Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Lichtbronnen vergeleken; paraplu's en diffuserbol

dinsdag 9 maart 2010, 23:57 door | 16.210x gelezen | 10 reacties

Zoals in een eerder artikel al beschreven wordt bij het Strobist fotograferen vaak gebruik gemaakt van hulpmiddelen om het licht te veranderen. Omdat het flitslicht 'van nature', voor zover je daarvan kan spreken bij een apparaat, erg hard is, worden vooral de paraplu's veel gebruikt om het licht te verzachten. Ik heb er een aantal naast elkaar gezet.

In eerste instantie natuurlijk een eenvoudige doorzichtige witte paraplu. Daarnaast een zogenaamde paraplusoftbox. Dit is aan de ene kant een gewone paraplu, maar met een dichte achterkant die aan de buitenkant zwart is en aan de binnenkant wit. Bij deze twee gaat het flitslicht door de paraplu heen.

Softbox paraplu


Dan nog een zilveren flitsparaplu, hierbij wordt het licht door de paraplu gereflecteerd en is de flitser van het onderwerp af gericht. Ook heb ik de diffuserbol er nog even bij gepakt -ook wel oneerbiedig het wc-lampje genoemd- hierbij wordt het licht door de bol in alle richtingen verzacht.

Voor mijn eerste testopstelling heb ik de geduldige hulp van een paar van mijn dochters Barbies ingeroepen. Daarna was überblogger en echtgenoot Johan zo lief om even plaats te nemen in de studio.

Conclusie
Tussen de doorzichtige witte paraplu en de softboxparaplu zie ik niet veel verschil. Beide geven een mooi zacht egaal licht. De paraplusoftbox leek me iets meer licht tegen te houden. De zilveren paraplu geeft meer contrast, maar was wat onhandiger in gebruik, maar deze gebruik ik eigenlijk zelden, dus waarschijnlijk is het ook hier: oefening baart kunst. Ik vond het lastig om het licht precies te krijgen waar ik het wilde hebben.

De bol geeft het meest gelijkmatige licht, maar vind ik bij het portret ook het minst spannende resultaat.

De verschillen


Voor alle foto's was mijn camera-instelling: f/5.0, 1/50s en ISO 100. Flitser op 1/4. Zo kon ik zien dat de diffuserbol het meeste licht wegneemt en de doorzichtige paraplu de hoogste lichtopbrengst heeft. Om het hier wat mooier te kunnen presenteren heb ik de verschillen iets verminderd in de nabewerking. De zilveren flitsparaplu geeft het meeste contrast.

De verschillende plu's geven dus toch wel een eigen sfeer. Een 'shoot through' zou ik gebruiken voor een mooi beauty portret. Een zilveren flitsparaplu voor wat een wat pittiger resultaat. De bol gebruik ik zelf graag voor portret -in combinatie met een groot diafragma om een heel zacht effect te bereiken- en is ook handig op locatie als er wat wind staat en je geen zandzakjes hebt of een hulpje om je statief overeind te houden. De bol wordt ook wel gebruikt om er een achtergrond egaal mee uit te lichten.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

10 reacties

 1. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 10 maart 2010 om 00:27  | reageer

  Wat een interessant artikel Antonette; ik ben zelf ook net begonnen met wat 'pluutjes' en zo. Ben dus ook nog een beetje op zoek naar welke nu wanneer het mooist is.
  Ik vind aan de hand van deze twee fotoseries de softboxparaplu toch wel echt het mooiste resultaat geven!
  Jammer dat je niet ook nog een 'echte' softbox als vergelijking erbij had.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 10 maart 2010 om 07:03  | reageer

  Interessant om de verschillende 'light modifiers' eens naast elkaar te zien qua resultaat. Nu blijft natuurlijk de moeilijkheid wat je gaat kiezen...
  De wc-bol gebruiken op locatie bij wind vind ik een handige tip!

 3. Ab
  Ab schreef op woensdag 10 maart 2010 om 07:56  | reageer

  Goed leesbaar artikel over het spelen met licht.
  Ik ben er nog niet mee aan de slag geweest maar artikelen zoals dit geven ook de starter leuke informatie. Mijn voorkeur afgaand van jouw foto's is ook de softboxparaplu.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 10 maart 2010 om 08:24  | reageer

  Ik heb eigenlijk weinig met paraplu's gewerkt, alleen met softboxen. (ga er binnenkort toch eens een paar halen, en nu weet ik welke vrolijk)
  Wel erg leuk om te zien hoe verschillend de lichtval is.

 5. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op woensdag 10 maart 2010 om 08:56  | reageer

  @henk, Ja goeie, niet eens aan gedacht! En dat terwijl er in elk geval twee binnen een straal van 4 meter beschikbaar waren.... vrolijk
  @niels Welke ga je kiezen?

 6. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op woensdag 10 maart 2010 om 09:00  | reageer

  aanrader: Westcott Apollo: Een flinke softbox die je opvouwt als een paraplu. Enorm handig in gebruik..

 7. Hans
  Profiel Hans schreef op woensdag 10 maart 2010 om 11:33  | reageer

  Een aanvulling op je artikel: Het karakter van een lichtbron is erg afhankelijk van de afstand tot het onderwerp. De grootte van de lichtbron in verhouding tot de grootte van je onderwerp is bepalend voor het verloop van de schaduwen. Ook een softbox kan hard licht opleveren als je hem maar ver genoeg van je onderwerp zet. groet, Hans (die zich al typend afvraagt of hij dit niet al eens eerder heeft geschreven hier...)

 8. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 10 maart 2010 om 11:40  | reageer

  @Antonette: ik denk de doorzichtige plu of de softboxplu. Deze vallen - in jouw opzetje - het meeste bij mij in de smaak qua licht.

 9. viktorf
  Profiel viktorf schreef op woensdag 10 maart 2010 om 17:29  | reageer

  Eigenlijk telt de gezichtsuitdrukking ook een beetje mee. Ik ben al snel geneigd om portret 2 en 3 "beter" te vinden. Wat maakt het gezicht voller: licht of glimlach?

 10. Arvid de Windt
  Profiel  Arvid de Windt schreef op maandag 6 september 2010 om 06:59  | reageer

  Toch vind ik de bol het mooiste licht

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord