Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura Vink

10 tips voor vakantiefoto's

maandag 13 juni 2016, 15:51 door | 13.720x gelezen | 5 reacties

Hoera, vakantie! Uiteraard gaat de camera ook mee. Maar als je wilt thuiskomen met mooie foto's, komt er meer bij kijken dan een camera in je koffer gooien. In dit artikel tien simpele tips om je volgende vakantie toe te passen.

1. Bereid je voor


Bedenk voor je op vakantie gaat wat je verwacht en hoopt te fotograferen. Welke lenzen neem je mee? Je wilt je 70-300mm niet thuislaten als je op wildlife safari gaat. En een statief wil je niet missen bij een leuke citytrip en je 's avonds ook foto's wilt maken.

Met een goede voorbereiding zorg je voor een goed ingepakte camera tas. Misschien besluit je dan zelfs de spiegelreflex- of systeemcamera wel helemaal thuis te laten, omdat je geen zin hebt om met alles te sjouwen en is een (waterdichte) compactcamera ook goed genoeg is.

2. Ga vroeg op padSlaap niet elke dag uit, maar ga juist ook af en toe vroeg op pad. Omdat de zon lager aan de hemel staat, heeft het licht een mooie warme gloed en is het minder fel. Dit levert vooral bij landschappen en natuurfoto's veel mooiere plaatjes op dan wanneer je rond het middaguur fotografeert.

Een ander voordeel van vroeg op pad gaan is dat het bij de toeristische trekpleisters nog niet krioelt van de mensen die telkens door je beeld wandelen.

Petra, Jordanie

Voor de schatkamer in Petra (Jordanië) stonden 's middags honderden toeristen (dat is echt niet overdreven).
's Ochtends vroeg waren we de enigen.

3. Fotografeer niet teveel in één beeldDoor alle nieuwe indrukken van de vakantiebestemming vind je waarschijnlijk snel alles mooi. Een veelgemaakte fout is om dat ook allemaal in één foto te willen proppen. Overdaad maakt het beeld rommelig en het is dan onduidelijk waar de foto over gaat. Juist door minder in beeld te brengen, laat je vaak meer zien.

Kruiden in Marrakech


4. Denk aan de compositie


Door bewust na te denken over de compositie, maak je een foto gemakkelijk boeiender. Zet het onderwerp of de horizon niet recht in het midden, maar gebruik bijvoorbeeld de regel van derden.

Geef meer diepte aan het beeld door een mooi uitzicht met iets op de voorgrond te fotograferen, takken of bloemen bijvoorbeeld.

En probeer rustig een paar verschillende standpunten uit voor hetzelfde onderwerp. Wordt het beeld beter als je misschien iets op je tenen gaat staan of juist laag bij de grond fotografeert?

Samos stad, Griekenland


5. Gebruik ansichtkaarten als inspiratieDuik bij aankomst op je bestemming even de lokale toeristenwinkel in en speur het rek met ansichtkaarten af. Zo krijg je snel een overzicht van de toeristische hoogtepunten én levert meteen inspiratie op voor je eigen foto's.

Je ontdekt bijvoorbeeld een creatieve compositie, een interessante hoek of ziet het voordeel van 's avonds fotograferen.

Nieuw-Zeeland

De Champagne Pool bij Rotorua in Nieuw-Zeeland. Je hoeft maar een reisgids open te slaan, en een foto als deze staat er bij. En ook op de ansichtkaarten zag je deze exacte plaats telkens terug.

6. Leer je camera kennenNiemand prijst Van Gogh of Rembrandt om de fantastische kwasten die ze gebruikten. Net zo goed is de camera niet verantwoordelijk voor het eindresultaat. Voor goed belichte en scherpe foto's is het belangrijk dat je je camera goed kent.

Verdiep je daarom voordat je vertrekt al in de mogelijkheden van het toestel. Welke situatie fotografeer je het beste in welke stand? Als jij de camera goed weet in te stellen, maakt het lang niet altijd uit of je fotografeert met een spiegelreflexcamera, compactcamera of telefoon.

Melkweg

Als je niet weet hoe je je camera moet instellen, wordt het lastig om een foto als deze te maken

7. Vertel een verhaal met je foto'sDoor een verhaal te vertellen in je foto's neem je de kijker mee. Maak dan niet alleen een foto als je op de bestemming bent, maar ook als je onderweg bent.

Op de boot, Nieuw Zeeland


Een tweede manier om een verhaal te vertellen is door een overzichtsfoto te combineren met enkele detailfoto's. Het werkt heel goed als je deze foto's samen op één of twee foto's in het fotoalbum plaatst.

8. Geen paparazzi


Hoe zou jij het vinden als je bij elke fotogenieke stek moet stilstaan en vrolijk moet glimlachen of poseren voor de camera? Je zou er waarschijnlijk gek van worden! Doe het je kinderen dus ook niet aan en verander op vakantie niet in een paparazzi-mama/-papa/-opa/-oma. Je kunt anders de mooie plaatjes - geposeerd en spontaan - wel op je buik schrijven, omdat je alleen maar gekke bekken of weggedraaide hoofden op de foto krijgt.

Houd de fotomomenten daarom telkens plezierig. Kies ze zorgvuldig uit en zorg dat het niet te lang duurt. Vergeet bovendien niet dat een kind (of volwassene) ook niet altijd in de camera hoeft te kijken.

Op Samos, Griekenland


9. Vergeet zelf niet af en toe op de foto te staan


Je hoeft echt niet op elke hoek van de straat een selfie te maken. Maar een paar foto's waar je zelf op staat zijn waarschijnlijk toch wel leuk 'voor later'. Dus vraag iemand anders af en toe ook een foto van jou te maken, als je zelf altijd met de camera zeult.

Stel de camera voordat je 'm afgeeft zelf wel vast even in. Ik geef altijd de instructie: "Zie je dat puntje daar in beeld? (Ik bedoel hier het scherpstelpunt) Zet die maar op mijn hoofd". Zo krijg je direct een goede compositie en voorkom je dat de achtergrond wél scherp is maar jij niet.

10. Maak een selectie


Natuurlijk maak je, als je weer thuis bent, eerst een goede back-up van je dierbare vakantiefoto's. Hierna is het tijd voor het uitzoeken en selecteren. Zonder goede selectie verdrinken je allermooiste foto's tussen de middelmatige exemplaren en de doodgewone kiekjes.

Maak daarom een bewuste selectie van wat je fotografeert en welke foto's je presenteert. Niemand van je familie of vrienden staat te popelen om zeshonderd stuks één voor één te bekijken. Nee, echt niet!

Boek Reisfotografie


Meer weten over fotograferen tijdens je vakantie? Eerder dit jaar kwam mijn boek Reisfotografie - explore discover capture uit. Elja schreef erover: 'Laura's boek over Reisfotografie is het meeste complete en uitgebreide boek dat ik ooit over dit onderwerp gezien heb.'

Lees hier de rest van de recensie.

» Boek Reisfotografie bestellen

Boek Reisfotografie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura Vink

Over de auteur

Laura Vink is gek op reizen, fotografie en een combinatie van die twee. Ze schreef het boek Reisfotografie en op haar website Vink Acacemy vind je veel artikelen met fotografie tips, inspiratie en (gratis) eBooks. Ook geeft ze een online fotografie cursus. Volg Laura op Instagram.

5 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 juni 2016 om 10:44  | reageer

  Dju, net te laat, want ik ben net een week terug van vakantie. Hopelijk werken die tips ook nog voor mijn volgende vakantie volgend jaar vrolijk

 2. PixelDude Raoul
  PixelDude Raoul schreef op dinsdag 14 juni 2016 om 15:06  | reageer

  Vakantie? Wat is dat ? ;o)

 3. Henk Dessens
  Henk Dessens schreef op dinsdag 14 juni 2016 om 21:28  | reageer

  Mooi artikel, Laura. Goed en duidelijk geschreven.
  Ik kan op pad!

 4. Laura
  Profiel  Laura schreef op dinsdag 14 juni 2016 om 22:10  | reageer

  @donniebelg Haha, uiteraard! En de tips zijn zelfs toe te passen als je een dagje op pad in eigen land gaat knipoog
  @Raoul Een of ander vaag concept... weet het ook niet precies nahnah
  @Henk Dankjewel!

 5. Auke Steensma
  Auke Steensma schreef op woensdag 15 juni 2016 om 18:13  | reageer

  Beste Laura
  Hartelijk dank voor jouw tips. Ik ben er blij mee. Naast aspecten die ik reeds vaal toepas (bloemen, taljes van bomen of iets anders op de voorgrond om diepte in de foto's te krijgen) geef je mij ook waardevolle nieuwe suggesties. Ik vraag me af hoe je de kamera (ik heb een compact) bij foto van de sterrenlucht. Hartelijk dank! Vrede en alle goeds,
  Auke Steensma

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord