Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Pocketwizard 6.0 firmware is sneller en beter

dinsdag 4 oktober 2011, 21:09 door | 7.497x gelezen | 21 reacties

Ruim een jaar geleden kocht ik de PocketWizard TT5 om mijn twee Canon-flitsers aan te sturen. Bij tijd en wijle wilde ik de PocketWizards TT5 in een doos stoppen en er nooit meer naar kijken. De bedrijfszekerheid liet zwaar te wensen over. De importeur naar een oplossing gevraagd kreeg ik het advies de laatste firmware-update te gebruiken en de apparaatjes daarna te resetten. Net nadat ik dit gedaan had kwam er een nieuwe update overheen. Met een nieuwe uitdaging en een nieuw probleem. Maar nu werken die dingen eindelijk en nog standaard 'high-sync' ook.

Twijfel


Soms moet je volhouden en geloven dat het ooit goed komt. Dat laatste ging ik toch echt betwijfelen. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar mijn 'gereedschapskist' verrijkt met twee Canon-flitsers van het type Speedlite 580EX II en voor de aansturing daarvan drie zenders/ontvangers PocketWizard TT5. Soms ging het goed en soms ook plotseling niet.

Aan de software kont het niet liggen, want die was na aanschaf van het derde apparaatje gelijk aan elkaar gemaakt. Maar het is knap irritant als je op locatie bezig bent en de boel na tien shots moet resetten om weer een paar foto's te kunnen maken. Batterijen vervangen hielp ook, maar zo snel lopen ze toch niet leeg?

test, learn, reset

Het mooie in de fotografie is dat collega's elkaar op zijn tijd helpen en de bloggers van Photofacts zijn dan zeker de beroerdste niet. Van Niels van der Perk hoorde ik een paar weken geleden dat Kim Dalmeijer dezelfde wanhoop nabij was. Fijn, want dat ben je niet de enige die depressief raakt van een investering. vrolijk

Na contact met hem heb de vraag bij importeur Mamiya Studiopartners neergelegd. Ronald Heijdeman van dat bedrijf herkende het probleem en adviseerde om de PocketWizards te updaten en ze daarna volgens de handleiding te resetten.

Inderdaad, die reset na de firmware-update had ik niet uitgevoerd, terwijl dat wel in het 'boekje' staat. Hoe simpel kan een oplossing soms zijn! De flitsers werkten weer, zowel in de studio als daarbuiten en ook Kim kon een paar dagen later zijn PocketWizards met een gerust hart meenemen tijdens een shoot.

Firmware


Koud geüpdated las ik dat firmware-update 6.0 er was (Canon-versie, Nikon zit op versie 3.0). Fijn, weer kabeltje aan de computer en downloaden en updaten maar. En weer gereset door de 'test/learn' knop tien seconde ingedrukt te houden. Handenwrijvend begonnen aan het snoepje: zonder verder enige instelling van flitser of PocketWizard-software 'high sync' flitsen.

Tsjakka. Tot 1/5000s. Prima flits. En nog een en nog een. Maar de volgende dag bij studiowerk: mooie flits, mooie flits, misflits en daar achteraan een zwarte schaduw over het beeld. De sluitersnelheid werd soms (of vaak, geen idee) automatisch teruggebracht naar 1/200e. Ik mag niet vloeken van mijn moeder, maar deed het toch.

En ja hoor, een paar dagen later een bericht van Kim Dalmeijer. Hij had even gewacht met de update en liep tegen hetzelfde probleem op. Nu kon ik hem gelijk mijn oplossing bieden. Twee dagen eerder de apparaatjes opnieuw gereset, maar nu via de PocketWizard Utility. Ook volgens het boekje en eigenlijk veel handiger.

Veldtest In Arnhem

We hebben onze TT5's (en Kim ook zijn Mini TT1) inmiddels stevig getest. Vorige week samen met Niels (links in beeld) en Kim een avondje bij de John Frostbrug lopen fotograferen en gezamenlijk gelijk nog even wat hogesnelheidstesten uitgevoerd. Op de foto 'beflitsen ze elkaar, met de camera ingesteld op 1/800s. Niet heel hoog, maar toch wel mooi. Dat opent nieuwe mogelijkheden.

Over de bedrijfszekerheid geen klachten meer (afkloppen) en in ieder geval tot 1/8000s hebben we geen problemen gevonden. Anders dat ik zelf een paar keer de priegelige schakelaar voor de A-, B- en C-zone niet goed had ingesteld en dus geen contact kreeg.

Wordt vervolgd. Het gelegenheids-'testteam' is nog niet uitgetest. We werken aan een nieuwe veldtest met de PocketWizards!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

21 reacties

 1. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 21:53  | reageer

  Sinds ik mijn 1D MKIV had geupdated naar 1.10 had ik geen goede sync meer. Overleg gehad met support van PocketWizard en die hebben de 1D MKIV opnieuw door het instel programma gehaald maar heeft mijn probleem niet opgelost.

  Ik gebruik ze nu in de Canon 7D stand omdat ik dan over een groot bereik een sync krijg zonder zwarte balk in de foto. Het is ook aan te raden om te kijken wat de maximale Hypersync is voor jouw combinatie om zo maximaal gebruikt te maken van de flitser. Ik heb hem op 640/s staan om zo tot en met 500/s en dan krijgt ik maar iets een donkerder randje onderaan de foto. Weegt niet op tegen de toename in kracht van de flits.

  Pocketwizard heeft toegezegd om naar dit probleem te kijken dat ik een andere camera moet aangeven om een goede sync te krijgen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 21:55  | reageer

  Blijft jammer dat de goede naam van PocketWizard met deze nieuwe TT5 en TT1 toch een flinke klap heeft gekregen. Wel prettig dat ze veel punten met software updates weten te verbeteren.

  Ik heb je artikel maar eens als aanleiding genomen mijn PocketWizards ook eens te updaten. Ik zat nog op versie 4.3. vrolijk

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 22:28  | reageer

  @Marcel. Het donkere randje herken ik. Bij mij, en voor zover ik weet ook bij Kim Dalmeijer, zijn er na de update en reset via de computer/Utility geen problemen meer opgetreden met zwarte banden of randen. We hebben de afgelopen dagen high sinc getest met 60D, 7D en 5D mkII.

  @Elja. Met 6.0 kun je weer wat meer. En voor wat jouw opmerking over de Mini/Flex: de apparaatjes lijken mij een half jaar te vroeg op demarkt gebracht.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 05:11  | reageer

  Ondanks dat ik geen ervaring heb met PocketWizard TT5 heb ik enorm genoten van je posting. De aanhouder wint zo blijkt! Geweldig dat jij, Niels en Kim elkaar hebben gevonden als gelegenheids-'testteam! Dat onderstreept maar weer eens het nut van Photofactscontacten.

  Als ik jouw posting en de reacties lees begrijp ik dat de PocketWizard techniek zich feitelijk nog in een rudimentair bevindt. En dat levert de nodige praktijkproblemen (en irritatie) op. Daar ligt een uitdaging voor Canon om een bullet proof Camera build in systeem te ontwikkelen.

  Hopelijk wordt de Canon 5D III daarmee uitgerust.

 5. Huybert
  Profiel Huybert schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 08:09  | reageer

  wel herkenbaar, alle bugs. Ik heb zelf het Nikon Systeem en daar zitten toch ook vreemde kinderziektes in. De aansluiting met het Nikon CLS is wel heel mooi, met de flitser in commander mode of een SU-800 commander heb je meteen geen zone controller meer nodig.

  Maar zoals gezegt had ik ook een paar vreemde bugs. Als het systeem in de verkeerde volgorde werd geboot kwam ik met VR aan op de 70-200 niet verder dan een flits synchronisatie 1/80. zonder VR 1/8000

  Ook had ik een vreemde bug met langere sluiter tijden Bij gebruik van een flitser of commander op de miniTT met het AF hulp, zag je op de eerste foto het AF raster van de flitser op je onderwerp. Heel vreemde bug, doorgegeven aan PW, maar nog niet geheel onder de knie, want met de nieuwe firmware update is het nog niet helemaal weg.

  Het blijft een prachtig systeem. Duur, dat wel, maar werkt over het algemaan als een zonnetje

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 08:48  | reageer

  @Huybert. Goed te horen dat het systeem ook bij Nikon-klanten een aantal problemen geeft. vrolijk

  Zelf heb ik me ook aangeleerd eerst de flitser 'on' te zetten, dan de TT5 eronder. In omgekeerde volgorde kreeg ik soms dat de E-TTL niet werkt maar TTL wordt. Met de AC3 controler is dan in E-TTL de lichtopbrengst niet te regelen.
  Natuurlijk niet echt een ramp, de manuele instelling blijft wel functioneren, maar het hoort niet.

 7. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 09:54  | reageer

  Hoi,

  Ik wil mijn TT5 (Canon) updaten naar 6.0, maar de software blijft maar 5.2 aangeven.

  Hoe kan dit en waar vind ik de update 6.0? Ik zal mijn figuurlijke bril wel niet goed op hebben, maar ik zie het niet op de site van PW.

  Goed artikel! Zelf ken ik er helaas ook wel wat in...

  Benny

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 10:08  | reageer

  Bedankt voor jullie bijdrage, ik ga aankomend weekend mijn pocketwizards ook maar eens updaten. Ik heb veel problemen met de aansturing vanuit een de mini die heb ik dan ook in de hoek gemikt en werkt eigenlijk alleen nog maar met de Flex transceivers.

 9. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 10:46  | reageer

  Even een vraag over de powertracking:

  Waar hebben jullie deze opstaan? Mijn Engels is niet te best...

  Update 6.0 is inmiddels gelukt.

  Benny

 10. KIOMFOTO
  Profiel  KIOMFOTO schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 11:33  | reageer

  Ik gebruik al een tijdje 2 TT5's. Je moet die dingen inderdaad leren begrijpen. Eerst de camera en/of de flitser aan en daarna pas de TT5.
  High Sync flitsen kan natuurlijk alleen maar met reportageflitsers en niet, of nog niet, of niet met alle studioflitsers. Ik heb de TT5 zo ingesteld dat ik onder C1 de TTL heb zitten en onder C2 de manuele stand (ik stuur ze ook nog aan met een PW Plus II). Wat mij wel erg verbaast is dat er nog nergens een Nederlandse handleiding is te vinden. Ik ken genoeg fotografen die wanhopig in de weer zijn met het willen snappen van de werking van de PW maar niet door de Engelse handleiding heenkomen. Ligt hier een uitdaging voor de importeur?

 11. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 12:22  | reageer

  Toch maar even snel de update uitgevoerd op de FLEX TT5's en op de mini. De mini blijft weigeren dus die heb ik nu opnieuw als onbetrouwbaar ding in de hoek geslingerd en werk alleen nog maar met het Flex systeem. Net nog even snel getest op 1/2000 en dat werkte naar behoren!

  Ed, Kim en Niels bedankt voor de goed tip!

 12. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 13:45  | reageer

  Goed stuk, Ed. En inderdaad, het vertrouwen begint terug te komen. Daarom niet meer dan logisch dat we ons volgende project stoelen op het functioneren van de PWs vrolijk

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 18:33  | reageer

  @Arno. Ik heb de Mini niet gekocht. Is wat kleiner, maar kan allen zenden. En de batterij ervoor moet je ook maar net hebben als de oude leeg is. Maar jammer (zeg maar gerust rottig) dat deze investering bij jou niet functioneert.

  @Benny. De firmware-update is te vinden op de website pocketwizard.com, maar als het goed is moet ook Utility zoeken naar de jongste versie van de software.

  @Kiomfoto. Het aanhouden van een juiste volgorde lijkt verbonden aan Canon. Ik kwam het ook tegen bij het monteren van tussenringen. Eerst dit, dan dat.

 14. Benny
  Profiel Benny schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 12:01  | reageer

  Hoi Ed,

  Inmiddels is het gelukt!

  De software deed raar. Nadat ik het helemaal verwijderd had en opnieuw geinstalleerd via de website van PW, kon de software wel de update 6.0 vinden.

  Benny

 15. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 13:13  | reageer

  @Ed Dat kan het natuurlijk ook zijn! Als de zender via USB gaat zit er een voeding op en zonder niet... Dan vreet dat ding wel batterijen is nog geen jaar oud en bijna niet gebruikt. Eens kijken of ik nog zo'n speciaal batterijtje kan vinden en of dat ding nog ergens in de hoek ligt vrolijk

 16. PehrG
  PehrG schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 16:59  | reageer

  Ik heb er lang tegenaan gekeken, juist door alle negatieve reviews. Maar miscshien moet ik toch maar eens met een setje beginnen. En dan zal ik maar niet voor de Mini TT1 kiezen. vrolijk

 17. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 17:37  | reageer

  @Arno. Ik hoop dat je de set nu eindelijk met plezier kan gebruiken. Ik werk nu ruim drie weken met een bedrijfszekere set. Eindelijk.

 18. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 18:04  | reageer

  Zeker, alleen de MiniTT1 gebruik ik niet meer die ligt weer terug in zijn hoek... vrolijk

  Zie ook in je mailbox vrolijk

 19. Marcel
  Marcel schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 20:09  | reageer

  Ik ben wel content met mijn TT1 en de batterij is gangbaar en gaat naar mijn ervaring erg lang mee. De knoopcel is niet groot en een reserve batterij kun je zeker ergens in jouw fotografie tas verstouwen.

  Ik gebruik sinds ook de PocketWizards in de studio en kan zo tot 500/s seconde komen als ik mijn diafragma niet wil veranderen.

  Ik kan ook zeker de extra investering voor een AC3 zonecontroller aanbevelen voor iedereen die handmatige controle wil hebben over zijn flitser.

 20. dvfotografie
  Profiel dvfotografie schreef op zaterdag 8 oktober 2011 om 13:41  | reageer

  Zie eigenlijk nu pas hier op Photofacts dat ik dus niet de enige was met de 'PW-perikelen'. Ongelofelijk toch dat zulk duur materiaal nog vol bugs kan zitten. Hiervoor had (en heb ik gelukkig nog steeds) de Skyports van Elinchrom...en die zijn zijn dus wel 100% betrouwbaar! Niet high-sync maargoed, in geval van nood (lees; PW-failure) gebruik ik die dus maar weer. De PW's werkten op sommige momenten op onverklaarbare wijze niet, begon zelfs te denken dat mijn telefoon de stoorzender op het PW-kanaal was... Maar nu dus net de nieuwe firmware erop gezet en maar hopen dat het in de toekomst beter zal gaan.

 21. MartinBF
  Profiel MartinBF schreef op dinsdag 11 oktober 2011 om 12:57  | reageer

  Heerlijk om dit te lezen, was gisterenavond bezig en niets deed het meer. Ik denk laat ik eens kijken of er een firmware update is. En jawel. Direct alle componenten geupdate en alles werkt weer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord