Elja Trum

Review: Cactus V4 flits triggerset

donderdag 20 augustus 2009, 22:58 door | 27.028x gelezen | 26 reacties

Strobist fotografie is momenteel aardig populair. Onder Strobist fotografie wordt het maken van foto's met behulp van één of meerdere opzetflitsers die los van de camera geplaatst worden. In plaats van boven op je camera zet je de flitser bijvoorbeeld naast het onderwerp. Om de flitser dan te ontsteken heb je een verbinding nodig tussen je camera en de flitser. De Cactus V4 zorgt voor een draadloze verbinding tegen een lage prijs.

Eerste indruk
Mijn eerste indruk van de nieuwe Cactus V4 is was direct erg positief. Kwam de V2 versie nog in een aftands wit doosje; ditmaal is de trigger netter verpakt. In een net zwart doosje met Cactus erop vermeldt zit een ontsteker en een ontvanger. Als je het doosje open doet kom je eerst de handleiding en een boekje met tips en voorbeeldfoto's (inclusief set-up) tegen.

Cactus V4 box


Als je de boekjes eruit haalt zie je de ontsteker, ontvanger en twee AAA-batterijen netjes afzonderlijk verpakt in het foamschuim zitten. Verbrogen onder een dun laagje foamschuim zitten er ook nog drie flitskabeltjes bij om de apparatuur aan te kunnen sluiten op verschillende typen flitsers of camera's.

Cactus V2s versus de Cactus V4
De voorloper van deze nieuwe Cactus V4 was de Cactus V2s. Ook deze Cactus was voor een lage prijs aan te schaffen. De vernieuwde versie is echter ontzettend verbetert op veel verschillende onderdelen.

Wanneer je beide versies nast elkaar houdt merk je direct het verschil. Het gebruikte materiaal en de bouwkwaliteit van de V4 is beduidend beter dan de V2s. Het gebruik van Penlites in plaats van een veel minder gebruikelijk batterijtype zorgt ervoor dat je nu altijd wel ergens aan een nieuw setje batterijen kunt komen. Bij de vorige versie kon dit nog wel eens een probleem vormen.

Een ander voordeel van de nieuwe V4 is het groter aantal ondersteunde kanalen. Mocht je met een groepje fotografen aan de slag zijn, dan zul je elkaar nu minder snel in de weg zitten. Dat kan erg prettig zijn.

Cactus V2s versus Cactus V4
Cactus V2s (links) versus de Cactus V4 (rechts)


In de praktijk
Ondanks het nieuwe design en de vele verbetering is er één onderdeeltje niet handig geplaatst. De aan/uit knop van de ontvanger zit namelijk bovenop de ontvanger. Wanneer je er een beetje grote flitser (zoals de Canon 580EX) op de ontvanger staat kun je de ontvanger niet meer aan of uit zetten. In de praktijk komt het er dan op neer dat je net alles opgezet hebt en je dan weer alle flitsers los kunt koppelen om de Cactus nog aan te zetten. Wellicht iets dat went.

Wel erg handig aan de nieuwe ontvanger zijn de steunpunten die eronder zitten. Je kunt de ontvanger zo ook direct als een standaard voor je flitser gebruiken. Monteer de flitser erop en je kunt het geheel zonder verdere hulpmiddel plaatsen op elk vlak oppervalk. Erg doordacht!

Natuurlijk zit er onder aan de ontvanger ook een standaard statiefaansluiting. Zo kun je de ontvanger met flitser ook gemakkelijk kwijt op een statief.

Cactus in de praktijk


Bereik
Om het bereik te testen van de draadloze radioverbinding heb ik de ontsteker met een flitser erop op de vensterbank geplaatst. Vervolgens ben ik met mijn camera naar buiten gelopen en heb ik gekeken tot hoe ver ik de flitser nog kon laten ontsteken. Tot een meter of 75 was het geen enkel probleem. Toen ik nog verder ging werd het resultaat wat wisselend.

De flitser ging nu niet meer constant af, maar circa eens in de drie keer. Wel had ik toen de uiterste afstand al bereikt, want ik stond nog net niet in het meer dat vlak bij ons huis ligt. Hemelsbreed een bereik van zo'n honderd meter terwijl de ontvanger achter een houten kozijn staat vind ik helemaal geen slecht resultaat.

Bereik Cactus V4


In bovenstaande foto zie je het raam op de eerste verdieping oplichten. Met de Cactus V4 had ik op deze afstand nog steeds bereik. Meer dan je doorgaans tijdens het fotograferen nodig zult hebben.

Helaas heb ik de betrouwbaarheid nog niet heel goed kunnen testen. Die leek bij de Cactus V2s in eerste instantie ook erg goed, maar als je er wat langer mee werkt blijkt ie toch redelijk wat foto's te missen. Uiteraard zal ik het vermelden zodra ik in de toekomst tegen problemen aan loop.

Aanschaf
Ik heb mijn Cactus Wireless Flash Trigger V4 gekocht bij Cameratools. De basisset is hier te koop voor 44,- euro. Met deze set kun je één flitser aansturen. Als je echt aan de slag wilt met Strobist fotografie dan is het aan te raden voor al je flitsers een ontsteker (slave) te kopen. Extra ontstekers van Cactus zijn te koop voor 27,- euro per stuk.

Conclusie
De Cactus V4 is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Niet alleen de bouw van de Cactus is erop vooruitgegaan; ook de betrouwbaarheid en het bereik hebben een flinke boost gekregen. Tijdens mij test heb ik alleen maar last gehad van missers toen ik verder dan 75 meter van de ontvanger stond; een afstand die je in de praktijk niet vaak zult gebruiken.

Zeker als je de lage prijs mee neemt, dan is het Cactus Wireless Flash Trigger V4 systeem een absolute aanrader voor iedereen die aan de slag wilt met Strobist fotografie.

Meer informatie
- Cactus V4 review door Aki Korhonen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

26 reacties

  1. René
    Profiel René schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 23:19  | reageer

    Eens met je conclusie: ik werk nu en maand of twee met de V4 en die heeft me niet in de steek gelaten, zolang je de duidelijk gestelde afstandsgrenzen niet gaat overschrijden. Een aanrader dus...

  2. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 23:51  | reageer

    Zo zo graag eens weten of het werkt met een Sony 700. Iemand hier ervaring mee? (uiteraard met flitsschoenadaptertjes vrolijk )

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 23:54  | reageer

    @Antonette; Ik zie geen enkele reden waarom dit (met adapter) niet zou werken bij een Sony. Heb je slechte ervaringen met andere oplossingen?

  4. libeco
    Profiel libeco schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 23:59  | reageer

    Interessant. Ik heb de V2S en die wil nog wel eens onbetrouwbaar zijn. Bovendien, als je zender en ontvanger te dichtbij elkaar houdt, wil er nog wel eens een spontane flits een verblindende, doch onbedoelde, bijwerking hebben.

    Wat ik nu wel opvallend vind is dat ik op eBay geen V4 kan vinden, daar zijn over het algemeen de budget cameraartikelen een stuk goedkoper. Overigens kun je ze nog steeds wel rechtsreeks bij Gadget Infinity kopen voor net onder de €30 (verzendkosten onbekend).

  5. Arno
    Profiel  Arno schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 00:01  | reageer

    Afgelopen vrijdag even bij Cameratools in de winkel geweest en heb me ook laten verleiden tot deze set en een extra receiver. Ze zitten bij mij nog in de doos maar Elja bedankt voor je review want ondanks dat ik ze al heb ben ik nog beter overtuigd van mijn spontane aankoop.

  6. Lucien
    Profiel Lucien schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 00:15  | reageer

    Maar 44 euro voor een set. Niet slecht. Moeite waard om ze aan te schaffen.

    Bedankt voor de review.

  7. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 00:36  | reageer

    @elja Lees er heel verschillende dingen over op internet. Werkt wel, werkt niet, werkt wel... etc. Op de camera zal nog wel lukken (de pocketwizards deden het ook bij de Strobist Workshop bij Camera Tools vrolijk ) maar ik heb ook een Sony flitser. En voor ik me eraan waag (al koop je er nog niet een paar schoenen voor) is het altijd leuk om wat ervaringen van anderen te horen.

  8. Brian dSLR.nl
    Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 01:58  | reageer

    Mooi setje. Tot welke synchronisatietijd kun je deze set gebruiken? Bij de V2 was dat niet beter dan 1/80e

  9. Auke
    Profiel  Auke schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 08:30  | reageer

    @Brian: dit probleem van de V2s was eenvoudig op te lossen door er nieuwe batterijen in te stoppen. Maar daarmee ben ik niet hoger gekomen dan 1/125e en soms 160e. (studioflitsers reageren sowieso trager dan speedlights).

    Je vraag vind ik wel relevant. Ik zou graag weten of je veilig op 1/250e kunt flitsen zonder dat een deel van de foto onderbelicht is.

  10. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 08:31  | reageer

    klinkt als erg bruikbaar.. misschien moet ik er toch maar eens aan.

  11. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 14:43  | reageer

    Elja bedankt maar weer. laatste zetje wat ik nodig had om mn twijfels weg te nemen.

  12. Lucien
    Profiel Lucien schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 18:57  | reageer

    Jammer dat E-TTL niet ondersteunt wordt.

    Radiopopper en pocketwizards doen dat wel.

  13. Rick van Dijk
    Rick van Dijk schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 20:44  | reageer

    ik zou ook graag willen weten of een snelle sync tijd mogelijk is. Batterijen vervang ik wel, vaak als dat het euvel is. Maar het zou voor mij en per direct aankoop beslissing zijn als ik op 1/300e of 1.500 kan schieten.

    Ik schiet extreem sports zoals[/url [url=www.flickr.com/wrenchmob]deze.

  14. Lucien
    Profiel Lucien schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 23:49  | reageer

    Op een 5D MKII is het maximum 1/160. Hoger gaat niet goed.

    Bron: FredMiranda.com

  15. leon
    leon schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 10:46  | reageer

    Ik zou dit setje toch echt niet bij cameratools kopen. Als je een beetje rondkijkt op ebay, krijg je voor dezelfde prijs (inclusief verzendkosten) 1 trigger en 3 receivers. Toch wel een erg groot prijsverschil!!!

  16. Auke
    Profiel  Auke schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 11:44  | reageer

    Hmm... niet hoger dan 1/160e?
    Misschien toch nog maar even flink slikken en de PocketWizard TT5's halen...

  17. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 11:46  | reageer

    Canon gebruikers moeten wel even opletten met de nieuwe PocketWizard (flex). Die schijnt nogal vaak problemen te geven in combinatie met de 580EX II. Ik zal zo ook nog even een testje doen met de sluitertijden. In mijn studio gebruik ik 1/160ste en dat ging inderdaad probleemloos.

  18. Lucien
    Profiel Lucien schreef op zondag 23 augustus 2009 om 00:11  | reageer

    Hmm... even uitgerekend hoeveel een minimaal setje zou kosten:

    -PW flex €219
    -PW mini 2x €398
    -Falcon Eyes fe804 statief 2x €40
    -Lumopro adapter 2x €21,95
    Totaal: €700,90

    Zelfde set maar dan met cactus v4: €154,90
    Groot verschil.

  19. De spellingspolitie
    De spellingspolitie schreef op zondag 23 augustus 2009 om 08:32  | reageer

    Leuk artikel. Ik heb destijds - toen de V4s net uit waren - toch gekozen voor Elinchrom Skyports. Wel wat duurder, maar ik vind deze Chinese rommel echt duurkoop. De skyports synchroniseren met een Canon 40d op 1/250ste, met de Sigma wel tot 1/1000. En geen missers.

    Spellingssuggesties:

    zwart doosje met Cactus erop vermeldt > vermeld
    echter ontzettend verbetert > verbeterd
    beide versies nast elkaar houdt > naast
    Tijdens mij test > mijn test
    voor iedereen die aan de slag wilt > wil

  20. dennis van den eijnden
    Profiel dennis van den eijnden schreef op zondag 23 augustus 2009 om 12:17  | reageer

    ik werk nu zo'n 2,5 maand met deze triggers, tot alle tevredenheid. sync gaat bij m'n 350d gewoon goed tot 1/200. Op een Nikon D40 met elektronische sluiter schijnt 1/500 ook geen probleem te zijn. Enige nadeel dat ik ervaar: de behuizing van de 350D (en de 5DmI) is slecht afgeschermt tegen storing. Ik krijg daardoor 2 kleine strepen in de linkerhoek van m'n beeld (gelukkig op te lossen met een kleine crop, maar toch heel irritant). Op andere Canon-modellen doet dit probleem zich niet voor.

  21. Dynax_5D
    Dynax_5D schreef op zondag 23 augustus 2009 om 15:24  | reageer

    @Antonette de Groot ,
    Weet alleen dat je bij type 42 flitser even een trucje uitmoet halen, de 56 werkt direct goed.
    Bij de 42 moet eerst even "op camera" flitsen en daarna, zonder de flitser uit te zetten aansluiten op de trigger.
    Heb dit ondervonden met een A100 en 42 cq 56 in combinatie met de V4.
    Synchronisatie tijd nog niet geprobeerd.

  22. Jaap
    Jaap schreef op woensdag 26 augustus 2009 om 21:19  | reageer

    Kun je dit ook gebruiken om je flitser vanaf een statief door een paraplu te schieten, bij portret fotografie?

  23. Digitale Fotografie
    Profiel Digitale Fotografie schreef op zaterdag 5 september 2009 om 22:50  | reageer

    @Antonette: Ik zou gewoon eens naar een winkel gaan waar ze deze triggers verkopen en ze in de winkel even uitproberen. Waarschijnlijk mag dat vast wel in de winkel die ook deze site sponserd ;-P

    @Jaap: Deze triggers werken op radio signalen dus je kan je flitsers in een softbox zetten of achter een paraplu verschuilen, ze hoeven niet in zicht te staan.

    @Iedereen: Wat halen diegene die hem al hebben aan betrouwbare sync tijden en met welke type camera's / afstand?

  24. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op zondag 13 september 2009 om 23:20  | reageer

    Zo, toch maar aan de Cactus... Had inderdaad het voetje nodig voor op de camera en ik bleek ergens nog precies het goede kabeltje te hebben om de flitser aan te sluiten op de receiver: Een heel oud Minolta kabeltje dat aan een kant de gewone flitsvoetaansluiting heeft en aan de andere kant het vierpolig stekkertje dat ik nodig heb voor de Sony flitser. Dus nu fijn aan het hobby'en!

  25. elkristo
    Profiel elkristo schreef op donderdag 18 februari 2010 om 16:14  | reageer

    Wat zijn de mogelijkheden van zo'n Cactus systeem?

    Met een cactus kan je uw flits laten afgaan maar flitssterkte enkel manueel in te stellen? e-TTL of andere hulpmiddelen voor het sturen van de flits 580EX zullen niet mogelijk zijn.
    Het sturen van de flits via E-ttl is bv. wel mogelijk met de duurdere PocketWizards (vraag : moet je dan ook een zender en ontvanger kopen? elk zo'n 200€knipoog of de Canon Speedlite Transmitter ST-E2. Een andere mogelijk is waarschijnlijk ook via een 2de flits (580EX) en deze op de camera als master te gebruiken? Een 430 flits kost ongeveer evenveel als de ST-E2 maar kan ik eventueel als slave gebruiken en m'n 580EX als master.
    Indien ik later overstap naar een hoger sigment van camera (bv. 7d), dan zou deze ST-E2 overbodig zijn.

    specs: 450d/580EX

  26. rosalie
    Profiel rosalie schreef op zondag 28 maart 2010 om 22:43  | reageer

    Hallo,

    Gisteren ook deze set binnen gekregen alleen krijg ik hem niet aan de praat.
    Het lampje gaat niet branden op de ontvanger en mijn flitser flitst dus niet. Morgen voor de zekerheid nieuw batterijtje voor de zender kopen om te kijken of dat helpt. Wie kan mij hier misschien mee helpen? zelfde problemen gehad?

    Ik hoor het graag!

    Rosalie

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.723 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord