Elja Trum

Review: Cactus V4 flits triggerset

donderdag 20 augustus 2009, 22:58 door | 26.689x gelezen | 26 reacties

Strobist fotografie is momenteel aardig populair. Onder Strobist fotografie wordt het maken van foto's met behulp van één of meerdere opzetflitsers die los van de camera geplaatst worden. In plaats van boven op je camera zet je de flitser bijvoorbeeld naast het onderwerp. Om de flitser dan te ontsteken heb je een verbinding nodig tussen je camera en de flitser. De Cactus V4 zorgt voor een draadloze verbinding tegen een lage prijs.

Eerste indruk
Mijn eerste indruk van de nieuwe Cactus V4 is was direct erg positief. Kwam de V2 versie nog in een aftands wit doosje; ditmaal is de trigger netter verpakt. In een net zwart doosje met Cactus erop vermeldt zit een ontsteker en een ontvanger. Als je het doosje open doet kom je eerst de handleiding en een boekje met tips en voorbeeldfoto's (inclusief set-up) tegen.

Cactus V4 box


Als je de boekjes eruit haalt zie je de ontsteker, ontvanger en twee AAA-batterijen netjes afzonderlijk verpakt in het foamschuim zitten. Verbrogen onder een dun laagje foamschuim zitten er ook nog drie flitskabeltjes bij om de apparatuur aan te kunnen sluiten op verschillende typen flitsers of camera's.

Cactus V2s versus de Cactus V4
De voorloper van deze nieuwe Cactus V4 was de Cactus V2s. Ook deze Cactus was voor een lage prijs aan te schaffen. De vernieuwde versie is echter ontzettend verbetert op veel verschillende onderdelen.

Wanneer je beide versies nast elkaar houdt merk je direct het verschil. Het gebruikte materiaal en de bouwkwaliteit van de V4 is beduidend beter dan de V2s. Het gebruik van Penlites in plaats van een veel minder gebruikelijk batterijtype zorgt ervoor dat je nu altijd wel ergens aan een nieuw setje batterijen kunt komen. Bij de vorige versie kon dit nog wel eens een probleem vormen.

Een ander voordeel van de nieuwe V4 is het groter aantal ondersteunde kanalen. Mocht je met een groepje fotografen aan de slag zijn, dan zul je elkaar nu minder snel in de weg zitten. Dat kan erg prettig zijn.

Cactus V2s versus Cactus V4
Cactus V2s (links) versus de Cactus V4 (rechts)


In de praktijk
Ondanks het nieuwe design en de vele verbetering is er één onderdeeltje niet handig geplaatst. De aan/uit knop van de ontvanger zit namelijk bovenop de ontvanger. Wanneer je er een beetje grote flitser (zoals de Canon 580EX) op de ontvanger staat kun je de ontvanger niet meer aan of uit zetten. In de praktijk komt het er dan op neer dat je net alles opgezet hebt en je dan weer alle flitsers los kunt koppelen om de Cactus nog aan te zetten. Wellicht iets dat went.

Wel erg handig aan de nieuwe ontvanger zijn de steunpunten die eronder zitten. Je kunt de ontvanger zo ook direct als een standaard voor je flitser gebruiken. Monteer de flitser erop en je kunt het geheel zonder verdere hulpmiddel plaatsen op elk vlak oppervalk. Erg doordacht!

Natuurlijk zit er onder aan de ontvanger ook een standaard statiefaansluiting. Zo kun je de ontvanger met flitser ook gemakkelijk kwijt op een statief.

Cactus in de praktijk


Bereik
Om het bereik te testen van de draadloze radioverbinding heb ik de ontsteker met een flitser erop op de vensterbank geplaatst. Vervolgens ben ik met mijn camera naar buiten gelopen en heb ik gekeken tot hoe ver ik de flitser nog kon laten ontsteken. Tot een meter of 75 was het geen enkel probleem. Toen ik nog verder ging werd het resultaat wat wisselend.

De flitser ging nu niet meer constant af, maar circa eens in de drie keer. Wel had ik toen de uiterste afstand al bereikt, want ik stond nog net niet in het meer dat vlak bij ons huis ligt. Hemelsbreed een bereik van zo'n honderd meter terwijl de ontvanger achter een houten kozijn staat vind ik helemaal geen slecht resultaat.

Bereik Cactus V4


In bovenstaande foto zie je het raam op de eerste verdieping oplichten. Met de Cactus V4 had ik op deze afstand nog steeds bereik. Meer dan je doorgaans tijdens het fotograferen nodig zult hebben.

Helaas heb ik de betrouwbaarheid nog niet heel goed kunnen testen. Die leek bij de Cactus V2s in eerste instantie ook erg goed, maar als je er wat langer mee werkt blijkt ie toch redelijk wat foto's te missen. Uiteraard zal ik het vermelden zodra ik in de toekomst tegen problemen aan loop.

Aanschaf
Ik heb mijn Cactus Wireless Flash Trigger V4 gekocht bij Cameratools. De basisset is hier te koop voor 44,- euro. Met deze set kun je één flitser aansturen. Als je echt aan de slag wilt met Strobist fotografie dan is het aan te raden voor al je flitsers een ontsteker (slave) te kopen. Extra ontstekers van Cactus zijn te koop voor 27,- euro per stuk.

Conclusie
De Cactus V4 is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Niet alleen de bouw van de Cactus is erop vooruitgegaan; ook de betrouwbaarheid en het bereik hebben een flinke boost gekregen. Tijdens mij test heb ik alleen maar last gehad van missers toen ik verder dan 75 meter van de ontvanger stond; een afstand die je in de praktijk niet vaak zult gebruiken.

Zeker als je de lage prijs mee neemt, dan is het Cactus Wireless Flash Trigger V4 systeem een absolute aanrader voor iedereen die aan de slag wilt met Strobist fotografie.

Meer informatie
- Cactus V4 review door Aki Korhonen

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

26 reacties

 1. René
  Profiel René schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 23:19

  Eens met je conclusie: ik werk nu en maand of twee met de V4 en die heeft me niet in de steek gelaten, zolang je de duidelijk gestelde afstandsgrenzen niet gaat overschrijden. Een aanrader dus...

 2. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 23:51

  Zo zo graag eens weten of het werkt met een Sony 700. Iemand hier ervaring mee? (uiteraard met flitsschoenadaptertjes vrolijk )

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 23:54

  @Antonette; Ik zie geen enkele reden waarom dit (met adapter) niet zou werken bij een Sony. Heb je slechte ervaringen met andere oplossingen?

 4. libeco
  Profiel libeco schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 23:59

  Interessant. Ik heb de V2S en die wil nog wel eens onbetrouwbaar zijn. Bovendien, als je zender en ontvanger te dichtbij elkaar houdt, wil er nog wel eens een spontane flits een verblindende, doch onbedoelde, bijwerking hebben.

  Wat ik nu wel opvallend vind is dat ik op eBay geen V4 kan vinden, daar zijn over het algemeen de budget cameraartikelen een stuk goedkoper. Overigens kun je ze nog steeds wel rechtsreeks bij Gadget Infinity kopen voor net onder de €30 (verzendkosten onbekend).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord