Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Motorrijder met zijn motor; strobist style

donderdag 11 april 2019, 21:12 door | 3.560x gelezen | 0 reacties

Binnenkort breng ik een boek uit over portretfotografie. Daarvoor wilde ik nog een foto maken waarbij het portret niet alleen de persoon was, maar waarbij ook de omgeving een rol speelde. Een foto van een motorrijder met zijn motor leek mij een gaaf onderwerp.

Via een Facebook groep voor motorrijders kwam ik in contact met Dennis. Hij wilde graag voor mij model staan met zijn prachtige Yamaha V-Max. Voor de foto had ik een garage als achtergrond in gedachte en gelukkig kende hij ook nog iemand die zijn garage daarvoor wel een paar uur beschikbaar wilde stellen.

Yamaha V-Max

Motorrijder Dennis met zijn V-Max - bij daglicht

Nu is een garage bij daglicht niet per se de mooiste omgeving om een foto te maken. Hierboven zie je een testfotootje waarbij alleen het aanwezige licht gebruikt is.

Dat is niet zo bijzonder. Gelukkig had ik vooraf uitgedacht dat ik met losse opzetflitsers aan de slag wilde, strobist-style dus. Een paar flitsers, softboxen en kleurfilters en dan ziet het er een stuk leuker uit.

Dennis v max orgineel

Motorrijder Dennis met zijn V-Max - met flitslicht

Opstelling


En flitser heb ik in een grote octabox geplaatst en gebruikt om de motor uit te lichten. Deze staat links van de motor en de octabox had ik voorzien van een gridje om het licht wat meer op de motor te richten en niet te wijd te gooien.

Een tweede flitser heb ik gebruikt om Dennis uit te lichten. Deze flitser staat eigenlijk net links van de camera en was ook voorzien van een grid op een softbox.

Een derde flitser heb ik achter de motor gezet. Zoals je ziet heb ik daar een rode kleurfilter overheen gedaan om hem wat spannender te maken dan gewoon wit licht.

Helaas waren mijn flitsers toen op, want anders had ik achter de glazen deur links in de foto ook nog wel een flitser met een blauwfilter geplaatst. Of in elk geval geprobeerd.

Sowieso was de shoot best een kwestie van veel proberen. De motor en Dennis moesten natuurlijk een goede plek krijgen ten opzichte van elkaar en de garage. Aangezien de garage verder nog behoorlijk vol stond met motoren had ik ook niet veel meer ruimte dan dit.

Ook het licht heb ik op verschillende manier geprobeerd. Ik wilde zowel de motor als Dennis goed in beeld hebben n goed uitgelicht hebben.

Dennis met zijn Yamaha V-Max

Motorrijder Dennis met zijn V-Max - Het resultaat

De nabewerking


Een geslaagde foto wordt nog beter met wat nabewerking. Zoals je kunt zien is het originele beeld nog behoorlijk afwijkend van het eindresultaat.

Allereerst ben ik begonnen in Lightroom. Hier heb ik vignettering toegevoegd (de randen donkerder gemaakt), het gereedschap in de achtergrond wat donkerder gemaakt, Dennis kleding en zijn motor wat extra helderheid gegeven, contrast toegevoegd en dergelijke.

Vervolgens ben ik verder gegaan met Photoshop. Hier heb ik met behulp van de NIK ColorEffect plug-in een ruigere look gegeven aan de foto. De kleuren iets minder verzadigd en dergelijke.

Uiteindelijk was ik al behoorlijk blij met het beeld, maar ik ging me steeds meer ergeren aan de krappe uitsnede die de foto had. Ik zat in de garage al met mijn rug tegen een motor aan, dus ik kon op dat moment niet verder naar achteren.

Gelukkig heeft Photoshop een uitstekende mogelijkheid om met 'inhoud behouden' missende delen beeld toe te voegen aan je foto. In combinatie met wat ouderwets kloonwerk heb ik de foto wat ruimer gekaderd dan hij eigenlijk was.

Uiteindelijk heb ik met behulp van 'doordrukken' de randen en achtergrond nog iets donkerder gemaakt om tot dit eindresultaat te komen.

Persoonlijk ben ik blij met het resultaat en het smaakt ook zeker naar meer. Binnenkort maar weer een dergelijke shoot plannen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord