Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

14 ideeŽn voor verrassende macrofoto's

woensdag 12 december 2018, 15:14 door | 16,117x gelezen | 10 reacties

Macrofotografie is ťťn van de makkelijkst uit te voeren vormen van natuurfotografie. Het kan in de eigen tuin, in het park, bij een ven of in de plantenbak. Onderwerpen zijn overal.

In dit artikel laat ik een veertiental ideeŽn zien voor uiteenlopende macro-onderwerpen en hoe je dit op een creatieve manier kunt vastleggen.

De extreme close-ups van insecten en bloemen waarop alle details goed te zien zijn kennen we allemaal wel. Hele mooie foto's! Maar met macrofotografie kun je veel meer dan kunstige insecten- of bloemenfoto's maken.

Je moet alleen even wat creatiever leren kijken. De onderwerpen zijn letterlijk overal om je heen te vinden en je hebt er geen dure spullen voor nodig.

Kruisspin ingekapselde vlieg


1. Waanzinnig kleine scherptediepte


Wat macrofotografie zo lastig maakt is dat de scherptediepte enorm klein is, soms maar enkele millimeters. Dat betekent heel secuur werken en lange sluitertijden gebruiken om scherpe foto's te krijgen. Je hebt dus veel geduld en tijd nodig. Snapshots maken is er niet bij!

2. Leg de lat niet te hoog


Leg, zeker als beginner, de lat niet te hoog voor jezelf. Begin met simpele onderwerpen die vlak zijn zodat je minder last hebt van de geringe scherptediepte.

En onderwerpen die niet bewegen zijn makkelijker omdat je dan geen gedoe hebt met lange sluitertijden. Als je de basis onder de knie hebt kan je verder gaan en het jezelf wat moeilijker maken.

3. Kijk eerst rond zonder camera


Om je potentiŽle onderwerpen te leren zien moet je eerst je creativiteit trainen. Dat gaat het beste door je camera te laten liggen en op internet te kijken naar macrofoto's die je aanspreken.

Kijk of je na kunt gaan hoe en waar de fotograaf de foto's gemaakt heeft en welke spullen hij/zij daarbij heeft gebruikt.

Hommel in roos


4. Macro-objectief nodig?


Een macro-objectief is mooi meegenomen maar is niet noodzakelijk als je net begint met macrofotografie. Veel uitlenzen en telefoons hebben tegenwoordig ook een heel korte minimale scherpstelafstand en zijn dus ook geschikt voor close-ups.

Als je je onderwerpen groter in beeld wilt krijgen kun je een setje tussenringen aanschaffen. Dat zijn holle ringen zonder glas die je tussen je objectief en je camera plaatst, waardoor je de afstand tussen je objectief en de sensor vergroot.

En dat maakt de minimale scherpstelafstand kleiner en je onderwerp komt groter in beeld. En dat zonder te hoeven investeren in een duur objectief!

Wesp bierflesje


5. Kleur of juist geen kleur?


Kleurige onderwerpen doen het erg goed als macro-onderwerp. Met kleur kun je emoties oproepen. Groen en rood geven bijvoorbeeld een mysterieus effect en zwart werkt dreigend. Geel of oranje stralen warmte uit en blauw straalt een koele sfeer uit.

Zoek ook naar contrasterende of juist aanvullende (analoge) kleuren. Maar ook het gebrek aan kleur kan heel mooi uitpakken, denk aan monochroom of zwart-wit. Een doordacht kleurgebruik kan de zeggenschap van je foto's enorm vergroten.

6. Abstract


En je kunt de kleur zelf ook als onderwerp gebruiken voor bijvoorbeeld een abstracte macro-foto. Je zou bijvoorbeeld een extreme close-up van een een bloem kunnen maken. Doordat de vorm en structuur van je onderwerp wegvallen, wordt de kleur zelf het belangrijkste aspect in je foto.

Als je je onderwerpen dusdanig fotografeert dat ze niet meer herkenbaar zijn, ontstaat er een abstract beeld. Denk bijvoorbeeld aan de nerven van een blad of de details van de vleugel van een insect.

Dit is een heel spannende vorm van fotografie omdat er een beeld ontstaat dat je zelf nooit zo gezien hebt. Combineer vormen, lijnen, kleuren, licht en schaduw in je foto en probeer alles uit.

Door een iets andere beeldhoek te kiezen, kan je foto er ineens totaal anders uitzien. Experimenteer ook eens met scherptediepte (stel een heel groot of juist een heel klein f-getal in). Met minder scherptediepte zal je foto abstracter zijn.

Druppels nerven


7. Compositie


Patronen, structuren, vormen en textuur lenen zich ook heel goed voor verrassende macrofoto's. De kracht van de herhaling laat onderwerpen extra opvallen.

Je kunt het lijnen-, structuur of vlakkenspel het hoofdonderwerp van je foto maken. Schuine lijnen geven een dynamisch effect en ook herhaling werkt erg goed.

Als compositieregel kun je ook kiezen voor de Regel van Derden. Hierbij verder je je foto in negen vlakken van gelijke grootte en positioneer je je onderwerp op een van de snijlijnen van die vlakken. Het geeft je foto een extra boost.

Bergbeklimmers cacus


8. Licht en kleur


Combineer licht en kleur in je composities. Schaduwen, lichtvlekken en gouden lichtkransjes accentueren vormen en textuur en kleur kan een extra dimensie aan je structuurfoto's geven. Reflecties zorgen voor de meest verrassende resultaten.

Licht is natuurlijk van essentieel belang. En dan met name de intensiteit van het licht en de hoek waarin het je onderwerp beschijnt. Een frontale belichting oogt vaak vlak en fantasieloos.

Beter is het om tegenlicht te gebruiken waardoor bloembladen ineens fraai oplichten en randen een lichtkransje krijgen. Dauwdruppels worden mooie ronde lichtvlekjes.

Als je weinig licht hebt kun je een zaklamp gebruiken (led-licht werkt het best). Ook hiermee kan je experimenteren met de hoek en de sterkte van je lichtbron.

Als je recht tegen een lichtbron in fotografeert verandert je onderwerp in een silhouette. Bij duidelijk herkenbare onderwerpen werkt dat het best.

Oudere passanten


9. Miniatuurlandschappen


In het artikel Maak creatieve verhalen met je macrolens kun je lezen wat je met miniatuur-poppetjes in een zelfgecreŽerd landschap kunt doen met je macrolens.

10. Druppels


Vloeistof kan een leuk foto-onderwerp zijn. Een close-up van een regendruppel onderaan een blad geeft een leuk Droste-effect. Druppels olie, zeep of melk hebben weer een ander effect. Koolzuurbelletjes in een glas frisdrank kunnen ook verrassende effecten geven.

Druppels druiven


11. Omgekeerd perspectief


Door met perspectief te spelen kun je kleine dingen heel groot laten lijken., terwijl je grote dingen juist klein weergeeft. Denk aan de foto's waarop iemand de Eiffeltoren op zijn hand lijkt te laten balanceren.

Als je met je standaardlens of groothoek heel dichtbij een onderwerp kunt scherpstellen kun je deze techniek al goed toepassen.

Denk aan een close-up van een zonnende bij op een steen, terwijl er op de achtergrond een (piepkleine) jogger voorbij rent. Je kunt deze truc ook uithalen met bloemen, huisdieren, paddenstoelen en sprinkhanen.

Het is dan wel handig dat je onderwerp stil blijft zitten. Spinnen zitten wel vaak stil zodat je goed kunt scherpstellen en langere sluitertijden kunt gebruiken.

Bergbeklimmer kaars


12. Beeldhoek


Als je je onderwerp op een niet-alledaagse manier wilt vastleggen is het gebruik van een afwijkende beeldhoek wel de meest eenvoudige methode. Een dramatisch standpunt doet het ook erg goed. Nu doe je dat bij macro-fotografie eigenlijk altijd al, omdat je close-ups maakt.

Je kunt je aanpak echter nog radicaler maken door niet alles braaf op ooghoogte te fotograferen. Ga eens plat op je buik liggen en richt je camera van onderen op bijvoorbeeld een groep paddenstoelen.

Er ontstaat dan een totaal andere, en vaak spannender, ruimtelijker beeldhoek. Zeker als je een onderwerp nog nooit van onderen gezien hebt geeft dit meteen al een heel andere view.

13. Invulflits


Experimenteer eens met invulflits en scherptediepte. Door de flits krijg je meer scherptediepte maar ook een heel andere sfeer! Zeer gedoseerd gebruik van de invulflits is in ieder geval aan te raden!

Libelle op hand


14. Mooie portretten met macro-objectief


Met macro-objectieven kun je prachtige portretten maken. Door de kleine scherptediepte kun je heel mooi de ogen van je model heel scherp op de foto krijgen.

Brenda

Geschoten met de Canon EF 100mm f/2.8 Macro

De rest van het gezicht en de voor- en achtergrond worden onscherp weergegeven waardoor het portret bijna van het scherm spat. Macro-objectieven hebben vaak een mooie bokeh (de kwaliteit van de onscherpte in je foto).

14. Vanzelfsprekend


Pas als je erop gaat letten zie je hoe vanzelfsprekend je alledaagse voorwerpen 'ziet'. Of eigenlijk zie je ze niet eens mee als foto-onderwerp. Bekijk al die voorwerpen eens wat zorgvuldiger en je zult ontdekken dat hier heel vele mogelijkheden liggen.

Kruisspin ingekapselde vlieg


Het is de kunst om die mogelijkheden te willen zien en vervolgens zo te fotograferen dat ze je publiek verbazen.

Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie bij Photofacts Academy kunnen volgen van Johannes Klapwijk.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 19 juni 2017, 14:41.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

10 reacties

 1. Josť
  Josť schreef op dinsdag 20 juni 2017 om 13:31

  Hallo Michelle

  Ik heb genoten van je macro-ideeën. Toen ik nog met een cybershotje fotografeerde, hield ik me bijna alleen maar bezig met macro [op mijn eigen bescheiden manier] maar sinds ik een "echte" camera heb [nu zo'n 3 jaar], heb ik het nog niet geprobeerd, omdat het me te ingewikkeld leek met al die instellingen e.d.

  Door jouw inspiratie heb ik weer zin gekregen om het toch weer eens te gaan proberen.
  Dankjewel daarvoor en ook voor je leuke ideeën.

  José

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 20 juni 2017 om 15:11

  Leuke reactie Jose! Veel succes, het gaat je vast lukken!

 3. Ron van en Ham
  Ron van en Ham schreef op dinsdag 20 juni 2017 om 19:04

  Ik ben een echte amateur, maar één regel in de tips begrijp ik niet. Er staat "gebruik lange sluitertijden om het scherp te krijgen" hoe langer de lens open hoe meer onscherpte toch????. Ik zal het waarschijnlijk verkeerd lezen, help me aub uit de droom

 4. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 20 juni 2017 om 20:06

  @Ron: ik gok dat het ligt aan het diafragma wat je dicht moet knijpen om voldoende scherptediepte te krijgen. Hierdoor gaat de sluitertijd flink omhoog. Maar het staat er inderdaad wat onhandig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.713 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.713 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.