Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

3 aanvullende stappen voor betere natuurfoto's

maandag 4 mei 2020, 20:40 door | 4,558x gelezen | 3 reacties

Een week geleden schreef ik het artikel: 4 stappen voor betere natuurfoto's in coronatijd. In dit artikel 3 aanvullende tips om de overvloed aan kleur en actie in de natuur op een goede en veilige manier vast te leggen tijdens de corona-quarantaine.

Want ondanks alle beperkingen is er nog genoeg te fotograferen in onze prachtige natuur!

 L3B6223


1. Kies je apparatuur


Zoveel onderwerpen, zoveel keus uit apparatuur. Gebruik de apparatuur die bij jouw soort fotografie past. Voor macrofoto's heb je minder behoefte aan een tele-objectief en als je landschappen fotografeert, hoef je geen camera te kopen die 12 foto's per seconde kan maken.

De vuistregel is dat je die apparatuur koopt (en meeneemt op je shoot) die je het meest zult gaan gebruiken in het veld. Teveel spullen meenemen zorgt voor veel gewicht. Het belemmert je in je bewegingen en het is vaak onnodig omdat je meestal slechts ťťn voorkeursobjectief en body gebruikt.

Schuwe dieren fotografeer je van een afstand met een tele-objectief. Kies minimaal 300mm voor zoogdieren en 500 a 600mm voor vogels. Daarnaast kun je het best uit de voeten met een aps-c camera. Deze heeft een kleinere beeldchip die het bereik van je objectief nog eens extra vergroot.

 L3B5085

Een landschapsfoto wordt vaak sterker als hij is opgebouwd uit verschillende lagen: een interessante voorgrond, een gedetailleerde middensectie en een complementerende achtergrond

Landschaps- en macrofotografen zijn vooral gebaat bij een grotere (fullfame) beeldsensor voor zoveel mogelijk detail en een groothoek- of macro-objectief.

Landschapsfotografen werken veel met ND-verloopfilters die het contrast tussen lichte en donkere partijen verkleinen en polarisatiefilters waarmee wolkenluchten of landschappen meer tekening krijgen.

En of je nu dieren of landschappen fotografeert: gebruik een statief. Een statief zorgt meteen voor betere resultaten. Je hebt minder last van bewegingsonscherpte en je kunt langere sluitertijden gebruiken.

Bovendien dwingt een statief je om de tijd te nemen voor het maken van een foto. Je gaat dus letterlijk langer en beter nadenken over standpunt, compositie en beeldhoek. Wil je geen zwaar driepootstatief meenemen? Denk dan aan lichtere alternatieven als een monopod, een rijstzak of een GorillaPod.

Stop je spullen in een goede, waterdichte fototas die je probleemloos een paar uur kunt dragen. Zeker nu kan het weer namelijk bliksemsnel omslaan en is je dure apparatuur tenminste veilig opgeborgen.

 L3B5380

Zorg dat het oog van een dier altijd scherp is, anders is je foto mislukt

2. Kies de juiste instellingen


Welke camera-instellingen je kiest, hangt af van een heleboel variabelen. Het weer, de lichtintensiteit, de lichtrichting, het onderwerp zelf (donker of licht), het objectief, de vlakverdeling in je compositie en ga zo maar door. Toch zijn er wel degelijk richtlijnen te geven.

Voor dieren is dat bijvoorbeeld een groot diafragma voor wazige achtergronden. Dit diafragma, in combinatie met een iso-waarde tussen de 200 en 800, zorgt voor korte sluitertijden. Zo kun je ook een beweeglijk dier scherp vastleggen.

Kies daarnaast ook voor een autofocus-instelling waarbij de camera constant scherpstelt. Dan hoef je niet telkens als het dier beweegt opnieuw te focussen. Voor warmere kleuren kun je (ook op zonnige dagen) de witbalansinstelling met het wolkje of het beschaduwde huisje nemen. Deze instelling geeft een iets warmere tint aan je onderwerp.

 MG 1636

Zoek naar kleurcombinaties die iets extra's doen voor je foto. In dit geval past de warme roodbruine kleur van de achtergrond perfect bij de verenkleur van de vogeltjes

Voor landschappen werkt deze witbalans-instelling vaak ook goed. De rest van de instellingen zijn bij landschapsfotografen anders. Zij kiezen meestal voor een klein diafragma (groot getal) om zoveel mogelijk van het landschap scherp te krijgen.

Omdat ze vrijwel altijd vanaf statief fotograferen, zijn langere sluitertijden minder problematisch. Het onderwerp beweegt immers niet. Kies verder voornamelijk voor een klein diafragma en enkelvoudige autofocus. Kun je een raster of waterpas in het zoekerbeeld projecteren? Zeker doen! Een rechte horizon is een absolute must voor landschappen.

3. Speel met onscherpte en standpunten


Niet alleen scherpte is belangrijk voor je natuurfoto's, vooral ook onscherpte. Door bepaalde onderdelen van je foto scherp weer te geven en andere niet, stuur je de blik door je foto naar het onderwerp. Als fotograaf bepaal jij waar de scherpte ligt.

Bij dierenfotografie is dat meestal het (dichtstbijzijnde) oog. Als dat niet scherp is, dan geldt de foto vaak als mislukt. Maar er zijn uitzonderingen.

 L3B5744

Met een lange sluitertijd kun je abstracte beelden genereren en de snelheid weergeven

Met een lange sluitertijd kun je de snelheid en dynamiek van een dier weergeven. Denk aan een onscherpe ree die als een roestbruine vlek door een onscherpe zee van groen springt. Het abstracte beeld zegt iets over de leefwereld, het gedrag en het karakter van een dier.

Controleer ook regelmatig of de onscherpe achtergrond in die foto niet te rommelig of overheersend is ten opzichte van je onderwerp. Chaotische takken, bladeren, lichtvlekken of gele bestelbusjes kunnen je dierenportretfoto compleet bederven, zelfs als het dier keurig scherp is.

 L3B4007

In dit geval is de achtergrond toch nog te druk en rommelig, ondanks het gebruikte macro-objectief en daarbij behorende geringe scherptediepte

Kies voor een zo groot mogelijk diafragma (klein getal) om de achtergrond zo wazig mogelijk te krijgen. Je zult zien dat dit je achtergrond helemaal verandert en een wereld van verschil maakt voor je foto's.

Daarnaast is het leuk om eens de moeite te nemen om je standpunt te variŽren. Daardoor krijgen je foto's niet telkens dezelfde beeldhoek van bovenaf. Het is jammer als je dat doet, want simpelweg even door je knieŽn zakken levert al een totaal ander en vaak opvallender beeld op.

Ander standpunt coronatijd

Probeer eens een laag standpunt en je zult verrast worden door het effect

Zo'n lager standpunt geeft meestal een grotere dieptewerking. Je krijgt letterlijk een andere kijk op je onderwerp. En dat prikkelt je creativiteit en veelzijdigheid als fotograaf. Dus dag jezelf eens uit en besteed een hele fotosessie aan het fotograferen met afwijkende standpunten.


Meer weten over natuurfotografie?


En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.


In deze nieuwste cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. Job
  Job schreef op dinsdag 5 mei 2020 om 14:08

  Dank voor je tips, Michelle!
  Een paar opmerkingen over je advies van 500-600 mm telebereik voor vogelfotografie. a. Ik neem aan dat dat voor FF geldt. b. Van Daan Schoonhoven leerde ik dat 300 mm (FF) soms ook al voldoende is. Eea hangt natuurlijk erg van het soort vogel(s) en de afstand tussen camera en vogel(s) af. En bv. ook van het feit of je één vogel als onderwerp hebt of meerdere. 3. Een tele-zoomlens kan m.i. ook heel handig zijn. Mvg Job

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 5 mei 2020 om 15:21

  @Job: het klopt inderdaad wat je zegt hoor, 300mm kan ook al genoeg zijn. Het hangt heel erg van de situatie (hoe dichtbij je kunt komen, hoe snel de vogel beweegt) en van het type (de afmetingen van de) vogel af. Ik ben zelf veel met vogelfotografie bezig de laatste tijd en ik merk dat ik met mijn 400mm toch wel erg veel moet croppen nog.. Dus ik ga binnenkort eens met een APF-C ipv fullframe camera aan de slag met hetzelfde objectief. Eens kijken hoe dat bevalt!

 3. Marcel de Bruin
  Marcel de Bruin schreef op dinsdag 5 mei 2020 om 16:15

  Wel een heel erg basic artikel... De foto's stralen ook vrijwel geen natuur uit : dier op een tafel of dak. Weinig inspirerend zo. Kan veel beter!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.769 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.769 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.