Liesbeth van Asselt

Gebruik van witbalansinversie bij flitsfotografie

donderdag 16 september 2010, 20:53 door | 11,030x gelezen | 2 reacties

Iedere keer hoorde ik het weer: 'Waarom richt je je toch alleen natuurfotografie? Zonde!'. Als je dat keer op keer hoort, ga je er op gegeven moment zelf in geloven. En dus breidde ik mijn activiteiten uit van alleen natuurfotografie naar 'fotografie op locatie' in het algemeen. Daarbij merkte ik dat ik veel vaker dan bij natuurfotografie aanvullend licht nodig had. Dus ga ik tegenwoordig op pad met flitsers. Geen studioflitsers, maar reportageflitsers. Los van de camera en aangestuurd via een Yongnuo triggersetje.

In het begin was ik net zoals zovelen erg huiverig voor het gebruik van flitsers vanwege alle theoretische ballast over bijvoorbeeld richtgetallen die ik nog met me meedroeg. Dankzij een aantal workshops over strobist fotografie trek ik me hier nu helemaal niets meer van aan. Ik zet alles lekker op handmatig! Hoe ga ik dan vervolgens te werk?

Ik zet de camera om te beginnen op ISO 200. Zowel de camera als de flitsers zet ik op de M(anuele) stand en de flitsers om te beginnen op een flitssterkte van 1/64. De flitsers worden vervolgens met een ontvanger op een statiefje gezet, eventueel met een parapluutje ervoor. Op de flitsschoen van de camera komt een zendertje wat de ontvanger onder de flitser aanstuurt.

De persoon die op de foto gezet wil worden zet ik tegen een lichte achtergrond (gezicht in het donker zodat straks alleen het flitslicht van invloed is op de uitlichting van het protret). Hoeveel van het omgevingslicht ik mee wil laten spelen in de foto regel ik via de camera met de sluitertijd, hoeveel invloed het flitslicht heeft regel ik met het diafragma of op de flitser zelf.

Stel nu dat ik fotografeer in een omgeving waar gloeilampen branden. Die geven geel licht (2650 graden Kelvin). Om in de foto een evenwichtige kleurbalans te krijgen zet ik een geelfilter op de flitser, zodat de flitser dezelfde kleur licht geeft als de gloeilampen. Van nature gefet flitslicht een veel blauwer licht (5500 Kelvin) dan een gloeilamp.

Door de witbalansinstelling op mijn camera nu op 2650 Kelvin of op Gloeilamp te zetten, kan ik ervoor zorgen dat alles er qua kleur neutraal uit ziet. Eventueel kun je nog een grijskaart meefotograferen zodat straks in de RAW-converter alles echt neutraal van kleur te krijgen is.

Neutraal zelfportret


KleurcirkelHet werken met filters op de flitser en het varieren van de witbalans biedt veel creatieve mogelijkheden! Als je bijvoorbeeld bij daglicht fotografeert, op de flitser een geel filter plaatst en de witbalans afstelt op de kleur die nu uit de flitser komt.

Dit zou dan 2650 Kelvin of de stand 'goeilamp; zijn in dit geval. Het onderwerp wordt nu neutraal van kleur. Het deel van de foto dat niet verlicht wordt door de flitser zal echter de tegenoverliggende kleur op de kleurencirkel krijgen, in dit geval blauw! Dit effect wordt colorshifting of in goed Nederlands witbalansconversie genoemd.

Zelfportret blauw


Nog gekker kun je het maken door op de flitser een roodfilter te plaatsen en de witbalans gewoon op gloeilamp te laten staan (of 2650 graden Kelvin), niet te corrigeren voor rood dus.

Zelfportret met roodfilter


Het is natuurlijk allemaal een kwestie van smaak, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. leuk om mee te experimenteren en het levert nog een nieuwe Avatar op ook. knipoog

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

2 reacties

 1. marcelm
  Profiel marcelm schreef op donderdag 16 september 2010 om 21:56

  Die tip van om daglicht te gebruiken om de achtergrond blauwer te maken is interessant en meer informatie over filters voor flitsers staan hier.

 2. Xcalibur
  Xcalibur schreef op maandag 20 september 2010 om 22:59

  Interessant effect vrolijk
  Het artikel nog even nalezen op slordige typefouten zou geen overbodige luxe zijn...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.821 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.821 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.