Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Fröbelen voor je flitser

woensdag 14 januari 2009, 08:42 door | 14.680x gelezen | 6 reacties

Ik fröbel graag. De definitie van fröbelen is volgens Van Dale: Vrijblijvend knutselen. Zelf maken heeft nou eenmaal een grote aantrekkingskracht. Dingen die een ander koopt kun je toch ook proberen zelf te creëren??

Waarschijnlijk ligt deze scheppingsdrang ook ten grondslag aan mijn fotografie-interesse. Een foto maken heeft mijns inziens een scheppende factor in zich. Veel mensen zijn voornamelijk vastlegfotografen: Verjaardagen, ijspret, koddige kinderkapriolen; kortom bijzondere gelegenheden worden vereeuwigd. Niets mis mee.

Zodra je van tevoren gaat nadenken wat het resultaat zal zijn ben je over de grens van alleen vastleggen gegaan en wordt het fotograferen minder vrijblijvend en in veel gevallen een lichte verslaving. Nadenken over waar het licht vandaan komt, van welke plek je de mooiste compositie maakt of op welk moment van de dag je de beste foto van je onderwerp kan maken zijn dan ineens heel gewone dingen geworden.

Zodra je de dingen meer naar je hand wil gaan zetten, hoort daar ook vaak een groter arsenaal aan benodigdheden bij. Extra objectieven bijvoorbeeld, maar ook een opzetflitser is dan meestal een volgende stap.

En daar komt dan het fröbelen weer goed van pas. De opzetflitser is een handig ding, maar het heeft zo zijn beperkingen. Hard flitslicht recht van voren is in veel gevallen niet het meest flatteuze licht en heeft natuurlijk zijn toepassingen, maar veel fotografen zijn op zoek naar manieren om het flitslicht op een andere manier te kunnen gebruiken.

Er zijn al een aantal aanbieders die producten op de markt gebracht hebben om hier creatief mee om te kunnen. Honl, Stofen, Lumiquest, Ray Flash en Orbis bijvoorbeeld. Over het algemeen vrij prijzig en dus de moeite waard om eens te kijken wat je zelf kan maken.

Velen zijn mij al voor gegaan op deze weg en het bekende blog Strobist heeft al heel wat ideeën opgeleverd. Ook op DIY photography zijn heel veel weekendprojectjes te vinden.

Veel knutselprojecten zijn erop gericht om licht diffuus te maken, te richten of van kleur te veranderen. Niet alles lukt, of werkt goed genoeg om er lekker mee te kunnen werken. Mijn homemade softbox was geen lang leven beschoren bijvoorbeeld.

Wat ik wel regelmatig gebruik is het 'brooddoosje'. Ik ben ook in het bezit van een Stofen Omni bounce, maar geef vaak de voorkeur aan mijn eigen creatie. Een vierkant diepvriesdoosje, het deksel kruiselings ingesneden over de flitser geschoven werkt verassend goed. Ik gebruik mijn flitser liefst met een cord of wireless, dus off-camera. Zag pas iemand die dan zijn flitser op een eenbeensstatief bevestigde, zodat je nog verder van je camera vandaan kan flitsen. Iemand hier ervaring mee?

Brooddoosje als Omni Bounce Nijn


Voor een groot difusserscherm -a la Califonia Sunbounce- gemaakt van vier stukken pvc-buis en een lapje voeringstof moet ik nog een goede bevestigingsmanier bedenken, maar werkt wel fijn. Ook handig om fel zonlicht te filteren. Voor een zelfgemaakt grid van zwarte rietjes bleek ik niet genoeg geduld te hebben, maar veel mensen schijnen dit tot grote tevredenheid te gebruiken.

Een snoot van twee blaadjes zwart rubberblad en duck tape werkt prima! Het rubberblad is elastisch en rekt dus iets mee, ook zonder klittenband of iets dergelijks blijft het goed genoeg zitten. Mijn eerst homemade snoot was trouwens een zwart velletje papier om de flitser heengevouwen en vastgezet met een haarelastiekje, werkt ook prima, maar is wat minder lang houdbaar met een knippende kleuter in huis…

Als je geen zin hebt om zelf met papier, lijm en aanverwante artikelen aan de gang te gaan, is er ook nog de mogelijkheid om bestaande voorwerpen te gebruiken of aan te passen aan je flitswensen. Vooral IKEA is een goede bron van bruikbare voorwerpen, maar ook bij winkels als Xenos en Action kun je heel wat inspiratie vinden.

Zelf gebruik ik sinds kort de alom bekende bolvormige rijstpapieren lampenkap als difuser en de speelgoedopruimbakjes als kleurfilters (beiden van IKEA). Er zijn talloze toepassingen voor IKEA spulletjes te vinden op het internet. Een kleine greep: Lichttent en mega Softbox.

omschrijving omschrijving


Een heel snel te maken bouncer is deze: uitprinten, knippen, plakken, klaar.. Niet iedereen zal het aandurven om zich met zijn of haar zelfgeknutselde spulletjes tussen andere fotografen te begeven, maar als het werkt.... waarom niet?!

Met dank aan Vader Pluis voor het belangeloos beschikbaar stellen van zijn tijd.... vrolijk


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

6 reacties

 1. Theo
  Theo schreef op woensdag 14 januari 2009 om 10:27  | reageer

  Ik gebruik wel eens vetvrij papier van boterhammenzakjes als difuser, of helder en/of gekleurd cellofaan als kleureffect. Werkt perfect, maar als je object een lelijke kop heeft dan kan je de papieren zak beter over die lelijke kop trekken, whahaha

 2. Hans
  Profiel Hans schreef op woensdag 14 januari 2009 om 14:30  | reageer

  Voor portretwerk buiten gebruik ik regelmatig een flitser op éénbeenstatief, die dan als een soort hengel fungeert. Flitser via kabel aan de flitsschoen verbonden. Je kunt zo echt een mooie combinatie van bestaand en flitslicht maken. Het ziet er voor buitenstaanders wat merkwaardig uit en je moet een vaste hand hebben, want je houdt nog maar één hand over voor de camera.

 3. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op woensdag 14 januari 2009 om 18:42  | reageer

  Liever fotograferen met een zelf gemaakt bouwsel dan een Gare Fong lichtspeer!

  Hans

 4. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op woensdag 14 januari 2009 om 21:18  | reageer

  ik vind het juist zeer inpirerend en creatief, en aangezien ik onlangs een nieuwe metz mecablitz 48 heb gekocht vind ik dit zeer nuttige tips...

  erg leuk
  groet
  Jeroen

 5. Ruud
  Profiel Ruud schreef op woensdag 14 januari 2009 om 22:55  | reageer

  'k gebruik af en toe de wasmand/bak/zak/kastje van Ikea als fototentje..vrolijk

 6. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 16 januari 2009 om 16:14  | reageer

  Ik houd er ook van om zelf te frubelen en heb zo een aantal reflectoren met alu folie of cadeau papier gemaakt. Ook een eigen lichttent maar daar ben ik neit geheel tevrede mee. Met die wasmand/bak/zak/kast, krijg je daar geen last van de schaduw door de spijlen ed?

  Kijk wel uit met het opwarmen van dingen. Zelfgemaakt spul blokkeerd snel luchtgaten of is brandbaar (bv bij een sterke lamp). Krijg je wel mooi sfeer verlichting van maar zo zonde als je huis in de as word gelegt.

  Richard

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord