Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Michelle Peeters

10 tips voor foto's om van te smullen

maandag 8 april 2019, 16:32 door | 7,926x gelezen | 1 reactie

Foto's van appeltaartjes, mooi opgemaakte cappuccino's en noedelgerechten kom je genoeg tegen op social media. Culinaire fotografie is iets waar iedereen zich weleens aan waagt. Het maken van een foto waardoor het water je spontaan uit de mond gaat lopen is echter nog vrij lastig.

Photo Brenda Godinez

Foto: Brenda Godinez via Unsplash

Foodfotografie is de afgelopen jaren een groeiende tak van fotografie. Social media-platformen waarop mensen hun goed gelukte baksels, salades of drankjes met anderen delen zijn mede-verantwoordelijk voor deze trend.

Ook zijn mensen zich steeds bewuster van wat ze eten. Daardoor verandert ook wat op de foodfoto's te zien is. De foto's worden ook steeds mooier doordat de foto-apparatuur waarover veel mensen beschikken steeds beter wordt. Zelfs met een smartphone kun je je perfecte plaatje al schieten, je kunt zoveel foto's achter elkaar maken als je wilt.

In dit artikel een tiental tips om foto's te maken om letterlijk van te smullen.

Photo Hessam Hojati Emiliano Vittoriosi

Foto's: Hessam Hojati en Emiliano Vittoriosi via Unplash

Culinaire fotografie is enorm uitdagend omdat ieder gerecht anders is. Je moet dus aardig wat kennis over voedsel hebben om te weten hoe je iets er appetijtelijk op krijgt. Je moet iedere keer met andere materialen en wellicht ook camera(apparatuur) werken.

Een (food)stylist kan erg nuttig zijn om mee samen te werken. Als fotograaf hoef je je dan alleen nog maar bezig te houden met de belichting. De foodstylist bekommert zich om de ingekochte voeding en de stylist om de ondergrond en decoratie. Samen bepaal je dan het resultaat.

Soms ben je wel een hele dag bezig met slechts één of twee foto's van een gerecht. Bij foodfotografie kun je niet toe met één tip om het allemaal voor elkaar te krijgen, alles moet kloppen (belichting, camera-standpunt en de spullen) en het gevoel moet goed zijn.

1. Voorbereiding


Als je thuis aan de slag gaat met foodfotografie is het handig om samen te werken met een (food)stylist. Als je die niet hebt zul je die rollen als fotograaf op je moeten nemen. Sommige opdrachtgevers (Kook! bijvoorbeeld) zorgen ervoor dat het recept al klaarstaat.

Vlees wordt dan snel aangezet zodat het mooi bruin is, groente wordt kort gekookt zodat de kleur mooier is en de saus wordt er pas op het laatste moment overheen gegoten omdat die snel inkookt. Op dat moment moet je dus al helemaal klaar staan met je camera-instellingen en belichting, want dit is een eenmalig iets.

Photo Brooke Lark

Foto: Brooke Lark via Unsplash

2. Fotogeniek voedsel


Er zijn een aantal trucs te verzinnen om etenswaren fotogenieker te maken (realiseer je dat het daarna vaak niet meer te eten is...). Met water en (weinig) olie kun je voedsel laten glanzen om het er verser uit te laten zien.

Als je een bol ijs wilt maken die niet smelt kun je dat doen met een bol aardappelpuree met een kleurstof. Een duurzamere slagroomvervanger is scheerschuim. Hiermee kun je ook gemakkelijker de gewenste vorm creëren.

Bubbels in een drankje kun je genereren met een beetje afwasmiddel erin. Er wordt erg veel gefaked in de reclamefotografie, zeker waar het om voedsel gaat.

Photo Cayla1

Foto: Cayla1 via Unsplash

3. Apparatuur


Eigenlijk kun je foodfotografie met elk objectief en met iedere camera doen, zelfs met een smartphone! Toch zorgen de eigenschappen van sommige camera's en objectieven voor betere beelden dan andere. Gebruik in ieder geval een camera die sterk is in detail.

De kwaliteit moet echt goed zijn, omdat foodfoto's voor opdrachtgevers vaak groot opgeblazen en op posters van mooi papier worden afgedrukt. Een lichtsterke macrolens van 100mm voldoet prima voor dit doeleinde. En zelfs met een 50mm 'plastic fantastic' lensje kun je al mooie resultaten behalen.

Het is leuk om eens wat te variëren met brandpuntsafstanden zodat je ook eens anders naar je onderwerp gaat kijken. Kijk wel uit met het weglopen van het perspfectief in de hoeken bij teveel groothoek.

Ook een statief is geen overbodige luxe. Je hoeft dan niet steeds je compositie aan te passen als je je setting tussendoor aanpast. Maak eerst je opzet voor de foto zonder het gerecht erin. Pas als alles klaar is komt het eten erin.

Photo Mariana Medvedeva

Foto: Mariana Medvedeva via Unsplash

4. Camera-instellingen


De instellingen hangen af van het type foto dat je maakt: een actiefoto (iemand die een sausje over een gerecht schenkt) of een stilleven (het uiteindelijke gerecht). Voor een actiefoto heb je natuurlijk een wat kortere sluitertijd (1/80 of korter) nodig om de beweging te bevriezen.

Actie in beeld maakt het voedsel smakelijker en houdt de aandacht vast. Bij een stilleven (als de etenswaren op zichzelf al genoeg zeggen) kun je een langere sluitertijd gebruiken, zeker als je vanaf statief fotografeert.

Het gerecht moet scherp zijn, dus je diafragma is heel belangrijk. Dit maakt of breekt het beeld. Als je je diafragma goed open zet kun je de scherpte mooi laten weglopen. Maar overdrijf dit niet, je moet het eten wél kunnen zien!

Probeer een aangename onscherpte te bereiken. De ervaring leert dat een diafragma van f/7.1 een mooie combinatie van scherpte en onscherpte geeft.

Photo Dragne Marius

Foto: Dragne Marius via Unsplash

5. Compositie


De compositie van zowel een actiefoto als stilleven is een 'gevoelsding'. Ook wat perspectief aangaat is er niet één gerecht dat zich uitsluitend voor één aanpak leent. Soep is vaak mooier van bovenaf, anders zit je tegen een kom aan te kijken. Maar soms (als je een hele mooie soepkom hebt) kan dit ook wel eens heel mooi zijn.

6. Belichting


Over het algemeen wordt aangeraden om daglicht te gebruiken omdat dit zacht is en geen harde schaduwen geeft. Maar als je dat niet hebt of je moet ook weleens 's avonds of 's nachts werken, dan is kunstmatig licht natuurlijk ook heel bruikbaar.

Als je eenmaal weet hoe je met kunstlicht moet werken heb je daarmee heel veel mogelijkheden. Je kunt het zo laten lijken dat je geen verschil ziet met natuurlijk licht. Met ledpanelen of flitslampen kun je het daglicht heel goed nabootsen. Vervolgens probeer je hiermee een raam na te bootsen dus richt je je licht nooit direct op de set.

De hele ruimte waarin je fotografeert draagt bij aan je beeld. Laat het licht weerkaatsen tegen een liefst niet te witte muur (of scherm), anders krijg je te hard licht. Zet de flitsers iets verder weg. Met continu licht werken is gemakkelijker omdat je dan meteen ziet wat het licht doet. Bovendien blijft het dichtbij daglichtfotografie.

Het instellicht bij flitslampen is nooit zo sterk als de uiteindelijke flits. Maar met flitslicht heb je wel de mogelijkheid om je beeld (bijvoorbeeld vallende druppels) te bevriezen doordat je met een korte sluitertijd kunt werken.

Als je toch met aanwezig daglicht gaat fotograferen moet je het licht zien tegen te houden. Een raam aan één kant is ideaal, dan kun je richting geven aan het licht, zeker als het een kleiner raampje is. Het licht blijft dan bovendien mooi zacht in vergelijking met een enorm pak (hard) licht.

Als je het licht nog zachter wilt hebben hang je een gordijn of een zwart karton voor het raam, waardoor het een kiertje wordt.

Photo Monika Grabkowska

Foto: Monika Grabkowska via Unsplash

7. Ondergrond


Begin klein en simpel, pak het niet gelijk groots aan. Kies een mooie ondergrond, een leuk bordje en ga aan de slag met een bos wortelen of een stuk peterselie. Een ondergrond kun je zelf maken en wat je maakt hangt af van het seizoen en je eigen smaak.

Een wat grovere ondergrond werkt vaak goed vanwege de structuur die dan ook meedoet in je beeld. Een donkere houten ondergrond, een roestige ijzeren plaat, een marmeren steen of een donkere ruwe granietsteen leven al van zichzelf en werken beter dan bijvoorbeeld een strakke design-eettafel.

Het bord is een belangrijk item voor decoratie en ook glazen en bestek zorgen voor een levendige uitstraling.

8. Fotograferen tijdens bereiding


Je kunt ook al beginnen met fotograferen tijdens de bereiding van het eten door de kok. Of fotografeer tijdens de uitleg zodat je stap voor stap kunt zien in foto's hoe je een gerecht maakt.

Of fotografeer wat sfeerbeelden, bijvoorbeeld een wok met grote erin en iemand die ermee aan de slag is. Je kunt ook "in progress"-beelden (laag standpunt) afwisselen met foto's van het uiteindelijke resultaat (van bovenuit) die je dan naast elkaar kunt zetten.

Photo Brooke Lark2

Foto: Brooke Lark via Unsplash

9. Nabewerking


De nabewerking bij foodfotografie zit hem vaak in de details. In RAW fotograferen geeft uiteraard veel voordelen waardoor het uiteindelijke eindresultaat mooier wordt. Probeer tijdens de shoot de belichting al zo goed mogelijk te krijgen (probeer licht tegen te houden met een zwart- en het aan te vullen met een wit scherm), dat scheelt enorm veel tijd in de nabewerking.

Het enige dat je in de nabewerking dan nog moet doen is het wegwerken van oneffenheden, het aanpassen van de levels/niveau's, het zorgen dat de kleuren goed zijn (waarbij je je wel wat artistieke vrijheden mag toe-eigenen als niet-kleurechte kleuren mooie blijken te zijn) en het terughalen van details bij clipping.

Photo Wouter Meijering

Foto: Wouter Meijering via Unsplash

10. In restaurant, met smartphone


Mocht je in een restaurant willen genieten van je maaltijd, maar achteraf ook willen nagenieten met een foto van het voorgerecht, maak dan snel met je smartphone een foodfoto voordat het eten afkoelt.

Probeer een leuke compositie te maken op tafel, zet je flitser uit en vermijd fotograferen onder een lichtspotje (licht recht van boven geeft vaak een lelijke kleur). Mocht je zo'n spotje niet kunnen vermijden, houd dan bijvoorbeeld je handtas erboven, dan komt het overige licht van opzij.

Meer tips?


Mocht je zelf nog leuke en bruikbare tips weten om smakelijke foodfoto's te maken, dan zouden we het heel leuk vinden als je die zou willen delen in de reacties!

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Rob
    Rob schreef op dinsdag 9 april 2019 om 10:53

    Voedsel is van nature transparant, hetzij door structuur of door doorzichtigheid. Maak daar gebruik van door van achter te verlichten met aan de voorkant invullicht of reflectielicht. Je foto komt veel meer tot leven. Bedenk ook dat een raam op het noorden stabieler licht geeft dan een raam op het zuiden waar de zon teveel invloed heeft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

55.398 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

55.398 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.