Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Tablet versie van Lightroom in de maak

woensdag 22 mei 2013, 23:29 door | 6.888x gelezen | 10 reacties

Adobe werkt aan een mobiele versie van Lightroom die bijvoorbeeld gebruikt kan worden op een iPad. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig en voornamelijk mobiel aan de slag met de nabewerking van hun foto's. Productmanager Tom Hogarty van Adobe onthulde de in ontwikkeling zijnde app in het programma The Grid van Scott Kelby.

In de app moet je ook volledige RAW bestanden kunnen verwerken, maar ook erg mooi is de samenwerking die de app lijkt te gaan krijgen met Lightroom en de nieuwe smart preview mogelijkheid. Zo zou de kleinere smart previews uit Lightroom 5 naar je tablet kunnen sturen; ze op de bank of onderweg kunnen bewerken en 's avonds thuis de nabewerkingen doorvoeren op de volledige afbeeldingen in Lightroom op je computer.

In de video hieronder is de betreffende aflevering van The Grid te zien.
De Lightroom app vertoning start na zo'n 18 minuten.


Er is nog niks bekend over de datum wanneer de app beschikbaar zal komen. Waarschijnlijk zal dit nog wel enkele maanden duren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 22 mei 2013 om 23:39  | reageer

  tja, RAW bewerkingen op je tablet.......
  de gevorderde gebruiker (die RAW fotografeert) zal zijn/haar foto's niet zo snel op een tablet nabewerken vermoed ik. Tablets staan tenslotte niet bekend om hun natuurgetrouwe weergave.
  En de groep die juist wel op een tablet werkt zal vermoedelijk niet in RAW fotograferen.
  Maar ik vind het wel cool hoor, absoluut vrolijk

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 22 mei 2013 om 23:43  | reageer

  @Martin; Zoals ze in de uitzending zeggen: denk eens na waar je foto's waarschijnlijk op bekeken worden. De kans is best groot dat je foto's later via een iPad (of andere tablet) gezien worden. Dan is het eigenlijk niet vreemd dat je ze op datzelfde apparaat nabewerkt.

  Voordat je ze gaat afdrukken wil je ze dan nog wel een keer controleren op je gecalibreerde monitor.. knipoog

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 23 mei 2013 om 01:06  | reageer

  Als ik een muis/wacom zou kunnen aansluiten is het misschien een gangbare oplossing, maar anders niet. En ik zie nog altijd het nut niet van een tablet dus geef mij maar gewoon mijn pc/netbook met lightroom én Photoshop. Weet er trouwens al iemand hoe het zit met Lightroom en de Creative Cloud, want ik hoop echt dat ze die daar niet in stoppen, zo'n zalige software!

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 23 mei 2013 om 08:35  | reageer

  @Aradilon; met een muis mis je juist de essentie van een tablet. vrolijk
  Een tablet is natuurlijk al een soort Wacom tablet, maar dan eentje die je bedient met je vingers in plaats van een pennetje. Aangezien je in Lightroom eigenlijk nooit pixel-precies werkt lijkt het me geen enkel probleem de meeste Lightroom bewerkingen op een iPad uit te voeren.

  Persoonlijk vind ik mijn iPad één van de beste aankopen van de afgelopen jaren. Ideaal om nieuws en artikelen op te consumeren. Of de ik de tablet voor nabewerking ook zo actief zou gebruiken weet ik zo niet, maar ik wil het wel eens proberen..

 5. Marcel
  Marcel schreef op donderdag 23 mei 2013 om 09:09  | reageer

  Als kleurbeheer een deel gaat uitmaken van de besturingssystemen van tablets dan is best leuk.

  Helaas zitten er zo veel verschillen tussen de panels bij de verschillende Apple modellen en als dan ook nog eens de rest van de wereld aan Android tablets dan is het ondoenbaar omdat te goed te doen zonder dat de kosten hoger worden.

  Ik heb zelf een iPad en het enige waar ik hem nu nog voor gebruik is Shuttersnitch, Voor alle andere dingen gebruik ik een Android telefoon en tablet...mijn derde tablet ondertussen omdat de hardware steeds beter wordt. Op mijn iPad heb ik altijd het gevoel van "computer says no". knipoog

 6. Gerrit
  Gerrit schreef op donderdag 23 mei 2013 om 14:37  | reageer

  @Elja Trum: "Een tablet is natuurlijk al een soort Wacom tablet, maar dan eentje die je bedient met je vingers in plaats van een pennetje."

  Iedereen heeft het hier direct over een iPad, maar laten er nu al Android en Win8 tablets zijn met Wacom functionaliteit waarbij je dus geen dikke vingers nodig hebt om te bedienen.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 23 mei 2013 om 15:04  | reageer

  @Gerrit; Die zijn er inderdaad ook, al weet ik niet of die ook drukgevoelig zijn zoals bij Wacom.

  Los daarvan is Adobe volgens mij in eerste instantie bezig met een iPad versie van Lightroom. Nog niet direct met een Android versie (al zal daar vast ook aan gewerkt worden). Tenminste.. de iPad versie is wat ze nu laten zien.

  Vandaar dat we het voornamelijk hebben over een iPad.

 8. Leendert
  Leendert schreef op donderdag 23 mei 2013 om 16:44  | reageer

  Adobe heeft natuurlijk al Photoshop Touch voor IPad en Android tablets.
  Leuke software! Vooral in combinatie met de Samsung Note 10.1.
  Hierbij zit standaard een stylus (volgens mij komt deze bij Wacom vandaag).
  Ik vind dit zelf prettige werken dan een scherm met een losse tekentablet.
  Zou mooi zijn als de volgende Samsung Note een beter scherm krijgt.

 9. tonkunenfotografie
  Profiel  tonkunenfotografie schreef op donderdag 23 mei 2013 om 21:48  | reageer

  Wel cool natuurlijk. Maar ik zou vooral toegevoegde waarde zien bij het selecteren van foto's en minder bij het daadwerkelijk nabewerken.

 10. Gert
  Gert schreef op zaterdag 25 mei 2013 om 09:53  | reageer

  @aradilon Lightroom blijft samen met de Elements serie voorlopig gewoon los te koop in de winkel. Ik heb recent al een paar gesprekken gehad met Adobe en ze voorgesteld om in de toekomst ook andere vormen van de Creative Cloud te brengen. Zoals:
  Breng de Creative Suites (Web, Design, Video etc.) terug in de CC en maak het mogelijk om ook twee of drie Apps (bijvoorbeeld Photoshop, Lightroom en Bridge) in een pakket te gebruiken.
  Hun antwoord: 'Dit is uiteraard pas versie 1.0 en er zullen in de toekomst andere vormen worden uitgerold'.
  Welke vormen dat zullen zijn zullen we waarschijnlijk pas in 2014 en later horen. Voor veel mensen is de nieuwe Creative Cloud een uitkomst. Er zijn ook klanten die er op kunnen schieten. Het is aan Adobe om goed naar hun klanten te luisteren en goed te communiceren.

  Wat de Lightroom App betreft: hele mooie ontwikkeling! Je kunt straks via WiFi je foto's naar de iPad streamen en in RAW verwerken. Het wordt dan wel tijd voor een iPad met meer geheugen.
  Wat de dikke vingers betreft: Adobe heeft een pen en digitale liniaal in ontwikkeling voor de iPad, de Mighty! http://xdce.adobe.com/mighty/

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord