Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Michelle Peeters

10 tips voor Onderwaterfotografie

maandag 12 juni 2017, 20:20 door | 6,026x gelezen | 13 reacties

Steeds meer mensen ontdekken de onderwaterwereld en willen deze fotograferen. Onderwaterfotografie vergt andere technieken dan fotografie boven water.

Naast een verschil in belichting en camera-instellingen is een goede duiktechniek van essentieel belang. Het vasthouden van je balans onder water moet geperfectioneerd zijn, zodat je tot scherpe en goed gefocuste foto's kunt komen.

Koraalbad Centerparcs


1. Werk met een onderwaterhuis


Je kunt kiezen voor een onderwaterhuis voor een spiegelreflex of een compactcamera. De camera wordt gemonteerd in een onderwaterhuis waarop de flitsers en filters kunnen worden gezet.

Canon 5D Mark III ikelite


Ik gebruik zelf een Ikelite onderwaterhuis, geschikt voor een vrij oud type Canon spiegelreflex (de EOS 20d).

Deze camera is echter vrij robuust en je hebt nog steeds je spiegelreflex-kwaliteit onderwater. De onderwaterhuizen zijn alleen geschikt voor een bepaald type spiegelreflex. Dit omdat je vrijwel alle knoppen indirect (dus vanaf de buitenkant van het huis) op je camera kunt bedienen.

Niet ieder objectief is geschikt voor het type dome (de glazen bol aan de voorkant van je onderwaterhuis). Je fotografeert in feite het beeld dat op je dome wordt geprojecteerd. Als je dus een niet-geschikt objectief gebruikt zul je niet kunnen focussen op je onderwerp.

2. Kies de juiste camera


Een onderwaterset voor een spiegelreflex is met de externe flitsers en onderwaterbehuizing behoorlijk duur. Gelukkig zijn er nog veel meer mogelijkheden om onderwater te fotograferen.


Zo zijn de behuizingen voor compactcamera's een stuk goedkoper. Ook kun je met robuuste camera's onder water fotograferen.

Er zijn tegenwoordig wel heel veel Actioncams beschikbaar waarmee je ook onderwater kunt fotograferen en/of filmen. Denk bijvoorbeeld aan de GoPro.

En voor de fractie van de aanschafprijs van een Ikelite heb je al een onderwaterhuis voor je iPhone waarmee je veertig meter diep kunt duiken. De iPhone 7 heeft zelfs geen onderwaterhuis meer nodig (proberen op eigen risico).

Bereid je in ieder geval goed voor. Plaats de behuizing om de camera en check of er geen vuil of zand op de o-ring zit. De rubberen o-ring zorgt ervoor dat je apparatuur waterdicht blijft. Fotografeer je met een spiegelreflex camera? Vergeet dan niet te controleren of je lens op automatische focus is ingesteld.

Onderwater zangeres


3. Gebruik een flitser


Ga je dieper duiken dan rond het wateroppervlak, dan komt een flitser goed van pas. Kleuren beginnen te verdwijnen als je dieper dan 5 meter duikt. Om de kleuren te behouden moet je flitsen.

De standaard flitser van je camera voldoet niet omdat hij alleen maar het zweefvuil zichtbaar maakt. Gebruik daarom een externe flitser. Deze kunnen wel behoorlijk prijzig zijn.

4. Maak veel foto's


Vissen maar ook kinderen die diploma zwemmen kunnen zeer snel bewegen onderwater. Daardoor is het best lastig om te fotograferen. Maak daarom vooral veel foto's. Bereid dit goed voor met voldoende geheugen(kaarten) en een volle batterij, eventueel ook een reserve batterij.

5. Kies een korte sluitertijd


Kies voor een korte sluitertijd, misschien nog wel sneller dan 1/250 seconde. Met minimaal 1/250 kun je geen last hebben van bewegingsonscherpte.

Het ezelsbruggetje is dat je de sluitertijd minimaal gelijk moet houden aan het maximale brandpunt van je lens. Dus bij zijn 18-200mm lens moet hij minimaal een sluitertijd van 1/200 gebruiken om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Omdat je vaak beperkt bent in het zoomen en je meestal met groothoek-objectief fotografeert is een sluitertijd van 1/125e seconde vaak voldoende.

Hier reken je geen beeldstabilisatie mee. Die zorgt er voor dat je soms wel tot 4 stops langer uit de hand kunt fotograferen.

Koraalbad centerparcs 2


5. Stel automatisch scherp


Stel automatisch scherp via AI Servo (Canon)/Continuous Focus (Nikon). De camera blijft dan steeds op je onderwerp scherpstellen en hoef je niet steeds opnieuw bij iedere foto opnieuw te focussen.

Als je dat niet prettig vindt kan je de focus ook op ťťn punt (midden) stellen en vervolgens scherpstellen op de ogen van je onderwerp. Je kunt beter niet meerdere scherpstelpunten kiezen, want dan stelt de camera misschien scherp op iets anders.

6. Ruim kaderen


Het is verstandig om niet te krap te kaderen. Je kunt de foto later best wat bijsnijden. Het is zonde om alleen maar een gedeelte van je onderwerp (en in het ergste geval niet eens het hoofd of gezicht of de kop) vast te leggen.

Diplomazwemmen


7. Gebruik duikapparatuur of houd je adem in


Bij het fotograferen van kinderen die tijdens het diplomazwemmen door een rond gat in een doek moeten zwemmen onderwater kun je ervoor kiezen een duikset te gebruiken zodat je onderwater kunt blijven zitten.

In dat geval moet je er rekening mee houden niet uit te ademen (in verband met de luchtbellen) op het moment dat je afdrukt. Maar je kunt er ook voor kiezen je nadat ieder kind het water in is gedoken, je te laten zakken naar de bodem (loodgordel om scheelt een hoop), de foto te maken en je weer af te zetten naar boven.

Actiefoto diplomazwemmen


8. Wees snel bij babies


Bij het babyzwemmen kan je vaak in ondiep water op de bodem gaan liggen en dan wachten tot het baby'tje onderwater gaat. Dat moment is maar heel kort, dus je moet er helemaal klaar voor zijn!

Babyzwemmen


9. Fotografeer ook eens honden onder water


Honden gaan niet graag onderwater, zelfs de meest gedreven Jack Russell zal drie keer nadenken voordat hij die felbegeerde (verzwaarde) bal uit het water zal opvissen. Vaak snappen ze het niet dat ze hun adem moeten inhouden en ademen ze gewoon door.

Maar je kunt ze trainen! Kijk maar eens naar de foto's van Seth Casteel. Hij traint honden vanaf het moment dat ze puppy zijn in een privť-zwembad en gebruikt hierbij een behoorlijke groothoeklens waarbij hij de honden van zeer dichtbij fotografeert.

Het gevolg is dat alles wat naar voren uitsteekt (de snuit) enorm wordt uitvergroot en dat de foto's haarscherp zijn.

Hondenzwemmen


10. Fotografeer wrakken


Bij het fotograferen van wrakken zit je doorgaans wel vast aan duikapparatuur, omdat de wrakken vaak diep onderwater liggen. Soms wel op vijftig meter diepte.

Een duikbrevet is dan uiteraard noodzakelijk! Een Advanced brevet heb je nodig als je ook het wrak in wilt gaan om er te fotograferen. Wrakken fungeren vaak als een kunstmatig rif en bieden een schuilplaats aan veel vissen en andere dieren. Prachtig om te fotograferen!

Wrak b17 calvi corsica


Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

13 reacties

 1. Nini De Ryck
  Nini De Ryck schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 13:47

  Leuk artikel, maar wel een kleine opmerking. Met een Advanced brevet mag je niet in een wrak ingaan. Je mag enkel de buitenkant van een wrak beduiden. Als je in een wrak wil gaan, heb je de waakduik specialty nodig.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 13:49

  @Nini: daar zou je best gelijk in kunnen hebben! Maar veel buitenlandse duikscholen nemen het niet zo nauw wat dat punt betreft. En in Frankrijk deinzen ze er ook niet voor terug om je duiken van zo'n 50 meter diep te laten doen. Officieel ook niet toegestaan, zelfs niet met een Advanced brevet..

 3. gast schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 16:03

  Leuke tips! Dankjewel. Hoe zorg je er voor dat je geen handen, of zelfs halve ouderlichamen, op de foto krijgt bij fotograferen van babyzwemmen?

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 16:45

  @Gast: een hele goeie! Omdat iemand het baby'tje even onderwater moet houden en vervolgens weer moet opvissen ontkom je er vaak niet aan dat je (met het Content-Aware tool van Photoshop) ledematen van volwassenen moet wegwerken..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

55.381 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

55.381 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.