100+ fotografiecursussen ťn 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Eerste ervaringen met fotoverkoop via Microstock

dinsdag 25 september 2007, 19:23 door | 20.809x gelezen | 11 reacties

Begin december vorig jaar had ik een kort stukje over microstock sites naar aanleiding van een artikel dat ik gelezen had. Eigenlijk ook de hoogste tijd om me ook maar eens aan te melden een stocksite zoals Shutterstock, bedacht ik me. Tien van mijn betere foto's zond ik in voor beoordeling. Zeven daarvan moesten goedgekeurd worden. Dan zou ik via de site mijn foto's kunnen verkopen. Het duurde bijna een week voordat ik op een zondagochtend een mail ontving van Shutterstock. Mijn foto's waren beoordeeld. Zeven van de tien foto's waren afgekeurd.

In eerste instantie was ik behoorlijk beledigd. Ik had tien foto's geselecteerd uit mijn 'best of' map en zeven daarvan werden gewoon afgekeurd! Foto's waar ik trots op ben, een aantal ervan hangen bij mij thuis aan de muur. Boos bekeek ik welke foto's waren afgekeurd en waarom. Sommige foto's hadden als reden 'limited commercial value due to framing, cropping and/or composition.'. Anderen 'Lighting - Poor or uneven lighting, or shadows. White balance may be incorrect.' en eentje 'Noise, film grain, artifacts, or pixilation at 100%. Try noise reduction software.'.

Even zocht ik een optie om mijn account te verwijderen. Helaas werd deze niet geboden.
Verontwaardig sloot ik de site, mokkend over de onbenul die mijn foto's afgekeurd had.

Dezelfde avond las ik echter een topic op Dutch Photo Zone en besloot ik toch nog een poging te wagen. Nu met een hernieuwde insteek. Mezelf eerst verdiepen in de foto's die nu aangeboden worden op de stocksites en daarnaast specifieke sessies houden om dergelijke stockfoto's te produceren.

Op stocksites zag ik dat vooral foto's met mensen erg populair bleken. Dus leek het me verstandig om een keer een shoot te regelen met een model en daarbij specifieke stockfoto's te maken. Pas een half jaar later, eind augustus dit jaar, kwam het daar daadwerkelijk van. Ik plaatste een aanvraag op Dutchheaven voor een model. Daarbij gaf ik direct aan dat het stockfotografie betrof en bood het model een vergoeding van 30 euro. Angela was een van de dames die op mijn aanbod reageerde en met haar heb ik een aantal (in mijn ogen) typische stockfoto's geschoten.

Dit maal probeerde ik als eerste de website iStockphoto. Hier hoef je maar drie afbeeldingen te uploaden. De volgende dag kreeg ik al een reactie; een van de drie foto's was afgekeurd. Direct een plaatsvervangende foto geplaatst en vijf minuten later alweer een reactie. Ditmaal kwamen de foto's teveel uit dezelfde serie. Enigszins gefrustreerd stuurde ik ze nogmaals een andere foto toe die, na even later bleek, volgens iStockphoto onscherp was (en hier in ingelijst in de woonkamer hangt, niks mis mee). Hoewel ik de hoop begon op te geven ooit te worden toegelaten stuurde ik opnieuw een afbeelding in, na deze in Photoshop nog wat extra verscherpt te hebben. En, ongelofelijk maar waar, eindelijk werd ik toegelaten!

Daarna pas kun je daadwerkelijk foto's plaatsen op de website. Dat is overigens nog best een omslachtig proces waarbij je per foto al gauw een paar minuten kwijt bent. Ook deze verstuurde foto's moeten eerst nog goedgekeurd worden voordat ze op de site te vinden zijn. Ik ben begonnen met het uploaden van drie foto's en het duurde even voordat deze goedgekeurd werden. Daarna heb ik langzamerhand een aantal extra beelden toegevoegd om een beetje portfolio op te bouwen.

Nu ik wat meer succes had dan bij mijn eerste poging besloot ik het ook maar weer eens te proberen bij Shutterstock. Het irritante aan Shutterstock is dat, wanneer er minder dan 7 van de 10 foto's worden goedgekeurd, je gewoon een maand moet wachten voordat je het opnieuw mag proberen. Knap vervelend. Bij het uploaden (hier overigens handig via een FTP client) vreesde ik dus reeds een nieuwe afkeuring. Ik was dan ook blij verrast toen ik diezelfde avond nog te horen kreeg dat 8 van de 10 foto's goedgekeurd waren en ik dus ook op Shutterstock welkom ben.

Wanneer je keywords in je bestand opslaat worden deze overigens automatisch toegevoegd aan het rijtje met keywords; handig. Zeker wanneer je upload naar meerdere websites loont het de moeite om de bestanden te voorzien van keywords, titel en een omschrijving. Het meeste tijd gaat namelijk zitten in het toevoegen van relevante keywords en wanneer je dit kunt inkorten is dit dus mooi meegenomen. Helaas is het ook nog een belangrijk werkje, want aan de hand van jouw trefwoorden worden de foto's gevonden. Denk hier dus goed over na!

Qua site heeft iStockphoto de zaakjes het beste voor elkaar. In vergelijking met de twee anderen is alles hier duidelijk en logisch ingedeeld en heb je een goed overzicht over je werk. Bij Shutterstock is de informatie een stuk beperkter en daarnaast blinkt de site duidelijk niet uit in usability. Ook van de Dreamstime site ben ik weinig onder de indruk. Wanneer je eenmaal weet dat je bij het knopje 'management area' moet zijn valt het echter wel mee. Daar staat tegenover dat ik bij iStockphoto nog geen FTP upload mogelijkheid heb kunnen vinden. Zeker bij veel bestanden toch een behoorlijk gemis.

Zojuist zag ik dat ik mijn eerste verdienste binnen heb. Ik had verwacht dat iStockphoto het hardste zou lopen, maar tot nog toe wint Shutterstock het (op beide andere nog geen verkopen). Mijn foto's staan er pas een paar dagen, maar ik heb inmiddels 12 foto's verkocht. Dat levert een schokkende drie dollar op. Tien procent van mijn investering in mijn model terug. Tijd en investering in apparatuur even achterwege gelaten kan ik stellen dat microstock voor mij voorlopig nog geen succes is. Ik ga echter stug door en uiteraard zal ik regelmatig mijn enthousiasme of teleurstelling hier laten blijken..

Microstock websites
- iStockphoto
- Shutterstock
- Dreamstime

Meer weten over Microstock
- Perrush Microstock guide

Zakenmannetje met PDA
Bij gebrek aan een model kun je natuurlijk ook zelf voor de camera gaan staan

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

  1. Willy
    Willy schreef op dinsdag 25 september 2007 om 20:10  | reageer

    Ik heb ook ervaring met alle drie deze stock bureaus. Gebruik ze vooral niet om er rijk van te worden. Dat is echt bedroevend. Ook ik ben het meest happy met iStockphoto. Erg streng maar wel goed. Het houdt je in elk geval erg kritisch op je foto's. En denk erom, stockfotografie is heel andere fotografie dan je misschien gewend bent. Het moet in de markt liggen of niet. Een van mijn foto's waar ik niet zo kapot van ben is de best verkochte foto op istockphoto. Grappig dat wel.
    Mijn portfolio vind je hier.

  2. perrush
    perrush schreef op woensdag 26 september 2007 om 12:31  | reageer

    Ha die Elja :o) .. heb je dan toch uiteindelijk de stap gezet ??

    Wat je vertelt over die fustratie en een onbenullige reviewer die je beste foto's afkeurd is iets dat veel beginnende stock fotografen gevoeld hebben. Ook bij mij was het niet anders.

    Maar stockfotografie is nu eenmaal iets helemaal anders dan dat wij gewoon zijn op DPZ bvb.

    En idd modelfoto's verkopen goed MAAR in die categorie is ook de meeste concurrentie. Voor mezelf betekent dat dat mijn model foto's niet de best verkopende zijn. ... iets om over na te denken ;o)

    En dan tenslotte. Microstocks zijn een "numbers-game". Hoe meer foto's je op de sites hebt, hoe meer je verkoopt. En die verhouding is niet evenredig maar eerder exponentieel. Dit komt omdat als je meer foto'n online hebt, kopers ook makkelijker in jouw portfolio gaan kijken en zodoende ook andere foto's van je kopen die ze bij een gewone search nooit gevonden hadden. Dus verwacht van je eerste 100 foto's niet te veel. Bij 500 begin je dit effect al te voelen. En bij 1000 ... ... knipoog

    Greetz
    Stefan

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 26 september 2007 om 13:18  | reageer

    Ja, jij bent wel goed bezig, geloof ik.
    Ik wil mijn portfolio zo langzaam uit gaan breiden (en daar hier natuurlijk over schrijven), maar voordat ik aan duizend foto's kom.. Pff.. vrolijk

    Momenteel ben ik overigens het enthousiast over Shutterstock. Daar zit ik nu op 5 dollar. Ongeveer een dollar per dag met nog geen tien foto's. Dat geeft wel reden om er mee door te gaan.

  4. Perrush
    Perrush schreef op woensdag 26 september 2007 om 13:35  | reageer

    Elja,

    bij Shutterstock moet je wel een beetje oppassen.

    Ten eerste wordt je daar als nieuweling (waarschijnlijk) bevoordeeld in de zoekresulataten. De meeste nieuwelingen zien een terugval van 30 tot 50% van hun downloads na hun eerste maand. Dit is een truukje van Shutterstock om nieuwelingen enthousiast te maken :o)

    Ten tweede is Shutterstock de site die het meeste gevoelig is aan 'nieuwe uploads'. als je daar nieuwe foto's upload trekken de verkopen weer aan. Een maandje niets uploaden betekend opnieuw 30% tot 50% minder downloads. Alhoewel dit nu wel wat verbetert is sinds kopers de mogelijkheid hebben om binnen een portfolio van een welbepaalde verkoper te zoeken.

    Maar in't algemeen mag je toch zeggen dat Shutterstock ongeveer voor 40% van de totale inkomsten van de meeste verkopers zorgt.

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 26 september 2007 om 13:37  | reageer

    Thx, nuttige tip!
    En slim van Shutterstock; het werkt. vrolijk

    Voordeel is, elke foto die je gemaakt hebt kun je net zo gemakkelijk naar de andere stocksites sturen. Heeft iStockphoto trouwens geen FTP waar je naar kunt uploaden? Dat werkt wel zo prettig namelijk, maar ik kon het niet vinden.

  6. Perrush
    Profiel Perrush schreef op woensdag 26 september 2007 om 14:23  | reageer

    Nee IS heeft geen FTP. Ik gebruik FF en open daarin meestal verschillende upload-vensters. Op die manier kan ik toch meerdere files tegelijk uploaden.

  7. willemj
    Profiel willemj schreef op woensdag 12 december 2007 om 20:52  | reageer

    Leuk en herkenbaar artikel. Ik gebruik zo nu en dan stock-fotos van istockphoto.com voor websites. En maak inmiddels, bij gebrek aan de juiste fotos op die site, zelf fotos waarvan ik denk (of is het droom nadat ik dit lees?) dat ze als stock-foto gebruikt zouden kunnen worden.

    Naast m'n fotografie als hobby kook ik graag en heb daar een kookblog voor. Maar passende fotos voor de recepten kon ik op istockphoto niet vinden (kopieren van andere sites is natuurlijk geen optie) Dus heb ik m'n 'fotografie-expertise' uitgebreid naar (mini-)studio fotografie. Met een zelfbouw lichttent, wat daglichtlampen en grijskaart kom je een heel eind. Een paar resultaten gemaakt met m'n nieuwe 400D zijn te zien in de recepten voor m'n kerstmenu. Een verademing trouwens om weer een (d)srl te gebruiken na m'n Canon G5 (daarmee zijn de oudere fotos gemaakt en die zijn toch minder als was het maar vanwege de grote / nauwelijks te bepalen dof).

    Na dit te lezen vraag ik me af hoever ik af zit van stock-fotos. Alle kritiek is welkom en ik zet met alle plezier wat grotere platen of ongecorigeerde bestanden online.

  8. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 12 december 2007 om 23:00  | reageer

    @Willem; Dat ziet er helemaal niet slecht uit (van wat je uit die kleine fotootjes kan opmaken). Van mij mogen ze best wel een groter gedeelte van je site vullen. Bij eten gaat het tenslotte in grote maten over hoe het eruit ziet, toch?

    Voor de stock zou ik zeggen; upload er gewoon eens een paar om te kijken of ze goedgekeurd worden. Tenzij je ze helemaal niet wilt delen natuurlijk. Het is erg moeilijk om vooraf te bepalen of een foto goed of afgekeurd wordt, het lijkt vaak met een grote willekeur te gaan.

  9. willemj
    Profiel willemj schreef op vrijdag 14 december 2007 om 19:42  | reageer

    Je eet inderdaad het eerst met je ogen. Maar de techniek van m'n site maakt het niet eenvoudig om zowel met een grote en kleine foto te werken. Bij de volgende update wel.

    Ben door de toelatingstest van iphotostock.com heen maar moet nu ergens m'n rijbewijs gaan scannen. Strakke boel daar.

  10. Jasper
    Profiel Jasper schreef op donderdag 28 mei 2009 om 16:31  | reageer

    Beste fotografen,

    Als alternatief voor stock photo sites heeft Presis Online Fotoverkoop ontwikkeld. Wij zijn op zoek naar testers voor de applicatie. Dit is geheel vrijblijvend.

    Deze webapplicatie is voor de (semi)professionele fotograaf ontworpen die zijn of haar foto's snel en eenvoudig online foto's wil aanbieden. De klanten van de fotograaf kunnen met deze webapplicatie eenvoudig een bestellijst samenstellen.

    De applicatie is ontworpen in samenwerking met verschillende fotografen. De twee belangrijkste uitgangspunten van de fotografen waren bedieningsgemak voor de fotograaf en zijn klant en de mogelijkheid om de applicatie in een bestaande website in te voegen.

    Op dit moment zijn we in de afrondingsfase van de pilot. Wij zijn op zoek naar kritische fotografen die de eigengemaakte foto's online aan de klant willen aanbieden. Voor meer informatie kan altijd contact opgenomen worden op info@onlinefotoverkoop.nl of 010-5928136

  11. Jehaleleel
    Profiel Jehaleleel schreef op maandag 12 augustus 2013 om 14:00  | reageer

    Zelf ben ik nogal nieuw in de fotografie, daarom ben ik ook zo blij met deze website!
    Ik worstel erg met het 'model release form', of eigenlijk... ik ben er wat onzeker over.
    Kan iemand mij een voorbeeld tonen? (1. volwassenen, 2. underaged, 3. zelfportret.)
    Moet dit in het engels, mag het ook in het Nederlands?
    Vanwaar de witness die gevraagd wordt bij istock en shutterstocks formulier?

    Bedankt! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.460 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord