Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marnix Klooster

Wat moet een strobist met een Priolite MB500?

woensdag 15 juni 2011, 19:02 door | 7.487x gelezen | 9 reacties

Vanaf mijn eerste ontmoeting met strobist.com van David Hobby was ik om. De strobist manier van fotograferen was het helemaal voor mij. Met weinig middelen veel effect behalen, dat sprak me heel erg aan. Maar gaandeweg kreeg ik meer en meer opdrachten en begon ik ook de creatieve grenzen van het strobisme op te zoeken.

Vier strobist beperkingen


Nou, die vond ik ook. Recycle time van reportageflitsers kan oplopen tot 8 seconden bij volledige ontladingen. Uit ervaring kan ik vertellen dat dat bij portretsessies niet aangenaam is. Het gebruik van battery packs helpt die tijd verminderen tot 2 a 3 seconden. Maar dat is ook nog best lang. En vergeet niet de tijd die je in het opladen van batterijen moet stoppen. In mijn geval 4x 4 batterijen per flitser + 4x 8 batterijen per pack.

Het vermogen van reportageflitsers is een twee punt. Zeker in deze zonnige tijd van het jaar wil ik het nog wel eens opnemen tegen de zon. Dan heb je toch wat extra vermogen nodig dan een reportageflitser je kan geven.

Ook mis ik even af toe het instellicht van een studioflitser. Ik kan natuurlijk best inschatten hoe het licht gaat vallen op mijn onderwerp. En met een paar proefopnamen komt het vervolgens wel goed. Maar de camera heeft soms ook licht nodig om goed te kunnen focussen

Ten slotte wil de flitser op afstand kunnen instellen. Dat scheelt zo veel gependel. Vaak heb je daar gewoonweg de tijd niet voor.

Twee oplossingen


Gelukkig staat de techniek niet stil. Al enige tijd is de Elinchrom Ranger Quadra RX op de markt sinds kort ook de Priolite MB500. Ze scoren beide goed op mijn wensenlijst:

- Korte recycle tijden
- Veel vermogen
- Instellicht
- Bediening op afstand
- Strobist portabiliteit

Eén keuze: Priolite MB500


Ondanks dat de Quadra mijn verlanglijst aanvoerde, werd ik snel overtuigd door de specificaties van de Priolite. Samengevat iets hij iets langzamer dan de Quadra, maar het vermogen van 400 maal flitsen op 500W op één acculading (versus 110 maal flitsen op 400W), het iets betere instellicht, de totale afwezigheid van kabels en het economische voordeel in aanschaf en uitbreiding (lichtvervormers) gaven de doorslag.

Hier is een videoverslag van mijn eerste fotoshoot met de Priolite MB500:


Lees het uitgebreide verhaal op mijn blog.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marnix Klooster

Over de auteur

Marnix Klooster is fotograaf in Apeldoorn en werkt onder de naam FotoMX voor bedrijven en particulieren.

9 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 15 juni 2011 om 20:41  | reageer

  Ik vindt het idee erg goed, een kop zonder snoeren etc.
  Wel moet je een behoorlijke Die Hard strobist zijn om voor € 2500,- zo'n kop aan te schaffen, daar koop je een berg Speedlites voor met een aantal batterypacks die je een hoop flitsten opleveren.

  Uiteraard hebben die minder vermogen, maar das dan de keuze die je maakt. knipoog

  Vindt hem ook behoorlijk wapperen op zijn statief, hij zal met een windvlaag ff tegen de grond te pletter slaan..

 2. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 15 juni 2011 om 22:15  | reageer

  Leuke demo, en mooie plaatjes hoor!
  Volgens mij heb je een kop al voor Ruim € 800,-, Niels en het statief zit daarr vast niet bij (maar die zijn er vast ook in zwaardere vormen)
  Vind het wel een mooi alternatief voor een Ranger idd!

 3. albertus
  Profiel  albertus schreef op woensdag 15 juni 2011 om 22:22  | reageer

  plaatjes zien er zo goed uit.
  helaas laat mijn budget het nog niet toe maar als ik een keer geld over heb ben ik ook nog eens zoiets van planvrolijk

 4. LJB Fotografie
  Profiel LJB Fotografie schreef op woensdag 15 juni 2011 om 22:29  | reageer

  Als vervent strobister, wil ik toch reageren op met name het laatste punt. Ik kan mijn SB800 volledig op afstand besturen. 3 stops onder en 3 stops overbelichten. Met tussenstappen van 1/3. Wat wil je nog meer. Voor een bedrag van 2500 euro, kan ik ongeveer 6 flitsers draadloos bedienen. Bij elkaar hebben die meer als 500watt. En zijn kleurvast, wat bij studioflitsers nog wel eens mis kan gaan.

  Bij veel zonlicht is het een questie van sluitertijd aanpassen en vol vermogen flitsen. Dat kan met een PocketWizard tot een 8000. Lukt dat bij een Ranger en Priolite ook?

 5. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 15 juni 2011 om 23:16  | reageer

  Dat was mijn eerste reaktie ook: met mijn pocketwizards kan ik mijn SB900's ook prima op afstand instellen, en met de hypersync optie is het mogelijk zulke korte sluitertijden te halen dat te tegen de zon opkunt.

  Aan de andere kant heeft elke oplossing natuurlijk zijn beperkingen, en zijn reportageflitsers ook niet heilig. Dus het is altijd nuttig om te weten wat er allemaal verder nog mogelijk is

 6. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op donderdag 16 juni 2011 om 08:11  | reageer

  Voor dat geld zou ik eerder gaan kijken naar Een 2de hands porty B van Hensel. Dat is goedkoper, meer power (1200J), en heeft zichzelf al bewezen door de jaren heen. Het apparaat geeft ook meer toepassingen, zoals koppelen van een ringflitser evt in de toekomst.

 7. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 16 juni 2011 om 09:17  | reageer

  Het lopende-band-batterijen-opladen begint mij ook wat tegen te staan, moet ik eerlijk zeggen, dus ik ga me zeker eens orienteren op een andere manier van flitsen. Altijd goed om dan ervaringen van gelijkgestemden te lezen!

 8. Michel
  Profiel  Michel schreef op donderdag 16 juni 2011 om 18:37  | reageer

  Leuk om te lezen/zien! Zelf zit ik eigenlijk te wachten op de Jinbei DC-1200 reviews. Voor €619,- een accupack met 2 flitsers, softbox, paraplu en stands. Er zou ook een goedkopere versie moeten komen. Deze scheelt circa €70,- en heeft de helft minder vermogen.

  Enfin ik blijf nog een beetje sceptisch. Afwachten wat de reviews doen/te zeggen hebben.

 9. Marc Hollander
  Marc Hollander schreef op vrijdag 17 juni 2011 om 09:24  | reageer

  Hoi Marnix,

  Ook ik heb de priolite bekeken en ben afgehaakt omdat al het gewicht boven in de kop zit. Als hij valt...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord