Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

10 onmisbare vakantiefoto momenten

maandag 27 juli 2015, 20:39 door | 13.128x gelezen | 12 reacties

Het is weer vakantietijd! De komende weken zitten velen van jullie weer lekker in een warm land te genieten van een paar vrije weken. Uiteraard gaat de camera mee om de vakantie op de gevoelige sensor vast te leggen. Wij geven vast tien suggesties om er zeker van te zijn dat je dit jaar met bijzondere vakantiefoto's huiswaarts keert.

1. Zonsondergang


Een klassieker onder de vakantiefoto's, maar ook hier kun je creatief mee om gaan. Een foto van een zonsondergang wordt pas echt interessant door de omgeving die je in de compositie op neemt. Doorbreek de strakke horizon met een (palm)boom, een schip, duingras of een ander object dat goed herkenbaar is als silhouet.

Overigens is een zonsopkomst vaak nog mooier dan de zonsondergang. De lucht is in de ochtend vaak nog helder. Helaas moet je hiervoor wel erg vroeg uit de veren, of erg laat naar bed. Tijdens de eerste dagen van je vakantie kan de tijdzone het soms gemakkelijker maken om vroeg uit bed te zijn.

Waar: strand en kust
Wanneer: 's ochtends of 's avonds
Lenstip: 35mm

2. Avondsfeer


In de warmere streken komt een dorpje of stad vaak pas echt goed tot leven in de avond. Neem de camera dus ook mee wanneer je 's avonds uit eten gaat zodat je de gezellige sfeer van het plaatsje vast kunt leggen.

Naast leuke straattaferelen kun je vaak prachtige panorama's maken waarbij je het hele dorp op de foto zet. Het juiste moment voor geslaagde avondopname is na zonsondergang, maar vlak voordat de lucht echt pikzwart wordt. Een donkerblauwe avondlucht doet het erg goed op een nachtfoto.

Wanneer het plaatsje aan de waterkant ligt is het ook leuk om vanaf een pier te fotograferen zodat je het wateroppervlak mee kunt nemen in je compositie. Een statief is uiteraard aan te raden.

Parga, Griekenland


Waar: dorpen en steden
Wanneer: schemerperiode
Lenstip: 20mm

3. Bewogen zee


Tijdens de schemer kun je met behulp van een statief prachtige foto's maken van een golvende zee. Mocht je geen statief bij de hand hebben dan kun je wellicht een stevige rots als statief gebruiken. Gebruik een lange sluitertijd (bijvoorbeeld 8 seconden) om de op de kust slaande golven als een mysterieuze waas vast te leggen.

Met een grijsfilter (neutral density) kun je de sluitertijd indien nodig nog verder verlengen. Zorg ervoor dat je vooral de golven die op de kust slaan in je beeld hebt met bijvoorbeeld een paar rotsen in de compositie, daar is het effect het best te zien. Een lange sluitertijd doet het overigens ook goed bij een foto van een waterval of fontein.

Waar: kust
Wanneer: schemerperiode
Lenstip: 24mm

4. Onderwater


Met de meeste camera's is het niet verstandig om te dicht bij het water in de buurt te komen, maar voor amper een tientje koop je al een wegwerpcamera specifiek voor onder water foto's. Betere resultaten kun je halen met een waterdichte digitale compact camera of een speciale (en prijzige) behuizing voor je spiegelreflex camera.

Het Middellandse zee gebied, maar ook vele andere locaties, is erg geschikt voor eenvoudige onderwaterfotografie. Het heldere water biedt zicht op wat in Nederland verborgen blijft in troebel water.

Waar: onderwater
Wanneer: gedurende de dag
Lenstip: 35mm

5. Lokale bevolking


De inwoners van een vakantieland zijn vaak ook de moeite van het fotograferen waard. Probeer de lokale bevolking vast te leggen tijdens een feest of het uitvoeren van hun werk, dit levert vaak prachtige beelden op. Uiteraard vraag je vooraf even toestemming voor het nemen van een foto.

In de meeste gevallen zal hier geen bezwaar tegen zijn. Doortekende gezichten van de oudere bevolking zijn goed voor karakteristieke foto's en het licht aan het eind van de dag zorgt voor een aangenaam portret.

Waar: overal
Wanneer: eind van de middag
Lenstip: 50mm

6. Ru´nes


In het buitenland lijk je ze veel vaker tegen te komen dan in ons eigen kikkerlandje; vervallen gebouwen en ru´nes van kastelen. Doorgaans zijn ze ook eenvoudig toegankelijk -wees wel voorzichtig- en het is prachtig materiaal voor een fotosessie.

Echt interessant wordt het op het moment dat je naar binnen kunt en de lichtinval door oude ramen of gaten in de muur kunt vastleggen. Thuisgekomen versterkt een omzetting naar zwart-wit in veel gevallen de foto.

Ru´ne van een kasteel

Waar: ru´nes
Wanneer: gedurende de dag
Lenstip: 24mm

7. Architectuur


Vooral tijdens een stedentrip is architectuur een onderdeel van de fotografie die prachtige beelden kan opleveren. Grotere steden zoals Londen, Parijs en New York beschikken over een grote hoeveelheid grote en bijzondere gebouwen die je onder vele originele hoeken op de foto kunt zetten. Zoek naar lijnen en vormen in de gebouwen die je binnen je compositie kunt gebruiken voor een geslaagde opname.

Waar: dorpen en steden
Wanneer: eind van de middag
Lenstip: 20mm

8. Binnenkant kerk


De grote open ruimten binnen kerken, voorzien van bogen, prachtige decoraties en glasschilderingen is een ideaal onderwerp voor indrukwekkende foto's. In de meeste kerken mag je kosteloos naar binnen en kun je rustig foto's maken. Gebruik een statief om beweging te voorkomen en je groothoeklens om een groot deel in ÚÚn foto vast te leggen.

Kerken zijn tevens een dankbaar onderwerp om eens met High Dynamic Range (HDR) technieken te werken. Bij gebrek aan een statief kun je in een donkere kerk ook een lichtsterke standaard lens (50mm f/1.8) gebruiken om een bewogen foto te voorkomen.

Waar: dorpen en steden
Wanneer: gedurende de dag
Lenstip: 20mm

9. Familie


Vergeet vooral niet ook foto's van je vakantiegenoten te maken. Vakantie is ontspannend en dan zie je er al snel op je best uit. Daarnaast geeft een zonnetje je een lekker tintje en is de vrije natuur een goede achtergrond voor je portretfoto's. In het licht van de ondergaande zon na een warme dag ziet iedereen er goed uit. Gebruik een lichte telelens met een groot diafragma (klein getal) om de achtergrond onscherp te krijgen en de geportretteerde eruit te laten springen.

Waar: overal
Wanneer: 's avonds
Lenstip: 70mm

10. Details


Voor een bijzondere kijk op je vakantie en een bruikbare pagina opvulling in je foto album kun je ook eens wat details vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan het avondeten dat je voorgeschoteld krijgt, de fles wijn die je 's avonds op het balkon drinkt of de planten en bloemen die je om je heen tegen komt.

Dergelijke details kunnen de sfeer van je vakantie ook goed weergeven; het kiezelstrand of de schelpen tijdens je strandbezoek, de temperatuurmeter aan de muur op een warme dag en het ijsje op dat gezellige terrasje. Kleine details die je herinneringen oproepen wanneer je de foto's jaren later nog eens terug kijkt.

Smakelijk kopje thee

Waar: overal
Wanneer: gedurende de dag
Lenstip: 100mm / macro

Dit artikel is eerder verschenen in Zoom.nl magazine


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 27 juli 2015.
De eerste publicatiedatum is woensdag 1 juli 2009, 20:32.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

12 reacties

 1. Ruud
  Profiel Ruud schreef op woensdag 1 juli 2009 om 20:37

  ik dacht al dat ik het artikel herkende....knipoog......
  'k zit straks 2,5 week in de ardeche, genoeg mogelijkheden om het deze recepten uit het kookboek voor "Den moderne Photograaf" toe te passen.

  vrolijk

 2. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 1 juli 2009 om 21:37

  Toffe tips misschien wel 1 opmerking (en redelijk belangerijk), de lenstypes zijn wel met een fullframe camera !

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 1 juli 2009 om 23:12

  Geen paniek als je het vakantiebudget niet aan een full-frame besteedt: vakantiegangers met een kitlens op hun crop-camera komen ook een heel eind. Daarmee kan je zonsondergangen, zonsopkomsten, strand- en stadsgezichten maken waarnaar je nog lang met plezier terugkijkt en die ook voor familie, kennissen en een fotoclub het bekijken waard zijn. En er zit ook nog een flitser op, zodat ook de foto op het terras onder de parasol niet kan mislukken.

 4. mreys
  Profiel mreys schreef op woensdag 1 juli 2009 om 23:46

  ivm tip 1: Zonsondergang: ipv de zon te fotograferen, draai je eens om en kijk hoe prachtig alles belicht wordt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.401 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord