Ed Coenen

Pocketwizard 6.0 firmware is sneller en beter

dinsdag 4 oktober 2011, 21:09 door | 7.019x gelezen | 21 reacties

Ruim een jaar geleden kocht ik de PocketWizard TT5 om mijn twee Canon-flitsers aan te sturen. Bij tijd en wijle wilde ik de PocketWizards TT5 in een doos stoppen en er nooit meer naar kijken. De bedrijfszekerheid liet zwaar te wensen over. De importeur naar een oplossing gevraagd kreeg ik het advies de laatste firmware-update te gebruiken en de apparaatjes daarna te resetten. Net nadat ik dit gedaan had kwam er een nieuwe update overheen. Met een nieuwe uitdaging en een nieuw probleem. Maar nu werken die dingen eindelijk en nog standaard 'high-sync' ook.

Twijfel


Soms moet je volhouden en geloven dat het ooit goed komt. Dat laatste ging ik toch echt betwijfelen. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar mijn 'gereedschapskist' verrijkt met twee Canon-flitsers van het type Speedlite 580EX II en voor de aansturing daarvan drie zenders/ontvangers PocketWizard TT5. Soms ging het goed en soms ook plotseling niet.

Aan de software kont het niet liggen, want die was na aanschaf van het derde apparaatje gelijk aan elkaar gemaakt. Maar het is knap irritant als je op locatie bezig bent en de boel na tien shots moet resetten om weer een paar foto's te kunnen maken. Batterijen vervangen hielp ook, maar zo snel lopen ze toch niet leeg?

test, learn, reset

Het mooie in de fotografie is dat collega's elkaar op zijn tijd helpen en de bloggers van Photofacts zijn dan zeker de beroerdste niet. Van Niels van der Perk hoorde ik een paar weken geleden dat Kim Dalmeijer dezelfde wanhoop nabij was. Fijn, want dat ben je niet de enige die depressief raakt van een investering. vrolijk

Na contact met hem heb de vraag bij importeur Mamiya Studiopartners neergelegd. Ronald Heijdeman van dat bedrijf herkende het probleem en adviseerde om de PocketWizards te updaten en ze daarna volgens de handleiding te resetten.

Inderdaad, die reset na de firmware-update had ik niet uitgevoerd, terwijl dat wel in het 'boekje' staat. Hoe simpel kan een oplossing soms zijn! De flitsers werkten weer, zowel in de studio als daarbuiten en ook Kim kon een paar dagen later zijn PocketWizards met een gerust hart meenemen tijdens een shoot.

Firmware


Koud geüpdated las ik dat firmware-update 6.0 er was (Canon-versie, Nikon zit op versie 3.0). Fijn, weer kabeltje aan de computer en downloaden en updaten maar. En weer gereset door de 'test/learn' knop tien seconde ingedrukt te houden. Handenwrijvend begonnen aan het snoepje: zonder verder enige instelling van flitser of PocketWizard-software 'high sync' flitsen.

Tsjakka. Tot 1/5000s. Prima flits. En nog een en nog een. Maar de volgende dag bij studiowerk: mooie flits, mooie flits, misflits en daar achteraan een zwarte schaduw over het beeld. De sluitersnelheid werd soms (of vaak, geen idee) automatisch teruggebracht naar 1/200e. Ik mag niet vloeken van mijn moeder, maar deed het toch.

En ja hoor, een paar dagen later een bericht van Kim Dalmeijer. Hij had even gewacht met de update en liep tegen hetzelfde probleem op. Nu kon ik hem gelijk mijn oplossing bieden. Twee dagen eerder de apparaatjes opnieuw gereset, maar nu via de PocketWizard Utility. Ook volgens het boekje en eigenlijk veel handiger.

Veldtest In Arnhem

We hebben onze TT5's (en Kim ook zijn Mini TT1) inmiddels stevig getest. Vorige week samen met Niels (links in beeld) en Kim een avondje bij de John Frostbrug lopen fotograferen en gezamenlijk gelijk nog even wat hogesnelheidstesten uitgevoerd. Op de foto 'beflitsen ze elkaar, met de camera ingesteld op 1/800s. Niet heel hoog, maar toch wel mooi. Dat opent nieuwe mogelijkheden.

Over de bedrijfszekerheid geen klachten meer (afkloppen) en in ieder geval tot 1/8000s hebben we geen problemen gevonden. Anders dat ik zelf een paar keer de priegelige schakelaar voor de A-, B- en C-zone niet goed had ingesteld en dus geen contact kreeg.

Wordt vervolgd. Het gelegenheids-'testteam' is nog niet uitgetest. We werken aan een nieuwe veldtest met de PocketWizards!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

21 reacties

 1. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 21:53

  Sinds ik mijn 1D MKIV had geupdated naar 1.10 had ik geen goede sync meer. Overleg gehad met support van PocketWizard en die hebben de 1D MKIV opnieuw door het instel programma gehaald maar heeft mijn probleem niet opgelost.

  Ik gebruik ze nu in de Canon 7D stand omdat ik dan over een groot bereik een sync krijg zonder zwarte balk in de foto. Het is ook aan te raden om te kijken wat de maximale Hypersync is voor jouw combinatie om zo maximaal gebruikt te maken van de flitser. Ik heb hem op 640/s staan om zo tot en met 500/s en dan krijgt ik maar iets een donkerder randje onderaan de foto. Weegt niet op tegen de toename in kracht van de flits.

  Pocketwizard heeft toegezegd om naar dit probleem te kijken dat ik een andere camera moet aangeven om een goede sync te krijgen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 21:55

  Blijft jammer dat de goede naam van PocketWizard met deze nieuwe TT5 en TT1 toch een flinke klap heeft gekregen. Wel prettig dat ze veel punten met software updates weten te verbeteren.

  Ik heb je artikel maar eens als aanleiding genomen mijn PocketWizards ook eens te updaten. Ik zat nog op versie 4.3. vrolijk

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 22:28

  @Marcel. Het donkere randje herken ik. Bij mij, en voor zover ik weet ook bij Kim Dalmeijer, zijn er na de update en reset via de computer/Utility geen problemen meer opgetreden met zwarte banden of randen. We hebben de afgelopen dagen high sinc getest met 60D, 7D en 5D mkII.

  @Elja. Met 6.0 kun je weer wat meer. En voor wat jouw opmerking over de Mini/Flex: de apparaatjes lijken mij een half jaar te vroeg op demarkt gebracht.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 05:11

  Ondanks dat ik geen ervaring heb met PocketWizard TT5 heb ik enorm genoten van je posting. De aanhouder wint zo blijkt! Geweldig dat jij, Niels en Kim elkaar hebben gevonden als gelegenheids-'testteam! Dat onderstreept maar weer eens het nut van Photofactscontacten.

  Als ik jouw posting en de reacties lees begrijp ik dat de PocketWizard techniek zich feitelijk nog in een rudimentair bevindt. En dat levert de nodige praktijkproblemen (en irritatie) op. Daar ligt een uitdaging voor Canon om een bullet proof Camera build in systeem te ontwikkelen.

  Hopelijk wordt de Canon 5D III daarmee uitgerust.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord