Elja Trum

Photoshop CS6 nu officieel aangekondigd

maandag 23 april 2012, 23:19 door | 13.076x gelezen | 29 reacties

We hebben al een tijdje met de Beta versie kunnen spelen, maar vanavond heeft Adobe de nieuwste versie van Adobe Photoshop CS6 aangekondigd. De opvallendste vernieuwing is wellicht wel de mogelijkheid een abonnement op de software te nemen, in plaats van deze in één keer volledig aan te schaffen.

Nieuw in Photoshop CS6


We hadden al content aware fill, maar dit is nu uitgebreid naar de patch-tool met Content-Aware Patch. Je hebt hiermee meer controle doordat je zelf kunt kiezen waar je een proef-patch wilt uitvoeren.

De vernieuwde Mercury Graphics Engine versneld het gebruik van Photoshop aanzienlijk door gebruik te maken van de grafische processor in je computer. Er zijn nieuwe en opnieuw ontwikkelde ontwerptools toegvoegd, zoals de Type styles. Voor fotografen waarschijnlijk minder interessant.

Video's zijn nu ook direct te bewerken binnen Photoshop. De software biedt de volledige reeks van bekende Photoshop-tools en een intuïtieve set van nieuwe videotools voor het creëren en verbeteren van videoclips.

Een nieuwe interface met on-image en in-context controleknoppen maakt het mogelijk om snel en eenvoudig blur-effecten op beelden aan te brengen, variërend van vervaging op een specifiek punt tot gevarieerde vervaging tussen meerdere punten.

Extra in Photoshop CS6 Extended


- Mercury Graphics Engine voor 3D; meer kracht en snelheid voor 3D-beeldverwerking.
- 3D Fingertips Controls; betere gebruikersinterface voor efficiëntere 3D-workflows.
- Nieuwe 3D-effecten; reflecties en 'versleepbare' schaduwen voor beeldverbetering.

Adobe Photoshop CS6

Prijs en beschikbaarheid


Photoshop CS6 is vanaf morgen beschikbaar en gaat je 799 euro kosten voor de standaard versie en 1.149 euro voor de Extended versie. Voor het eerste is de software van Adobe ook als abonnement verkrijgbaar. Je betaald dan 19,95 euro per maand (mits je voor een jaar tekent) en je kunt Photoshop CS6 dan op twee computers (zowel Mac OS X als Windows) gebruiken.

Dat klinkt wellicht prijzig, maar als je het narekent kun je dus bijna 5 jaar lang Photoshop CS6 Extended gebruiken voor zo ongeveer de aanschafprijs van het pakket. En over vijf jaar zijn we al weer een aantal versies verder, met de abonnementsdienst krijg je ook de updates.

Gebruik je meerder pakketten van Adobe, dan is de Adobe Creative Cloud dienst interessant. Je krijgt dan voor 49,99 euro per maand (op basis van het jaarcontract) toegang tot de volledige Adobe Creative Suite 6 software. Nu is 600 euro per jaar natuurlijk ook best een bedrag, maar als je ziet wat je er voor krijgt (en wat je voor het pakket los betaald) dan is het een koopje.

Volgens mij best een slimme zet van Adobe, deze licenties op maandbasis. Je kunt de software overigens ook per maand afnemen; je bent dan wat duurder uit, maar het is een handige optie als je de software slechts een aantal maal per jaar nodig hebt. Vanaf morgen 24 april is Photoshop CS6 te bestellen via de website van Adobe.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

29 reacties

 1. Niek
  Niek schreef op maandag 23 april 2012 om 23:50

  Het artikel is enigszins onleesbaar door het aantal spelfouten dat het bevat.

 2. Marcel
  Marcel schreef op maandag 23 april 2012 om 23:52

  Inderdaad een slimme zet van Adobe om de software te gaan verhuren. Ze konden eindelijk hun klanten horen nadat ze waren opgehouden om heel lang LA LA LALA te zingen. knipoog

  Overigens het gebruikte BTW percentage is nog niet goed bij hun en nu rekenen zij 23% als BTW percentage terwijl het toch 19% moet zijn.

  Prijs ex-BTW € 17,99 en prijs inclusief BTW € 22,13 als je voor een jaar tekent.

  Die € 19,95 p/m kan ik niet terug vinden op de site!?!?!?

 3. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 24 april 2012 om 00:17

  Vraag. Is alleen in de Extended versie Photoshop CS6 zowel de 32bits en 64bits software aanwezig?

  Ik maak dit op uit de informatie op deze pagina.

 4. Tommy
  Profiel Tommy schreef op dinsdag 24 april 2012 om 08:05

  Leuke berekening over die abonnementskosten, Elja. Maar die geldt alleen voor nieuwe klanten. Als je de vergelijking maakt met een upgrade (€236,- als je hem echt in je mandje legt), dan ben je toch wel even bezig voordat je het abonnement hebt terugverdiend. Voorlopige conclusie lijkt me dus dat die verhuur alleen leuk is voor nieuwe klanten die echt niet meer uit de voeten kunnen met Elements of Lightroom. Om hoeveel mensen zou het dan nog gaan?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord