Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Kim Dalmeijer

Verslag introductie Adobe Photoshop Elements 9

zaterdag 2 oktober 2010, 17:16 door | 10.862x gelezen | 2 reacties

Afgelopen week had ik het voorrecht om voor Photofacts aanwezig te zijn op de pers-introductie van de nieuwste telgen uit de Adobe-familie van creatieve producten; Adobe Premiere Elements 9 voor videobewerking en Adobe Photoshop Elements 9 voor fotobewerking. De dag werd gehouden in het Workhouse in Best, een prachtige, grote studio nabij Eindhoven.

Na een goedverzorgde lunch en links en rechts een aantal (internet-)bekenden te hebben gesproken zoals Hans Kluppel van Zoom.nl, Kristel Folmer van Photoshop Creative en André van Woerkom (auteur van diverse Photoshopboeken) werd de presentatie geopend door Adobe met een presentatie van de nieuwe producten.

Adobe Photoshop Elements


Adobe heeft twee nieuwe producten gelanceerd; oké, geen nieuwe producten maar nieuwe versies van twee bestaande succesnummers, Adobe Premiere Elements en Adobe Photoshop Elements. Deze producten zijn los ieder voor 99 euro aan te schaffen of als bundel voor slechts 149 euro. Prijzen die deze software voor een ieder bereikbaar maken.

Adobe Premiere Elements 9 en Adobe Photoshop Elements 9


Bestaande functionaliteiten zijn verbeterd, en er zijn een aantal hele interessante nieuwe features toegevoegd, waarvan we sommige al kennen van de grote broers Adobe Premiere en Adobe Photoshop.

Omdat we hier fotografie-gerelateerde producten bespreken zal ik met niet verdiepen in Adobe Premiere Elements. Markant detail is wel dat Adobe Premiere Elements nu voor het eerst beschikbaar is voor de Mac-gebruikers.

Adobe Photoshop Elements 9 is een fantastisch product waarmee iedere amateur- of hobbyfotograaf zich helemaal kan uitleven, en zelfs de professionele fotograaf kan een heel eind komen met de functies in deze nieuwe Photoshop Elements.

Belangrijkste nieuwe feature voor de Mac-gebruikers onder ons is dat Adobe Bridge nu vervangen is door de Organizer waarmee de features voor de Mac- en Windows-gebruikers nu gelijk liggen.
Met de Organizer kunnen foto's direct van een cardreader of camera worden geïmporteerd en gecategoriseerd. Dit gaat snel en overzichtelijk en met behulp van slimme functies als People Recognition (gezichtsherkenning) en de Auto-Analyzer heb je een nieuwe import snel georganiseerd.

Photoshop Elements Organizer


Vanuit de Organizer start je ook eenvoudig een slideshow of open je foto's in Photoshop Elements. Ook basisbewerkingen als roteren, rode ogen reductie, printen of geotaggen kunnen direct vanuit de Organizer uitgevoerd worden.

Ook nieuw zijn de Guided Edits; stuk voor stuk eenvoudige wizards die de gebruiker helpen om te croppen, kleur- en belichtingscorrecties toe te passen, storende elementen te verwijderen, foto's samen te voegen of juist elementen van verschillende foto's samen te voegen. Tevens is er een wizard om portretfoto's prachtig af te maken; een kind kan de was doen. Onder de andere nieuwigheden valt ook het gebruik van layer masks of laagmaskers. Het ontbreken hiervan in eerdere versies was voor mij een heel belangrijke reden om Elements niet te gebruiken.

De Photoshop Elements 9 interface


De hele Photomerge functie van Photoshop Elements is verbeterd en vernieuwd. Met Photomerge kun je panorama's maken, foto's of juist onderdelen van foto's samenvoegen, en bijvoorbeeld door gebruik van de Style Match; de stijl van de ene foto toepassen op een andere.

Het is duidelijk dat Adobe het belang en de populariteit van alle social media en online media diensten onderkent. Vanuit de Organizer kan men zijn foto's, films, slideshows en fotoboeken direct delen op bekende diensten als Facebook, Flickr of SmugMug en ook gewoon een webgallery aanmaken of foto's en video's mailen.

Kortom, ik werk nu sinds een aantal dagen bij wijze van uitdaging volledig met Adobe Photoshop Elements 9, en ik moet zeggen dat ik niet per sé de grotere broer Photoshop CS5 nodig heb gehad. Eigenlijk kan ik alles wel in Elements voor elkaar krijgen. Nou ben ik veel beter bekend met Photoshop CS5 en daar vind ik ook beter mijn weg, maar het bewijst voor mij wel dat je voor 99 euro een fantastisch compleet pakket krijgt.

Overigens een laatste opmerking; mijn Wacom Intuos 4 Medium wordt niet volledig ondersteund - zo kan ik het canvas niet roteren en werken niet alle knoppen - maar het is goed mogelijk dat ik dit in een nieuw profiel in de Wacom-software kan oplossen. Ik heb de tijd nog niet gehad om dit te testen.

Fotograaf William Rutten


Na de introductie van de nieuwe producten was het woord aan William Rutten, celebrityfotograaf in hart en nieren. William nam ons in vogelvlucht door een aantal van de portretten uit zijn portfolio, en met bijna een kwart eeuw aan celebrityfotografie op zijn naam zaten daar een paar prachtige verhalen aan vast.

William Rutten


Zo heeft William een portret van Ramses Shaffy geschoten waarmee hij in 2009 de derde prijs won bij de Zilveren Camera. Dat portret werd halsoverkop in een café geschoten na een tip van een vriend; 'Ramses zit hier!'. Eigenlijk was de foto niet naar William's zin, maar dankzij Photoshop kon hij er nog wat van maken. En daar scoor je dan toch een prestigieuze derde prijs mee!

Naast een Nederlandse bekendheid als Ramses heeft William ook een enorme waslijst aan internationale bekende koppen voor de lens gehad, waarvoor hij meer dan eens de 'grote vijver' is overgestoken, maar vaak ook jaren moest onderhandelen om de persoon in kwestie over te halen voor zijn lens te stappen.

Zijn portfolio is gesierd met namen als Beyoncé Knowles, Rihanna, Ricky Martin, Britney Spears en de Sugababes. Ook 'oudere' bekenden als Paul McCartney, Rowan Atkinson (Mr. Bean), Brad Pitt en Joe Perry en Steven Tyler van Aerosmith heeft hij voor zijn lens gehad.

Live workshop


Na William's presentatie kregen we in kleine groepjes de kans om zelf foto's te schieten in de geweldige Workhouse studio. Met een mooie Alfa als decor en twee knappe modellen kon ieder individue zich uitleven. Canon had een aantal camera's ter beschikking gesteld met diverse objectieven. Zo lagen er een paar 5D Mark II's, een paar Canon 7D's, een 1D en ook de gloednieuwe Canon 60D.

Live Workshop


Zoals vaak bij dit soort workshop's waar je met meerdere 'fotografen' een model moet delen, moet je nogal eens vechten om een plekje of sta je af en toe letterlijk op iemand's tenen. Toch is het heel erg leuk om in een dergelijke studio met daglichtlampen te kunnen en mogen fotograferen. De studio is groot genoeg om productfotografie te doen van vrachtwagens, dus er waren naast het hoekje met de Alfa Spider nog twee andere hoekjes ingericht waar we ons konden uitleven.

Na afloop konden we op de door Hewlett Packard geleverde computers onze foto's importeren met de Elements Organiser en vervolgens onze eigen selectie nabewerken met Photoshop Elements. Onze beste foto werd vervolgens door Canon ter plekke in verbazende kwaliteit afgedrukt op zeer betaalbare A3 fotoprinters (advies verkoop 599 en 799 euro, tevens CD-printfunctionaliteit) en in een lijstje gestopt. Onze foto's dongen mee naar een prijs in de competitie van die dag.

Er werden prachtige platen gemaakt, en het is prachtig om te zien hoe twintig verschillende mensen twintig verschillende visies hebben op hetzelfde onderwerp en daar op twintig verschillende manieren nadruk op leggen met nabewerken. Kortom, een leuke dag, een stel heel interessante producten en een leuke foto mee naar huis voor aan de muur !

Mijn resultaat

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Kim Dalmeijer

Over de auteur

Kim Dalmeijer is freelance fotograaf met een zwak voor portretten en mensen. Bruiloften, portretten, bedrijfsreportages maar zeker ook studiowerk. Zijn belevenissen en werk deelt hij via zijn eigen weblog en natuurlijk Twitter.

2 reacties

  1. gast schreef op zaterdag 2 oktober 2010 om 19:21  | reageer

    Het is een mooi pakket, maar het grootste enige nadeel is dat het zo retelangzaam is. Je hebt bijna een supercomputer nodig om er een beetje vlot mee te kunnen werken.

  2. suepie
    Profiel suepie schreef op woensdag 13 oktober 2010 om 17:02  | reageer

    Als ik hem nu zou willen aanschaffen, is hij dan al in het nederlands of moet ik een engelse versie kopen?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord