Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Michelle Peeters

10 tips voor het fotograferen van honden

maandag 6 november 2017, 14:41 door | 15,815x gelezen | 10 reacties

Foto's waar honden duidelijk en scherp op staan, zijn er volop. Echte karakterprenten die bewondering en emotie oproepen zijn daarentegen schaars.

Bovendien spelen honden het klaar om steeds maar te blijven bewegen. Daardoor krijg je vaak niet de rust om scherp te stellen of een compositie te bepalen. In dit artikel een tiental tips om de kans op succes te vergroten!

Studioportret


1. Net portretfotografie


Het fotograferen van honden lijkt in veel opzichten op portretfotografie. Net als bij menselijke portretten probeer je de ziel, de schoonheid en het karakter van de hond te fotograferen. Gebruik je kennis van portretteren dus ook voor het fotograferen van een hond.

Probeer eens niet als baasje maar als fotograaf naar je/de hond te kijken. Laat je liefde voor je/het dier niet leidend zijn, maar zoek naar spannende beelden met de hond als middelpunt. Denk aan mooie composities en abstracte vormen en kleuren.

Het tonen van de biotoop van de hond (de huiskamer) heeft vaak geen meerwaarde. Probeer de hond vrij te zetten of laat alleen details zien (zoals ogen, poten, staart of vacht). De blauwe driezitbank en de etensbak kun je beter buiten beeld laten.

Experimenteer naar hartelust: de goudgele ogen van een zwarte hond op een zwarte deken doen het geweldig! Probeer grappige dingen te ontdekken aan de hond en humor in je beelden te verwerken. Creativiteit loont de moeite!

Honden komen het best tot hun recht als ze blij en tevreden zijn. Neem bij voorkeur een assistent mee die met de hond speelt of z'n aandacht trekt terwijl jij fotografeert.

Boxer


2. Wat wil je vertellen?


Een hond die ligt te slapen met een poot voor zijn ogen is natuurlijk ontzettend knuffelaar, maar fotografisch een minder grote uitdaging dan diezelfde hond terwijl hij scherp gefocust is op een bal.

Denk na over wat je met je foto's wilt vertellen. Maak reportages waarbij je met behulp van sterk afwijkende beelden een verhaal vertelt. Wissel bijvoorbeeld details van een vacht af met overzichtsfoto's van de hond in zijn leefomgeving en betrek ook die omgeving in de foto's.

Hond onderwater


3. Licht


Fotografeer je buiten, dan is het slim om bij het krieken van de dag ter plaatse te zijn. De serene ochtendrust is niet alleen een indrukwekkend onderdeel van je fotobeleving, maar biedt je ook een zacht, gouden licht en soms fraaie mistflarden.

De 'gouden uren' bestrijken de periode na zonsopgang en voor zonsondergang. Dan is het licht voor fotografen het mooist: een zacht, amberkleurig strooilicht dat een warme gloed op je onderwerp projecteert. De contrasten in deze gouden uren zijn ook het laagst.

Gouden uurtje


4. Belichting checken


Om zeker te weten of er geen partijen zijn over- of onderbelicht, roep je de beeldinformatie op je lcd-scherm op. De meeste camera's tonen op het schermpje een bergvormig grafiekje; het histogram.

Dit 'berglandschap' is opgebouwd uit alle 256 grijstinten die een foto kan bevatten en loopt van zwart (links) tot wit (rechts).

Bij een juist belichte foto moeten alle bergjes zich ergens tussen beide uitersten bevinden. Loopt het grafiekje aan de linkerzijde uit beeld, dan zijn delen van de foto onderbelicht. Loopt het rechts uit beeld, dan zijn delen overbelicht.

Het scheelt als je in RAW fotografeert, dan zijn details in zowel overbelichte witte tinten als onderbelichte (dichtgelopen) delen wel weer enigszins terug te halen.

Hond met zwarte vacht


5. Gedrag bestuderen


Bestudeer het gedrag van de hond goed, voordat je begint te fotograferen. Probeer niet meteen foto's te maken, maar neem eerst de tijd om rustig alles te observeren en het vertrouwen van de hond te winnen.

Laat hem even aan je hand snuffelen en zorg voor rust zodat het dier kan ontspannen.

Hondjes op een rijtje studio

De hondjes op deze foto ogen niet echt ontspannen en kijken ook niet in de lens...

6. Houding en standpunt


Gun jezelf een minuut of twee om vooraf te bepalen in welke houding je het dier wilt fotograferen en waar je het licht vandaan laat komen.

Bedenk ook dat vanuit gehurkte positie of helemaal vanaf de grond (kikvorsperspectief) de hond veel imposanter oogt dan vanuit vogelvluchtperspectief, omdat je er dan tegen opkijkt in plaats van erop neer.

Een andere regel: als je een hond portretteert, let dan niet alleen op de kop, maar neem nog voldoende van de hals mee. Anders lijkt het of het arme dier is onthoofd!

St bernards


7. Scherptediepte


Schiet hondenportretten bij voorkeur met een groot diafragma (laag F-getal), zodat het dier scherp tegen een wazige achtergrond afsteekt. Wil je de hond in een natuurlijke omgeving (buiten) fotograferen? Gebruik dan een kleiner diafragma (hoog F-getal) om een groter gebied scherp te krijgen.

8. Camera-instellingen


Een veilige basisinstelling is de P-stand. In die stand bepaalt de camera automatisch diafragma en sluitertijd, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt en je alle aandacht kunt richten op het onderwerp.

Wil je meer invloed voor bijvoorbeeld een onscherpe, rustige achtergrond, dan fotografeer je in de Av- of A-stand (diafragmavoorkeuze), zodat je vervolgens een groot diafragma (F/5.6 of lagere waarde) kunt instellen. Dit is de stand die de populaire vage achtergronden oplevert.

Houd daarbij de iso-waarde zo laag mogelijk of laat de camera zelf de lichtgevoeligheid instellen (auto-iso).

Studio foto honden


Zorg dat je sluitertijden kort genoeg blijven om ongewenste bewegings- en trillingsonscherpte te voorkomen. In mijn ervaring moet je minstens 1/500e seconde hebben voor honden die op je afkomen, bij voorkeur sneller. Dit kun je bereiken door: 1. De ISO te verhogen; 2. Het diafragma groter te maken.

Let ook op je witbalans. De automatische witbalans is geen garantie voor succes. Zeker 's ochtends in het warme ochtendlicht kunnen je foto's ongewenste kleuren krijgen.

Stel je witbalans handmatig in en houd de resultaten op je lcd-scherm in de gaten. In de studio geldt dit natuurlijk niet (daar zet je hem op 'flits') en als je in RAW fotografeert kun je het naderhand nog altijd bijstellen.

Autofocus is handig bij snelbewegende honden, maar kan vaak gemist worden. Als je autofocus gebruikt, zorg dan dat het scherpstelpunt niet altijd in het midden zit. Je hoofdonderwerp in het midden van de foto levert meestal geen spannende compositie op.

Gebruik de Al Servo of Continuous Focus modus bij actiefoto's van de hond (bijvoorbeeld als je hem naar je toe laat rennen). Normaal gesproken richt je de autofocus op het onderwerp en blijft de focus vergrendeld.

Maar, met Al Servo of continue autofocus, blijft het autofocus systeem focuseren totdat je de foto hebt genomen, zodat de hond nog steeds scherp is, zelfs als deze of als jijzelf beweegt.

Zet de camera in burst mode zodat je een aantal foto's meteen na elkaar kunt maken, zo lang je je vinger op de ontspanknop houdt (totdat de buffer vol zit). Vooral bij rennende honden is dit handig, zo kan je de beste foto eruit kiezen.

Actiefoto hond


9. Objectieven


Afhankelijk van je ervaring en de situatie kun je met elk objectief goede hondenfoto's maken. Voor close-ups kies je een tele-objectief van 300mm of langer. Wil je de hond in een natuurlijke omgeving laten zien, dan kun je een middellang teleobjectief van 100-300mm gebruiken.

Als je dichtbij fotografeert (in de studio bijvoorbeeld), is een groothoek zelfs mogelijk. Ik fotografeer zelf in de studio veel met mijn 24-70mm objectief. Voor een weids tafereel neem je ook een groothoek of een korte telezoom mee. Met een standaardzoom (70-300mm) kun je de meeste situaties de baas.

Voordeel van een vast brandpunt objectief is dat het vaak lichtsterker is en scherpere beelden oplevert. Bovendien stelt het vaak sneller scherp, zeker bij spaarzaam licht.

Honden communicatie


10. Binnen, outdoor of studio


In de eigen huiselijke omgeving zal de hond het meest op zijn gemak zijn en daglicht geeft de foto een natuurlijke uitstraling.

Voor close-ups besluip je de hond met de camera al (die al goed ingesteld is) en maak je gebruik van een zoomobjectief. Zo schrikt de hond niet op en zal hij niet weglopen. Flitsen is meestal niet nodig; wil je toch gebruik maken van flitslicht, kies dan voor een invulflits en flits indirect (bijvoorbeeld tegen een wit plafond).

In een outdoor setting kun je nog flexibeler zijn. Van spelende honden kun je geweldige actiefoto's maken. Beweeg je rustig, observeer, trek de aandacht met een geluid en druk af op het juiste moment.

Hondenportret


Heb je de beschikking over een studio-ruimte, dan zal het maken van foto's daar een grotere uitdaging vormen. Ook wanneer je de hond echt wil laten poseren is de kans groot dat dit niet in één keer lukt. Vaak zijn ze nerveus en willen ze niet stil blijven zitten. Gelukkig zijn er wel een paar trucs om dit soepeler te laten verlopen.

 • Bewaar de rust. Dieren zijn gevoelig voor het humeur van hun baasje. Overdreven met de vingers knippen, roepen, fluiten, etc werkt vaak alleen maar averechts;

 • Wil je dat de hond in de lens kijkt? Ik gebruik vaak een piepspeeltje, dat trekt gegarandeerd de aandacht;

 • Wees flexibel, maar beweeg langzaam, vooral bij schrikachtige of nerveuze dieren;

 • Honden zijn meestal erg op hun baas of bazin gericht. Maak hier gebruik van door een speels portret samen te maken of vraag of het baasje naast je wil komen zitten zodat de hond de juiste kant op blijft kijken;

 • Lukt het even niet? Geef jezelf en de hond een pauze en probeer het dan nog eens!


Uitschuddende boxer

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

10 reacties

 1. huubkeulers
  Profiel huubkeulers schreef op dinsdag 7 november 2017 om 09:10

  Lekker lezend en informatief artikel waar menig hondenbezit(s)ter en fotograaf veel plezier aan zal beleven Michelle. Top!

  Misschien een kleine aanvulling wat betreft een ander focuspunt kiezen i.v.m. compositie. Camera's en/of objectieven met een minder snelle autofocus (denk aan compact- systeemcamera's of de spiegelreflexen bij de lagere consument camera's) hebben soms moeite met autofocussen op snel op je afkomende honden.

  In dat geval is het soms slim om wel het centrale autofocuspunt of incl. de 4 omliggende te gebruiken. Deze zijn namelijk het meest betrouwbaar t.o.v. de andere autofocuspunten, zeker bij fotograferen van donkere of lichte honden waar menig AF moeite mee heeft.

  Indien mensen bv. een diafragma van F2.8 of F3.5 zouden gebruiken in combinatie met een teleobjectief en er wordt op de borst van de hond scherpgesteld is de kans groot dat de ogen van de hond, a.g.v. de beperkte scherptediepte, onscherp worden afgebeeld. Bij portretten dus op de ogen scherpstellen en bij op je afrennende honden trachten op de kop van de honden, of in het laatste geval een diafragma van F4.5 of F5.6 instellen.

  Zal het artikel delen op mijn Facebookpagina zodat meer mensen er plezier aan beleven. 😀

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 7 november 2017 om 09:16

  @Huub: een hele goeie aanvulling, dank! Wat wellicht ook nuttig is om te vermelden is dat het handig is om flink in te zoomen als je de hond naar je toe laat rennen. Dan verplaatst het focuspunt zich minder snel (dus makkelijker om te blijven scherpstellen op de kop/ogen). Hierbij plat op je buik gaan liggen geeft een leuk perspectief + je kunt je objectief goed ondersteunen met je ellebogen op de grond.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 7 november 2017 om 10:14

  Meteen een geslaagde foto.

 4. Ps
  Ps schreef op dinsdag 7 november 2017 om 12:01

  Nou nog leren hoe je haren moet selecteren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

54.682 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

54.682 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.