Liesbeth van Asselt

16 tips voor het fotograferen met een lange sluitertijd

woensdag 12 december 2018, 11:57 door | 75.941x gelezen | 19 reacties

Toen ik mijn cursisten van de gevorderdencursus liet kiezen tussen oefenen met architectuurfotografie of met lange sluitertijden (long exposure) bij landschapsfotografie, kozen ze unaniem voor het laatste. Blijkbaar een onderwerp waar nog veel vragen over zijn. Daarom een aantal tips over hoe je hier mee aan de slag kunt gaan.

1. Maak proefopnames


Als je op een plek komt waarvan je denkt dat die geschikt is voor het fotograferen met lange sluitertijden, maak dan eerst wat proefopnames voordat je alles installeert. Lange sluitertijden worden vaak gebruikt bij seascapes, dat wil zeggen langs de kust. Hoe je foto er uiteindelijk uit komt te zien, hangt dan niet alleen af van het water, maar ook van de lucht!

2. Instellingen voor een lange sluitertijd


Je hebt een lange sluitertijd nodig, dus een lage lichtgevoeligheid (100 ISO) en een diafragma van meestal rond de f/16 of soms zelfs f/22.

3. Onthoud de juiste instelling


Meet nu alvast welke sluitertijd de camera bij die instellingen kiest en onthoud die voor tip 4 en 5.

4. Gebruik een ND filter


Bepaal welke sluitertijd nodig is met jouw ND-filter. Een ND-filter is een grijsfilter (Neutral Density) wat licht tegen houdt. In de tabel zie je dat je bij bijvoorbeeld een big stopper (die 10 stops licht tegen houdt) van 1/250 seconde naar 4 seconden gaat.

De sluitertijd moet dan dus op bulb gezet worden. Bij de meeste camera's kan immers geen langere sluitertijd dan 30 seconden ingesteld worden.

5. Gebruik een tabel of app


Het berekenen van de juiste sluitertijd kun je uit je hoofd doen, maar je kunt ook zo'n tabel uitprinten en meenemen. En er zijn veel apps voor op de smartphone te vinden. Wel zo handig!

Tabel LE

6. Bepaal welk effect in wilt bereiken


Hoe sterk je ND-filter moet zijn hangt af van het effect wat je beoogt, van hoeveel licht er aanwezig is, en van de bewegingssnelheid van het te fotograferen onderwerp.

7. Corrigeer ruis achteraf


Over het wel of niet gebruiken van de ruisonderdrukking in je camera verschillen de meningen. Kwaad kan het niet, maar het verlengt wel de wachttijd. Heb je een sluitertijd gebruikt van drie minuten, dan is de camera daarna nog drie minuten bezig met de ruisonderdrukking. Dat betekent dat het maken van de foto zes minuten duurt! Ik zet het daarom uit en verwijder de ruis en de hot pixels in de RAW-converter.

8. Controleer de batterij


Check of de batterij nog voldoende geladen is. Bij het werken met lange sluitertijden gebruikt je camera meer stroom dan je gewend bent. Een volle batterij is dus wel zo handig. Neem bij voorkeur ook altijd een volle reserve accu mee.

9. Werk met een stevig statief


Zet de camera op een stevig statief! Wind en stromend water geven beweging aan het statief, met als resultaat een onscherpe foto. Het statief moet dus zelf stevig zijn, maar ook stevig neergezet worden.

LE statief

10. Stel vooraf scherp


Stel scherp en zet daarna de autofocus uit. Plaats daarna pas het grijsfilter. Je autofocus werkt dan niet meer en dan is het prettig als je alvast scherpgesteld hebt.

11. Bepaal vooraf je compositie


Bepaal de compositie en zet de statiefkop vast. Als het filter eenmaal op je lens zit, zie je niet genoeg meer om de compositie nog nauwkeurig te kunnen bepalen. Overigens: als je een lichtsterke lens hebt, kan live view soms behulpzaam zijn. Je krijgt een lelijk beeld te zien, maar duidelijk genoeg voor het bepalen van de compositie.

12. Kies je ND filter wijs


Bevestig het ND-filter op de lens. Er zijn schroeffilters van bijvoorbeeld B+W en schuiffilters van Lee. Wat je gebruikt is persoonlijke voorkeur. Ik werk zelf met de schroeffilters van B+W. Soms zet ik daar een tweede filter of een variabel ND-filter op om wat meer speelruimte te hebben. Maar zie mijn eerdere blog, het gebruik van een variabel filter heeft ook nadelen!

Naast het in dit blog genoemde nadeel, is het variabele ND-filter ook niet bruikbaar op groothoeklenzen, je krijgt dan een kruis in beeld. Wat overigens ook gebeurt als je het filter te ver doordraait op een standaard- of telelens. Een variabel ND-filter bestaat uit twee polarisatiefilters, en dat heeft zo zijn beperkingen!

13. Houd rekening met croppen


Met twee filters op elkaar heb je vaak last van vignettering, dus kader ruim, zodat dit vignet later weggesneden kan worden.

14. Gebruik een draadontspanner


Sluit de draadontspanner of afstandsbediening aan. Je wilt elke onnodige beweging van je camera voorkomen. Door je camera te kunnen ontsteken op afstand voorkom je mogelijke bewegingen. Je kunt ook werken met de timer van je camera, maar dat is wel iets minder praktisch.

Een extra nadeel van de timer is sluitertijden langer dan 30 seconden. Je hebt hiervoor de bulbstand nodig en deze kun je niet goed gebruiken zonder draadontspanner.

15. Sluit de zoeker af


Sluit de zoeker af om ongewenst binnenvallend licht te voorkomen.

16. Gebruik je smartphone als timer


Stel de stopwatch van je smartphone (of iets anders) in op het gewenste aantal seconden of minuten en druk de ontspanknop van de draadontspanner/afstandsbediening in.

Omdat ik bezig ben met het ontwikkelen van een workshop over dit onderwerp, hoor ik graag van jullie welke vragen er nog meer leven!

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 17 februari 2014, 23:29.
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

19 reacties

 1. ronbou
  Profiel ronbou schreef op dinsdag 18 februari 2014 om 02:13

  Pas wel op met het teveel knijpen van je lens. De scherpte kan behoorlijk afnemen door diffractie, met een diafragma van f/16, maar helemaal met f/22. Afhankelijk van mijn lenzen (L) en filters (Lee) ga ik bijna nooit kleiner dan f/11 voor maximale scherpte, heel soms F/16.

  Scherpstellen doe ik bijna altijd met de Hyper Focal, die ik aflees van een App op de mobiel (Ik gebruik Simple DoF). Als je dit gewend bent werkt dit zo gemakkelijk, zeker in het donker.

  Een draadontspanner is een must als je de bulb langer dan 30 seconden wil gebruiken. Ook tegen bewegingsonscherpte helpt het vooraf op laten klappen van je spiegel. Een klein zakje zand (1 a 2 kg) hangt ook meestal aan de haak van mijn statief, vooral bij veel wind.

  Verder pas op met vervelende verkleuringen als je meer dan een (goedkoop) filter gebruikt, bijvoorbeeld een grijsfilter met een gradient filter voor de mooie luchten beter uit te laten komen. Duurdere filters hebben daar minder last van.

  En verder als tip, ga op zoek naar een mooie voorgrond om meer dieptewerking in je compositie te krijgen (stenen, een mooi stuk hout, bruggetjes, bloemen enz. Met het diafragma ingesteld m.b.v. de Hyper Focal krijg je gemakkelijk je voor- en achtergrond scherp.

 2. Florina
  Florina schreef op dinsdag 18 februari 2014 om 10:43

  "het fotografen met een lange sluitertijd" ..? Haha, mooie titel knipoog
  Maar verder een duidelijk artikel. Zoals ik van je gewend ben Liesbeth! Het frist de kennis weer eens lekker op. Wanneer je vanwege tijdgebrek even niet toekomt aan lekker fotograferen, is het altijd goed weer even wat te lezen en te 'oefenen' voordat je het veld weer ingaat. Het weer wordt i.i.g. weer aantrekkelijk en zeker ook het seizoen met ontspruitende natuur!

 3. Miklos
  Miklos schreef op dinsdag 18 februari 2014 om 11:47

  Haal ook de draagriem van de camera af bij lange sluitertijden, dit is namelijk een windvanger.

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 18 februari 2014 om 14:18

  @Ronbou, soms is het kiezen tussen twee kwaden en moet je toch voor een klein diafragma kiezen, zelfs met een big stopper + een ND die 6 stops tegenhoudt. Dat was b.v. afgelopen zaterdag zo bij een lucht met veel kleine stapelwolken (en tussendoor dus zon). Net zoals je soms voor ISO 1600 kiest terwijl je weet dat dat ruis geeft.

  Met de app voor DOF kun je bepalen wat je scherptediepte is, maar kun je niet scherpstellen. In je schatting van de afstand 3 meter teveel voor of achter het onderwerp zitten, kan tot gevolg hebben dat onderwerp net buiten het scherptegebied valt, zeker bij f8 of groter. Je zult dus altijd scherp moeten stellen. Hetzij met de autofocus, hetzij handmatig.

  Dat je met lange sluitertijd altijd de spiegel op moet klappen (of altijd met een draadontspanner MOET werken) is een hardnekkig misverstand. Dit is vooral nodig bij sluitertijden van bijvoorbeeld 1/20. Maar bij een sluitertijd van 3 minuten, valt de beweging veroorzaakt door het klappen van de spiegel weg, daar heb je echt geen last van.

  En je hebt helemaal gelijk: ook ik heb iets zwaars aan de haak van het statief hangen, maar wel zo dat het op de grond ligt. Anders zwiept het heen en weer en krijg je alsnog beweging. Wat dat betreft is de tip van Miklos een goede: draagriem verwijderen (ik wikkel hem meestal om het statief).

  Verder kreeg ik van iemand nog de tip dat sommige filters een blauwzweem geven, dan dus de witbalans alvast op 10.000 graden kelvin zetten de rest in de RAW-converter bijwerken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord