Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Welke oplaadbare batterijen voor opzetflitsers

woensdag 9 april 2008, 23:38 door | 30.198x gelezen | 17 reacties

Nu ik wat actiever aan het experimenteren ben met opzetflitsers als lichtbron wordt het interessant om uit te zoeken welke batterijen hiervoor het beste gebruikt kunnen worden. Momenteel werk ik namelijk nog met gewone Duracel batterijen, deze werken uitstekend en gaan lekker lang mee. Bij meer gebruik van de opzetflitsers rijzen de kosten hiervoor echter wel de pan uit. Tijd om te zoeken naar een oplaadbaar alternatief.

Medefotoclublid Willy adviseerde de GP 2700 oplaadbare batterijen te kopen. Hij is hier zelf erg tevreden over, ze gaan bijna net zo lang mee als een gewoon setje Duracel batterijen en zijn snel weer op te laden. Strobist guru Bert Stephani kon dit advies beamen. Hij werkt er zelf ook na tevredenheid mee. Wel geeft hij aan dat ze niet zo lang hun lading vast houden. Wanneer je ze twee weken ongebruikt in je tas laat zitten zijn ze bijna al hun lading kwijt.

Voor minder vaak gebruikte batterijen raad hij Eneloops van Sanyo aan. Deze lijken wat langzamer te werken in de flitsers, maar raken hun lading nauwelijks kwijt. Bert gebruikt zelf een combinatie van beide en dat lijkt me geen onhandige keuze. De GP's om mee te werken en de Eneloops als backup.

De prijs van de GP 2700 (een pakje van vier stuks) lijkt te variŽren tussen de 15 en 25 euro. Bij Greencell.nl zijn ze voor 15,99 per vier te bestellen (5,78 euro verzendkosten). De goedkoopste prijs die ik tegen ben gekomen.

Wil je ze echt snel opladen dan koop je de GP PowerBank V800C lader. Deze laad vier stuks van de GP 2700 in slechts 15 minuten op! Er zijn ook langzamer laders verkrijgbaar. De snelheid is feitelijk ook af te lezen aan de prijs, hoe sneller er geladen wordt, hoe duurder de lader.

De Eneloop batterijen liggen overigens met een lading in de winkel. Dat geeft natuurlijk al aan dat ze lang hun stroom vast houden. Sanyo geeft aan dat ze in de winkel 75% van hun maximale laadvermogen bevatten. Wel handig dat je deze batterijen direct bruikbaar kunt kopen en later gewoon kunt herladen. Een pakketje van vier stuks vond ik bij accu-winkel.nl voor 13,47 euro.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met zowel oplaadbare batterijen (specifiek voor het gebruik in flitsers) en goede, snelle en betaalbare laders. Mocht iemand nog een adresje hebben waar dit spul nog goedkoper te krijgen is dan hoor ik dat natuurlijk ook graag!

GP 2700 batterijen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op woensdag 9 april 2008 om 23:52  | reageer

  Let wel op: snelladen (dus hoge laadstromen) kosten gewoonweg levensduur van je cellen...
  Daarom gebruik ik een slimme lader (IPC-1,zie mijn site) alwaar ik de laadstroom kan instellen tussen 200mA tot 1.000mA: heb ik geen haast dan laadt hij ze rustig op, wil ik over 1 uur volle lading hebben dan knal ik de lader op maximale laadstroom.

  De GP2100 die ik ca 1,5 jaar gebruikt heb, zijn na meten nog slechts 1500mAh.
  Dus nu vervangen door andere (verse) cellen van (ik meen) 2700mAh.
  just my 2 euro-cents...

 2. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op donderdag 10 april 2008 om 09:05  | reageer

  Ik gebruik voor de flitser Duracell Supreme 2650 mAh, samen met een ansmann snellader werkt dit perfect, ze houden ook lang hun lading vast.

  Fotopeter

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op donderdag 10 april 2008 om 09:06  | reageer

  Heb deze (GP) ook altijd gebruikt voor mijn compact camera, na enige jaren van zeer intensief gebruik geen kwaliteits verschil gemerkt.
  Echter heb ze wel iedere keer helemaal leeg laten worden en dan pas weer opladen.

 4. Harry
  Harry schreef op donderdag 10 april 2008 om 09:23  | reageer

  Ik koop gewone batterijen bij de gamma. een héél groot pak (20 stuks) voor niet veel geld. Op die manier heb ik de kracht van gewone batterijen, en voldoende op voorraad mocht de flitser ineens 'op' raken...

 5. Maarten
  Maarten schreef op donderdag 10 april 2008 om 10:07  | reageer

  Ik gebruik NiMH batterijen van 2500 mAh en 2700 mAh in combinatie met de hierboven al eerder genoemde IPC-1 lader van Voltcraft. Zelfs nieuw uit de verpakking bleken enkele batterijen niet de volle capaciteit te leveren (ben al tevreden met meer dan 2 Ah) maar na dagenlang de refreshfunctie van de lader te gebruiken kwamen ze weer op capaciteit. Het snelladen van batterijen gaat inderdaad ten koste van de levensduur van de batterijen, liever 1 dag voordat je de batterijen nodig hebt laden dan 2 uur van te voren.
  Ik heb overigens ook goede ervaring met het huismerk-batterij van Conrad, 2700 mAh. Deze werden bij de Voltcraft lader meegeleverd.
  Ik heb overigens altijd 2 setjes (2x4) 'normale' batterijen bij me, just in case...

 6. Serge
  Profiel Serge schreef op donderdag 10 april 2008 om 13:04  | reageer

  Ik gebruik eveneens tot grote tevredenheid deze GP2700. Mijn type lader ken ik niet, maar het duurt toch makkelijk een uurtje om alles op te laden. Ik heb jaren gewerkt met GP1500 en GP1800 maar die waren bijna helemaal opgebruikt en erg snel terug leeg vandaar dat ik ze vervangen heb door nieuwe exemplaren.

 7. Wim
  Wim schreef op donderdag 10 april 2008 om 13:15  | reageer

  Check ook eens de NiMH's van de Aldi. 4 AA'tjes van 2300mAh voor minder dan EUR 4. Ik gebruik die al enkele jaren met een Ansmann Energy 8 lader en ben behoorlijk tevreden.

 8. Jaap
  Jaap schreef op donderdag 10 april 2008 om 15:47  | reageer

  Inderdaat die van de aldi zijn echt supper. ik merk geen verschil met de GP's.
  en voor dat geld :D

  en de lader Ansmann power line 5, ook een supper ding

 9. Erwin
  Erwin schreef op donderdag 10 april 2008 om 16:15  | reageer

  Mijn batterijen komen bij vapextech.nl vandaan. Voordeel is dat de accu's ook vol zijn na maanden in de koffer te hebben gezetet, terwijl andere accu's een relatieve hoge ontlading hebben.

 10. KwukDuck
  KwukDuck schreef op donderdag 10 april 2008 om 18:09  | reageer

  Gebruik zelf ook al bijna een jaar 2 setjes GP2700 in combinatie met de IPC-1.
  Zelf heb ik totaal geen last van het leeg lopen als ze niet gebruikt worden.
  Mocht het ooit gebeuren dat je veel moet snelladen en dit ten koste gaat van het vermogen van je accu, kan je ze met deze lader weer 'herstellen' wat overigens perfect werkt! (aantal ten dode opgeschreven accu's weer volop het leven in geblazen)

 11. Pascal
  Pascal schreef op donderdag 10 april 2008 om 19:51  | reageer

  Hi,

  Ik sweer bij de oplaadbare batterijen van Sony wel de zwaarste weet zo even niet het type nummer.
  Nu kreeg ik laatst van een vriend Varta oplaadbare batterijen en die werken ook top, maar schijnen vrij kostbaar te zijn.

  nu heb ik wel batterijen maar bij dit artikel hoort natuurlijk ook de oplader voor de batterijen.
  Ik ben op zoek naar een lader die 8 batterijen op kan laden en het liefst goed en snel.

  Ik heb nu bij die sony batterijen de bijhorende oplader maar tja 3sets batterijen en 1 oplader, dat werkt niet zo!

 12. Hans
  Profiel Hans schreef op donderdag 10 april 2008 om 20:07  | reageer

  Misschien een andere suggestie: Ik gebruik een Quantum oplaadbare powerpack. Je kunt er meerdere flitsers op aansluiten, supersnel achter elkaar flitsen en het ding gaat echt lang mee.

  grt, HH

 13. Peter
  Peter schreef op vrijdag 11 april 2008 om 13:00  | reageer

  Zoals hier al eerder aangegeven schijnen Aldi batterijen ook prima te werken. In diverse testen (consumentengids) komen zowel oplaadbare en alkaline batterijen zeer goed uit de testen, zelfs beter dan duracel meen ik. Tja, als je heel veel gaat flitsen kan je beter oplaadbare batterijen kopen. Ik flits niet zo vaak en gebruik al een half jaar lang aldi alkaline batterijen. Kost geen fluit maar je doet er lang mee en ze lopen niet leeg.

  Over snelladen. Klinkt allemaal leuk, maar hoe sneller je een batterij oplaadt hoe minder energie je er in kan krijgen. Hoe langzamer hoe beter! Alleen handig als je echt even snel opgelade batterijen nodig hebt.

 14. Auke
  Auke schreef op zaterdag 12 april 2008 om 12:37  | reageer

  Ik gebruik de 2600 mAh batterijen van Hapé voor mijn Canon 580 EX II. Deze zijn te koop bij de Kijkshop. Ze zijn goedkoop (dankzij de Freebies), betrouwbaar en hebben een hoog genoeg amperage. Meestal red ik het wel met een set batterijen. Levensduur (aantal keer herladen) is voor mij (door de prijs) minder belangrijk.

  Overigens overweeg ik wel om een battery pack aan te schaffen. Deze hebben een groter laadvermogen, waardoor je toch langer kunt blijven flitsen.

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 14 april 2008 om 20:07  | reageer

  Bedankt voor alle reacties. Ik denk dat ik toch gewoon voor de GP 2700 batterijen ga en een degelijke acculader. Nu heb ik daarvoor natuurlijk gekeken naar de Voltcraft IPC-1, maar die vind ik met zo'n 60 euro behoorlijk prijzig (bij Conrad).

  Voor ongeveer de helft van dat geld heb je een Voltcraft IPC-1L. Is er nog een reden waarom ik niet voor de L-versie moet gaan (behalve de hoes en autolader?). Bij Canon lenzen bevalt me die L-aanduiding altijd wel. knipoog

  Een externe powerpack lijkt me wat omslachtig in veel gevallen. Volgens mij kom ik met de oplaadbare batterijen een heel eind.

 16. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 14 april 2008 om 22:35  | reageer

  @Elja: de IPC-1L is een lichtere versie van de IPC-1.
  Verschillen zitten oa. in de ontlaadstromen meen ik mij te herinneren.
  Meer hierover kun je in het topic op Tweakers.net vinden.


  Laadstroom voor penlites : 700 mA (IPC-1L) vs 1800mA (IPC-1)
  Ontlaadstroom : 350 mA (IPC-1L) vs 500 mA (IPC-1)
  Detectie volle batterijen : minus-delta-U-uitschakeling (IPC-1L) vs Peak Voltage Detection (IPC-1)

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 18 april 2008 om 11:58  | reageer

  De batterijen zijn inmiddels binnen. Ik heb vier pakjes GP 2700 gekocht. Die acculader komt later nog wel een keer; ik heb ook nog wat 'normale' laders liggen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord