Erik van Rosmalen

10 tips voor newborn fotografie

maandag 29 mei 2017, 16:27 door | 95.170x gelezen | 9 reacties

Hierbij een blog met wat tips voor en foto's van (pas)geborenen!

1. Tijdstip


Echt pasgeborenen, in de eerste week, anderhalve week, krullen zich nog helemaal op in de houding die ze uit de baarmoeder kennen. Daarna neemt dat snel af. Wil je dat in beeld hebben, zorg dan dat je er op tijd bij bent. Maar ga ook niet te vroeg: een zware bevalling tekent zich ook nog wel eens aan de kleine, door vouwen, huidsmeer, 'Berg', lichte geelzucht (van dag 3 t/m dag 5) of andere minder aantrekkelijke kenmerken.

Sepp 13dagen opgekruld

Sepp (zoon van Erik), op zijn 13e dag. De natuurlijke neiging die pasgeborenen hebben om zich helemaal op te krullen zoals in de baarmoeder neemt dan al af.

2. Hou ze warm


Pasgeborenen kunen hun temperatuur nog niet zo best regelen. Zorg er daarom voor dat het in je studio behaaglijk warm is. De verwarming een paar graden hoger dus, of een extra straalkacheltje aan. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de dekens waar je de kleine op fotografeert. Die zou je bijvoorbeeld even op de verwarming kunnen leggen, of in de wasdroger kunnen stoppen, zodat ze lekker warm zijn.

Verwarming newborn

Het is slim om het kacheltje niet rechtstreeks op het gezicht van de baby te richten; dat is niet echt prettig voor hem of haar. In bovenstaande foto zijn zowel Vera als het kacheltje verplaatst voor deze specifieke foto (en staan dus niet ideaal).

3. Voldaan en tevreden


Als de kleintjes net gegeten hebben, zijn ze uiteraard het meest tevreden. Als het enigszins kan, probeer een sessie dan vlak na een voedingsmoment te plannen. Waar je dan wel rekening mee moet houden is dat veel baby's ook nog wat melk terug kunnen geven. In de meeste gevallen is dat snel schoon te maken, maar let op je apparatuur.

Saartjepictures baby
Foto door Saartje Pictures

4. Zacht huidje, zacht licht


Een open deur wellicht, maar toch: babyhuidjes laten zich natuurlijk het beste tekenen bij mooi, zacht licht. Flitsen heeft op elke baby een andere uitwerking. Sommigen negeren het totaal, anderen kunnen best schrikken van de felle flits. Continulicht, indien voorhanden, is dan natuurlijk beter.

De warmte die je normaal als nadeel zou beschouwen bij portretfotografie, gebruik je hier natuurlijk in je voordeel. Zoek daarnaast ook naar 'natuurlijke' softboxen: een wiegje met een wit hemeltje is ideaal en kan bijna als een soort 'lichttentje' fungeren. Let wel altijd op voor (rose, blauwe of andere) kleurzwemen in het kinderkamertje!

2012 09 12 Sepp

Sepp, op zijn eerste dag gefotografeerd, slapend in de wieg. Dankzij het witte hemeltje ontstaat een soort natuurlijke softbox of lichttent, met heel zacht, verspreid licht.

5. Rust is geen stilte


Een andere open deur is dat je een rustige omgeving voor de kleine probeert te creŽren. Ze kunnen immers schrikken van onverwachte geluiden. Een goede truuk is dan, om de studio (of slaapkamer) juist NIET helemaal stil te laten zijn. Als het wel helemaal stil is schrikken ze namelijk behoorlijk van een dichtslaande deur, blaffende hond of omvergelopen flitser.

Beter is het om een zacht, rustig muziekje aan te zetten op de achtergrond. Of desnoods de stofzuiger of alleen maar (zachte) ruis: het continue geluid op de achtergrond werkt dan juist rustgevend en dempt 'onverwachte' geluiden.

6. Hou het veilig


Kijk naar het werk van Anne Geddes en je denkt dat je met een (pasgeboren) baby Šlles kan. Onthoud altijd daar (meestal) veel Photoshopwerk bij komt kijken. Zorg dat de kleintjes altijd ondersteund blijven, kloon desnoods een klaarstaande ouder uit beeld weg, als hij of zij de buurt blijft om de kleine te ondersteunen. Ga een kindje ook niet in onnatuurlijke poses 'vouwen'; een beetje helpen kan en mag, maar doe het uitermate voorzichtig!

7. Let op details!


Oh zo cliche, maar oh zo leuk en geliefd bij de kersverse ouders: detailfoto's! Handjes of voetjes doen het altijd goed tijdens een newbornshoot. Combineer ze eventueel met de handen van een van de ouders, om te laten zien hoe klein ze echt zijn.

Foto judith baby
Foto door Foto Judith

8. Truukjes


Slaapt een kleine bijna? Zachtjes over de neus strelen zorgt er vaak voor, dat ze de ogen sluiten. En om een baby in een bepaalde richting te laten kijken, kan het al voldoende zijn om ze even over de wang te aaien. Dankzij een aangeboren reflex zal de baby in die richting kijken. Het werkt niet bij elke baby, maar is de moeite van het proberen waard!

9. Neem de tijd


Alles voorbereid: een warme ruimte, baby net gegeten, ouders geÔnstrueerd, spullen klaargezet, muziekje aan... En toch heeft de kleine er geen zin in. Wat voor alle kinderen geldt, geldt zeker ook voor pasgeborenen: wees geduldig. Kleintjes laten zich niet sturen.

Als dat inhoudt dat er een extra voeding of troostmoment moet komen, dan is dat maar zo! Daarbij geldt ook: hou het simpel! Met twee of hooguit drie setups is de kleine er vaak al wel klaar mee. Verwacht (en beloof) dus niet teveel!

Vera

10. Schiet genoeg 'rolletjes'


Bezuinig niet op het aantal foto's dat je maakt: je zult bij pasgeborenen wellicht snel kiezen voor een groot diafragma of wat minder fel licht. Dan kan bij het selecteren en nabewerken wel eens blijken dat de focus net niet goed ligt.

Ook willen kleintjes (mits wakker) nog wel eens onverwachte bewegingen maken. Reden genoeg om niet te zuinig aan te doen tijdens het schieten (maar ook om achteraf streng te selecteren)!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 8 oktober 2012, 22:41.
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

9 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 8 oktober 2012 om 23:01

  Tip: neem je macrolens mee. Dat doet het perfect voor detailfoto's van handjes of voetjes waarbij je de vingerafdrukken kunt lezen (als je hem scherp krijgt "knipoog

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 9 oktober 2012 om 10:29

  Goeie tip Reinoud, vooral ook omdat je daarmee ook goed dichtbij kunt focussen. En zolang ze slapen, krijg je ze wel scherp knipoog

 3. gast schreef op dinsdag 9 oktober 2012 om 11:30

  op Etsy.com vind je leuke babymutsjes, dekentjes, wraps, ...

 4. cora
  cora schreef op dinsdag 9 oktober 2012 om 12:54

  bedankt voor deze vele goede tips, gebruikte er al wel van, meer heb er weer van geleerd, super!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord