Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Strobistische ijsklonten; abstracte foto's

zaterdag 31 juli 2010, 13:20 door | 8.819x gelezen | 5 reacties

Vorige week schreef ik hier over mijn poging om met behulp van één op afstand gestuurde flitser ijsblokjes te fotograferen. Door het blauwfilter of de flitser werd de foto te blauw. Ik heb de ijsblokjes opnieuw gerangschikt en ingevroren. Nu laat ik resultaten zien van het werken met twee flitsers.

Ik heb er opnieuw de ijsklontjes voor gebruikt met de vorm van puzzelstukjes. Van de ijsklontjes heb ik 'muurtje' gebouwd door blokjes te stapelen. Dat muurtje vervolgens een etmaal in een bodempje water laten invriezen. Daardoor ontstond een blok ijs dat gemakkelijk op een tafel is te plaatsen en dan van alle kanten te belichten is.

Als eerste een foto van de ijsblokjes zonder enige belichting, gebruik makend van het aanwezig daglicht in de studio.

Saai ijs


Voor de als illustratie bij een tijdschriftartikel bedoelde foto heb ik ervoor gekozen de achterkant van het blok te belichten met een blauwfilter op de flitser. De voorkant belichtte ik met een flitser met een reflector en heb gezocht naar een opstelling waarbij de 'rijp' op het ijs het best zichtbaar werd.

Ik heb een hele reeks foto's gemaakt, met de flitsers op wisselende afstanden vanaf van het ijsblok en onder verschillende hoeken laten flitsen. Een paar ervaringen van deze shoot wil ik graag delen. De eerste is dat je bij een studioshoot als deze een hulplicht bij de hand moet houden om te kunnen scherpstellen.

In een donkere studio zijn de details van zo'n macro-object nauwelijks te zien, ook niet met live view. Ook mis ik bij deze fotografie het gemak van het instellicht op studioflitsers, waardoor lichtinval op het onderwerp lastiger te voorspellen is.

Uit de serie laat ik twee resultaten zien:

Diepvries 1

Diepvries 2


Nadat de boel redelijk was gesmolten heb ik de bak opnieuw in de vriezer gezet. De volgende dag nog een paar foto's gemaakt. Het leverde een foto op die niets meer met ijsklontenfotografie te maken heeft, maar meer een abstract aquarel opleverde:

Aquarel


Bij het maken vande foto's heb ik gebruik gemaakt van de Canon 5D mark II voorzien van de Canon 100mm f/2.8 macro. Twee Canon EX 580 II flitsers heb ik gebruikt als de lichtbronnen. Deze flitsers heb ik ontstoken met de PocketWizard Flex TT5. Eén hiervan geplaats op de camera en twee op de flitsers.

Om de blauwe kleur te krijgen heb ik een 'Just Blue' filter van Honl Photo gebruikt. Daarnaast gebruikte ik de 8 inch speed snoot/reflector van hetzelfde merk. De ijsblokjes heb ik op een tafeltjes met een hoogte van ongeveer 75 centimeter gezet en mijn camera er op een statief voor.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

5 reacties

 1. Duckie
  Duckie schreef op zaterdag 31 juli 2010 om 14:54  | reageer

  Hmm, ik vind ze niet zo super spannend eigenlijk..
  Wordt het niet veel mooier als je je flitser aan de kant gooit en een mooie lichtbron er doorheen schijnt van de achterkant of van de zijkant?

  Ook kun je nog experimenteren met kleurstof in het water misschien, en vloeistoffen van verschillende diktes invriezen vrolijk

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 31 juli 2010 om 15:47  | reageer

  @Duckie. Er kan nog zoveel. Maar eens moet je iets doen en nu heb ik dit gedaan. Maak zelf iets en kom ermee. Elja zal je met open armen ontvangen.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 31 juli 2010 om 17:33  | reageer

  Het experimenteren met zo'n strobist flitsset lijkt me echt fun. Zelf heb ik er nog geen ervaring mee omdat ik vrijwel uitsluitend met bestaand licht werk. Als het gaat om 'koudeuitstraling' vind ik foto 2 de beste. Misschien dat een crop het beeld ook nog wat spannender kan maken. Anyway, leerzame posting Ed!

 4. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op zaterdag 31 juli 2010 om 23:58  | reageer

  Foto 3 spreekt me dan nog het meeste aan, maar echt spannend vind ik het nu (nog) niet. Denk wel dat hier nog veel potentie in zit, maar dan moet je het echt verder ontwikkelen.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 1 augustus 2010 om 23:36  | reageer

  Het project zit er op en de selectie is gemaakt. De uiteindelijke keuze krijgt een plaats als illustratie, niet als abstract werk.

  @TonV en Brian. Dank voor jullie opmerkingen. Op naar de spannende foto.

  @Brian, succes met jouw strobist-boek!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord