Frank Doorhof

Tips voor creatieve achtergronden

maandag 24 oktober 2016, 22:11 door | 12.112x gelezen | 21 reacties

Toen ik begon met model fotografie gebruikte ik veel papierrol achtergronden, en ik denk dat ik hierin niet de enige ben. Hoe dan ook, hoe meer ik fotografeerde hoe meer ik me ging vervelen met deze achtergronden. Ik begon de muren van de studio steeds meer te gebruiken en ik werd enthousiast over werken op locatie.

Sheena


Natuurlijk is het niet mogelijk om altijd op geweldige locaties te werken, en laten we wel wezen... de achtergrond moet wel iets interessants hebben, denk bijvoorbeeld aan de structuur, de ruwheid, je snapt het idee. Muren kunnen gaaf zijn om te gebruiken als de muren gaaf zijn.

Muren in de studio


Op een gegeven moment bedacht ik me, als ik niet altijd naar locaties toe kan gaan, waarom dan niet de locaties naar onze studio halen. Als je naar mijn portfolio kijkt dan kun je zien dat ik in veel van mijn werk modellen gebruik en ze vaak recht voor een muur neer zet.

In onze studio hebben we al onze muren geschilderd in verschillende thema's en looks, dat gaat van fijn en donker tot totaal beschadigd, met behang dat naar beneden hangt en gebroken gips.

Soms hebben mensen commentaar op deze muren en vragen ze me wanneer ik deze muren eens ga opknappen. Totdat ik ze vertel dat het een set is, dan reageren ze allemaal met: 'Oh dat is gaaf, dat moet ik ook hebben'.

Leuk om te horen, want dan weet ik dat de workshop die ik geef al van waarde is geweest voor die persoon. Het grootste probleem waar fotografen mee worstelen is immers het zien van mogelijkheden.

Dus als je een oude kapotte muur ziet, zie dat dan niet als iets dat weg moet of opgeknapt moet worden, maar zie het als een mooie fotomogelijkheid.

Onze studio is best wel groot en er is niet één muur in de studio die we niet kunnen gebruiken als achtergrond. Ik ben altijd verbijsterd als ik grote studio's bezoek en zie dat alle muren één kleur hebben, dat snap ik gewoon niet.

Natuurlijk moet een ruimte voor het fotograferen van bijvoorbeeld auto's wel één kleur hebben, maar er zijn nog veel meer muren, ruimtes, et cetera die je kunt gebruiken. Daar wordt vaak geen gebruik van gemaakt. Voor mij is de studio een werkplaats en geen kantoor. (Oke, zelfs mijn kantoor heeft verschillende thema's, ik hou niet van vlakke/kale muren denk ik).

Behang


Wat te doen als je jouw muren niet kunt maken zoals wij dat hebben? Eigenlijk kunnen alle muren bedekt worden met behang toch? Ga dus op zoek naar interessant behang, zoals bijvoorbeeld op deze foto:

Roosmarijn


Als het voor jou niet mogelijk is om dit op de muren te doen, maak dan 'kleine' (2,50 bij 2,50 meter) panelen en beplak ze met behang.

Verven


Je kan de panelen ook verven, in dit geval heeft één van onze stagiaires fantastisch werk geleverd, en zoals je kunt zien krijgt de foto gelijk meer uitstraling. Het beeld op de voorgrond is al gaaf maar de muren die maken het echt af, en ze helpen ook om de styling te verbeteren.

Nadine professional imaging


Inderdaad alle structuur die je ziet is in de muur, we hebben een klein beetje rook gebruikt om de set wat meer af te maken, maar de muur in combinatie met Nadine's geweldige styling maakt de foto compleet.

Maar er kan nog veel meer gedaan worden.
Zie hieronder wat voorbeelden van onze muren in actie.

Bertrie en Mauries


Roosmarijn


Nadine


Als je nou geen mogelijkheden hebt voor panelen, of behang...
Dan is er altijd nog een optie. Lastolite is een merk dat je waarschijnlijk wel kent, toch?

Zij hebben een aantal geweldige, opvouwbare achtergronden met fantastische prints, en het grappige is... Ze nemen totaal geen ruimte in beslag en zien er fantastisch uit in een fotoshoot. Ik heb er altijd een paar bij me als ik les geef op locatie (gewoon voor het geval dat).

Hieronder wat voorbeelden van Lastolite.

Nadine


Poeka bij fotoklein


Als je nou denkt dit is voor mij veel te duur (man, het is moeilijk om je te overtuigen), dan kan je altijd een achtergrond systeem maken en daar plastic aan vast maken om daarmee te spelen.

Nadine open dag


Of gebruik gordijnen.

Nadine open dag


Dus de volgende keer dat je werkt met papierrol achtergronden, probeer iets creatiever te zijn en gebruik de muren, ruimtes in je studio, et cetera.

Maar je kan natuurlijk wel gewoon op een andere manier gebruik maken van de papierrol achtergronden.

KarinaCursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

21 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 08:21

  Leuk verhaal Frank en roerend mee eens. En deze kan op een tegeltje: 'Het grootste probleem waar fotografen mee worstelen is het zien van mogelijkheden.' Less is more, maar leg dat maar eens uit vrolijk

 2. Winm Hendriks
  Winm Hendriks schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 10:52

  Ha Erik,Less is more,in de fotografie is niet helemaal waar.
  Daar zijn boeken en ideeën vol van geschreven, maar waar het wel om gaat is kijken waar de mogelijk heden zijn.

 3. gast schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 11:30

  Schitterend.

 4. Marlies
  Marlies schreef op dinsdag 25 oktober 2016 om 14:50

  Leuke creatieve ideeën!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord