Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marnix Klooster

Achter de schermen bij een Strobist shoot

donderdag 13 mei 2010, 22:02 door | 10.158x gelezen | 11 reacties

Je krijgt als fotograaf de opdracht om een vrijgezellenfeest met twaalf vrouwen te organiseren, wat doe je dan? Samen met een collega-fotograaf heb ik een middagprogramma in elkaar gezet compleet met een professionele visagie-workshop en vier fotoshoots. Een YouTube filmpje laat zien hoe het ging en hier vertel ik de fotografische keuzes.

Met de locatie hadden we geluk. We mochten voor deze gelegenheid een monumentaal schoolpand in Apeldoorn gebruiken. Bovendien hadden we bijzondere, handgemaakte theaterkleding tot onze beschikking. Daarmee hadden uitstekende troeven in handen voor een mooie dag. Want uiteindelijk ging het er natuurlijk om een hoop lol te hebben en er mooie foto's aan over te houden. Kijk naar het volgende filmpje om te zien of dat gelukt is:Bij de trampoline-shoot heb ik gekozen voor een zo groot mogelijke, neutrale achtergrond: een bakstenen muur. De flitser, een Canon 550EX met een Cactus V4 remote trigger, stond er om de beweging te bevriezen. En de witte paraplu moest het licht mooi verspreiden. Om vaak op hoog vermogen te kunnen flitsen heb ik een battery pack aan de flitser gekoppeld. De instellingen van de camera: 1/160 seconde (de maximale synchonisatietijd van de Cactus triggers), f/4.5 en ISO 400. Tot slot was het nodig om vooraf handmatig te focussen. Het laatste dat je wil is dat je camera op het beslissende moment op zijn gemak gaat proberen te focussen.

Bij de catwalk wilde ik niet afhankelijk zijn van het beperkte omgevingslicht. Dan moet je flitsen. Maar hoe zorg je ervoor dat overal op de lange catwalk voldoende licht is? Ik heb ervoor gekozen om drie flitsers gebruiken aan weerszijden van catwalk. De flitsers vuurden alledrie op half vermogen. De camera stond op: 1/125 seconde, f/2.8 en ISO 250.

Schets van de opstelling


De strobist-stijl van fotograferen was in het trappenhuis niet mogelijk. Het was daar zo donker dat
je de instellampen van studioflitsers nodig hebt. Mijn collega-fotograaf Jan Pranger fotografeerde dan ook met twee van die flitsers: één voor het model in theaterkleding en één voor het selectief verlichten van de achtergrond.

Voor de laatste fotoshoot, ook met theaterkleding, heb ik helemaal geen flitsers gebruikt. Het licht in de gangen van het oude schoolgebouw was namelijk erg mooi. En het omgevingslicht was voldoende voor mijn favoriete portretlens; de Canon 85mm f/1.2.

De organiserende deelnemers schreven naderhand: 'Marnix en Jan, bedankt voor deze leuke geslaagde dag! Het was niet makkelijk om in de omgeving van Apeldoorn iets leuks en origineels te vinden, maar dankzij jullie is dat zeker gelukt. Absoluut een aanrader voor als je een vrijgezellenfeest voor vrouwen organiseert.'

Dit is een gastblog van de Apeldoornse fotograaf Marnix Klooster. Wil je zelf ook eens een artikel schrijven voor Photofacts; neem dan contact met ons op!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marnix Klooster

Over de auteur

Marnix Klooster is fotograaf in Apeldoorn en werkt onder de naam FotoMX voor bedrijven en particulieren.

11 reacties

 1. Eugene
  Eugene schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 01:15  | reageer

  Dit project is erg leuk om te zien. Je levert hier niet alleen een paar knappe foto's af maar ook nog eens een leuke film. Dat is twee vliegen ... Handig als je goed kunt samenwerken met een collega-fotograaf. Ik hoop dat de trouwpartij ook geslaagd is. Mooi geheel.

 2. fotomx
  Profiel fotomx schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 09:08  | reageer

  @Eugene: Dank je! Het was ook erg leuk om te doen. De sfeer van een shoot zie je vaak duidelijk terug in de foto's. En inderdaad, de samenwerking met een collega-fotograaf is superhandig. Op de dag zelf, maar ook vantevoren moet er in korte tijd veel gedaan worden. Het trouwen is gelukt: ze hebben allebei 'ja' gezegd. Alleen had het bruidspaar de trouwfotografie al eerder elders geregeld, maar ook dat was naar tevredenheid ik heb begrepen gehoord.

 3. Davidh
  Davidh schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 11:26  | reageer

  Mooie film, het geeft de dag duidelijk weer en het plezier van de dames straalt er vanaf!
  Ook de foto's die in een flits voorbijkomen zien er zeer goed uit.
  Leuk idee trouwens, had er nog niet eerder van gehoord.

 4. Erwin
  Erwin schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 19:08  | reageer

  Leuke reportage en informatief om te zien hoe je de foto maakt en hoe het er uiteindelijk uit ziet. Doet me wel denken aan de KSG waar ik ooit (decennia geleden) op heb gezeten.

 5. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 10:16  | reageer

  inderdaad een waanzinnig leuk idee voor een vrijgezellenfeestje (en dat zonder konijnepak!), maar ook een aantal hele fraaie platen én een superfilmpje!
  Ik vind vooral de foto's vooraan op de catwalk er uitspringen én een aantal van de serie in de gang bij die ramen (al zijn die zonder flits knipoog )

 6. Rick van Dijk
  Rick van Dijk schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 12:13  | reageer

  Hoe kom je hierbij? "1/160 seconde (de maximale synchonisatietijd van de Cactus triggers)" Wellicht is dit camera afhankelijk, maar bij mij is dit 1/200 en bij echt volle batterijen zelfs 1/250. ps ik gebruik de 5DII.

 7. fotomx
  Profiel fotomx schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 13:00  | reageer

  @Allen: Bedankt voor de complimenten!

  @Rick: Ik gebruik zowel 5D als de 5DII. Proefondervindelijk kwam ik voor beiden uit op 1/160 sec. maximaal. Maar ik zal ook eens testen op alleen de 5DII en dan met volle batterijen. Wie weet scheelt dat bij mij ook wat extra snelheid. Bedankt voor de tip!

 8. Tjapko
  Tjapko schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 13:35  | reageer

  Complimenten heren! Ziet er erg leuk uit en een geweldig idee voor een vrijgezellenfeestje.

 9. Rick van Dijk
  Rick van Dijk schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 17:49  | reageer

  Fotomx, ik bedoel volle batterijen van de zender en ontvangers. Camera-bat maakt volgens mij niet echt wat uit. Bij 1/250 pakt hij bij mij niet de volledige flits maar bij 1/200 wel nog.
  Trouwens leuk stuk om te lezen! Keep up the good work!

 10. Jan
  Jan schreef op zondag 16 mei 2010 om 18:51  | reageer

  Hoi Max,
  Goed artikel en mooi om alle reacties te lezen. Tijd voor een nieuw avontuur.
  Groet,
  jan

 11. kmpoel
  Profiel kmpoel schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 10:48  | reageer

  Heerlijk filmpje, goede foto's en volgens mij een gezellige sfeer. Wat een topsite is dit toch!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord