Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

4 tips voor betere glamourfoto's

maandag 15 april 2019, 20:02 door | 4,686x gelezen | 2 reacties

In glamourfotografie komt alles samen. Het is eigenlijk een vorm van portretfotografie met het doel om de gefotografeerde in beeld te brengen zoals op de cover van een glamourblad.

Visagie en haarstyling zijn hierbij erg belangrijk. Vaak komen er foto's uit met een zeer mooi belicht en opgemaakt model. Het rauwe randje wordt er zo vanaf gehaald.

Photo Andrej Nihil

Foto: Andrej Nihil via Unsplash

De nadruk ligt bij glamourfotgrafie op de uitstraling en sexualiteit van het model. Het verschil tussen boudoir- en glamourfotografie is dat bij boudoirfotografie vooral het lichaam als onderwerp gebruikt wordt. Glamour fotoshoots zijn voornamelijk bekend van magazines en pin-up fotografie.

Bij glamourfotografie worden meestal vrouwen gefotografeerd, maar het is voor mannen natuurlijk ook een optie. Goed voor het zelfvertrouwen en leuk om cadeau te doen.

Hieronder vier tips hoe je zelf zo'n foto kunt maken.

Photo David Hofmann

Foto: David Hofmann via Unsplash

1. Visagie


De visagie speelt een belangrijke rol bij glamourfotografie. Visagisten kunnen goed de sterke kanten van een gezicht benadrukken en laten moedervlekken, pukkeltjes, en soms zelfs rimpeltjes verdwijnen. Met een goede visagist onstaat het perfecte model, zodat je niet meer zoveel hoeft te retoucheren in de nabewerking.

Photo Joel Filipe

Foto: Joel Filipe via Unsplash

2. Photoshop


Leuk of niet, er verschijnt geen glamourfoto zonder dat er 'geshopt' wordt. Daarom is het handig om in RAW te fotograferen, zodat je meer informatie in je foto hebt. Frequency Seperation is een manier om huid te verzachten zonder dat er direct een 'plastic' huid zonder structuur ontstaat.

Ook de Portraiture plugin van Imagenomic (die moet je wel apart bestellen, hij zit niet standaard bij Photoshop) kan wonderen verrichten.

Photo Amos Bar Zeev

Foto: Amos Bar-Zeev via Unsplash

3. Octabox


Een grote octabox met grid werkt er goed bij glamourportretten. Als je het middenstuk van de grid langwerpig wegknipt kun je het licht goed in de lengterichting laten vallen en aan de randen sneller laten afvallen voor het creëren van vignettering op de vloer.

Door zo'n grote octabox krijg je boterzacht zijlicht. Hoe groter je lichtbron, des te zachter je verlichting. Als je wilt dat de schaduw aan de voorkant valt voor meer diepte moet je de octabox iets schuin boven het model plaatsen.

Photo Freestocks org

Foto: Freestocks.org via Unsplash

4. Studio


Een studio werkt het beste om in te werken. Je hebt dan namelijk volledige controle over het licht. Een omkleedplek voor je model is wel erg prettig. Bij voorkeur is dat een goedverlichte ruimte met een spiegel waar het model zich ongestoord kan omkleden. Als je zelf geen studio hebt zou je mogelijk een ruimte kunnen huren of delen met andere fotografen.

Meer tips?


Dit is natuurlijk maar een zeer beperkt aantal tips. Mocht je meer nuttige en interessante wetenswaardigheden hebben over glamourfotografie, dan zouden we het heel leuk vinden als je die even zou willen delen in de comments!

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. Roy Kolmer
  Roy Kolmer schreef op dinsdag 16 april 2019 om 13:57

  Klinkt erg leuk allemaal, en is helaas niet weg te denken bij de echte betaalde prof fotograven.
  Maar photoshop etc, vindt ik persoonlijk niet echt meer fotograferen. Met een ander standpunt, reflectiescherm of wit schilderdoek kom je al een heel eind.
  Een eigen fotostudio is helemaal top, dan heb je inderdaad alle controle zelf.

  Juiste Tijdstip en licht inval vindt ik zelf meer uitdagender om mee te werken.
  Ik zie fotografie als een bepaalde kunstvorm. Het is het op beeld zetten zoals het is.
  En keer de glamour fotografie, geeft vaak een vertekend beeld vd persoon wat negatieve invloed heeft op veel jongeren.
  Als laatste is een studio leuk om mee te werken maar komt onnatuurlijk over, in de buitenlucht fotograferen zijn genoeg mogelijkheden en opties.

  Dit is dan ook zeer positief bedoeld, hoe ik hier naar kijk.
  De fotograaf bepaald wat er op beeld komt of wat niet. Dus kies de juiste positie, wat meer links of rechts en hoogte.

  Veel fotografie plezier allemaal. 📷👍🏻

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 16 april 2019 om 19:42

  Beste Roy,
  als je vindt dat Photoshop ( = dus retouche) niet hoort bij glamourfotografie dan is glamourfotografie ook waarschijnlijk niets voor je. Glamourfotografie is ook juist NIET op beeld zetten zoals het is.
  Waar je wel gelijk in hebt is dat fotografie een bepaalde kunstvorm is. En de essentie van kunst is juist dat de kunstenaar zijn interpretatie van de werkelijkheid biedt en niet 'zoals het is'

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.769 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.769 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.