Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Alexey Ebel

10 tips voor de mooiste winterse wildlife fotografie

maandag 3 maart 2014, 23:31 door | 7.313x gelezen | 6 reacties

Hoe maak je onder barre winterse omstandigheden de mooiste wildlife foto's? En hoe leg je wilde dieren het best vast in hun natuurlijk habitat? Natuurfotografie vergt vaak bepaalde handigheden, waardoor je een nog beter en professioneler resultaat krijgt.

Alexey Ebel, de Russische wildlife-fotograaf die recent deel uit maakte van de WWF International expeditie naar het schiereiland Taimyr in Siberië, geeft 10 handige tips en tricks om deze uitdaging aan te gaan. Als Conservation Imaging Partner van WWF ondersteunde Canon deze expeditie.

1. Houd je foto-uitrusting droog


Werken onder de natte en koude condities in het noordpoolgebied vraagt om speciale apparatuur en dat is de reden waarom ik heb gekozen voor Canon EOS-camera's en objectieven uit de professionele L-serie. Ze zijn fantastisch voor dit soort omgevingen, omdat ze waterbestendige afdichtingen hebben.

Deze helpen te beschermen tegen stof en vocht, precies wat nodig is op dit soort plekken. Dit stelt me in staat onder de meest uiteenlopende condities te fotograferen en hoef ik me geen zorgen te maken of alles werkt wanneer het licht goed is.

2. Haal alles uit je beeldstabilisatie


Er is geen twijfel dat de beeldstabilisatie in moderne objectieven je in staat stelt uiterst scherpe opnamen te maken – zelfs wanneer je fotografeert zonder statief. Maar vergeet niet dat je kunt kiezen uit diverse instellingen voor beeldstabilisatie.

Bij de Canon WWF-expeditie in een kleine boot en met weinig omgevingslicht zorgde de beeldstabilisatie ervoor dat ik kon blijven fotograferen. Mode 1 kun je het beste gebruiken in situaties als bij het fotograferen vanuit een boot, maar selecteer mode 2 wanneer je de camera beweegt om je onderwerp te volgen, bijvoorbeeld een ijsbeer.

3. Controleer de scherptediepte wanneer je dieren fotografeert


Wanneer ik met een teleobjectief fotografeer, is de beeldscherpte heel belangrijk. Soms is dat moeilijk, vooral op een zonnige dag bij opnamen van onderwerpen met weinig contrast. Maar deze opname is een goed voorbeeld van hoe de Canon EOS 5D Mark III je in staat stelt alle details te zien en alle noodzakelijke aanpassingen aan te geven.

rendieren

Realiseer je daarbij dat vanuit jouw scherpstelpunt zo'n 1/3 van de totale scherptediepte zich voor dat scherpstelpunt bevindt en 2/3 achter het scherpstelpunt.

4. Gebruik zoomobjectieven bij het fotograferen van dieren


Als je dieren in het wild fotografeert, dan heb je niet zoveel bewegingsruimte. In dit soort situaties is het gebruik van een teleobjectief met variabele brandpuntafstanden onmisbaar om de dieren in hun natuurlijke habitat vast te leggen.

Een zoomobjectief stelt je in staat de compositie te wijzigen en het onderwerp snel met verschillende composities vast te leggen, zonder dat je de dieren hoeft te laten schrikken.

5. Gebruik verschillende objectieven om zo je verhaal interessanter te maken


Natuurfotografie betekent niet alleen opnamen van dieren, maar ook van hun omgeving. Wanneer ik bezig ben met een verhaal over een dier en de habitat, dan gebruik ik het liefst zoomobjectieven.

Met zoomobjectieven kan ik een reeks opnamen maken – van groothoek tot tele – zonder dat ik telkens van objectief moet wisselen. Dit is vooral belangrijk tijdens een expeditie, want dan is het moeilijk om veel objectieven mee te nemen.

6. Wees voorzichtig met wilde dieren op de toendra


De pooltoendra kent nauwelijks begroeiing en dat is de reden waarom er zo weinig grote dieren leven. Maar als je doorzettingsvermogen toont, kun je hele interessante ontmoetingen met de lokale diersoorten hebben! Maar wees voorzichtig, sommige dieren op de toendra zijn niet bang voor mensen en kunnen je zien als doelwit voor een aanval.

7. Bescherm je ogen!


De poolzon blijft laag aan de horizon en schijnt vaak recht in je ogen. Dit vormt geen probleem voor je uitrusting, maar kan voor je ogen gevaarlijk zijn, vooral wanneer je onderwerpen fotografeert die vanaf de achterzijde worden belicht.

Kijk nooit door de zoeker; gebruik LiveView. De zon is continu in beweging en de condities veranderen snel. Je camera kan op het ene moment op een goede plaats staan, maar de volgende minuut is het licht anders en loop je de kans op oogletsel wanneer je de zoeker zou gebruiken.

8. Wacht geduldig


Het fotograferen van dieren vergt vaak lang en geduldig wachten op die zeldzame, vluchtige momenten. Wacht daarom geduldig, zodat je op het 'magische' moment kan anticiperen. Probeer wel steeds foto's tussendoor te maken, want sommige dingen gebeuren heel plotseling. Vergeet daarom niet om extra geheugenkaarten mee te nemen!

9. Val niet in slaap tijdens belangrijke opnamen


In de zomer is het binnen de poolcirkel moeilijk om te slapen, want het is 24 uur per dag licht. Je bepaalt zelf wanneer je gaat slapen. Maar ik adviseer je alleen te gaan slapen wanneer het slecht weer is of wanneer andere condities je belemmeren om interessante foto's te maken. Wees op alle andere momenten alert en hou je camera bij de hand.

10. Draag handschoenen die je onbelemmerd laten fotograferen


In de poolcirkel is het altijd koud, zelfs in juli. Als je van plan bent veel te fotograferen, dan zal je handschoenen moeten dragen! Dit kan het werken met de camera wat moeilijker maken, maar de bedieningsknoppen op de 5D mark III waar ik mee werk, zijn heel gevoelig en ook met handschoenen aan gemakkelijk te bedienen.

De kou kan ook invloed hebben op de gebruiksduur van je accu. Hou je reserveaccu's daarom zo warm mogelijk, bijvoorbeeld in een jaszak of dicht tegen je lichaam.

Dit artikel is aangeleverd door Canon Nederland

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Alexey Ebel

Over de auteur

De Russische wildlife-fotograaf Alexey Ebel maakte deel uit van de recente expeditie van WWF International naar het schiereiland Taimyr in de Laptevzee in Siberië, om daar het onderzoek met foto’s te documenteren en zo te zorgen voor een visuele registratie van deze reis.

6 reacties

 1. Téjo
  Téjo

  Bedankt, handige tips, tips waar je vaak niet zo gouw bij stilstaat.

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 4 maart 2014 om 15:52  | reageer

  "Realiseer je daarbij dat vanuit jouw scherpstelpunt zo'n 1/3 van de totale scherptediepte zich voor dat scherpstelpunt bevindt en 2/3 achter het scherpstelpunt."
  Ik zie dit regelmatig terugkomen, maar het is simpelweg niet waar.

 3. Erik
  Erik schreef op dinsdag 4 maart 2014 om 19:30  | reageer

  Want Paul Oosterlaak??

 4. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 4 maart 2014 om 23:44  | reageer

  Dat hangt van de scherpstelafstand af. Hoe verder weg, hoe meer 1/3-2/3, hoe dichterbij, hoe meer 1/2-1/2.

 5. 100
  Profiel 100 schreef op woensdag 5 maart 2014 om 00:48  | reageer

  En ook dat laatste is maar een halve waarheid omdat de brandpuntsafstand van de lens ook een rol speelt.
  Op de genoemde Canon 5D3 is de verhouding bij een 300mm lens op 30 meter afstand en bij f/5.6 ongeveer 50-50 (47-53 om precies te zijn)
  Bij een 100mm lens op dezelfde afstand (30 meter) is de verhouding 25-75.

  Kortom, vergeet de zogenaamde vuistregels en gebruik een DOF calculator zoals http://www.dofmaster.com/dofjs.html
  Met een app op je smartphone kun je zelfs in het veld precies uitrekenen wat je DOF is en hoe de verhoudingen liggen.

 6. gast schreef op woensdag 5 maart 2014 om 14:53  | reageer

  Ik kan het bovenstaande bevestigen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord