Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Statistieken over je meest gebruikte camera instellingen

zondag 30 december 2007, 19:51 door | 11.210x gelezen | 2 reacties

Via de website van Photofacts bezoeker Niels Thijssen werd ik gewezen op het programmaatje ExposurePlot. Met deze gratis software kun je eenvoudige overzichten maken van technische details over je foto's. Het programma bekijkt de EXIF informatie uit je foto's (helaas alleen de Jpeg bestanden) van een opgegeven map (inclusief submappen, indien gewenst). Deze worden vervolgens netjes weergeven in grafieken. Zo zie je eenvoudig welke brandpuntafstand je het meeste gebruikt, welke ISO waarde je voorkeur heeft en de sluitertijden en diafragmakeuzes die je het vaakst gebruikt. Leuke statistische informatie om eens te weten over je foto's of voor een specifieke shoot.

De software is geschreven door de Nederlander Paul van Andel. Waar mogelijk rekent de software het brandpuntafstand direct om naar het 35mm equivalent bij foto's genomen op een crop camera. Je kunt er ook voor kiezen om binnen een map te filteren in het zoekresultaat. Bijvoorbeeld door op te geven dat hij alleen de foto's gemaakt met een Nikon D40x mag analyseren.

Ik heb het programma losgelaten op al mijn foto's van het afgelopen jaar. Na een paar minuten rammelen (die map bevat bijna 16.000 bestanden al zijn die voornamelijk RAW) kwam het programma met de resultaten uit onderstaande afbeelding. Mijn meeste gebruikte brandpuntafstand ligt tussen de 40 en 80mm (de Canon 24-70L f/2.8 is duidelijk mijn meest gebruikte objectief). Bij de lichtgevoeligheid springen de 400 en de 100 ISO er duidelijk uit, mijn diafragma's zitten voornamelijk aan de lagere waarden (grote opening, f/2.8 en f/3.2) en qua sluitertijden moet je het vaak rond de 1/100ste zoeken.

Een mooie toevoeging voor het programma zou wat mij betreft wellicht wat meer variantie in de grafieken kunnen zijn. Dit zijn nu alleen staafdiagrammen, maar ook een taartpuntendiagram zou het bijvoorbeeld leuk doen bij een overzichtje van bepaalde gegevens. Daarnaast zou een reportage leuk zijn waarbij je een raport kunt uitdraaien voor bijvoorbeeld een specifieke shoot. Het programma zou dan de meest opvallende resultaten kunnen noemen.

Al met al een leuk programmaatje om eens een beeld te krijgen van je meest gebruikte instellingen. Als je overigens de eveneens gratis Wega2 Imageviewer gebruikt van dezelfde maker dan zit de functionaliteit van ExposurePlot hier direct ingebakken en hoef je het programma niet apart te downloaden.

ExposurePlot; gegevens over 2007
ExposurePlot; mijn statistieken over 2007


Bron: Niels Thijssen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Sebastiaan
  Sebastiaan schreef op maandag 31 december 2007 om 09:11  | reageer

  Een handig programma dat ik ondertussen toch wel al een tijdje gebruik.
  Maar bestaat er eigenlijk ook niet zoiets voor RAW bestanden?

 2. Homer1960
  Profiel Homer1960 schreef op dinsdag 1 januari 2008 om 10:48  | reageer

  Een heel leuk programmaatje. Ik op zoek naar een nieuwe korte zoomlens en heb dus nu ontdelt dat ik minstens 80% van alle foto's maak < 110mm (op 35 mm). Dit betekent dus dat ik met een 18-70mm (dus 28-105mm op 35 mm) een ideale lens heb.

  By the way: een gelukkig 2008 en ga zo door met deze blog; ik volg 'm al enige tijd en heb me onlangs geregistreerd. Zeer informatief!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord