Liesbeth van Asselt

Vind jij flitslicht ook zo lelijk? Daar is wat aan te doen!

woensdag 11 mei 2016, 16:32 door | 8.024x gelezen | 2 reacties

Een 'kale' flitser gebruiken voor het maken van een portretfoto is meestal niet zo'n goed idee. Je krijgt harde schaduwen op plaatsen waar je dat niet wilt en het licht gaat alle kanten op.

Om dat te voorkomen kun je verschillende hulpmiddelen voor je flitser zetten waarmee je de flitsbundel kunt vergroten of juist versmallen, waarmee je het licht zachter kunt maken en waarmee je een bepaalde richting aan het licht kunt geven.

In dit filmpje laat ik zien wat het effect is van de verschillende hulpmiddelen.


Ik gebruik hier studioflitsers, maar voor reportageflitsers geldt natuurlijk hetzelfde. Ook daarvoor zijn deze hulpmiddelen te koop.

 BOE8244

Je hoeft niet alles te kopen, heel veel kun je ook zelf maken. Een Pringelsbus doet bijvoorbeeld prima dienst als snoot op een reportageflitser, van zwarte rietjes maak je een grid, van een doos beplakt met aluminiumfolie en een wit papiertje ervoor is een prima softbox.

Op YouTube zijn heel veel filmpjes te vinden waarin uitgelegd wordt hoe je deze hulpmiddelen zelf kunt maken. Als je tijd hebt en een beetje creatief en handig bent, kun je zo een heleboel geld besparen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

2 reacties

  1. Anish
    Anish schreef op donderdag 12 mei 2016 om 11:25

    Goed uitleg bedankt!

  2. gast schreef op zaterdag 14 mei 2016 om 18:26

    Goeie uitleg. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.877 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord