Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Michelle Peeters

5 aanvullende tips om de zomer vast te leggen

maandag 10 juni 2019, 15:30 door | 14,144x gelezen | 0 reacties

In aanvulling op het eerdere artikel 7 tips om de zomer mooi in beeld te brengen hierbij nog een aantal typische zomerse onderwerpen. Lees snel verder hoe je ook deze zomer-onderwerpen zo goed mogelijk in beeld brengt.

 L3B7013


1. Zoek naar zomerkleuren


Rood, geel, blauw en groen zijn echte zomerkleuren die overal opduiken. Rood zie in zomerfruit zoals aardbeien, in lieveheersbeestjes, in klaprozen en in zonsop- en -ondergangen. Geel zit in graanvelden, zonnebloemen, het strand en de zon.

Kobaltblauw is terug te vinden in de onbewolkte lucht, het water en korenbloemen. Groen is overal terug te vinden in het gras en de boombladeren. Door deze kleuren bewust te fotograferen kun je snel en eenvoudig een zomerse sfeer oproepen. Veel fotografen kijken vooral naar aantrekkelijke situaties, structuren en patronen om te fotograferen.

En dat is jammer, want ook met aansprekende kleuren kun je sterke beelden maken. Maak dus eens een project van zomerse kleuren en probeer niet het landschap, de stad of je model centraal te stellen, maar laat kleur eens het onderwerp van je foto's zijn.

 L3B0984


2. Portretten


In de zomer zijn er veel mensen buiten. Bovendien is iedereen net wat meer ontspannen, zelfverzekerder en minder gehaast: de ideale ingrediënten voor portretfotografie. Maar hoe maak je een sprekend portret van je model? Of nog erger: van een wildvreemde?

Voor je met straatportretten begint, kun je het best oefenen met modellen die je al goed kent. Bijvoorbeeld je partner, je kinderen, neefjes en nichtjes of je buren. Zoek iemand die het leuk vindt om gefotografeerd te worden en die een beetje geduld kan opbrengen.

Spreek vervolgens een moment en een locatie af voor de shoot. Dat kan in de achtertuin, op het strand of in de stad zijn. Waar je je maar het prettigst voelt. Als snel zul je merken dat portretfotografie zowel veel fotografische en technische kennis als sociale vaardigheden vergt.

Welke camera-instellingen kies je? Welke pose laat je je model aannemen? Hoe zorg je dat je model doet wat jij wilt? Hoewel je met bekenden naar hartelust kunt experimenteren, is een bepaalde daadkracht en zelfverzekerdheid wel aan te raden. Plan je shoot dus nauwkeurig en beperk je tot maximaal vijf poses die je grondig uitvoert.

5L3B9671


Kies één objectief uit waarmee je de shoot gaat doen, zodat je niet telkens staat te klungelen met je spullen. Neem ook de juiste accessoires mee. Zoals een opzetflitser, een reflectiescherm (waarmee je het zonlicht op je model kunt reflecteren om schaduwen in het gezicht op te lichten) of juist een transparante paraplu om het felle licht wat te dimmen.

Misschien is het zelfs handig om een assistent mee te nemen die je wat werk uit handen kan nemen. Maak er een dagje uit van! Voor portretfotografie kun je het best uit de voeten met een korte telelens (50 tot maximaal 200mm). Extreme groothoeken zijn minder geschikt omdat ze het gezicht van je model kunnen vertekenen.

Objectieven met een groot maximaal diafragma (klein f-getal) zijn het meest geschikt, omdat je daarmee de achtergrond wazig kunt maken terwijl de ogen van je model haarscherp zijn. Je laat het model als het ware van de foto knallen en vergroot de impact van je portret. Objectieven met een vast brandpunt (zoals een 50mm f/1.8) zijn vaak prima betaalbaar en haarscherp.

Je kunt er niet mee in- of uitzoomen, maar dat gemist vang je simpelweg op door iets dichterbij of verder weg te gaan staan. Als je je wat zelfverzekerder voelt na deze eerst portretsessies, kun je straatportretten gaan maken van onbekenden. Eng? Valt wel mee.

Zorg dat je je charmant, beleefd en professioneel opstelt en leg uit wat je doet en wat je met de foto's gaat doen. Houd ook rekening met afwijzingen. Lang niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden. Accepteer dat, blijf vriendelijk en zoek gewoon verder naar andere modellen.

5L3B9595n


Zet nooit iemand op de foto die dat niet wil. Afwijzingen horen bij deze vorm van foto's maken. Geniet van de mensen die wel graag meewerken. Mensen die op de foto willen, gaan vaak poseren en dat oogt meestal onnatuurlijk. De beste oplossing in zo'n situatie is om het ijs te breken. Maak een praatje, leg uit wat je gaat doen en wat je daarna met de foto's gaat doen.

Complimenteer je model met zijn of haar kleding en uitstraling. Ga daarna pas fotograferen en blijf daarbij communiceren met je model. Stuur hem of haar en geef aanwijzingen. Laat altijd de resultaten zien en vraag om feedback. mensen zijn vaak verbazend duidelijk in hun kritiek. En dat levert jou weer nieuwe inzichten op die je daarna weer op andere modellen kunt toepassen.

Groepen mensen gaan vaak gemakkelijker op de foto dan individuen. Maak visitekaartjes met het webadres waar je de foto's plaatst, zodat mensen hun foto na afloop kunnen downloaden. Of start een fotoproject.

Mensen zijn vaak sneller geneigd om mee te doen aan een duidelijk omschreven project met een klinkende titel als 'Het gezicht van Eindhoven' of 'De ogen van Den Bosch'. Plaats de foto's uit je project op een website en laat die zien aan de mensen die je wilt fotograferen.

5L3B9568


3. Straatfotografie


Je kunt uiteraard ook op straat fotograferen zonder portretten te maken. Je focust je dan op architectuur, straatscènes en passanten in het stadsdecor. Gedraag je in dit geval onopvallend en ga in het straatbeeld op. Bepaal welke situatie je wilt vastleggen en wacht op één plek tot alle elementen van je foto op de goede plek samenkomen. Druk dan pas af.

5L3B6118


Zoek bij straatfotografie naar contrasterende kleuren, hoge contrasten, patronen, structuren, lijnen en opvallende elementen. Straatfotografie is in feite reportagefotografie en leent zich bij uitstek voor zwart-witfoto's. Waarom? Omdat deze vorm van fotografie vol zit met contrasten, schaduwen, vormen, lijnen en patronen.

Door de kleur uit zo'n foto te halen leg je de nadruk op deze elementen en ontstaat er een krachtig, grafisch beeld. De felle zomerzon versterkt de schaduwen en contrasten in je foto's. En dus is zomerse straatfotografie bij uitstek geschikt voor omzetten naar zwart-wit.

Zijn de schaduwen in die foto' zelfs te diep voor zwart-wit? Neem dan je toevlucht tot Photoshop of Lightroom en licht de schaduwpartijen op. Het is ondoenlijk om grote schaduwen op straat op te lichten met flitsers of reflectieschermen.

5L3B6068


4. Evenementen


De zomer is ook dè periode van evenementen in de buitenlucht. Denk aan sport, muziek en theater. En hoewel al die soorten evenementen van elkaar verschillen, hebben ze één ding gemeen voor jou als fotograaf: je foto's moeten sfeer, warmte, gezelligheid en passie uitstralen.

Om dat te bereiken zul je zo dicht mogelijk op de actie moeten kruipen. Geef de kijker het gevoel dat hij zelf aanwezig is op dat concert, tuinfeest of sportevenement. Laat je tele-objectief eens een uurtje in je tas zitten en gebruik je meest lichtsterke korte zoom- of groothoek-objectief voor 'dichtbij-fotografie'.

Hoe dichter je op de actie staat hoe beter je foto's zullen worden. Met een kort objectief word je namelijk gedwongen om na te denken over je standpunt en beeldhoek en welke elementen je wel en niet in je foto plaatst. Door de nabijheid van je modellen worden je foto's intiemer, persoonlijker en warmer. Je maakt letterlijk contact.

Met een tele-objectief vanaf een grotere afstand is dat een stuk lastiger. Ga dus voortaan staan bij het podium en fotografeer zowel de optredende artiesten als het uitzinnige publiek. Kruip letterlijk in die marktkraam op de buurt-, rommel-, of boekenmarkt en leg de interactie tussen de standhouder en zijn kopers van dichtbij vast.

Concert zomer


Is het nog niet zo druk? Vraag mensen dan om te poseren met hun instrument, hun hun handelswaar of hun sportattributen en maak mooie karakterfoto's. Zoek uit welke evenementen er in de zomer in jouw omgeving plaatsvinden en probeer tijdig of je iets meer kunt betekenen dan alleen maar op eigen houtje fotograferen.

Sommige organisatoren zijn best geïnteresseerd in een fraaie reportage van hun evenement. Misschien betalen ze er niet voor, maar zo'n reportage opent wel deuren die anders voor jou gesloten zouden blijven. En backstage maak je de beste en meest creatieve foto's.

Is er nog geen partyfotograaf ingehuurd? Of is er ruimte voor een tweede fotograaf? Vraag brutaalweg of jij het mag doen. Evenementfotografie is een leerproces. het vereist dat je je apparatuur goed beheerst en oog hebt voor fotogenieke situaties. Dat gaat niet vanzelf.

Oefen veel en kijk veel naar de foto's van gevorderde fotograferen. Analyseer waar zij gaan staan, welke apparatuur ze gebruiken welke trucs ze uithalen en hoe zij emotie in hun fotos stoppen. Het is geen schande om hn werkwijze eerst te imiteren. Gaandeweg zul je vanzelf beter worden en een eigen werkwijze en fotografiestijl ontwikkelen.

IMG 4174.JPG


5. Reisfotografie


Reisfotografie is een combinatie van alle fotografiegenres: landschap-, natuur-, portret-, en straatfotografie. Het grote verschil is uiteraard dat je fotografeert in een onbekende omgeving en die je vaak minder goed kunt voorbereiden op wat je gaat tegenkomen.

Een ander belangrijk verschil is dat je meestal niet eenvoudig kunt terugkomen wanneer je ontevreden bent over de resultaten. Je voornaamste vaardigheden bij reisfotografie zijn daarom een goed oog voor mooie beelden, snel en gedecideerd kunnen handelen, het beste uit een situatie kunnen halen en er vrede mee hebben als het niet lukt.

IMG 4394


En dat vereist dat je je camera en objectieven goed met kennen en dat je moet weten hoe je ze gebruikt. Wacht niet met trainen van die vaardigheden tot je eenmaal op je vakantieadres bent aangekomen. Oefen er al een paar keer in Nederland mee. Bezoek eens een stad die je niet kent of ga naar een natuurgebied in een andere provincie.

Geef jezelf een opdracht mee. Bijvoorbeeld: 'fotografeer 5 diersoorten'. Verricht in dit geval niet al teveel voorwerk naar de beste fotolocaties, maar ga op de bonnefooi en anticipeer op wat je tegenkomt. Praat met mensen ter plaatse en bezoek de lokale Tourist office. Na twee of drie van die sessies zul je merken dat je steeds scherper en alerter gaat werken.

En dat je resultaten beter worden. Eenmaal op reis is de boodschap simpel. Neem je camera altijd mee en zoek naar aansprekende beelden. Juist op reis heb je alle tijd, geduld en rust om helemaal op te gaan in je fotografie.

En omdat je een toerist bent in een vreemd land, met een andere cultuur, een andere taal en een andere natuur, zal je oog veel meer fotomomenten zien dan thuis. Leg niet als een bezetene alles vast, maar blijf zoeken naar het juiste licht, mooie kleuren, sterke patronen en terugkerende structuren.

En maak contact met de lokale bevolking! Dat verrijkt jou, je reiservaringen en je fotografie. Veel succes. En vergeet niet van de zomer en de zon te genieten.

IMG 4400


Meer weten over portretfotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over portretfotografie.

- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Basiscursus Flitsen op Locatie (Piet van den Eynde)

Meer weten over reisfotografie?


Als je meer wilt weten over hoe je onder alle weersomstandigheden tot met mooi reisfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze Cursus Reisfotografie voor Beginners op Photofacts Academy volgen!

De cursus wordt gegeven door fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft de hele wereld al afgereisd om overal de mooiste beelden te maken. In deze cursus bezoekt hij locaties in Duitsland, Spanje en ons eigen Nederland. Daarnaast deelt hij verhalen over zijn fototrips in andere landen.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Meer weten over concertfotografie?


Ontdek in onze online cursus de wereld van concertfotografie. Ga met muziek- en concertfotograaf Bart Heemskerk (fotograaf onder andere van Kensington) op pad en ontdek zijn verhaal hoe hij is begonnen als concertfotograaf.


Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.726 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.726 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.