsbeleid en klaagt steen en been over illegaal gebruik. Die twee gaan hand in hand. Het is niet meer van deze tijd om elke 2 jaar een minor update uit te brengen waar zoveel voor betaald moet worden.
  Vandaar mijn opmerking over de Mac Appstore. Apple heeft er met zijn appstore voor iOS voor gezorgd dat er gigantisch veel software weer gewoon wordt gekocht, maar wel voor lage prijzen. Heel veel maal weinig is ook veel. Bovendien gaat het installeren vanzelf, zonder enige moeite. Niks mappen opgeven of codes inbutsen: gewoon een keer klikken en je aankoop bevestigen en hij loopt. Dat zijn voordelen waardoor gebruikers bereid zijn om weer gewoon te betalen voor software.

  Als CS6 voor 150 euro op die manier te koop is zul je zien dat de omzet van Adobe verdrievoudigt. Verlaag de prijs van LR naar pakweg 60 euro en ze concurreren meteen weer met de prijs van Aperture. En dat biedt dan weer ruimte voor gratis minor updates en een echte major versie eens in de pakweg 3 jaar. Daar willen tevreden gebruikers dan best voor betalen.
  Alleen heeft de PC-wereld zo'n store nog niet, en daar zitten dan ook nog de meest verstokte zwartwerkers knipoog Het wordt tijd dat Microsoft eens wakker wordt. Ook voor hen is er veel geld te verdienen met een Appstore.

 13. gast
  gast schreef op dinsdag 24 april 2012 om 15:07  | reageer

  @Cas: goed punt wat betreft de prijsstelling. Dat schijnen de 2 voorgaande heren niet te snappen.

  Als de prijs rond de 150 euro zou liggen, dan zou ik zeker een legale versie aanschaffen. En velen met mij, denk ik

 14. gast schreef op woensdag 25 april 2012 om 01:07  | reageer

  Voor goede software moet gewoon betaald worden. Wij willen ook betaald worden voor onze foto's of fotbewerking.
  Dus gelijke monniken ... Wil je gratis dan gebruik je glimp of zoiets.

  Ik heb Adobe eens gevraagd om een propositie te maken met Photoshop en lightroom.
  Veel fotografen gebruiken vaak beide.

  Het zou mooi zijn als je voor 20euro per maand zowel ps als lr kunt gebruiken, met updates.

  @elja. Weet jij of lr in de cloud versie zit ?

 15. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op donderdag 26 april 2012 om 16:45  | reageer

  Ik snap wel degelijk iets van de prijsstelling die Cas voorstelt. En ik ben het ook niet altijd eens met de prijsstelling van Adobe. Met name als je de USA prijzen met die van ons vergelijkt. Maar ik blijf er bij, dat illegaal gebruik, illegaal gebruik is. Photoshop is ook -niet- bedoeld voor de fotograferende amateur. Daar is het pakket veel te uitgebreid voor. Het is bedoeld voor de professionele fotograaf en professionele beeld-editors, die hun geld verdienen met dit stuk gereedschap. Wanneer je die 800 (+250 voor elke update) niet kan ophoesten voor een goed stuk gereedschap, dan doe je iets niet goed in je bedrijfsvoering en/of moet je naar goedkopere alternatieven grijpen. En die zijn er echt volop.
  Verdien je je geld niet met PS en zit je nog op school, dan biedt Adobe speciale goedkopere licenties aan voor studenten.

  Je stelt dat met een prijs van 150,- je het wel legaal zou aanschaffen? Ik denk dat een heleboel mensen, als ze moeten kiezen tussen een gratis illegale versie of een legale 150,- euro versie... zelfs dan toch maar voor gratis kiezen... En ook als je dat doet, waardeer ik je als mens knipoog Maar ga geen dingen die krom zijn, rechtvaardigen. 16. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op vrijdag 27 april 2012 om 00:47  | reageer

  Welke kromme dingen rechtvaardig ik? Ik reageer op veel anderen die terecht stellen dat het product veel te duur is.
  De realiteit van vandaag is dat hele volksstammen door de app stores hun software weer betalen. Dat begon bij de iPhone, ging naadloos over op de iPad en is ook voor de Mac inmiddels normaal. En het werkt ook voor duurdere pakketten. Juist omdat er zoveel gratis/goedkope concurrentie is is de huidige prijs van CS6 veel te hoog.

  Dat Adobe CSx niet bedoelt voor de amateur is echt enorme kletskoek. Omzet is omzet en waar moet die hele industrie van boeken en workshops dan van leven? Van de echte professionals? Laat me niet lachen.

 17. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op vrijdag 27 april 2012 om 12:51  | reageer

  @Cas Ten eerste had ik het niet over jouw opmerking, maar over de opmerking van @gast (de eerste), die stelt dat het pakket te duur is en dat het daardoor ik-zal-me-daar-even-gek-wezen-om-800-euro-te-betalen een illegale kopie rechtvaardigd.

  Wat betreft Adobe en Apple: Vanuit ons gezichtspunt hebben deze twee elkaar nodig. Vanuit het gezichtspunt van deze twee bedrijven is die afhankelijkheid veel minder. En zijn ze op grote vlakken zelfs elkaars concurrent. En dat gaat veel dieper dan alleen het Flash-probleem van enkele jaren geleden. Dus samenwerking op dat gebied zie ik niet zo snel gebeuren.

  Daarnaast durf ik te stellen dat PS zeker bedoeld is voor professionele creatieven. Niet alleen qua prijs, maar ook qua werking, leercurve, mogelijkheden/uitgebreidheid. Dat het pakket ook gebruikt wordt door veel liefhebbers, doet daar niets vanaf.

  Natuurlijk zie ik (als koper van Adobe producten) ook het liefst dat de prijzen zouden dalen. Zeker als ik deze vergelijk met de USA prijzen. Maar "hoge" prijzen rechtvaardigd never nooit geen illegale kopie.

 18. Leon
  Leon schreef op vrijdag 27 april 2012 om 19:00  | reageer

  Hoo Gan Tan

  Dit sloeg op mijn opmerking.

  Hoe dan ook, we kunnen allemaal wel de moraalridder uithangen, maar ik kom er tenminste wel eerlijk voor uit. Ik denk dat jezelf ook wel eens een filmpje of muziek download zonder ervoor te betalen en dat is wat mij betreft van hetzelfde laken een pak. En software aanschaffen hoe hoog de kosten ook zijn, is gewoon schapengedrag.

  Je mening over PS bedoeld voor professionals is natuurlijk je reinste onzin.
  Er zijn genoeg amateurs waar jullie professionals nog heel wat van kunnen leren

 19. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op vrijdag 27 april 2012 om 23:01  | reageer

  Dan kom ik er eerlijk voor uit, dat ik in jouw visie een schaap ben. Ook wat betreft films en muziek.

 20. Tommy
  Profiel Tommy schreef op vrijdag 27 april 2012 om 23:15  | reageer

  19 reacties zo ver die 2 zaken aantonen:
  1. De nieuwe functionaliteit van CS6 roept weinig tot geen reactie op.
  2. Stelen mag omdat:
  - Photoshop te duur is
  - Andere mensen ook (muziek, films) stelen
  - Adobe een K-bedrijf is
  - software kopen schapengedrag is?

  Ik heb weer een hoop geleerd over de medemens.

 21. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 28 april 2012 om 13:21  | reageer

  En de 20e reactie toont aan dat generaliseren onzinnig is, zeker als de dader maar half leest.

 22. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 28 april 2012 om 13:31  | reageer

  Kun je je ook weer uitschrijven voor een topic? Ben zo dom geweest om het vinkje "Stuur mij een email bij vervolg reacties" aan te klikken en ervaar deze "discussie" als zinloos.

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 28 april 2012 om 17:22  | reageer

  @leo; ja, dat kan via de profiel pagina (in het menu bovenaan). En dan onderaan die pagina.

 24. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 28 april 2012 om 17:26  | reageer

  Dank je Elja!

 25. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 28 april 2012 om 21:10  | reageer

  De opmerking dat Photoshop slechts voor de professional is o.a. "vanwege de leercurve" vind ik aardig kwetsend en zelfs getuigen van arrogantie. Sorry.
  Dus de amateur is een eenvoudige debiel die nooit iets van Photoshop zal kunnen snappen?
  Wilt u een kwartje voor ieder academisch geschoold mens in mijn kennissenkring die Photoshop gebruikt? Dan mag ik vast van u een kwartje voor iedere beroepsfotograaf met een mbo-opleiding.

 26. gast schreef op zondag 29 april 2012 om 00:59  | reageer

  @martinphili: Mijn oprechte excuses. Het is nooit de bedoeling geweest om met mijn mening iemand te kwetsen.

  Met "Photoshop is bedoeld voor creatieve professionals" bedoel ik ook zeker niet dat amateurs dom zijn. En ik ben het ook eens dat sommige amateurs beter/vaardiger in PS dan sommige professionals. Ik moet ook toegeven dat ik zelf niet erg bedreven ben in PS.

  Wat ik er wel mee bedoel is, dat Adobe bij de productontwikkeling van PS en zeker ook de marketing en prijsbeleid, niet de grote groep liefhebbers als doelgroep hebben gekozen, maar de creatieve professionals in hun achterhoofd hadden. Wanneer ze het voor de grote massa hadden ontwikkeld, hadden ze beter de leercurve (en ook de prijs) minder steil moeten maken.

  Maar jullie hebben gelijk. En ik zit fout. PS is ook voor de amateur bedoeld.

 27. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 29 april 2012 om 09:02  | reageer

  txs voor de uitleg, zo klinkt het heel wat beter knipoog
  Als ik het goed heb is Photoshop in den beginne vooral ontwikkeld voor andere grafische toepassingen dan fotografie. Je ziet dat in een aantal gereedschappen ook nog wel terug. Fotografen hebben het programma daarna ontdekt en wat je nu terug ziet is het resultaat.
  Zou ik overigens correct zijn als ik stel dat juist de amateur (zoals ik) veel gebruik maakt van de mogelijkheden van het programma en dat de beroeps meer gebruik maakt van eenvoudigere programma's als Lightroom?
  Zelf zit ik soms een avond lang te knutselen aan één foto, ik kan me niet voorstellen dat een beroeps daar de ruimte voor heeft.

 28. gast schreef op zondag 29 april 2012 om 09:35  | reageer

  Geloof me als ik zeg, dat hele hoop beroeps daar op dit moment wel ruimte voor hebben knipoog

  Maar het ligt uiteraard aan het soort fotografie. Reportagefotografen zouden wellicht beter gebaat zijn met Lightroom en reclamefotografen wellicht met PS. Maar het is niet zwart-wit en de twee programma's kunnen ook mooi naast elkaar leven.

 29. pieterratering
  Profiel pieterratering schreef op dinsdag 1 mei 2012 om 18:26  | reageer

  Ikzelf ben in bezit van Adobe Design Premium CS5.5. Een upgrade van CS5.5 naar CS6 kost in de VS $375 (€283); In Nederland moet je hier echter €439 (NLtalige versie: €498) voor betalen. Dat is een verschil van €156. Wij betalen hier in Nederland dus maar liefst 55% meer voor een upgrade dan in de VS. Ik heb dit voorgelegd bij Adobe Nederland en ik kreeg deze reactie: "Deze verschillen blijven bestaan omdat er externe factoren per land zijn, waar Adobe geen invloed op heeft." Ik heb vervolgens gevraagd om een opsomming van deze externe factoren maar hierop heeft men niet meer gereageerd. Ik word dus blijkbaar stilgezwegen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord