Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Plugin Photoshop voor Microsofts HD Photo

dinsdag 13 maart 2007, 19:44 door | 10.057x gelezen | 7 reacties

De afgelopen week heeft Microsoft de Jpeg-opvolger HD Photo officieel aangekondigd. Dat Microsoft hiermee bezig was hadden ze al eerder laten weten, maar ze hadden hier nog geen echt persbericht voor uit doen gaan. Nieuw dit maal is de beschikbaarheid van een HD Photo Photoshop Plugin voor CS2 en CS3.

Het betreft een Beta versie die tot 31 mei dit jaar te gebruiken is. Daarna zal er weer een vernieuwde versie beschikbaar zijn op de website van Microsoft. Ze zijn bezig om van dit nieuwe formaat een standaard te maken zodat ondersteuning op alle systemen (inclusief camera's) eenvoudig beschikbaar kan zijn.

Alhoewel ik verwacht dat het nog wel een aantal jaar gaat duren lijkt me de HD Photo toch een interessant formaat. De voordelen ten opzicht van Jpeg zijn legio terwijl het bestandformaat kleiner is.

HD Photo plugin
De HD Photo plug-in in actie


Bron: MS Photography Blog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op dinsdag 13 maart 2007 om 23:52  | reageer

  Weet je behalve het kleinere bestandformaat nog meer voordelen te noemen voor dit bestandformaat dan?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 14 maart 2007 om 00:23  | reageer

  Andere pluspunten:

  - Mogelijkheid voor opslaan foto's zonder verlies (geen compressie)
  - Ondersteuning Alpha kanalen (transparantie)
  - Thumbnail in bestand opgenomen (snelle thumbnail weergave, geen extra berekening nodig)
  - 16 bit in plaat van maar 8 bits kleurinformatie

  Redelijk wat voordelen die ik wel zie zitten. Het enige grote nadeel dat ik nu zie is de ondersteuning. Als ik dit formaat gebruik is het wel handig dat anderen de foto's ook kunnen bekijken. vrolijk

 3. Perrush
  Perrush schreef op donderdag 15 maart 2007 om 02:52  | reageer

  Ik zie nog een ander nadeel. ... het is een MS product.

  We moeten oppassen dat MS niet eerst ervoor zorgt dat dit de standaard wordt om dan later gewoon weg royalties te gaan heffen op ieder produkt / programma dat dit formaat ondersteunt.

  just a thought

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 maart 2007 om 08:03  | reageer

  @Perrush, volgens mij is dit duidelijk niet de instelling van Microsoft zelf. Uit het weblog van een Microsoft medewerker van dit project:

  We've worked very hard over the past several months to address the comments and concerns we've heard about achieving broader deployment for HD Photo. We changed the licensing terms to eliminate the previous very small royalties. We changed the name to a generic, un-trademarked term. We've made the DPK available through a simple click-through End User License Agreement.

  Now we're taking the next big step. Our goal is to turn the format over to an appropriate standards organization. Ideally, this will include the publishing of an open specification, making possible to implement compatible encoders and decoders that are completely independent of Microsoft's reference source code. This should fully address any concerns that have been raised about the option for open source implementations.

  Anyone who has been involved in standardization, especially related to advanced technology, can tell you it is often a complicated and sometimes lengthly process. We're working hard to move forward in a timely manner; we'll share more details as we have them.

 5. Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) schreef op donderdag 15 maart 2007 om 10:32  | reageer

  Als ik even heel kritisch ben.

  - Mogelijkheid voor opslaan foto's zonder verlies (geen compressie)
  Deze stelling wordt zelfs door Microsoft tegengesproken. Er vind wel compressie plaats maar het is een lossless compressie, met andere woorden de data is terug te halen. Zonder compressie zou het bestand ook niet kleiner kunnen worden. Behalve dat dit een goede marketing campagne is zie ik hier de voordelen niet echt van. Het is wat men horen wil, maar niet een "echt" issue.

  - Ondersteuning Alpha kanalen
  Super, maar deze ondersteuning wordt pas echt interessant wanneer deze standaard ook wordt embed in de HTML, XHTML standaard want eerder heb je er weinig aan. Betekend ook weer dat oudere browser gebruikers de afbeeldingen niet goed te zien krijgen enz. Voorlopig zie ik ook hier dus geen voordeel in (maar op de longrun wel)

  - Thumbnail in bestand opgenomen
  Geweldig !!! Totdat je een iets grotere tumbnail wil zien. Het beperkt in mijn ogen meer dan dat het toevoegd. Als de thumbnail al in het bestand zit werkt dit wellicht sneller, maar ook minder gebruiksvriendelijk. De thumbnail afmeting is dan namelijk ook al voorgedefinieerd en is dat wat wij willen?

  - 16 bit i.p.v. 8 bits kleurinformatie.
  Dit is eigenlijk het enige argument dat ik echt steekhoudend vind. Nu de mensen nog zover krijgen dat ze allemaal een kalibratietool kopen om hun monitor te kalibreren want anders heb je ook hier helemaal niks aan.

  Voor de duidelijkheid, ik ben nu in mijn antwoord veel negatiever dan ik werkelijk ben over dit bestandformaat, want ik juich iedere ontwikkeling toe, maar ik zie de dingen graag in proportie.
  Het feit dat dit een Microsoft ontwikkeling is zie ik nu juist wel weer als een pluspunt want dat betekend in ieder geval dat er een versie 1, 1.1, 1.12, 2.0, 2.01 --> 8.51 en ga maar door komt. vrolijk

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 maart 2007 om 11:28  | reageer

  Ik had niet anders van je verwacht, Brian.. knipoog

  Geen compressie was wellicht de verkeerde bewoording technisch gezien, maar ik bedoel inderdaad te zeggen dat er geen informatie verloren gaat. Volgens mij vooral handig voor mensen die nu telkens dezelfde Jpeg bewerken en er opeens achterkomen dat de kwaliteit zo slecht wordt..

  De Alpha kanalen worden inderdaad pas interessant wanneer er wijde ondersteuning voor het formaat op internet is. Bij PNG bestanden loop je momenteel tegen dezelfde problemen aan (bv. in MSIE 6). Wel is het formaat op deze manier bruikbaar in bijvoorbeeld applicaties waar je niet afhankelijk bent van browsers.

  Wat ik begrijp uit de specificaties van HD Photo is het mogelijk meerdere resoluties op te slaan in een afbeelding. Er kunnen dus ook verschillende formaten thumbnails opgeslagen worden. Technische gezien is de mogelijkheid voor welk formaat thumbnail dan ook aanwezig. Hoe dit in de praktijk zal werken moet natuurlijk nog blijken.

  Dat het formaat niet perfect zal zijn is wellicht waar, maar het is een flinke stap vooruit tenopzicht van Jpeg. Dat we voorlopig nog niet van het Jpeg formaat af zijn mag ook duidelijk zijn en in veel gevallen voldoet Jpeg natuurlijk ook uitstekend.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 4 november 2007 om 17:08  | reageer

  Zojuist verscheen het bericht op Tweakers dat HD Photo onder de naam Jpeg XR tot een standaard wordt gemaakt door de Joint Photographic Experts Group.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord