100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

RAW Codecs voor Windows 7

vrijdag 29 juli 2011, 20:53 door | 9.902x gelezen | 10 reacties

Microsoft heeft eindelijk RAW codecs uitgebracht voor Windows 7. Met deze codecs kun je de RAW bestanden uit je camera binnen Windows standaard bekijken. Hiervoor had je nog een extra plug-in nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Helaas lijkt Microsoft al direct (ongeveer een jaar) achter te lopen in de ondersteuning. Zo worden bijvoorbeeld de RAW bestanden van de Nikon D7000 en D5100 niet ondersteund. Ook voor Canon's 600D, 1100D en 60D biedt deze codec pack (nog) geen oplossing.

De codec pack is ook te gebruiken op Windows Vista en is geschikt voor zowel 32 bits als 64 bits systemen. In onderstaande video van Microsoft wordt het gebruik van de codec pack toegelicht.


Zelf ben ik overigens erg tevreden over de (betaalde) codec pack van FastPictureViewer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Marcel
  Marcel schreef op vrijdag 29 juli 2011 om 21:32  | reageer

  FastPictureViewer is veel en veel beter geschreven en daarom ook veel sneller. Ik heb die RAW codecs ook geïnstalleerd gehad en viel bijna van mijn stoel toen ik zag hoe traag die was.

  Echt geen goede beurt voor Microsoft!!

 2. Henri
  Profiel Henri schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 11:44  | reageer

  In Adobe Bridge, geleverd bij Photoshop, kun je je foto's perfect bekijken, organiseren, labelen, omnummeren, tags toevoegen, een andere naam geven en van keywords voorzien.
  Ik zie niet in waarom ik alles ook nog eens in Windows verkenner zou willen bekijken of in het kreupele Microsoft Live Photo Gallery zou willen werken.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 15:06  | reageer

  Een beetje fotograaf werkt toch gewoon met een apple vrolijk

 4. Henri
  Profiel Henri schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 16:45  | reageer

  @ Arno;
  Ja hoor, daar gaat 'ie weer....
  Maar ik laat me niet verleiden tot die eindeloze discussie: ieder zijn ding.

 5. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 16:54  | reageer

  I love my Apple! Oh daar komt weer een automatische software update, Apple he......(sorry ik kan het nalaten)

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 20:23  | reageer

  Tja, de Apple-Windows-discussie kan me gestolen worden, ik heb met beide systemen gewerkt, maar voor een PC gekozen. Lood om oud ijzer. Net zo zinloos als de Canon/Nikon-vete knipoog

  Los daarvan, een raw-codec hoeft voor mij niet zo. Ik beheer al mijn beelden in Lightroom, dus een preview in Verkenner gebruik ik toch niet. Maar ik kan me indenken dat sommigen het handig vinden!

 7. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 30 juli 2011 om 21:18  | reageer

  @eduardvanmil: of die automatische updates nou zo'n pluspunt zijn van de Mac kun je je afvragen. Ik zie ze de laatste tijd steeds vaker. Het heeft ook wel te maken met alle ontwikkelingen rond Lion en iOs, maar toch.

  Erik: lood om oud ijzer zeg je? Grappig. De discussie tussen onvermurwbare adepten mag dan zinloos zijn, maar dat komt niet omdat de HW/SW-combinaties van PC en Mac nou zoveel overeenkomsten hebben. Integendeel, die verschillen lijken steeds groter te worden. En dan is een periodiek vergelijk tussen beide werelden zeker voor fotografen wel degelijk zinvol. Stilstand is nog steeds synoniem met achteruitgang.

  Het is een feit dat je voor RAW-bestanden op een Mac helemaal geen extra Codecs nodig hebt. En toen ik vanmiddag even een kijkje nam op de site van Fastpictureviewer was ik toch weer blij met mijn iMac. Wat een technisch geleuter en gedoe om zoiets simpels voor elkaar te krijgen!
  Overigens ben ik het met Henri eens dat Bridge dit soort fratsen overbodig maakt. Het is echter ook een feit dat hele volksstammen niet met Bridge willen werken. Het heeft een slechte naam qua performance sinds CS, vooral in de PC-wereld.

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 31 juli 2011 om 00:53  | reageer

  Ik zal over bridge maar verder zwijgen... vrolijk

 9. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 31 juli 2011 om 09:22  | reageer

  @Cas: Ik doel ook niet op het feit of er verschillen of overeenkomsten zijn. Vergelijken kan uiteraard altijd. Ik word alleen zo moe van die mensen die discussies opstarten vanuit de 'mijn merk is uiteraard de beste'-filosofie. Juist door periodiek te vergelijken zul je zien dat zowel PC als Mac hun voordelen hebben.

  En ach, Bridge, niet mijn ding. Geef mij maar Lightroom.

 10. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 13:39  | reageer

  Pfoeh, dat werd tijd zeg. Idioot eigenlijk dat Microsoft hier nu pas mee komt. Ik vond het vijf jaar geleden al achterhaald dat je er externe software voor nodig had.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord