Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Gebruikerstest: Falcon Eyes Strobist pack

zaterdag 5 december 2009, 21:53 door | 13.105x gelezen | 5 reacties

Een aantal weken geleden kwam een vertegenwoordiger van Benel (importeur van onder andere Falcon Eyes) in de winkel waar ik werk. Hij kwam uiteraard met allerlei nieuwe artikelen, voornamelijk voor studiogebruik.

Het gesprek liep al bijna ten einde toen ik in zijn 'verkoopmap' ineens een aantal flitseraccessoires zag staan. Nieuwsgierig geworden vroeg ik hem er naar en na het noemen van het toverwoord Strobist bleek ik ineens toch ook een interessante gesprekspartner, iets waar hij in mijn gevoel tot op dat moment nog aan twijfelde..

Hij had alle accessoires bij zich en we konden het een en ander natuurlijk even bekijken. Werken in een fotozaak is wat dat betreft wel gevaarlijk.. Ik bestelde gelijk de voor mijn flitser noodzakelijke adapter en een diffuserbol. Ik koos hiervoor omdat ik op locatie graag een parapluutje gebruik, maar als er maar een klein beetje wind staat vind ik dat minder handig. De beautydish leek me ook interessant, maar omdat ik over deze accessoire in andere varianten niet altijd goede verhalen heb gehoord stond deze toch even op nummer twee.

Diffuserbol op statief


De adapter past helaas niet echt heel soepel over mijn flitser. Na wat geworstel zit het wel stevig, maar voor een snel gebruik niet echt handig. De bol vind ik helemaal goed: Mooi zacht diffuus licht, iets wat ik graag gebruik.

De andere accessoires waren inmiddels ook voor de winkel besteld en vandaag kon ik de snoot, barndoors, grid en beautydish uitproberen. Ook een diffuser cup -a la lightsphere- met drie kleurfilters/kapjes stond op het menu. De softbox kon ik helaas niet uitproberen.

Even wat voors en tegens op een rijtje:

Diffuserbol
+ Mooi zacht licht, diffuus, groot lichtoppervlak.
- Door de collega's al bestempeld als 'toiletlampje', ook al vinden ze het resultaat toch wel mooi.

Snoot
+ Een fijne en grove grid meegeleverd, die snel en makkelijk toe te voegen zijn. Mooiere bundeling dan mijn geliefde, zelf geknutselde rubberbladsnoot.

Barndoors
- Voelt niet heel solide. Kon er met maar een flitser tot mijn beschikking niet echt veel zinnigs mee bereiken. Kies dan liever voor de snoot.

Grid
+ Meer structuur in het licht, maar ben zelf niet zo'n grid gebruiker. Ook hierbij levert het waarschijnlijk meer op om deze op een tweede flitser te gebruiken.

Beautydish
+ Verbaasde mij het meest. Ik vind het licht egaal verzacht en heel bruikbaar voor een mooi portret. Iets helderder/scherper dan de bol. Geen karakteristiek 'ringetje' in het oog, maar toch heel mooi. Ik ben bang dat dit de volgende wordt voor mijn verlanglijstje.

Voorbeeldfoto's


Het systeem met de adapter is in eerste instantie zoals gezegd wat omslachtig, maar het wisselen van de accessoires gaat eenvoudig en het komt redelijk solide over. Op adapter zitten een soort insteekklemmetjes waar je vrij gemakkelijk een nieuwe accessoire in vastmaakt. Veeg teken vind ik wel dat er een een paar reserve klemmetjes bij geleverd zijn.

Falcon Eyes Diffusor Cup


De diffusercup is van een minder stug plastic gemaakt dan de adapter en paste wat beter over mijn flitser. Met de bijgeleverde kleurkapjes -geel, blauw en oranje, in dit geval heb ik de gele gebruikt- kon ik dit portret van mijn in Sinterklaastijd iets minder geduldige model maken.

Ongeduldig model


Zoals altijd is het natuurlijk niet noodzakelijk om dit soort accessoires aan te schaffen om een mooi resultaat te bereiken, maar het maakt het wel een stuk makkelijker om je beoogde effecten te bereiken.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

5 reacties

 1. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zaterdag 5 december 2009 om 22:02  | reageer

  Zelf zit ik ook aan zo'n setje te denken. Ik heb net de strobist DVD set gekregen van de goede sint!!
  Het lijkt mij leuk om dit ook eens erbij te proberen.
  Leuk artikel!

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 5 december 2009 om 22:16  | reageer

  Ik heb eerder de Viewfinder kit getest, volgens mij redelijk vergelijkbaar spul. Ik vond het jammer dat het allemaal hard en massief plastic is. Dat maakt het minder compact om mee te nemen. Zelf heb ik er toen dan ook niet voor gekozen deze set te kopen.

  Tegenwoordig heb ik in mijn tas wel wat accessoires van Honl zitten en die bevallen me uitstekend. Deze zijn ook lekker compact opvouwbaar en nemen dus maar weinig ruimte in en zullen niet snel kapot gaan.

 3. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 8 december 2009 om 20:06  | reageer

  Die diffusercup heet eigenlijk LightSphear en is ontworpen door Gary Fong. Kijk hier maar

  Ik hoop wel dat je hem richting het plafond gericht heb en niet richting het model vrolijk

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op woensdag 9 december 2009 om 14:50  | reageer

  @ Brian, klopt, maar zo noemen ze het dan natuurlijk niet. (En om even te muggenziften: Is het dan niet een Lightsphere?) Het gebruik van een materiaal wordt alleen bepaald door je eigen creativiteit vrolijk. Maar het klopt dat ze graag willen dat je m op het plafond richt en zoals je goed geraden had, heb ik dat hier dus echt niet gedaan.

 5. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 11 december 2009 om 17:44  | reageer

  Ik heb er ook maar even een paar setjes van besteld bij Han. Leuk spul maar volgens mij wel iets minder degelijk dan de producten van Viewfinder. Enfin, we gaan het volgende week zien als ik ze binnen krijg.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord