Elja Trum

10 tips voor het maken van een profielfoto

maandag 19 november 2018, 14:15 door | 129.078x gelezen | 15 reacties

Een beetje actieve internetter staat tegenwoordig ingeschreven bij een tiental verschillende social sites. Twitter, LinkedIn, Hyves, Flickr en dergelijke. Bij de meeste van dit soort sites kun je een kort profiel over jezelf aanmaken en deze voorzien van een fotootje. Als fotograaf kun je eigenlijk niet aankomen met het eerste vakantiekiekje dat je nog in je archieven kunt vinden.

Afgelopen weekend heb ik mijn eigen profielfoto maar weer eens bijgewerkt. Mijn oude foto was een redelijke low-key afbeelding. Een zwarte achtergrond en veel donkere schaduwen. Goede reden om ditmaal juist voor iets veel lichters te kiezen.

In mijn thuisstudiootje heb ik mijn camera op statief geplaatst zodat deze op ooghoogte stond. Een softbox heb ik gebruikt als hoofdlicht en de schaduwen opgevuld met een reflectiescherm. Mijn achtergrond was wit, maar ik wilde iets met een opvallende kleur. Een opzetflitser met een rood kleurfilter eroverheen bracht uitkomst.

De scherpstelling heb ik handmatig vastgezet op circa ťťn meter zodat ik met de zelfontspanner snel achter elkaar een aantal zelfportretten kon maken. Uiteraard steeds even achterop de camera gluren of het resultaat naar wens was. Een paar gedachten die bij me opkwamen bij het maken van de profielfoto heb ik in dit artikel beschreven.

1. Kom dichtbij genoeg
Profielfoto's verschillen in formaat, maar doorgaans zijn ze kleiner dan 150 bij 150 pixels en vaak worden de foto's amper 80 pixels groot vertoond. Houd hier rekening mee bij het maken van een foto. Een foto waar je van top tot teen op staat zal op zo'n klein formaat amper nog herkenbaar zijn. Het is dus leuker om een krappe portretfoto van net iets meer als alleen je gezicht te maken.

Een leuke variatie hierop is slechts de helft van je gezicht je in profielfoto terug laten komen. Herkenbaar genoeg en het biedt je de mogelijkheid ook met weinig pixels op een bijzondere manier eruit te springen.

2. Denk aan de beeldverhouding
Profielfoto's zijn opvallend vaak vierkant. Houd dus rekening met deze beeldverhouding bij het maken van de foto. Zorg voor veel lege ruimte aan de lange zijde van je beeld zodat je de foto nog goed kunt uitsnijden.

3. Werk met kleur
Natuurlijk kun je ervoor kiezen je profielfoto in zwart-wit te plaatsen. Wil je er echter wat meer uitspringen als je in een overzichtje van meerdere profielfoto's staat dan is het slim juist met sterke en duidelijke kleuren te werken. Zelf heb ik in mijn nieuwe profielfoto gekozen voor een opvallende rode achtergrond terwijl ik een donkerblauwe blouse aan heb. In een overzicht springt en dergelijke kleurcombinatie er mooi uit!

Als iedereen kleurrijke foto's gebruikt werkt het natuurlijk net andersom; dan spring je eruit met je zwart-wit profielfoto.

4. Houd je foto actueel
Als fotograaf kun je eigenlijk niet een jaar lang dezelfde foto op je profielen hebben staan. Trek minimaal eens per half jaar een uurtje uit om een leuke nieuwe profielfoto te maken.

Wil je iets bijzonders? Maak dan bijvoorbeeld eens een serie foto's met telkens verschillende gezichtuitdrukkingen. Verander dan je profielfoto nagelang je humeur; teveel werk om op verschillende profielsites bij te houden, maar bijvoorbeeld leuk op alleen je Twitter account.

5. Zorg voor een rustige achtergrond
Een profielfoto is een kleine foto. Details in een foto zullen slecht zichtbaar zijn en kunnen rommelig over komen. Zorg daarom voor een rustige achtergrond. Hiermee leg je de aandacht echt op jouw portret. Je kunt de achtergrond rustig maken door hem onscherp te fotograferen of simpelweg door ervoor te zorgen dat er niks in de achtergrond te zien is. Neem bijvoorbeeld een rustige muur, een blauwe lucht of een achtergronddoek als achtergrond in je foto.

6. Laat iets van jezelf terugkomen
Een profielfoto zegt vaak iets over de maker. Bij een fotograaf bijvoorbeeld over jouw stijl van fotograferen en nabewerking. Ook kun je er voor kiezen om iets herkenbaars van jezelf terug te laten komen in je foto. Bijvoorbeeld je camera, of bijvoorbeeld een gitaar als je graag muziek maakt. Ook kun je de achtergrond gebruiken om iets herkenbaars in je foto terug te brengen.

Je kunt van te voren nadenken over het zelfportret. Wie ben je, wat doe je en wat kenmerkt je. Je kunt dit terug laten komen in gezichtsuitdrukking, pose, kleding of attributen. Zorg voor een samenhangend beeld.

7. Besteed even wat extra aandacht aan jezelf
Voordat je jezelf op de foto gaat zetten is het verstandig even extra kritisch voor de spiegel te gaan staan. Je profielfoto is de foto die tientallen mensen als eerste van je te zien krijgen. Helemaal niet verkeerd om dan een goede indruk te maken. Het kost ook weinig moeten om even je haren te kammen (of zelfs even langs de kapper te gaan) en nette kleren aan te trekken.

8. Vraag iemand anders je foto te maken
Het is nog niet zo gemakkelijk een leuk zelfportret te maken. Je kent vast wel een bevriend fotograaf die even wat foto's van je wilt maken. Bedenk vooraf wat je wilt zodat je hem of haar goed kunt aangeven wat je voor ogen hebt.

En als je dan toch bezig bent kun je ook gelijk een profielfoto van jouw fotograaf maken voor zijn profielen online.

9. Inspiratie zoeken
Inspiratie nodig voor je porfielfoto? Dat is natuurlijk niet heel moeilijk. Kijk eens goed naar de profielfoto's die je vrienden gebruiken. Wat laten zij terugkomen in hun foto, wat spreekt je aan. Kijk naar de compositie, de pose en bijvoorbeeld het kleurgebruik in de foto.

10. Bewaar de foto binnen handbereik
Zorg ervoor dat je profielfoto (virtueel) binnen handbereik opgeslagen ligt. Je hebt de foto vaak op onverwachte tijdstippen weer nodig en het is lastig als je dan moet gaan zoeken waar je 'm gelaten had. Zelf sla ik de foto in 150 bij 150 pixels formaat op in een submap op mijn desktop. Daar heb ik hem snel gevonden. Het formaat is voor de meeste websites prima. Als de foto te groot is wordt deze in de meeste gevallen automatisch voor je verkleind.

Profielfoto van Elja


Meer weten over het maken van een goede profielfoto?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over zakelijke portretfotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 6 april 2010, 23:23.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 6 april 2010 om 23:55

  Of nog een tip sla je foto op op je facebook dan ben je hem nooit kwijt!
  Ah als er iemand is die mij eens een nieuwe foto wilt trekken, altijd welkom xD

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 7 april 2010 om 07:11

  Goeie tips. Zo af en toe een nieuwe profielfoto is imho wel goed, houdt het ook een beetje fris. Persoonlijk vind ik je vorige profielfoto mooier en beter bij je job (i.c. Photofacts) passen. Maar deze is wel lekker fris en helder van kleur, dat kan er lekker tussenuit spatten. Dat dan weer wel. Maar wat variatie is wel goed. Doet me er gelijk aan herinneren dat ik ook m'n gravatar account moet updaten qua profielfoto!

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 7 april 2010 om 08:13

  Een goede profielfoto is idd wel zo leuk als fotograaf zijnde..

  Zelf vind ik het dan wel leuk om mijzelf al fotograferend voor te stellen omdat dat mijn grote passie is, maar een professioneel ogende studio foto doet het natuurlijk ook altijd goed.

 4. joopvisbeek
  Profiel joopvisbeek schreef op woensdag 7 april 2010 om 09:05

  Tja daar zeg je wat. Mijn profielfoto kan eigenlijk echt niet meer, zou ik nodig een moeten doen.
  (heb ik het niet over deze avatar hoor, ook al kan dat beter)

  Klein vraagje: heb je de flitser met kleurenfilter ander je hoofd verstopt?
  Of heb je hem net buiten beeld opgesteld, en op de achtergrond gericht?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord