100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

14 audio podcasts over fotografie

zaterdag 1 augustus 2009, 21:51 door | 9.514x gelezen | 6 reacties

Vorige week wandelde ik de Vierdaagse van Nijmegen mee. Vier dagen achtereen 50 kilometer per dag aflegen. Niet alle stukjes van de route zijn even interessant of gezellig, dus gaat een radio standaard mee. Dit jaar had ik echter ook vooraf de nodige podcasts over fotografie verzamelt. In dit artikel een overzicht van de beste podcasts over fotografie.

Wat is een podcast
Wellicht ben je nog niet bekend met het podcast principe. Feitelijk is een podcast gewoon een audio (video kan ook, maar die laat ik momenteel even buiten beschouwing) bestand. De naam is een afgeleiden van Apple's iPod en het woord 'broadcast' dat uitzenden betekent. Podcasts zijn er over allerlei onderwerpen en er zijn ook daadwerkelijk duizende verschillende podcasts. Natuurlijk ging mijn interesse voornamelijk uit naar podcasts over fotografie.

In de meeste gevallen komt een podcasts erop neer dat één of meerdere personen een half uur tot anderhalf uur achtereen over fotografie aan het praten zijn. Het kan daarbij gaan over nieuwe apparatuur, fotografie technieken, interessante fotografen en dergelijken. Klinkt wellicht wat saai, maar het is verbazend aangenaam om te luisteren. Doordat het audio betreft kun je het ook gemakkelijk luisteren terwijl je in de auto of op de fiets zit. En tijdens het wandelen natuurlijk..

This Week In Photography
This Week In Photography, of kortweg Twip, is een van de populairdere podcasts die er zijn. Behalve een podcasts is er overigens ook een weblog van Twip. Bij Twip wordt er vooral veel gepraat over nieuwe ontwikkelingen in de fotografie. Uiteraard wordt hierbij ook veel met verschillende gastfotografen gesproken. Persoonlijk vind ik This Week In Photography een van de leukere podcasts.

- Abonneren via iTunes

Photofocus
Afsplitsing van het uitstekende Twip. Scott Bourne praat hier met anderen over fotografie. Meestal zal dat met fotograaf Rick Sammon zijn, maar ook andere fotografen komen aan bod. Uiteraard is er ook een bijbehorende weblog.

- Abonneren via iTunes

Lime's Happy Hour
De Belgische Bert Stephani en Pieter van Impe zijn twee enthousiaste fotografen die met enige regelmaat een podcast de wereld in sturen. De podcast valt onder hun Squeeze the Lime project. Hoewel ze beide Vlaams zijn, is de podcast in het Engels. Ze voorzien hun gepraat over fotografie, waarbij ze ook vragen van luisteraars beantwoorden, van de nodige humor.

- Abonneren via iTunes

Pro Photgraphy Show
Interessante podcast die veel lijkt op This Week In Photography. Ook hier praten meerder fotografen en gasten. Opmerkelijk is dat de podcast soms erg lang zijn, De show van 16 juli duurde bijvoorbeeld ruim twee en een half uur. Het weblog ontbreekt natuurlijk niet.

- Abonneren via iTunes

Er is ook een klein broertje van deze podcast; Pro Photo Minute.

Lensflare 35
Lensflare richt zich op Canon, maar eigenlijk is dat -behalve in de aankondiging- eigenlijk niet echt te merken. Ook prima voor gebruikers van andere merken dus. Dave Warner interviewt telkens een andere fotograaf of voor fotografen interessante persoonlijkheid. In principe allemaal Canon gebruikers, maar ik heb bijvoorbeeld Scott Kelby (Nikon gebruiker) ook al voorbij horen komen. Interessante podcast.

- Abonneren via iTunes

The Digital Story
The Digital Story is een podcast van Derrick Story. In deze relatief korte podcast (circa een half uur) heeft hij het over meer dan alleen fotografie. Darabij probeert hij zich op andere onderwerpen dan techniek te richten. Persoonlijk vond ik deze podcast minder interessant dan anderen.
- Abonneren via iTunes

Camera Dojo
In de Camera Dojo podcast komen de gebruikelijke onderwerpen voorbij. Wat dat betreft is ook dit weer een Twip-achtige podcast. Al met al best aardig, al kun je uit dit soort podcasts beter een favoriet kiezen om te voorkomen dat je een paar keer bijna hetzelfde gesprek hoort.

- Abonneren via iTunes

The Candid Frame
In The Candid Frame praat gastheer Perello met wisselende fotografen over hun werk.

- Abonneren via iTunes

Digitale Photography Life
Een podcast van Personal Life Media. Bespreekt specifiek tips voor het maken van foto's. Welke lens gebruik je wanneer en zo.

- Abonneren via iTunes

Learning Digital Photography
Ook Learning Digitale Photography is een uitgave van Personal Life Media. Deze podcast is wat algemener; ook tips voor het maken van foto's, maar tevens fotografie nieuws en dergelijke.

- Abonneren via iTunes

Digitale Photography Tips from the Top Floor
Tips from the Top Floor is een van de oudere podcasts over fotografie. De Duitser Chris Marquardt verteld (in het Engels) over alles dat maar enigzins fotografie gerelateerd is.

- Abonneren via iTunes

Martin Bailey Photography Podcast
De in Tokyo woonachtige Martin verteld in zijn podcast over hoe hij zijn foto's maakt. De foto's kun je daarbij bekijken.

- Abonneren via iTunes

TechTock
Ook TechTock praat met andere fotografen en bespreekt actualiteiten in de fotografie wereld. De podcast wordt uitgegeven door fotografiewinkel Adorama.

- Abonneren via iTunes

7 Photography Questions
7 Photography Questions richt zich specifiek op het interviewen van fotografen. Zoals de naam al aangeeft worden er telkens zeven vragen gesteld; al moet je dat aantal niet al te nauw nemen Tussen de zeven vragen door wordt er ook het nodige gevraagd. In deze podcasts worden ook specifiek foto's besproken. Je kunt de foto's er tijdens het beluisteren ook bij bekijken.

- Abonneren in iTunes

Podcasts


Al met al meer dan genoeg podcasts om de hele week urenlang naar gepraat over fotografie te luisteren. Ik zou aanraden de verschillende podcasts te proberen en dan de shows te volgen die je het leukst vind. Zelf volg ik in elk geval elke aflevering van Twip en Lime's happy hour.

Als jullie nog andere tips hebben, dan hoor ik deze natuurlijk graag!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 1 augustus 2009 om 22:04  | reageer

  Tof postje er waren er al veel die ik luisterde (zoals twip, tips from the top floor en photofocus) maar ook een paar nieuwe waar ik nog niet veel van heb gehoord en nu ik weer op vakantie vertrek kan het wel handig zijn tijdens het zonnen.

 2. Jef Janssens
  Jef Janssens schreef op zondag 2 augustus 2009 om 00:19  | reageer

  Waar een 4-daagse al niet goed voor is; prima inspiratie voor een blogpost waaraan we allen nog heel lang geniet van gaan hebben!

 3. Remco
  Profiel  Remco schreef op zondag 2 augustus 2009 om 10:49  | reageer

  Leuk. Ik heb me nooit zo verdiept in podcasts en moet dat maar eens gaan doen. Ik heb echter een zgn 'noob'-vraag: kun je die podcasts alleen met een ipod beluisteren?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 2 augustus 2009 om 11:03  | reageer

  @Remco; Nee, je kunt podcasts op verschillende spelers en ook gewoon op je computer beluisteren. Het is vaak wel handig om iTunes te gebruiken. iTunes kan automatisch de recentste podcasts downloaden waar je op geabonneerd bent. Je kunt de podcasts dan overigens gewoon direct in iTunes op je computer beluisteren.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 2 augustus 2009 om 18:18  | reageer

  Elja, ik neem nu maar aan dat je de 50 km van Nijmegen hebt uitgelopen. Als dat zo is: proficiat!

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 2 augustus 2009 om 20:23  | reageer

  @EdC; Dank je. vrolijk
  Ik heb inderdaad 4 dagen lang 50 kilometer gewandeld vorige week. Blijft een roteind, maar het is me voor de twintigste keer weer gelukt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord