Elja Trum

Achtergrond verbeteren met een flitser

maandag 19 augustus 2013, 22:25 door | 15.043x gelezen | 8 reacties

Als fotograaf hoef je natuurlijk geen genoegen te nemen met een saaie achtergrond. Met een flitser en accessoires die je ter plaatse vindt kun je een achtergrond eenvoudig iets extra's geven waardoor de hele foto er op vooruit gaat.

Afgelopen vrijdag had ik een fotoshoot met model Anne-Fleur. Een oude muur deed dienst als achtergrond. Het was donker in de ruimte, dus een flitser lag op de grond om de muur iets op te lichten zodat deze ook echt zichtbaar zou zijn in de foto. Dat leverde deze foto op:

Anne fleur achtergrond1

Op zich een prima foto (al zeg ik het zelf), maar de achtergrond is wellicht wat saai. Dat is relatief eenvoudig te verbeter door de achtergrondflitser wat creatiever in te zetten. Ik vond in de omgeving een stuk oud metaal waar een patroon van gaten in zat. Die plaatste ik een centimeter of vijf voor de flitskop die de achtergrond verlichte.

Anne fleur achtergrond2

Een eenvoudige manier dus om de achtergrond interessanter te maken waardoor de hele foto profiteert. Anne-Fleur zelf werd hier overigens belicht met een WestCott octabox.

Natuurlijk heb je niet per se een metalen 'grid' nodig. Je kunt bijna alles gebruiken. Wat bijvoorbeeld ook prima werkt is een (kamer)plant. Daarmee kun je mooie patronen op de muur projecteren. Door het voorwerp waar je 'doorheen' flitst verder weg van de flitskop te zetten kun je de schaduwen zachter maken. Zo kun je er dus nog meer keuzes op los laten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Robin
  Robin schreef op dinsdag 20 augustus 2013 om 10:17

  Wat een leuk en creatief idee! Dat zal ik de volgende keer eens proberen.

 2. Henk
  Henk schreef op dinsdag 20 augustus 2013 om 10:18

  Je kunt natuurlijk ook nog een kleur gel toevoegen als de flitser alleen maar de achtergrond belicht.

 3. kmpoel
  Profiel kmpoel schreef op dinsdag 20 augustus 2013 om 11:13

  Helemaal super, erg creatief en mooi geworden!

 4. Anthony
  Anthony schreef op dinsdag 20 augustus 2013 om 20:29

  Ik heb eens een artikel gelezen waarbij men op een stuk karton (afgekeurde) cd's had geplakt, en deze als reflector had gebruikt om de muur te belichten. Heel mooi effect gaf dat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord