Elja Trum

Tablet versie van Lightroom in de maak

woensdag 22 mei 2013, 23:29 door | 6.170x gelezen | 10 reacties

Adobe werkt aan een mobiele versie van Lightroom die bijvoorbeeld gebruikt kan worden op een iPad. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig en voornamelijk mobiel aan de slag met de nabewerking van hun foto's. Productmanager Tom Hogarty van Adobe onthulde de in ontwikkeling zijnde app in het programma The Grid van Scott Kelby.

In de app moet je ook volledige RAW bestanden kunnen verwerken, maar ook erg mooi is de samenwerking die de app lijkt te gaan krijgen met Lightroom en de nieuwe smart preview mogelijkheid. Zo zou de kleinere smart previews uit Lightroom 5 naar je tablet kunnen sturen; ze op de bank of onderweg kunnen bewerken en 's avonds thuis de nabewerkingen doorvoeren op de volledige afbeeldingen in Lightroom op je computer.

In de video hieronder is de betreffende aflevering van The Grid te zien.
De Lightroom app vertoning start na zo'n 18 minuten.


Er is nog niks bekend over de datum wanneer de app beschikbaar zal komen. Waarschijnlijk zal dit nog wel enkele maanden duren.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 22 mei 2013 om 23:39

  tja, RAW bewerkingen op je tablet.......
  de gevorderde gebruiker (die RAW fotografeert) zal zijn/haar foto's niet zo snel op een tablet nabewerken vermoed ik. Tablets staan tenslotte niet bekend om hun natuurgetrouwe weergave.
  En de groep die juist wel op een tablet werkt zal vermoedelijk niet in RAW fotograferen.
  Maar ik vind het wel cool hoor, absoluut vrolijk

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 22 mei 2013 om 23:43

  @Martin; Zoals ze in de uitzending zeggen: denk eens na waar je foto's waarschijnlijk op bekeken worden. De kans is best groot dat je foto's later via een iPad (of andere tablet) gezien worden. Dan is het eigenlijk niet vreemd dat je ze op datzelfde apparaat nabewerkt.

  Voordat je ze gaat afdrukken wil je ze dan nog wel een keer controleren op je gecalibreerde monitor.. knipoog

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 23 mei 2013 om 01:06

  Als ik een muis/wacom zou kunnen aansluiten is het misschien een gangbare oplossing, maar anders niet. En ik zie nog altijd het nut niet van een tablet dus geef mij maar gewoon mijn pc/netbook met lightroom én Photoshop. Weet er trouwens al iemand hoe het zit met Lightroom en de Creative Cloud, want ik hoop echt dat ze die daar niet in stoppen, zo'n zalige software!

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 23 mei 2013 om 08:35

  @Aradilon; met een muis mis je juist de essentie van een tablet. vrolijk
  Een tablet is natuurlijk al een soort Wacom tablet, maar dan eentje die je bedient met je vingers in plaats van een pennetje. Aangezien je in Lightroom eigenlijk nooit pixel-precies werkt lijkt het me geen enkel probleem de meeste Lightroom bewerkingen op een iPad uit te voeren.

  Persoonlijk vind ik mijn iPad één van de beste aankopen van de afgelopen jaren. Ideaal om nieuws en artikelen op te consumeren. Of de ik de tablet voor nabewerking ook zo actief zou gebruiken weet ik zo niet, maar ik wil het wel eens proberen..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord