Actie: word VIP lid (nieuw!) met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Stefan Sterkhuis

De Cactus V2s radiografisch flitsontsteking

woensdag 12 maart 2008, 21:07 door | 17.210x gelezen | 30 reacties

Vaak kan je als beginnend fotograaf je niet veroorloven om een complete studio te kopen met alles erop en eraan en verkas je maar naar buiten. Toch is een buitenlocatie ook niet altijd perfect, je maakt immers gebruik van een enkele lichtbron namelijk de zon en die kan je niet afstellen en ook niet van verschillende kanten laten belichten. Het is dan ook niet vreemd dat veel fotografen daarvoor een reportageflitser gebruiken in plaats van een hele studioset mee te slepen.

Canon ST-E2Ook de reportage flitser brengt nadelen met zich mee. Hij moet immers vastzitten aan je camera om te flitsen waardoor je vaak alleen maar rechtuit kan flitsen. Dat maakt in veel gevallen niet uit, maar eventjes met de flitser een beetje haarlicht op het model werpen kan je wel vergeten. Dat is een bekend probleem waarvoor inmiddels allerlei apparaatjes kan kopen waarvan sommigen duurder zijn dan een eenvoudige thuisstudio.

Sommige flitsers zijn in staat elkaar aan te sturen zoals bijvoorbeeld de Speedlite 580 EX van Canon. Een goedkopere oplossing van Canon is de ST-E2 die via een infrarood signaal je flitsers afsteekt. Deze oplossing werkt echter enkel voor Canon en helaas zijn andere flitsers van bijvoorbeeld Sigma vaak niet bruikbaar. Ook moeten je flitsers elkaar kunnen zien en bij fel zonlicht werkt het niet even lekker. Voordeel is dat de flitsers nog steeds vanaf de camera in te stellen zijn.

PocketWizardsEen betere oplossing is om dit radiografisch te doen. Doordat deze methode gebruik maakt van radiosignaal hoeven de flitsers elkaar niet te zien en afhankelijk van de kracht van de zender op je camera kan dit soms tot wel 100 meter werken. De bekendste oplossing is hier de Pocketwizard. Deze dure maar krachtige set stelt je in staat je flitser met een kabeltje aan de Pocketwizard te verbinden waarna je een andere op je camera zet om hem aan te sturen.

Het grote nadeel van Pocketwizards is dat ze beperkt verkrijgbaar zijn en nogal prijzig. De goedkope versie kost ruim 200 euro per stuk en de duurdere versie 290 euro. De goedkopere versie is erg geschikt als ontvanger, via de duurdere versie kun je zelfs nog instellingen via het signaal meegeven en leent zich dus beter voor verzender. Het bereik kan oplopen tot ruim 500 meter.

Toch blijft dit een aanslag op je portemonnee. Via e-bay kwam ik terecht bij het in Hong-Kong gevestigde Gadget Infinity. Bij deze webshop kan je de 4-channel Wireless Flash Trigger aanschaffen. Aangeraden is het om de nieuwste versie, V2s te kopen. De prijs voor een zender en ontvanger is Ä 22,32. Dat is heel wat minder dan de pocketwizards waar je ruim 300 Š 400 euro kwijt bent voor een setje. Voor Ä 3,39 worden ze ook nog eens vanaf Hong Kong overgevlogen en door de postbode binnen 2 weken door je brievenbus geduwd.

Cactus V2s is actieOke, het bereik is geen 500 maar 10 meter, de synchronisatiesnelheid is geen 1/10.000 maar 1/1000 en het voelt wat goedkoper aan maar dat neem ik persoonlijk voor lief voor 1/18de van de prijs.

Het pakketje is een eenvoudig doosje met daarin een losse batterij, een kabeltje, een zender en een ontvanger. Je moet zelf de batterij in de ontvanger stoppen, vergeet daarbij niet het hele dunne plastic van de batterij af te halen. Dat scheelt je een kwartier proberen zoals bij mij.

Na het afstemmen van een kanaal middels de twee knopjes in de ontvanger en verzender is het setje gereed voor gebruik. Ik had in eerste instantie een hoop misfires, of om beter te zeggen, de flitser ging in stroboscoopmodus en dan voluit waardoor echt het licht uit je ogen wordt geflitst. Na het veranderen van het kanaal was dit probleem opgelost al gaat hij soms wel eens ongewenst af. Het signaal is goed, ik heb niet gemerkt dat de afstand te groot werd en ook bijvoorbeeld een muur of hoekje vormen geen probleem. Het is wel zo dat je zelf elke flitser handmatig moet instellen maar als je dan toch de situatie zo wil controleren is dat een kleine moeite.

Het is leuk spul en voor amper 27 euro is het zeker een aanrader om er eens mee te gaan experimenteren. Op Strobist zijn erg veel tips te vinden en ook deze flitsers kunnen creatief gebruikt worden voor heel veel toepassingen.

De Cactus V2s
De Cactus V2s radio flitstriggerset


Stefan Sterkhuis

Over de auteur

Stefan Sterkhuis is inmiddels ruim 8 jaar bezig met fotografie. Wat begon met het schieten van kiekjes kreeg meer en meer vorm. De inhoud werd serieuzer en zijn kijk op fotografie gevormd. Inmiddels doet Stefan veel met straatfotografie. Het leven vastleggen zoals het is, kritisch en soms rauw.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

30 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 12 maart 2008 om 21:12

  Interessant eerste artikel, Stef!
  Je hebt me overgehaald er direct eentje te bestellen. Ik heb gelijk een Vivitar 285HV flitser erbij besteld. Deze flitsers zijn volledig handmatig in te stellen en schijnen het best prima te doen. Daarbij zijn ze erg goedkoop. vrolijk

  In totaal ben ik nu nog geen 100 euro kwijt. Al komt er mogelijk nog wat voor de douane bij. Kan ik mooi weer een volgende stap nemen in mijn 'strobist' plannen. knipoog

 2. mleijn
  Profiel mleijn schreef op woensdag 12 maart 2008 om 23:45

  Leuk om te zien dat Vivitar flitsers genoemd worden. Ben zelf ooit begonnen met een 283 met losse sensor, verlengkabel en een flitsparaplu. Sensor blijft dan boven op de kamera zitten. Later nog de varipower gekocht en een adapter voor op het stopcontact. Later via marktplaats nog een 285 thyrister gekocht. Werken ook op mijn Canon 350D. Zag dat er nu ook nog een 283 te koop is op marktpklaats met filters e.d. (zoeken op vivitar flitser).

 3. donkie-chot
  Profiel donkie-chot schreef op donderdag 13 maart 2008 om 00:31

  vrolijk vrolijk Lachen dit!
  Drie keer raden waar ik vanavond mee heb zitten spelen? Juist ja, met twee cacti. Heel geinig spul.
  De twee weken levertijd die de leverancier claimt, maken ze overigens niet waar. Afgelopen donderdag besteld, vrijdag verstuurd en gisteren (dinsdag) al geleverd. Lekker snel dus.
  En nu nog ff wachten totdat het lekker weer wordt en ik met de nieuwe speeltjes naar buiten kan, want daar heb ik ze voor gekocht.

  Een tip voor wie nog wil bestellen: vergeet niet om ook even naar de diffusers te kijken. Dis kosten bijna niets. Ik heb ze nog niet kunnen testen, maar voor dat geld kun je je nooit een buil vallen.

  En heeft er nog iemand tips voor een koppelstuk waarmee je ze op een statief kunt bevestigen? Het liefst eentje waarbij ik nog een plu kan gebruiken? Photosg heeft er eentje, maar ik weet niet of die goed is.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 13 maart 2008 om 00:41

  @Donkie-chot; Zelf heb ik daar de Manfrotto 026 Lite-Tite (28,- euro) voor aangeschaft. Volgens mij een prima ding (wel redelijk zwaar). Als statief heb ik een Manfrotto Nano 001(B) gekocht. Erg compact op te bergen en niet te zwaar. Waarschijnlijk wil je dan ook gelijk een flitschoentje erbij hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.434 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord