Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Foto's op Canvas verkopen via Holland on Canvas

donderdag 24 september 2009, 22:50 door | 8.404x gelezen | 17 reacties

Op de website van Holland on Canvas kunnen consumenten vanaf 1 oktober dit jaar terecht voor een foto op canvas. Het bedrijf ziet zichzelf als een online kunstwinkel waar stadsfotografie centraal staat. Als fotograaf kun je zelf foto's toevoegen aan de collectie. Als jouw foto verkocht wordt ontvang je 10 procent provisie.

Vanaf 39,- euro kan iemand een afdruk van je foto bestellen. Het duurste canvas doek kost 179,- euro. Redelijk betaalbare afdrukken dus. Holland on Canvas wil fotografen een kans bieden hun werk te verkopen aan consumenten die graag een canvasafdruk in hun woonkamer willen hangen. Doordat de foto's uitgezocht kunnen worden op woonplaats kunnen de bezoekers de foto zoeken die bij hun regio past.

De foto's moeten minimaal 6 megapixel zijn en een onderwerp uit een Nederlandse stad bevatten. Het is toegestaan om bewerkte foto's te versturen. Niet onbelangrijk; de foto's blijven jouw eigendom.

Als fotograaf vind ik dat er wel wat geoptimaliseerd mag worden in de dienstverlening. Zo worden foto's in kleur, zwart-wit en sepia aangeboden. Je mag je bronbestand echter alleen aanleveren in kleur. Je kunt een zwart-wit of sepia afdruk dus niet naar smaak aanleveren.

Ook in de aangeboden formaten is er geen beperking; foto's kunnen in verschillende verhoudingen besteld worden. Een 3:2 foto afdrukken op een 1:1 verhouding zal echter in veel gevallen niet het gewenste resultaat bieden. Holland on Canvas is best een leuk idee, maar de uitwerking mag wat mij betreft nog wat beter.

Holland on Canvas


Bron: Fotografie.blog.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 25 september 2009 om 07:50  | reageer

  Slim concept, ben benieuwd of het werkelijk aanslaat.

 2. Hans
  Profiel Hans schreef op vrijdag 25 september 2009 om 10:07  | reageer

  Uhm, 10 procent provisie? Kom op hé, daar gaan we toch niet aan meewerken of zie ik het helemaal verkeerd? Dan heeft dus iemand voor 4 euro jouw prachtige foto aan de muur hangen! Sorry hoor, ik doe iig niet mee.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 25 september 2009 om 10:57  | reageer

  Deksels, aardig idee. Maar hoe weet je als koper dat de beeldkwaliteit redelijk is? Die 10 procent lijkt me voor profs niet aantrekkelijk.

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 25 september 2009 om 11:26  | reageer

  Persoonlijk vind ik die 10% nou niet erg overtuigend.

 5. MarcelG
  MarcelG schreef op vrijdag 25 september 2009 om 12:10  | reageer

  10% ??!?! Kom op mensen...dit is bijna diefstal.

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 25 september 2009 om 15:12  | reageer

  Dat bedoel ik met een slim concept: Fotografen beeldmateriaal ontfutselen voor een habbekrats en zelf dikke winsten maken. Toch staan er al behoorlijk wat foto's op hun website en niet eens de beroerdste...

 7. Ruud
  Profiel Ruud schreef op vrijdag 25 september 2009 om 16:42  | reageer

  die tien procent hoe is dat in verhouding tot andere stocksites ? Ik heb zelf namelijk geen flauw idee. Ik ben het wel mee eens dat het erg weinig is.

 8. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op zaterdag 26 september 2009 om 01:01  | reageer

  Als je kijkt naar die dollar die je op sommige andere MicroStock websites krijgt, is 10% zo gek nog niet. Laten we wel wezen, dat is minimaal € 3,90 maar het kan meer zijn als de foto groter (duurder) verkocht wordt. Ik denk dat je hier net als bij MicroStock best een leuk zakcentje aan kunt verdienen.

  Natuurlijk zullen professionals niet voor deze fooi willen werken, maar die doen ook geen zaken met MicroStock toch... Of wel vrolijk

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 26 september 2009 om 06:46  | reageer

  @Brian
  Dat zou ik niet te hard roepen Brian. Het draait allemaal om de 'wet van het getal'. Wanneer je op microstock sites flinke volumes haalt kun je daar wel degelijk geld mee verdienen. Een goed voorbeeld van z'n professional is Yuri Arcurs, naar het schijnt de best verkopende stock photographer ter wereld. Als je ziet wat een equipment en team deze jongen heeft is die handel zo gek nog niet. kijk even op www.arcurs.com

  Met stock photography is het vooral de vraag wat verkoopt. Dat zijn al snel cliche beelden met standaard kantoorinterieurs en blije jongens en meisjes met laptopjes. En laten we de sunset-shots niet vergeten met drankjes op het bijzettafeltje en een zachte bries door de palmbomen. Het ziet er allemaal even artificieel uit maar er is een (grote) markt voor...

 10. Holland on Canvas
  Holland on Canvas schreef op maandag 28 september 2009 om 18:12  | reageer

  Graag willen wij u bij deze onze beweegredenen voorleggen. Wij zijn van mening dat door vele fotografen prachtige foto’s worden gemaakt, zonder dat deze daadwerkelijk met andere gedeeld worden. Holland on Canvas richt zich in beginsel op hobbyfotografen en semi-professionele fotografen die het interessant vinden hun beelden met heel Nederland te delen en daarnaast een mooie bijdrage kunnen krijgen voor hun foto’s.

  Waarom denken wij dat 10 % een redelijke vergoeding is? Ten eerste dient te worden gezegd dat het gaat om 10 % van de omzet inclusief verzendkosten (dus niet van de winst), dit zijn de prijzen waarvoor de afbeeldingen staan aangegeven op de website. Dit percentage is niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar ontstaan naar aanleiding van een marktonderzoek bij verschillende fotografie verenigingen in Nederland. Wij begrijpen dat dit voor sommigen wellicht overkomt als een wat lage vergoeding. Graag zouden we wel nog op een aantal bijzonderheden willen wijzen. Ten eerste gaan fotografen met ons slechts een niet-exclusieve licentie aan, die daarnaast een opzegtermijn heeft van één week (om zo eventuele lopende bestellingen te kunnen afhandelen). Fotografen behouden zich dus het recht voor om afbeeldingen die worden geplaatst op Holland on Canvas ook via allerlei andere kanalen aan te bieden en indien nodig op korte termijn van onze website te verwijderen. Daarnaast ontvangen fotografen elke keer opnieuw een vergoeding wanneer een bepaalde afbeelding van op canvas wordt besteld, hierdoor kunnen fotografen met slechts één afbeelding toch een mooi bedrag verdienen!

  Er bestaat nu ook de mogelijkheid om afbeeldingen in zwart-wit en sepia aan te leveren, alhoewel een kleurenfoto natuurlijk het voordeel heeft dat deze in zowel kleur, zwart-wit als sepia kan worden verkocht. We bekijken per product, afhankelijk van de verhoudingen van de foto, op welke formaten we deze foto op onze website aanbieden.

  Hopelijk is hiermee wat meer duidelijkheid geschapen. Voor vragen kan men natuurlijk altijd contact met ons opnemen via info@hollandoncanvas.nl of kijken op http://www.hollandoncanvas.nl!

 11. gast schreef op maandag 28 september 2009 om 19:01  | reageer

  Een "fotografievereniging" die deze vergoeding redelijk vindt, handelt niet in het belang van de fotograaf. Ik verbaas mij hier sterk over. Iedereen moet het voor zichzelf beslissen, ik adviseer hier niet aan mee te doen. Je gooit je eigen glazen in door met zulke lage vergoedingen genoegen te nemen.

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 28 september 2009 om 20:17  | reageer

  Tien procent van de omzet. Dat zijn ook de royalties voor een boek (of waren dat, ik heb al even geen boek meer geproduceerd).
  Dat komt neer op negentig procent aan kosten voor het stockbedrijf. Dus de kosten van marketing en het draaiend maken en houden van de website en de kosten van productie van de foto's.
  Elke fotograaf moet zelf uitmaken of tien procent een goed percentage is. Alles zelf doen kost ook tijd die ten koste gaat van de productie en marketing van je eigen product kost ook geld.

  @tonv. Ik denk dat je gelijk hebt. Stockfotografie brengt alleen wat op als je goed kunt verkopen. A. je moet heel veel maken om wat te verdienen en B. Je moet foto's maken waarnaar (veel) vraag is en dat zijn niet altijd de beelden die bij jouw stijl passen.

  De stockfotografie wordt al jaren beïnvloed door een Amerikaanse stijl van commerciële fotografie: tegen hig key aanzittende plaatjes van studenten en managers met een laptop, groenten en fruit, indrukwekkende sporten (met dammen kom je er niet) en vakantiehotspots. Dat sells. Voor Nederlands beeld is belanmgstelling genoeg, maar dan moeten ze wel gratis zijn. Dan is 3,90 euro nog een vette prijs.

 13. lars
  Profiel lars schreef op maandag 3 mei 2010 om 16:18  | reageer

  Slim concept, maar ik vind 10% ook wat weinig. Liever laat ik dan mijn foto's zelf afdrukken op canvas en verkoop ik ze op andere manieren, zodat ik er zelf meer aan over houd!

 14. haas2
  Profiel  haas2 schreef op vrijdag 3 juni 2011 om 16:57  | reageer

  Leuk concept. Waarom breid men dit niet aan naar een breder concept dan alleen stadsgezichten?

 15. -mj-
  Profiel -mj- schreef op zondag 15 januari 2012 om 23:30  | reageer

  ze zijn er nog steeds lijkt het . ga het gewoon eens proberen.

 16. HollandonCanvas
  Profiel HollandonCanvas schreef op woensdag 6 juni 2012 om 09:56  | reageer

  Beste allen,

  Vanaf deze zomer zullen we Holland on Canvas flink uitbreiden. Voor fotografen is het mogelijk om foto's uit elke denkbare categorie aan te leveren. Denk hierbij aan onder andere wereldsteden, landschappen, natuur en fotokunst. Daarnaast zullen we onze vleugels internationaal uitslaan waardoor fotografen foto's kunnen delen met een nog groter publiek. Foto's uploaden kan eenvoudig via http://www.hollandoncanvas.nl/fotografen, wij regelen de rest. Voor vragen kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen via info@hollandoncanvas.nl.

  Met vriendelijke groet,

  Holland on Canvas

 17. HollandonCanvas
  Profiel  HollandonCanvas schreef op dinsdag 4 september 2012 om 00:23  | reageer

  Zeer gewaardeerde fotografen!

  Naar aanleiding van bovenstaande topic kan ik u mededelen dat wij ondertussen ons assortiment zowel in foto's hebben uitgebreid alsmede het materiaal waarop wij printen. Niet alleen Nederlandse steden op canvas, maar ook wereldsteden en overige fotokunst op dibond en fotoposter.

  Daarnaast is de vergoeding voor fotografen aanzienlijk verhoogd naar 17.5% ex BTW van de verkoopprijs. Mocht u interesse of vragen hebben zien wij u graag terug op http://www.hollandoncanvas.nl/fotografen .

  Met vriendelijke groet,

  Holland on Canvas

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord