Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Welke oplaadbare batterijen voor opzetflitsers

woensdag 9 april 2008, 23:38 door | 29.284x gelezen | 17 reacties

Nu ik wat actiever aan het experimenteren ben met opzetflitsers als lichtbron wordt het interessant om uit te zoeken welke batterijen hiervoor het beste gebruikt kunnen worden. Momenteel werk ik namelijk nog met gewone Duracel batterijen, deze werken uitstekend en gaan lekker lang mee. Bij meer gebruik van de opzetflitsers rijzen de kosten hiervoor echter wel de pan uit. Tijd om te zoeken naar een oplaadbaar alternatief.

Medefotoclublid Willy adviseerde de GP 2700 oplaadbare batterijen te kopen. Hij is hier zelf erg tevreden over, ze gaan bijna net zo lang mee als een gewoon setje Duracel batterijen en zijn snel weer op te laden. Strobist guru Bert Stephani kon dit advies beamen. Hij werkt er zelf ook na tevredenheid mee. Wel geeft hij aan dat ze niet zo lang hun lading vast houden. Wanneer je ze twee weken ongebruikt in je tas laat zitten zijn ze bijna al hun lading kwijt.

Voor minder vaak gebruikte batterijen raad hij Eneloops van Sanyo aan. Deze lijken wat langzamer te werken in de flitsers, maar raken hun lading nauwelijks kwijt. Bert gebruikt zelf een combinatie van beide en dat lijkt me geen onhandige keuze. De GP's om mee te werken en de Eneloops als backup.

De prijs van de GP 2700 (een pakje van vier stuks) lijkt te variŽren tussen de 15 en 25 euro. Bij Greencell.nl zijn ze voor 15,99 per vier te bestellen (5,78 euro verzendkosten). De goedkoopste prijs die ik tegen ben gekomen.

Wil je ze echt snel opladen dan koop je de GP PowerBank V800C lader. Deze laad vier stuks van de GP 2700 in slechts 15 minuten op! Er zijn ook langzamer laders verkrijgbaar. De snelheid is feitelijk ook af te lezen aan de prijs, hoe sneller er geladen wordt, hoe duurder de lader.

De Eneloop batterijen liggen overigens met een lading in de winkel. Dat geeft natuurlijk al aan dat ze lang hun stroom vast houden. Sanyo geeft aan dat ze in de winkel 75% van hun maximale laadvermogen bevatten. Wel handig dat je deze batterijen direct bruikbaar kunt kopen en later gewoon kunt herladen. Een pakketje van vier stuks vond ik bij accu-winkel.nl voor 13,47 euro.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met zowel oplaadbare batterijen (specifiek voor het gebruik in flitsers) en goede, snelle en betaalbare laders. Mocht iemand nog een adresje hebben waar dit spul nog goedkoper te krijgen is dan hoor ik dat natuurlijk ook graag!

GP 2700 batterijen

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op woensdag 9 april 2008 om 23:52

  Let wel op: snelladen (dus hoge laadstromen) kosten gewoonweg levensduur van je cellen...
  Daarom gebruik ik een slimme lader (IPC-1,zie mijn site) alwaar ik de laadstroom kan instellen tussen 200mA tot 1.000mA: heb ik geen haast dan laadt hij ze rustig op, wil ik over 1 uur volle lading hebben dan knal ik de lader op maximale laadstroom.

  De GP2100 die ik ca 1,5 jaar gebruikt heb, zijn na meten nog slechts 1500mAh.
  Dus nu vervangen door andere (verse) cellen van (ik meen) 2700mAh.
  just my 2 euro-cents...

 2. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op donderdag 10 april 2008 om 09:05

  Ik gebruik voor de flitser Duracell Supreme 2650 mAh, samen met een ansmann snellader werkt dit perfect, ze houden ook lang hun lading vast.

  Fotopeter

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op donderdag 10 april 2008 om 09:06

  Heb deze (GP) ook altijd gebruikt voor mijn compact camera, na enige jaren van zeer intensief gebruik geen kwaliteits verschil gemerkt.
  Echter heb ze wel iedere keer helemaal leeg laten worden en dan pas weer opladen.

 4. Harry
  Harry schreef op donderdag 10 april 2008 om 09:23

  Ik koop gewone batterijen bij de gamma. een héél groot pak (20 stuks) voor niet veel geld. Op die manier heb ik de kracht van gewone batterijen, en voldoende op voorraad mocht de flitser ineens 'op' raken...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord