Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Geri van den Boom

RGB Musiclab; hoe klinken mijn foto's?

maandag 1 februari 2010, 22:19 door | 5.570x gelezen | 8 reacties

Recentelijk was het een winterse dag en ik hoefde niet te werken, dus dan maar een beetje surfen op het internet. Een artikel op Lifehacker.com trok mijn aandacht waarin de vraag werd gesteld: Wil je weten hoe je foto's klinken wanneer deze worden omgezet naar muziek?

Er was freeware te downloaden waarmee dat kan en het heet RGB MusicLab. De software zet de kleuren Rood, Groen en Blauw om naar geluiden, het 'leest' de pixels in een afbeelding. EÚn pixel veroorzaakt een akkoord van drie noten en des te helderder de pixel des te langer de noten worden aangehouden.

Helaas zag ik vandaag dat het programma vanwege patentschending verwijderd is. Echter; wanneer iets op internet staat is het bijna onmogelijk het er weer af te krijgen. Het programma is dus nog gewoon te vinden via andere websites.

Wanneer je de software download zit het in een zip bestand, eenmaal uitgepakt vindt je alles in een mapje terug samen met het .exe bestand om het programma na een dubbelklik op te starten.

Het programma ziet er interessant uit, na het openen van een foto wordt deze omgezet in een moza´ek afbeelding waarop de muziek wordt gebaseerd. Je kan de moza´ek op allerlei manieren aanpassen om het muziekstuk te be´nvloeden. En linksonder kan je kiezen uit verschillende muziek instrumenten.

Nu eens kijken of de foto die ik van een reggaezanger heb ook een muziekstuk geeft gerelateerd aan de afbeelding. Ik klik op de knop 'Create Music', vrij snel is het muziekbestand aangemaakt en de grootste verrassing komt wanneer je op de play knop klikt..

Ik kreeg een soort van super moderne jazz op een grand piano gespeeld, heel apart! Hier kan ik wel een paar uurtjes mee zoet zijn gedurende een gure dag. Wanneer je zelf wil experimenteren, dit is de link naar de website waar je de freeware kan downloaden: RGB MusicLab.

RGB Musiclab


Veel fotomuziek plezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Geri van den Boom

Over de auteur

Geri heeft een grafische opleiding genoten en is daarna in de fotohandel terecht gekomen. Daarna heeft ze in een foto vaklab en een tijdje als zelfstandig bruidsfotograaf gewerkt. Met ruim 15 jaar ervaring en haar opleiding reportage fotografie aan de Fotovakschool heeft Geri dus meer dan voldoende te vertellen.

8 reacties

 1. Mark K
  Mark K schreef op maandag 1 februari 2010 om 22:34  | reageer

  Als je het bestand download, krijg je alleen een tekstbestand dat het programma weg moest. Erg jammer, had het graag geprobeert!

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 februari 2010 om 23:00  | reageer

  @Mark; De onderste link in het artikel is een link naar de download van het programma. Alleen wel voor Mac gebruikers. Hier vind je ook nog de Windows versie.

 3. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 08:16  | reageer

  Ook in de Windows link zit alleen een tekst document dat het programma verwijderd moest worden i.v.m. een rechten issue. Uiteraard is het programma na enig zoeken wel te vinden op Usenet vrolijk

 4. Geri
  Profiel Geri schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 16:10  | reageer

  De software was toen ik het artikel schreef nog gewoon te downloaden, vanwege een rechten kwestie is de inhoud van de website gehaald. En door een computercrash ben ik mijn versie ook kwijt geraakt. Jammer, het was leuk om mee te spelen.

 5. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 17:42  | reageer

  tjeemig, wat een onzin zeg!

 6. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 17:46  | reageer

  @Geri | Via goed zoeken nog wel te vinden hoor vrolijk

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 20:25  | reageer

  Ik sluit me aan bij de opmerking van Henk Hulshof, Dit is pure onzin!

 8. Geri
  Profiel Geri schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 21:12  | reageer

  Ach ja, onzin kan soms leuk zijn, gewoon een beetje fun met je foto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord