Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Brutus Östling

10 tips voor wildlife fotografie

maandag 17 november 2014, 17:23 door | 8.906x gelezen | 6 reacties

Gerenommeerd wildlife-fotograaf Brutus Östling uit Zweden reist de hele wereld over om dieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen. Onlangs ging hij met het WWF en Norsk Polarinstitutt op poolexpeditie naar Spitsbergen om belangrijke gegevens te verzamelen over de ijsberenpopulatie.

Brutus Östling reisde met de wetenschappers mee naar de rand van het noordpoolgebied om foto's te maken van de dieren die ze onderweg tegenkwamen en de expeditie visueel te documenteren. Lees verder voor de toptips van deze expert over wildlife fotografie in uitdagende omstandigheden.

1. Bescherm je uitrusting


Als ik naar koude plekken ga, gebruik ik altijd waterdichte apparatuur; ik gebruik alleen L-lenzen, die zijn afgedicht en probeer te werken met camera's die ik ook lange tijd in zware regen- of sneeuwbuien kan gebruiken, zoals de EOS 1D-serie. Extra camerabatterijen zitten in een binnenzak, dicht tegen mijn lichaam om ze warm te houden.

Als je geen lenzen of camera's hebt die tegen een vochtige omgeving kunnen, neem dan iets mee om ze tegen water te beschermen.

Bevroren schip

2. Maak gebruik van beeldstabilisatietechnologie


Tijdens mijn reizen werk ik graag met lenzen met Image Stabilizer-technologie, vooral als ik met een helikopter of boot op pad ben. Dat deze technologie helpt, zie je vooral bij lange telelenzen of sterke zoom.

Voor de expeditie naar Spitsbergen kocht ik de EF 24-70 mm f/4 L IS USM met Image Stabilizer. Deze functie was voor mij belangrijker dan een iets helderder zoomlens zonder Image Stabilizer.

3. Gebruik ook objectieven met vaste brandpuntsafstand


Ik werk graag met lenzen met een vast brandpunt en met een groot diafragma die een geringe scherptediepte geven en daarmee een onscherpe, zachte achtergrond. Zoals bijvoorbeeld de EF 35mm met f/1.4 of de EF 85 mm met f/1.2. Maar wanneer ik onder extreme en erg koude condities moet werken, zijn zoomlenzen veelzijdiger en is het niet nodig lenzen te verwisselen.

Essentieel, want tijdens een sneeuwstorm brengt dat risico's met zich mee. Ik heb de EF 16-35 mm f/2,8 L II USM heel lang gebruikt, maar werk graag met de nieuwe EF 24-70 mm f/4 L IS USM en de EF 70-300 mm f/4-5,6 L IS USM lens wanneer ik buiten in het veld of op een boot ben.

Ik probeer lenzen met een groot diafragma mee te nemen en ik gebruik die wanneer de condities dat toelaten. Tijdens de Canon-WWF expeditie naar Spitsbergen maakte ik bijna alle portretfoto's van de bemanningsleden aan boord en de mensen in het team met die vaste lenzen, omdat ze een korte scherptediepte en een onscherpe achtergrond geven.

4. Sta vroeg op om het warme licht en de actie vast te leggen


Ik heb er een hekel aan om vroeg op te staan en zou eigenlijk elk ander beroep dan vogel- en wildlife-fotograaf moeten kiezen. Maar in het poolgebied of ver naar het noorden heb je 's nachts of vroeg in de ochtend het beste licht. En ook in de natuur is alles, vooral de vogels, 's ochtends actiever.

Ijsbergen

5. Geniet ook van slecht weer


Als je werkt voor een bedrijf of een commercieel bureau, willen ze meestal foto's waarop de zon schijnt. Foto's die bij mooi weer zijn gemaakt, geven de mensen die naar de foto kijken een plezierig gevoel. Maar sommige van mijn beste foto's zijn gemaakt onder de slechtste weersomstandigheden die je je maar kunt indenken.

Zware regenbuien of sneeuwstormen zorgen voor schitterende actiebeelden, en soms kunnen donkere foto's heel effectief zijn en vol drama zitten. Dus in plaats van niets te gaan doen wanneer het weer slecht is, kun je ook proberen er iets van te maken.

6. Blijf in beweging voor nieuwe perspectieven


Blijf altijd zoeken naar nieuwe opnamehoeken. Beweeg en kijk of er een andere, meer interessante hoek is. Probeer ook aan de achtergrond te denken wanneer je vogels of zoogdieren fotografeert. De achtergrond kan bijna net zo belangrijk zijn als het onderwerp zelf. Zelfs als je onderwerp perfect in beeld komt, kan een slechte achtergrond je opname verpesten. Soms kan een paar decimeter of een meter naar links of naar rechts het verschil maken.

En wanneer het mogelijk is, probeer te werken met een groothoeklens. Kom dichtbij zonder het onderwerp te storen. Als je op een boot bent, dan zijn de mogelijkheden misschien beperkt, maar kijk op zijn minst of je ergens anders kunt gaan staan of vanuit een lage of hoge positie kunt fotograferen.

7. De stand van de zon


Als er zon is, fotografeer dan niet alleen met de zon in je rug. Vaak heeft een foto met belichting vanaf de achterzijde veel meer impact, dus gebruik je flitser om je onderwerp te belichten als je niet wilt dat alles te donker wordt.

8. Wees voorzichtig


Wees voorzichtig, maar niet alleen omdat sommige dieren gevaarlijk kunnen zijn. Zie jezelf als een indringer en probeer vogels en dieren nooit te storen op een manier die schadelijk voor hen kan zijn. Enige bescheidenheid is gepast wanneer we in de wereld van andere dieren stappen.

Ijsbeer

9. Windrichting is essentieel


Wanneer je in de natuur fotografeert, is de windrichting heel belangrijk. Let altijd op de windrichting, vooral als je de mogelijkheid hebt om een andere plek te kiezen. In een omgeving met veel wind is het werken met zoogdieren het tegenovergestelde van werken met vogels. Wanneer je vogels fotografeert, probeer dan altijd te werken met wind in de rug.

De reden is dat vogels alles TEGEN de wind in doen; van opstijgen en landen tot paren en poetsen, terwijl ze tegen de wind in hun evenwicht proberen te houden op takken. Om een vogel vanaf de voorzijde te fotograferen, moet je de wind in de rug hebben.

Wanneer je met grote zoogdieren werkt, is het precies andersom. Als de wind achter je vandaan komt, zal een wolf of een hert je al van grote afstand horen en ruiken, en krijg je nooit goede foto's. Maar als de wind komt uit de richting waarin je het dier ziet, dan zullen ze heel dichtbij komen wanneer je stil bent en je niet beweegt.

Meeuw

10. Het is geen wedstrijd!


Ik zou geen wildlife-fotograaf zijn als ik het niet heel erg leuk vond en als ik er niet veel van zou leren. Laat je wildlife-fotografie nooit een wedstrijd worden. Als we ons er niet van bewust zijn dat het toch een wedstrijd is geworden, kan het je een stap te ver doen zetten of kan het anderen beïnvloeden en hen te ver laten gaan. Wij zijn bezoekers die hier zijn om een wereld vast te leggen en om die wereld door te geven aan anderen.

Dit artikel is aangeleverd door Canon Nederland

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Brutus Östling

Over de auteur

Wildlife fotograaf Brutus werd in 2006 in Zweden gekozen tot Nature Photographer of the Year en in november 2007 benoemd tot Scandinavian Nature Photographer 2007-2008. Hij reist de hele wereld over om dieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen.

6 reacties

 1. Rob Gipman
  Rob Gipman schreef op dinsdag 18 november 2014 om 15:50  | reageer

  Mooi geschreven stuk, en vooral even die uitwaaier naar de vogels. Die ervaring heb ik in Africa geleerd te gebruiken en wat daar ook veel hielp behalve vroeg op staan was gewoon ergens gaan zitten en wachten op wat er voorbij of over komt. Vogels zijn niet echt bang van mensen daar maar gaan een confrontatie wel uit de weg. https://www.flickr.com/photos/gipukan/3768684674

 2. Martin
  Martin schreef op dinsdag 18 november 2014 om 15:52  | reageer

  Erg mooi artikel !!

  ik ben nog maar pas de wereld van fotografie binnen geslopen, en moet dus nog erg veel leren. Door een artikel als dit, krijg je een andere kijk op "zo maar" fotograferen.

  mvg

  Martin

 3. maus sturmer
  maus sturmer schreef op dinsdag 18 november 2014 om 18:14  | reageer

  Dank je wel voor de kostbare tips. www.maus-sturmer.nl

 4. Pieter
  Pieter schreef op dinsdag 18 november 2014 om 23:42  | reageer

  Leuk hier van ga je weer aan het werk.

 5. Eduard
  Eduard schreef op zondag 23 november 2014 om 21:27  | reageer

  erg goede tips, met name die van de windrichting. bedankt

 6. paauwer
  Profiel paauwer schreef op maandag 24 november 2014 om 12:21  | reageer

  Leuke tips, ik ga eens kijken of ik hier wat mee kan doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord