Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

4 praktische macrofotografie-tips

maandag 4 maart 2019, 14:41 door | 10,136x gelezen | 13 reacties

Het weer op dit moment nodigt nou niet bepaald uit om liggend op je buik de ontluikende krokusjes te gaan fotograferen. Toch komt het voorjaar er écht aan en kun je gewapend met je macro-objectief weer de leukste macrofoto's maken in je eigen achtertuin. In dit artikel vier praktische tips om snel tot mooie resultaten te komen.

Photo Dominik Scythe

Foto: Dominik Scythe via Unsplash

1. Scherpstelafstand


Omdat je een insect graag groot op je sensor wilt hebben, moet je vaak dichtbij komen. Let dan goed op de scherpstelafstand van je objectief. Die afstand (in centimeters) kun je vaak aflezen naast het tulp-icoontje op je objectief. Tot daar kun je nog scherpstellen, dichterbij niet meer.

Minimale scherpstelafstand objectieven

Minimale scherpstelafstanden op Canon 24-70mm en Canon 100mm macro-objectief

2. Scherpstellen


Omdat bij macrofotografie de scherptediepte vaak heel klein is, is het een uitdaging om goed scherp te stellen. Helemaal als je de ogen van een klein insect scherp wilt hebben. Tip: werk met liveview. Hierbij kun je tot 10x inzoomen zodat je zeker weet dat scherp is wat jij scherp wilt hebben.

Scherpstellen liveview schermpje

Scherpstellen met liveview

3. Scherptediepte


Door een onscherpte achtergrond springt je onderwerp er echt uit. Dat krijg je voor elkaar met je diafragma. Zet dat zo open mogelijk (laag getal) en de achtergrond wordt vanzelf onscherp. Je kunt de onscherpte van tevoren bekijken met de scherptediepte-controleknop op je camera.

De DOF controleknop op je camera is dat vreemde knopje ergens aan de voorkant, naast de lensvatting. Met deze knop kun je de scherptediepte controleren. Als je deze knop indrukt zal het diafragma naar de ingestelde waarde dichtgedraaid worden. Het beeld door de zoeker wordt dan donkerder, afhankelijk van het diafragma dat je ingesteld hebt.

Dof controleknop

DOF-controleknop, rechter foto: Oldskool Photography via Unsplash

Het idee is dat je hiermee de scherptediepte door de zoeker kunt controleren. Is alles wel scherp wat je scherp wilt hebben? Het beeld door de zoeker kan heel erg donker worden, zodat het nog maar moeilijk zichtbaar is of je onderwerp scherp is of niet. Zeker met de relatief lage resolutie van het schermpje.

Maar het geeft wel een indicatie. Het maken van een testfoto en daarmee op je scherm de scherpte te controleren werkt beter. Alleen moet je bij macrofotografie vaak snel reageren en moet de eerste foto wel 'raak' zijn.

4. Achtergrond


De achtergrond van de foto is net zo belangrijk als de voorgrond. Let dus op dat er geen rare vormen of kleuren te zien zijn. Een egale achtergrond werkt vaak het beste. Dat kleine rode bloemetje dat je foto verstoort, zou je met een wasknijper net buiten beeld kunnen vastzetten.

Photo Luis Graterol

Foto's: Luis Graterol en Annelie Turner via Unsplash

Een achtergrond in dezelfde kleur(en) als het onderwerp dat je fotografeert werkt ook altijd erg goed.

Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie bij Photofacts Academy kunnen volgen van Johannes Klapwijk.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

13 reacties

 1. Jacqueline de Groot
  Jacqueline de Groot schreef op dinsdag 5 maart 2019 om 11:29

  Een laag F-getal kan wel tot gevolg hebben dat je onderwerp niet de mate van scherpte heeft die je wilt. Toch?
  Mij lukt het maar niet om met de scherptediepteknop het scherpstelgebied te bepalen. Er verandert niets, het beeld wordt ook niet donkerder.
  Wat kan ik fout doen?
  Dank voor jullie reactie!

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 5 maart 2019 om 12:30

  @Jacqueline: de sweet spot van je objectief (wat meestal zo'n beetje halverwege het bereik van je objectief ligt, zo rond f/11) werkt inderdaad vaak beter dan het helemaal dichtschroeven van je diafragma.

  Controleer je diafragma instelling! Als je bijvoorbeeld in de A-mode diafragma f/22 hebt gekozen, zal het diafragma zich bij het indrukken van de scherptedieptecontroleknop op die waarde sluiten. Resultaat: een zeer donker beeld. Dit effect is veel minder bij instelling op een grotere lensopening. Het liveview-schermpje geeft de scherptediepte ook weer op grootst mogelijke diafragma-opening). Ik vind het zelf ook wat lastig om te zien, maar oefening baart kunst!

 3. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 5 maart 2019 om 20:51

  Sweet spot is waar het objectief het scherpst is (is afhankelijk van lens en pixeldichtheid), maar bij macro is scherptediepte belangrijker dan scherpte van de lens. De meeste macrolenzen zijn sowieso wel scherp.
  Het probleem is licht. Je moet vaak ver afstoppen om voldoende scherptediepte te krijgen, maar je wil ook niet je sluitertijd te lang maken of de iso te hoog. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je in je eigen schaduw staat te werken. Een simpele macrolamp kan een uitkomst bieden. Zijn vaak voor 30-40euro te vinden en werken goed op korte afstand.

  Voor wie een moderne camera (verschillende spiegelloze camera's en vooral Panasonic) heeft met ingebouwde focus stacking, kan hier heel mooi gebruik van maken. Wat je wel nodig hebt, is een statief en een onderwerp wat gedurende een paar seconde niet beweegt. Je kunt een groot diafragma gebruiken, wat er voor zorgt dat de iso niet omhoog hoeft en je vooral geen last van diffractie (onscherpte door te ver afstoppen) krijgt.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 5 maart 2019 om 23:41

  @Paul: bedankt! Hier wellicht nog een interessant artikel over focus stacking.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.767 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.767 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.