Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Project: miniaturen parfumflesjes op de foto

zondag 28 augustus 2011, 16:09 door | 11.279x gelezen | 9 reacties

Het begon met een idee: de collectie miniaturen parfumflesjes van mijn moeder in een fotoboek catalogiseren. Niet als een echte catalogus met straight foto's van de flesjes, maar een beetje creatiever. Het werd een vrijetijdsproject 'macrofotografie' van een paar weken werken met flitsers en zaklampjes.

Mijn moeder heeft in de afgelopen twintig jaar een collectie parfumminiaturen opgebouwd van tegen de tweehonderd flesjes. De laatste jaren is er niet veel meer bijgekomen en eigenlijk werd het onderhoud haar ook te veel. Een tijd geleden kwam de collectie te sprake en 'wat ermee te doen'. Mijn voorstel: de collectie fotograferen, de flesjes verkopen en de opbrengst gebruiken om een fotoboek te laten maken.

Na een paar nachten slapen hakte mijn moeder de knoop door. Doen, maar van de vijf rekken met elk dik dertig flesjes moesten er toch maar twee aan de wand blijven hangen. Het fotograferen in de studio kon beginnen.

Jean-Pail Gaultier

Ik had me er nooit erg in verdiept, maar ik zag in de collectie globaal vier soorten flesjes: merkloze sierflesjes, flesjes van Yves Rocher, miniaturen van eau de toilette en eau de parfum van de grote merken en ontzettend kleine flesjes met echte parfum. Merkloze flesjes lijken in de verte op de flesjes van de grote merken, maar merktekens ontbreken.

De flesjes van wijlen Yves Rocher zijn eigenlijk heel mooi gemaakt voor 'cadeautjes' die je kreeg bij een bestelling, maar de miniaturen van de grote merken zijn gewoon mooie replica's van de grotere flesjes, ook in de afwerking. De laatste groep, die van de flesjes met echte parfum, is al even mooi, maar een stuk kleiner van formaat.


Mijn doel was om als het even kan aansluiting te zoeken met de sfeer van de producten, zonder precies de 'merkbeleving' die de producent te streven. De praktijk werd dat het resultaat mijn eigen interpretatie van een merk werd, soms dicht tegen de beelden in de advertenties van de parfummerken, vaker helemaal niet. Soms heb ik een product een paar dagen later nogmaals gefotografeerd omdat de eerste uitvoering mij niet beviel, of omdat ik al doende een nieuw idee kreeg.

Alle foto's in dit project zijn gemaakt met de combi Canon 5D mark II en Canon EF 100mm f/2.8L IS USM. Op statief, met uitgeschakelde IS en AF. Manueel scherpstellen deed ik steeds met behulp van live view. Het diafragma lag zo rond f/16. De meeste foto's zijn gemaakt op ISO 100.

Voor de set heb ik in mijn studio de 1x1x1m lichttent Cubelite van Lastolite op een tafel geplaatst. Als onder- en achtergrond gebruikte ik verschillende kleuren karton, in grote vellen te koop bij de kantoorartikelenhandel of winkel in teken- en schildermaterialen. Voor de belichting heb ik gebruik gemaakt van twee Canon flitsers 580EX II, PocketWizard TT5 en een serie kleine zaklantaarns.

Vooral de zaklampen met LED-licht hebben in dit project veel uren gemaakt, maar een al oude Mini-Maglite heeft ook een verdienstelijke bijdrage geleverd. Bijzonder vermelding verdient een vierkante LED campinglamp die door een spiegel dichtbij het onderwerp bijzondere lichteffecten veroorzaakt. Het licht van LED-lampen reikt ver en is erg helder wit, maar de lichtopbrengst blijkt niet erg groot. Je moet een lamp dicht op het onderwerp of op de achtergrond houden om er in een foto iets van terug te zien.

Campinglamp en flitser
Campinglamp en één flitser

flitser boven het objectief gehouden
Flitser boven het objectief gehouden

alleen zaklampje als licht
Alleen een zaklampje als licht

twee flitsers en achtergronddoek
Twee flitsers en achtergronddoek

Boldoot 4711
En tot slot dé geur uit mijn kinderjaren: Boldoot 4711

Voor wie ook aan de gang wil gaan en paar tips. Experimenteer met doeken, karton en andere materialen die als onder- en achtergrond dienst kunnen doen. Strobist-techniek met flitsers is prachtig, maar strobist-techniek met zaklampjes lukt ook. Verzamel zoveel mogelijk verschillende kleine lichtbronnen.

Ik was overigens niet de enige aanbieder op de digitale marktplaats van kleine flesjes met heerlijke geuren. Maar de opbrengst is net genoeg voor een mooi fotoboek.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

9 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 28 augustus 2011 om 18:00  | reageer

  Dat is nog eens 'n verrassende posting uit de koker van een reportagefotograaf! Er zitten in de serie een paar juweeltjes van foto's, prachtig vau belichting en sfeer. Foto 1,3 en 4 zijn voor mij de uitschieters. Alleen jammer dat foto 4 gecentreerd is. OOk ben ik benieuwd naar de vormgeving van het fotoboek.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 28 augustus 2011 om 19:50  | reageer

  Hi Ed,

  Prachtig stuk productfotografie waar je de sfeer goed neer hebt gezet.
  Je kan zien dat je goed hebt nagedacht over de belichting, achtergronden etc..
  Erg mooi gedaan!

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 28 augustus 2011 om 20:28  | reageer

  Ik vind dit een hele mooie serie en heb met bewondering je verhaal en de foto's bekeken. Ik weet dat (parfum)fabrikanten er veel voor over hebben om hun unieke product in een opvallende vormgeving op de markt te brengen. Dat geldt trouwens voor de meeste producten. En dat is heel bijzonder in beeld gebracht, met goeie info waarmee je jezelf op een hoger plan kan brengen, heel mooi, chapeau en dank daarvoor!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 28 augustus 2011 om 21:00  | reageer

  @TonV, Niels en Eduard van Mil. Dank voor jullie reactie. TonV, als het boek er ligt, dan zal ik foto's daarvan naar Beijing sturen.

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 28 augustus 2011 om 21:14  | reageer

  Wat een origineel en leuk project om te doen. Zo blijft een verzameling en de gedachtegang erachter toch bewaard en zo zie je maar dat je met een zaklamp kwalitatief heel ver kunt komen. Mooi gedaan!

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 28 augustus 2011 om 21:59  | reageer

  Foto 4 vind ik de meest spannende benadering. Het licht maakt van het flesje bijna een mystiek object! 1 vind ik ook netjes.

  De rest is technisch ook prima, maar mist wat spanning voor mij.

 7. Maxwax66
  Profiel  Maxwax66 schreef op maandag 29 augustus 2011 om 23:18  | reageer

  Nr. vier is de beste !!!

 8. PehrG
  PehrG schreef op dinsdag 30 augustus 2011 om 11:58  | reageer

  Als ik kijk naar de opzet van dit project dan is foto 2 misschien niet de allermooiste, maar hij zet de flesjes van Yves Rocher wel passend neer.

  @TonV. Je hebt gelijk over het centreren van de onderwerpen, maar ergens bevreemd het mij. Het is precies de kritiek die we heer vaak op jouw werk lezen. Wanneer wel en wanneer niet. Niet om te zeiken, maar puur nieuwsgierigheid naar argumenten.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 30 augustus 2011 om 17:07  | reageer

  @PehrG
  Onderwerpen centreren is iets waar ik me ook regelmatig aan bezondig. Daar ben ik me van bewust en werk eraan. In bepaalde foto's van Ed zag ik dat terug en meende dat het bruikbaar was dat op te merken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord