Michelle Peeters

8 tips om de wind te vangen

maandag 13 januari 2020, 15:30 door | 7,814x gelezen | 6 reacties

De wind zelf kun je niet zien, maar je kunt wel de suggestie verbeelden met je camera. Door het 'bevriezen' van bewegende wolken of metershoge golven. Of door de beweging juist te laten zien door lange sluitertijden. In dit artikel een achttal tips om deze onzichtbare schoonheid fotografisch te vangen.

Blazende boze wolk


Wind zelf is een onzichtbaar natuurfenomeen. Maar wat het teweeg brengt is wel degelijk zichtbaar en dus ook te fotograferen. Als je door de bossen of velden wandelt, merk je dat alles in beweging is.

En deze dynamiek is precies wat de natuur en de wereld om ons heen zo aantrekkelijk maakt. Het fotograferen van de wind of juist van windstilheid zorgt voor een extra dimensie in je foto.

1. Creativiteit en technische kennis


Om iets vast te leggen wat je niet kunt zien en wat eigenlijk niet past in het statische karakter van fotografie, is wel wat creativiteit en technische kennis benodigd.

Als eerste zul je moeten bedenken welk gevoel je wilt overbrengen bij wat de wind teweeg brengt. Door de keuze van onderwerp en techniek kun je het juiste gevoel van de wind overbrengen. Er zijn twee manieren om dit te doen: met een korte of lange belichtingstijd.

Steunpunt zoeken


2. Korte sluitertijden


Door met korte sluitertijden te werken kun je objecten 'bevriezen'. Denk aan hoge golven die tegen de pier omhoog beuken of bomen die schuin staan door harde wind. Als je heel kort belicht kun je deze objecten vangen op een manier die alleen door de wind mogelijk is gemaakt.

Als je bijvoorbeeld een laag standpunt inneemt, zie je het zand dat door de wind wordt meegenomen in de woestijn. Bij deze omstandigheden is het extra van belang om niet te vaak van objectief te wisselen en om na afloop de camera zorgvuldig van zand te ontdoen.

Les anderson unsplash

Foto: Ies Anderson via Unsplash

3. Lange sluitertijden


Met een lange sluitertijd kun je juist bewegende onderwerpen vangen, wat dynamiek en de suggestie van beweging geeft. Denk aan wind die vormen trekt door graanvelden of bewegende takken van bomen.

Als je bijvoorbeeld langsdrijvende wolken of de branding fotografeert met een lange sluitertijd, zie je de beweging in de wolken en het water terug. Hiermee wek je de suggestie van wind.

Je hebt hierbij wel een stevig statief nodig en je zult veel moeten experimenteren voordat je de goede sluitertijd gevonden hebt. Als de sluitertijd te lang wordt hou je alleen een bewegende waas over en bij een te snelle sluitertijd krijg je alsnog een bevroren onderwerp.

Met een flitser kun je bewegende onderwerpen (bijvoorbeeld bloemen) bij een wat langere sluitertijd alsnog 'bevriezen' en herkenbaar houden.

Een goede richtlijn om mee te starten is een sluitertijd tussen de 1/4 en 2 seconden. Let erop dat er een mooie beweging in je beeld komt, waarbij het onderwerp nog herkenbaar blijft.

Als het lastig wordt om op een lange sluitertijd uit te komen (bijvoorbeeld omdat er veel licht is op een zonnige dag en weinig wind) kun je een extreem grijsfilter (Big Stopper, 10 stops) inzetten. Nu kun je midden op de dag een sluitertijd hanteren van enkele minuten.

Kace rodriguez unsplash

Foto: Kace Rodriguez via Unsplash

4. Windkracht en -richting


De windkracht (of eigenlijk -snelheid) wordt uitgedrukt op de schaal van Beaufort, die loopt van 0 (windstil) tot en met 12 (orkaan). Harde wind heeft ook invloed op je gevoelstemperatuur, je lichaamstemperatuur wordt sneller afgevoerd als het behoorlijk waait.

Verandering van windkracht of windrichting duidt meestal op verandering van het weer. Een 'ruimende' wind, die met de klok meedraait, betekent vaak dat er een hogedrukgebied aankomt. Een 'krimpende' wind, die tegen de klok indraait duidt vaak op een komende depressie en daarbij dus regen.

Richard horne unsplash

Foto: Richard Home via Unsplash

5. Denk om je camera en jezelf!


Als je tijdens flinke wind op het strand loopt kun je soms bijna gezandstraald worden en dan komt de regen er ook nog eens vaak bij. Niet best voor je cameraspullen, het zand en de 'zoute' regen zijn funest voor je apparatuur.

Soms kun je even schuilen achter een muurtje of schuurtje, van waaraf je redelijk veilig een foto kunt maken. Als je dan weer verder loopt hou je je camera zoveel mogelijk onder je jas. Zorg ervoor dat je bij thuiskomst alles goed schoonmaakt.

6. Alleen een bui is niet genoeg


Sommige fotograferen hebben van het vastleggen van stormen hun specialisme gemaakt. Denk aan storm- en tornado-chasers die elk jaar hun leven wagen op zoek naar de heftigste stormen en buien. En dit is iets wat bij veel fotografen tot de verbeelding spreekt.

Voor het vastleggen van een storm zul je vaak mooie buien fotograferen, maar hoe mooi ook, een bui geeft lang niet altijd het gevoel van een echte storm.

Je moet echt op zoek naar onderwerpen die het effect van een storm laten zien. Leuke onderwerpen hiervoor zijn: water, platgewaaid gras, beweging in bomen of mensen die tegen de wind in worstelen.

Erik witsoe unsplash

Foto: Erik Witsoe via Unsplash

7. Zand- en stofdeeltjes


De wind voert vaak kleine zand- en stofdeeltjes mee die interessante fotografische taferelen kunnen opleveren. Soms wordt er Saharazand helemaal mee hier naartoe vervoerd en komt het via een regenbui naar beneden. Auto's zijn dan soms geelgekleurd van het zand.

Ook als dit Saharazand nog in de lucht zit kun je het fotograferen en kan het zorgen voor een mooie diepe kleuring en aparte lichtbreking bij zonsop- of -ondergang. Ook als er een vulkaan uitbarst komen er enorme hoeveelheden as en stof tot hoog in de atmosfeer. Hierdoor worden de kleuren intenser en zie je soms horizontale strepen in de lucht.

Luca zanon unsplash

Foto: Luca Zanon via Unsplash

8. Soorten wervelwinden


Een wervelwind is een luchtverschuiving waarbij de lucht zich in een draaiende, wervelende beweging omhoog verplaatst. Een zeer tot de verbeelding sprekend natuurverschijnsel om te fotograferen, maar zeker niet gemakkelijk. Er zijn verschillende soorten wervelwinden die behoorlijk kunnen variŽren in kracht en omvang:

 • De stofhoos of zandhoos is en zwakke wervelwind die ontstaat boven een sterk opgewarmd oppervlak, zoals zand of kale grond. Stofhozen zie je niet als er veel wind is, ze duren vrij kort en ze zijn ook niet erg krachtig. Ook is de route die ze afleggen onvoorspelbaar, waardoor een tele-objectief onontbeerbaar is om hem vast te leggen;

 • Een waterhoos ontstaat boven wateroppervlaktes. Ik heb er zelf meerdere gezien op het Markermeer tijdens een zeiltocht en dat was behoorlijk beangstigend. Deze wervelwind neemt in zijn stijging water mee naar boven.

  Je ziet ze vooral aan het eind van de zomer en in het najaar, wanneer het water voldoende is opgewarmd en er koude poollucht op grote hoogte aanwezig is. Boven land verliezen ze meteen aan kracht en verdwijnen ze. Maar boven water gaan ze vaak gepaard met heftige windstoten en is het niet veilig;

 • Een tornado kan snelheden van honderden kilometers per uur halen en een diameter van tientallen meters in omvang hebben. Een tornado is eigenlijk onderdeel van een bui en ze komen in Nederland bijna niet voor.

  Wel in het centrale deel van de Verenigde Staten en dan vooral tussen mei en juni. Zelfs lichte tornado's veroorzaken al veel schade en vaak ontstaan er meerere tornado's bij elkaar. Sluit je altijd aan bij een groep deskundigen als je hiernaar op zoek wilt gaan en zelfs dan is het niet zonder risico!


Waterhoos markermeer

Waterhoos boven het Markermeer

Fotograferen bij slecht weer


Voor het fotograferen van wind zul je vaak onder barre omstandigheden de deur uit moeten. En je zult maatregelen moeten treffen om jezelf en je camera-apparatuur ertegen te beschermen. We hebben al een aantal artikelen geschreven die je hiermee goed op weg kunnen helpen:

Fotograferen bij slecht weer van Nando Harmsen
Tips voor vakantiefoto's bij slecht weer van Michelle Peeters
7 tips voor scherpe foto's bij harde wind van Michelle Peeters

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

6 reacties

 1. Christelle
  Christelle schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 13:21

  Wouwww. Super interessant onderwerp. Dank u wel voor deze verduidelijking. Chrichri

 2. Yolande
  Yolande schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 16:14

  Wow dat moeten we zeker uitproberen. Bedankt voor de tips. Yolande

 3. georges osten
  georges osten schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 17:02

  Weer iets bijgeleerd
  Osten.G

 4. Wim Stevenhagen
  Wim Stevenhagen schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 22:55

  Veel mensen hebben totaal geen idee dat Windenergie ook mooi en echt muisstil kan zijn. (0-5dB)
  Op Antarctica worden winden van 70m/s regelmatig verwerkt.
  Windkracht 12 = ca.30m/s
  Paar voorbeelden: https://www.oypo.nl/nl/29385399edea2647

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.425 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.425 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.