Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Mark de Roo

Stabiliteitstip voor ministatieven

zondag 22 augustus 2010, 22:40 door | 7.088x gelezen | 4 reacties

Wanneer je op locatie gaat fotograferen met kunstlichtkomt er al snel achter dat mobiliteit van grote waarde is. Deze mobiliteit wordt vaak teniet gedaan door alle spullen die je mee neemt. Lichtstatieven zijn toch vaak een grote lompe dingen. Om deze eens in te perken ben ik eens gaan kijken naar de opties. De kanttekening die ik namelijk heb bij kleinere statiefjes is hun grotere kans op omwaaien en omstoten.

Samen met Paul Peters van Hensel Studiotechnik zijn we tot het volgende gekomen. Er bestaan statiefjes (die ook niet heel kostbaar zijn) die kun poten horizontaal kunnen uitklappen. Tegelijkertijd haalt het statiefje nog een aanzienlijke hoogte.

Compact maar hoog


Tentharingen
Zelf heb ik tentharingen aan het setje toegevoegd. Tezamen met een drietal tentharingen is een dergelijk statief aan de grond te nagelen. Waarbij het statief vervolgens staat als een huis. Veel locaties die we gebruiken geven de mogelijkheid om tentharingen te gebruiken.

De enige kanttekening van deze statiefjes is dat ze niet uit te rusten zijn met te zware lichtvormers. Denk hierbij een octodome softboxen en zware metalen beautydishes. Ook voor strobist doeleinden kan dit een zeer ideale oplossing zijn.

Tentharingen om een statief vast te pinnen


Persoonlijk gebruik ik buiten ook geen zware lichtvormers. Ik werk vaak werk met puntvormige lichtbronnen. Wat daar mee mogelijk is laat mijn portfolio (locatie) zien.

Naast buitengebruik hebben deze kleine statiefjes nog een voordeel. Wanneer je binnen werkt, en je je kunstlicht graag wilt verstoppen zijn deze beter te plaatsen. Ook door de geringe minimale hoogte geeft dit voordelen.

De statiefjes die ik gebruik komen van Hensel, en zijn in Nederland verkrijgbaar via de importeur van het merk, Paul Peters.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Mark de Roo

Over de auteur

Om een duidelijk beeld te krijgen van het werk van Mark de Roo zou je zijn site moeten bekijken. De vorm van fotografie die daarop staat is voornamelijk gericht op modelfotografie en ge-ensceneerde fotografie.

4 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 23 augustus 2010 om 18:10  | reageer

  Ik herken het probleem en nu zie ik ook een oplossing!

 2. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 23 augustus 2010 om 19:00  | reageer

  waarom is een oplossing altijd weer simpeler dan je je kan voorstellen..
  zeer bruikbare tip

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 24 augustus 2010 om 00:16  | reageer

  Erg handige tip, Mark. Die haringen ga ik ook toevoegen aan mijn tas met statiefjes. Ik gebruik overigens de statieven van Manfrotto (de Nano) en Lumopro. Volgens mij precies dezelfde statiefjes van andere fabrikanten. Wel lekker compact allemaal!

 4. joopvisbeek
  Profiel joopvisbeek schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 22:25  | reageer

  Natuuuuuuurlijk.... Hoe simpel kan het zijn...

  De ideale tip voor mij! (zat al te denken hoe ik zandzakken mee ga sjouwen als ik mijn handen vol heb, en dan nog eens het gewicht)
  Voor ieder statief een assistent was ook al een optie die ik overwoog, maar ben bang dat ik dat niet voor elkaar krijg.

  Dit is perfect! Haringen wegen bijna niets en kunnen idd op erg veel plekken toegepast worden.

  Ik gebruik trouwens de LP604 voor mijn reportageflitsers (strobist), die idd verdacht veel op dit hensel statief lijkt. Bevalt prima, maar zoals gezegd niet geschikt voor erg zware spullen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord