Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

5 fotografietips waarvoor je niet naar buiten hoeft

maandag 14 januari 2019, 17:17 door | 14.499x gelezen | 2 reacties

We zitten middenin de winter en dat is wel te merken aan het weer. Buiten is het koud, nat en lang donker. Veel (vrije) tijd breng je door in het donker en je verlangt eigenlijk eerder naar een warme kachel dan buiten fotograferen in weer en wind. Daarom in dit artikel 5 fotografietips waarvoor je niet naar buiten hoeft.

Rain photo Shehran Syed

Foto: Shehran Syed

We komen weinig buiten in deze tijd van het jaar. Zelfs de diehard winter- en buitenfotografen zien er dikwijls vanaf om hun dure camera-apparatuur aan de barre winterweer-omstandigheden bloot te stellen.

Maar hoe houd je jezelf dan de hele winter bezig? Waar vind je nog inspiratie in deze donkere tijden? Met onderstaande tips en ideeŽn voor fotografie binnenshuis hoop ik je de winter door te helpen.

1. Meervoudige belichtingen


Oefenen met meervoudige belichtingen kun je prima binnenshuis doen. Veel camera's hebben de mogelijkheid om meerdere opnames in ťťn foto te combineren. Deze techniek wordt ook wel double of multiple exposure genoemd.

Als je camera deze mogelijkheid niet heeft, kun je toch meerdere foto's maken en deze als een meervoudige belichting samenvoegen in de nabewerking. Het is wat omslachtiger, maar je hebt in de nabewerking wel meer mogelijkheden dan in de camera.

De techniek vergt wel wat oefening en de ene camera heeft meer mogelijkheden dan de andere. Soms gaat het via een draaischijf bovenop de camera, soms via de menu-instellingen. Soms kun je ook kiezen hoe je de beelden in elkaar wilt laten overvloeien en uit hoeveel opnames je beeld opgebouwd.

Photo Callum Skelton self portrait

Foto: Callum Skelton

Deze techniek wordt vaak toegepast bij hoge contrast lichtsituaties. Je kunt nu bijvoorbeeld uit zeer donkere schaduwpartijen toch nog wat detail tevoorschijn toveren.

Maar er zijn meer mogelijkheden; je kunt bijvoorbeeld ook een scherpe opname combineren met een out-of focus exemplaar. Het resultaat is een soort softfocus-effect. Of een combinatie van een normale en een bewogen opname kan een interessant resultaat opleveren.

In de cursus Creatieve Technieken van Bart Siebelink op Photofacts Academy komt het onderwerp Meervoudige belichting uitgebreid aan bod.

2. Bewerk foto's opnieuw


Deze saaie wintertijd kun je optimaal benutten om je nabewerking-vaardigheden eens flink aan te scherpen. Neem eens wat foto's van een tijd geleden en bewerk ze opnieuw. Hopelijk heb je je 'digitale negatieven' (je RAW-bestanden) bewaard en kun je alles wat je nieuw geleerd hebt erop toepassen.

Of doe eens nieuwe kennis op door bijvoorbeeld de Photoshop voor Beginners cursus van Johan Elzenga op Photofacts Academy te bekijken en breng het geleerde meteen in de praktijk.


3. Maak eens een stilleven na


Een stilleven is een artistieke compositie van een roerloos of levenloos object. Het zijn perfecte onderwerpen m je oog, techniek en begrijp van licht te trainen en het grote voordeel is dat ze niet wegrennen. En daarom een ideaal onderwerp om je technieken op te oefenen.

Een stilleven is altijd mooi en rustig verlicht en het leukste is om iets te maken in een stijl die je aanspreekt.

En als je geen inspiratie hebt kun je ook eens proberen een bestaand werk na te maken. Het voordeel van exact namaken is dat je er meer van leert dan zelf iets maken. Er is geen betere manier om te leren 'kijken' en geen betere methode om verlichting onder de knie te krijgen.

Twee vaardigheden die zeer waardevol zijn voor een fotograaf: leren kijken en het leren lezen van het licht.

Wat ook leuk is en wat ik zelf vaak doe is experimenteren met studioverlichting. Als model gebruik ik een etalagepop. Net als bij een stilleven blijft dit geduldige model perfect stilzitten en kun je naar hartelust experimenteren en bepaalde verlichtingen uitproberen of namaken.

Photo still life Chris Barbalis

Foto: Chris Barbalis

4. Gebruik je macro-objectief


Met een macro-objectief hoef je je nooit te vervelen, ook niet binnenshuis. Overal zijn onderwerpen te vinden. Loop of kruip met camera door je eigen woning en je vindt de meest uiteenlopende onderwerpen.

De prachtige details van een kamerplant of de abstracte details van een vloerkleed. Je kunt bijvoorbeeld ook een serie maken van dagelijkse voorwerpen die je op een bijzondere manier fotografeert.

Dit soort plaatjes doen het goed in een samenhangende serie. Probeer samenhang te vinden in vorm, kleur, onderwerp, ritme, herhaling of probeer er juist een 'raadplaatje' van te maken. Je kunt ook een lampje op vellen gekleurd papier richten en allerlei schaduwen en vormen maken.

In het artikel Maak creatieve verhalen met je macrolens vind je meer leuke ideeŽn voor verrassende macrofoto's, zowel binnenshuis als buiten. Met Conrad miniaturen kun je miniatuur landschappen creŽren en creatieve verhalen maken. Erg leuk om te doen!

Miniatuur landschappen2


5. Print je pareltjes


De winter is de perfecte periode om je kunstwerkjes, je kindjes, de foto's waar je ťcht blij mee bent, helemaal af te werken. In deze digitale tijd worden foto's vaak alleen op beeldschermen getoond en dat is zonde. Je mist hierdoor een belangrijk aspect van de schoonheid van een foto.

Als je weleens naar een fototentoonstelling gaat, weet je hoe indrukwekkend een grote afdruk van een fotograaf waar je fan van bent kan zijn. Elementen die hierbij van belang zijn, zijn de manier van afdrukken, het gebruikte papier, de inkt, passe-partout of lijst.

Print de pareltjes van bijvoorbeeld de afgelopen jaren of maak eens een fotoboek. Misschien moet je nog wat bijwerken aan de foto's en ze wat lichter maken. Je beeldscherm werkt namelijk als een enorme lichtbak, waardoor je foto's er afgedrukt vaak wat donker uitzien. Zet de helderheid van je beeldscherm op 50% voor een realistisch beeld.

Ook de papiersoort heeft een enorme invloed op het eindresultaat. Er zijn veel soorten papier, veel meer dan alleen glanzend en mat, er zijn heel veel variaties. Verdiep je ook eens in het maken van passe-partouts, die kunnen ervoor zorgen dat je foto op een zeer professionele manier gepresenteerd wordt. Die extra moeite komt je foto's uiteindelijk zeer ten goede!

Bij Photofacts Academy hebben we onder andere een cursus over Ondernemen en Afdrukken waarin allerlei printtechnieken uit de doeken worden gedaan.


Meer ideeŽn?


Heb je na het uitproberen van bovenstaande tips nog steeds tijd over in de winter? Misschien heb je zelf nog leuke ideeŽn om de winter door te komen. Zo ja, laat het vooral weten in de reacties! En voor je het weet is het weer voorjaar of kunnen we op korte termijn toch nog sneeuw- en ijslandschappen vastleggen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. els tembuyzer
    els tembuyzer schreef op woensdag 16 januari 2019 om 10:11  | reageer

    Kan er in photofacts academy eens een demonstratie komen om zelf een passe-partout te maken en hoe daarna de foto wordt ingelijst.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 16 januari 2019 om 11:37  | reageer

    @Els: ik ga er in ieder geval een artikel aan wijden!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord