Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Zwangerschapshoot met Stephanie en Vincent

maandag 29 juli 2013, 19:19 door | 8.463x gelezen | 5 reacties

Mijn neef Vincent wordt binnenkort vader en hij vroeg me of ik hem en zijn vriendin Stephanie op de foto wilde zetten. Dat doe ik natuurlijk graag en het was direct een mooie mogelijkheid om met wat van mijn nieuwe Strobist apparatuur te testen.

Vincent en Stephanie wilden graag foto's die in een industriële omgeving genomen zouden worden en gaven aan graffiti in de achtergrond wel leuk te vinden. Mij leek daarvoor het industriegebied in Nijmegen-West erg geschikt. Ik wist dat er bij het Waalhalla wel een aantal mooie graffiti muren beschikbaar waren.

Of we daar ook konden fotograferen wist ik niet (op hun site gaven ze aan dat ze gesloten waren), maar gelukkig bleek de poort gewoon open te staan en konden we gewoon aan de slag. Als alternatief was er in de omgeving overigens ook nog wel voldoende te vinden.

Westcott softbox


We begonnen met een simpele setup waarbij ik het stel voor een met graffiti beschilderde garagedeur plaatste. Aan de rechterkant staat een Canon 600EX-RT flitser in een Westcott Apollo Orb. Dit is een grote achthoekige softbox die je uitklapt als een paraplu en waar je een flitser in kunt plaatsen.

Vincent en Stephanie
f/6.3, 1/160 sec, ISO 100 @ 105mm

Het was een bewolkte ochtend waardoor ik het zachte beschikbare licht mooi kon aanvullen met het licht van mijn flitser. Overigens waaide het ook aardig waardoor de softbox al snel op de grond lag. Het is dus slim om het statief in dit soort omstandigheden even te verzwaren met een fototas. Gelukkig beschermde de softbox zelf in elk geval goed de flitser en was er geen schade.

Alle foto's tijdens deze sessie zijn overigens gemaakt met mijn Canon 5D mark III voorzien van een 70-200mm f/2.8 L IS objectief.

Steegje


Op het terrein zijn ook een aantal steegjes waar elk muur ook voorzien is van graffiti. Onderstaande foto werd in één van die steegjes gemaakt waarbij de softbox schuin van voren kwam. In deze foto heb ik het aanwezige natuurlijk licht wat ondergeschikt gemaakt door de flitser feller te zetten en het diafragma iets verder dicht te draaien en de sluitertijd korter te maken.

Vincent en Stephanie
f/7.1, 1/200 sec, ISO 100 @ 120mm

Op de voorgrond was een kapot hekwerk te vinden die ik in deze foto onscherp heb meegenomen.

Kleuren


Na het gangetje hebben we ons verplaatst naar een andere muur waar we eigenlijk een vergelijkbare setup gebruikt hebben. Het grote verschil was nu vooral dat de graffiti lichtere en fellere kleuren had. Dat geeft direct een heel ander effect in de foto. Onderstaande foto was, naar ik begreep, de favoriet van Vincent en Stephanie zelf.

Vincent en Stephanie
f/7.1, 1/200 sec, ISO 100 @ 73mm

Zonder softbox


Ik ben groot fan van softboxen, ik houd wel van het zachte licht dat met gemak bijna overal mooi omheen valt. We gingen voor de laatste foto's echter naar een andere locatie waar het zo hard waaide dat de softbox geen praktische oplossing meer was.

Onderstaande foto is dan ook gemaakt met een kale flitser gericht op het stel. Omdat het ook nog eens behoorlijk licht was en ik juist de lucht (en de hoogspanningspaal) als achtergrond wilde gebruiken ben ik over gegaan op de high-speed sync modus van de flitser.

Tevens heb ik deze foto gemaakt terwijl ik gebruik maakte van de eTTL stand van de flitser in plaats van het handmatig instellen wat ik bij de eerdere foto's deed. Om de flitser niet te dominant te laten worden heb ik hem één stop negatieve flitscompensatie gegeven.

Vincent stephanie 4
f/4.0, 1/1600 sec, ISO 100 @ 95mm

Voordat ik er een opmerking over krijg; ik heb ook voldoende foto's waar Vincent ook in de camera kijkt, maar toevallig waren dit net de leukste..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Jac Trum
  Jac Trum schreef op maandag 29 juli 2013 om 20:57  | reageer

  Erg leuke foto's Elja! Daar zullen Vincent en Stephanie blij mee zijn.

 2. Marguerite
  Marguerite schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 11:54  | reageer

  Ik vind het juist leuk dat hij steeds naar de buik kijkt.

 3. Jan de boer
  Jan de boer schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 12:28  | reageer

  Mooi gedaan,mooi uitgelicht het kan niet beter!

 4. Phyllis
  Phyllis schreef op woensdag 31 juli 2013 om 07:06  | reageer

  Dus begin ik er niet over, leuke reportage
  Mooie achtergronden ook

 5. Erik Peers
  Erik Peers schreef op donderdag 1 augustus 2013 om 08:45  | reageer

  Wanneer we in het leven alles doen wat hoort (in de lens kijken), wordt het wel errug saai hoor! Trouwens, zoals hij naar haar buik kijkt, is het echt de trotse en zorgzame aanstaande vader. Voor mij helemaal goed dus.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord