Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Transparante afbeeldingen maken met Lightroom

vrijdag 29 december 2017, 22:55 door | 13.160x gelezen | 2 reacties

'Is het mogelijk in Lightroom om automatisch een (achtergrond-)kleur te vervangen door transparantie?' Deze vraag kreeg ik van een fotograaf. Wie Lightroom een beetje kent, weet dat het antwoord negatief is. Nee, dit kan niet.

Achtergrond
kleur tabel
Violin 300Violin transp 300

Echter, vaak zijn dergelijke vragen de aanleiding voor de ontwikkeling van een nieuwe Lightroom plug-in, in dit geval de Transparency exporter.

Overal waar beelden worden gepubliceerd voor het internet, wordt gebruik gemaakt van transparante achtergronden. Je kunt hierbij denken aan product- en portretfotografie. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer toepassingsgebieden zijn. Voel je uitgenodigd om deze te delen via de commentaren hieronder.

Deze plug-in stelt je in staat om in één exportstap voor alle geselecteerde beelden de achtergrond automatisch te vervangen door transparantie, of dat er nu 2, 100 of xxx zijn.

Toegevoegde waarde


Het voordeel van deze plug-in boven andere oplossingen is:
 • volledig automatisch, geen handwerk
 • met één Lightroom exporthandeling alle geselecteerde foto's verwerken
 • geen andere software nodig, je blijft in Lightroom
 • geïntegreerd in je Lightroom workflow


Demo video
Korte beschrijving


Voor het vervangen van een kleur door transparantie wordt onder de motorkap gebruik gemaakt van een meegeleverde versie van ImageMagick.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste opties van de plug-in. Ga naar de productpagina voor de volledige beschrijving.

Te vervangen kleur
Tijdens het exporteren kun je aangeven welke kleur je wilt vervangen door transparantie.

Volledig beeld of flood fill
Met deze optie kies je of je de opgegeven kleur in de hele foto wilt vervangen of flood fill wilt toepassen.

Met flood fill (Wikepedia) wordt bedoeld dat bijv. in de linkerbovenhoek wordt begonnen met het vervangen van de betreffende en dat dit doorgaat, totdat een andere kleur gevonden wordt. Denk aan de analogie van dijken. Flood fill gaat door totdat het een 'dijk' vindt, een afwijkende kleur.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Recursive_Flood_Fill_4_%28aka%29.gifOriginal 150SampleFloodFill 150.PNGSampleFullImge 150.PNG
Flood fill
Bron Wikipedia
OrigineelVervangen met
Flood fill
Vervangen in
hele beeld

Fuzz
Met 'fuzz' kun je aangeven hoeveel van de te vervangen kleur afgeweken mag worden.

Voorwaarden


Iedere fotograaf en/of designer begrijpt dat het automatisch vervangen van een (achtergrond-)kleur door transparantie niet eenvoudig is. De onderstaande voorwaarden gelden voor ieder programma dat hiervoor gebruikt wordt en dus ook voor de plug-in.

Egale achtergrondkleur
Hoe egaler de achtergrondkleur is, hoe beter deze vervangen kan worden. Een veel gebruikte techniek is chroma keying, de bekende groene- of blauwe achtergrond. Maar iedere egale achtergrondkleur is prima.

Experimenteer hierbij ook met de fuzz factor voor het beste resultaat.

Afwijkende achtergrondkleur
In het verlengde van het vorige punt, bij voorkeur moet de achtergrondkleur niet voorkomen in de rest van het beeld. Een persoon met een wit overhemd voor een witte achtergrond is een uitdaging.
Daarom wordt bij chroma keying een vrij felle groene achtergrond gebruikt.

Gelijksoorten beelden
Omdat in één exporthandeling tientallen of honderden beelden verwerkt kunnen worden is het van belang dat de beelden dezelfde achtergrondkleur hebben.

De Windows versie kan automatisch de achtergrondkleur bepalen door een "referentie pixel" op te geven, bijv. 50 x 50 pixels uit de linkerbovenhoek.

Probeerversie


Download de plug-in gratis en experimenteer ermee. Met de probeerversie kun je iedere keer 5 foto's exporteren.

Feedback


Deel je ervaringen met het transparant maken van achtergronden. Wordt in jouw bedrijfstak ook veel gebruik gemaakt van transparante achtergronden, laat het ons weten. Heb je nog andere tips and tricks, deel ze via het commentaarveld hieronder of vul het feedbackformulier in op onze website.

Achtergrond informatie


Meer informatie kun je vinden op:

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

2 reacties

 1. Lightroomstatistics
  Profiel  Lightroomstatistics schreef op zaterdag 30 december 2017 om 10:18  | reageer

  Nog een kleine toevoeging: het is nu ook mogelijk om de te vervangen kleur automatisch te laten bepalen door het opgeven van een referentie pixel. Dit kan zowel met de Windows als met de Mac versie. Voor meer informatie zie de productpagina.

 2. Evert
  Evert schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 15:08  | reageer

  Ik gebruik of Photoshop of InPixio Photo Clip 7 professional deze werkt ook erg goed om transparantie te maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord